Explore
Also Available in:

Lehká chuťovka pro lori

Milovníci ptáků i akademici jsou v šoku a bezradní: místo své běžné vegetariánské stravy žerou lori mnohobarevní maso.

freeimages.comlorikeets


Přeložil Pavel Kábrt (Kreacionismus.cz)

Vyšlo 14. dubna 2015

„Odborníci jsou na rozpacích, že lori mnohobarevní žerou maso,“ uvedl nedávno jeden zpravodajský titulek.1 Lori mnohobarevní jsou nádherným australským druhem papoušků (Trichoglossus haematodus), který byl známý jako zapřisáhlý konzument ovoce, semen, nektaru a pylu. V posledních letech se jejich počty ve volné přírodě zvýšily, k velkému zděšení pěstitelů ovoce (protože lori mnohobarevní „dokážou zničit ovocný sad během tří dnů“2), ale k velké radosti amatérských pozorovatelů ptáků na jihovýchodním Queenslandu, kteří jim a dalším ptačím druhům nosí potravu, aby je mohli zblízka pozorovat při krmení.

A právě patrně zde začínaly věci nabírat šokující obrat. Vlastník jednoho pozemku severně od Brisbane tam umisťoval po několik let krmítka pro místní ptačí komunitu. Vegetariánům, jako jsou lori mnohobarevní, kakadu a papoušci královští dával semena, zatímco masožravým ptákům, jako jsou ledňáčci obrovští, straky, řezníci a flétňáci stračí dodával mleté maso (prodávané v obchodech specielně pro ptačí mazlíčky). Zde je zkrácená zpráva z univerzitního výzkumu, ze studie, při které bylo toto území monitorováno:

„Chování populace lori mnohobarevných, kteří jsou častými návštěvníky amatérského krmného zařízení na pozemku v severní Brisbane, zanechává odborníky na ptáky bezradné. Lori žerou maso a profesor Darryl Jones z univerzity Griffith je v šoku.

„Profesor Jones, který zkoumá dopady amatérského krmení na ptačí populace, řekl, že lori běžně konzumují nektar a pyl, který získávají z místních rostlin a keřů.

´Dělal jsem výzkumy po celém světě, co kde ptáci žerou,´ řekl profesor Jones. ´Mohu vám povědět o všech novinkách, i těch nejbláznivějších věcech, které ptáci po celé Austrálii žerou. ´Ale vidět lori, jak žere maso, to mě naprosto fascinuje. Nikdy předtím jsem o ničem takovém neslyšel´.“

I další lidé jsou překvapeni. Fran Sanders, který pečuje o divoká zvířata, pátrá v okolí Brisbane už 25 let po místních zvířatech a ptácích, a nikdy předtím neviděl ani neslyšel, že by lori žrali maso. „Jsem naprosto udiven a zděšen,“ řekl. „Je naprosto jisté, že to nejsou masožravci. Je to neuvěřitelné, jsem prostě ohromen.“

Ale vpravdě toto není nějaká nedávná úchylka. Bill, který vlastní tento pozemek, vysvětlil, že už před asi sedmi lety si poprvé povšiml, jak lori žerou maso, a od té doby ho dál žrali. Vzpomíná si, že původně měli lori mnohobarevní rádi semena, která jim dával do krmítek, ale pak, jak jednou okusili maso a viditelně jim zachutnalo, nejenže už pak vyhledávali maso přednostně před vegetariánskou nabídkou, ale začali dokonce ostatním ptákům agresivně bránit v přístupu k masu! „Nejprve šli po semenech, ale pak začali ostatní ptáky odhánět od masa, což mne překvapilo,“ vzpomíná Bill.

Profesor Jones řekl, že snadná dostupnost potravy na tomto pozemku a v přilehlých oblastech ještě zvyšuje záhadnost rozhodnutí těchto lori žrát maso. „Vůbec to nedává smysl,“ řekl.

Jenže ono to není poprvé, co se zcela normálně dal papoušek na jedení masa – kea Nového Zélandu je neslavně známý svojí masožravou historií.3 A máme bezpočet dalších moderních příkladů jiných ptáků a tvorů, kteří byli tradičně bráni jako naprosto výluční vegetariáni, ale náhle si přivlastnili velmi odlišné stravovací návyky, často k překvapení nebo šoku pozorovatelů; ´Upíří pěnkavy´z Galapág (a další příklady můžete najít online anglicky pod ´Související články´). A co víc, každý druh živočicha a ptáka, který dnes žere maso, byl ve skutečnosti původně vegetarián. Všichni tito tvorové prodělali v určitém období historie obrat od 100 % vegetariánské stravy. Záznam očitých svědků biblické historie nám říká, že k této události mohlo dojít pouze v následujících letech po Pádu, asi před 6 000 roky, protože předtím byla Bohem, Stvořitelem, všemu tvorstvu dána „každá zelená rostlina za potravu“. Skutečně to byl „velmi dobrý“ svět, tak, jak to Bůh řekl, kde nebyla smrt ani bolest, žádné utrpení ani masožravost.

Takže australští lori, kteří si nyní dopřávají ´lehkou chuťovku´, jsou jen dalším ukazatelem na skutečnost, že žijeme v porušeném světě. Díváme-li se na to touto optikou, mnohé ´záhady´ zcela jistě zmizí.

Odkazy a poznámky

  1. Pokud není uvedeno jinak, všechny citáty v tomto článku pocházejí z následujícího odkazu a z hlavní webové stránky ABC News s odkazem na to: Watson, M., Rainbow lorikeets eating meat leaves bird experts astonished, abc.net.au, 23 March 2015. Návrat k textu.
  2. ABC Gardening Australia fact sheet: Growing lychee trees, abc.net.au, 28 March 2009. Návrat k textu.
  3. Weston, P., The kea: clever, clownish and … carnivorous?!, Creation 27(1):28–32, 2005; creation.com/air-attack. Návrat k textu.