Explore
Also Available in:
Redakční poznámka: Časopis Creation [Stvoření] je vydáván bez přestávky od roku 1978. Z toho důvodu občas publikujeme některé starší, ale zajímavé články z našeho archivu. Tento článek k takovým patří. Pro získání těch nejaktuálnějších poznatků za účelem výuky a sdílení informací doporučujeme našim čtenářům, aby si k takovému staršímu článku ještě vyhledali články novější, navrhované dole v sekci Podobné články v angličtině.

Haterie novozélandská — jen v mezích svého druhu!

přeložil Pavel Kábrt (Kreacionismus.cz)

wikimedia.orgtuatara

Vypadá to jako ještěr, ale kuňká to jako žába. Může to jít hodinu bez nadechnutí. A běžně se tvrdí, že může žít až 300 let.1

Tenhle plaz, nazývaný haterie novozélandská [tuatara – „nesoucí šípy“] a nalézající se dnes pouze na několika příbřežních skalnatých ostrovech Nového Zélandu, má mnoho neobvyklých rysů. Odolá až 7 °C nízké teplotě, což je pro plazy nejnižší zaznamenaná teplota. Při takto nízkých teplotních podmínkách se jeho pohyby tak zpomalí, že se o něm ví, že usne uprostřed přežvykování plné tlamy hmyzu.

Haterie novozélandská může dorůst až 60 cm a často se dělí o svoje hnízdo s ptákem bouřlivákem (buřňákem). Když samička haterie novozélandské naklade svá vajíčka, rodiče se po těch 15 měsíců do vylíhnutí potomstva o ně už nestarají. Toto je u plazů nejdelší známá inkubační doba. Rychlost růstu je také pomalá; tuatara dosahuje dospělosti až ve 20 letech, a pak ještě roste až do svých 50 let.

Ale haterie novozélandská je vědcům známa ještě z jednoho úžasného důvodu. S naprostou jistotou se nevyvinula! Její zcela identické zkameněliny byly nalezeny v horninách, které evoluční geologové datují na 200 miliónové stáří.2

Pomineme-li skutečnost, že se časem tito plazi zřejmě zmenšují, jejich vzezření je úplně to samé dnes, jaké bylo vždycky.

Zatímco evolucionisté věří, že mutace a přírodní výběr působily až do takové míry, že vytvořily všechny živé organizmy, které tu dnes vidíme, z první mikroskopické formy života, haterie novozélandská je vynikajícím důkazem proti této víře. Je velmi dobrým důkazem pro stvoření, protože se haterie prostě jen množila ´podle svého druhu´ - čili tak, jak to o všech stvořených tvorech říká Genesis.

Podobné články v angličtině

Pro další četbu v angličtině

Videa v angličtině k tomuto tématu

Odkazy a poznámky

  1. Nature’s Kingdom, Deans International Publishing, London, 1984, p. 22; Encyclopedia of Reptiles, Amphibians and Other Cold-Blooded Animals, Octopus Books Limited, London, 1975, p. 119. Návrat k textu.
  2. Attenborough, D., The Living Planet, Guild Publishing, London, 1984, p. 261. Návrat k textu.

Helpful Resources