Explore
Also Available in:

Natura religioasă a evoluției

de
tradus de Ramona Buciuman

Renumitul filosof în știință canadianul Dr. Michael Ruse, a făcut marturisiri uimitoare despre natura religioasă a evoluției la un simpozion intitulat ‘The New Antievolutionism’ (în 1993 la reuniunea anuală a Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintei.)1 Aceste declarații au șocat colegii lui, deoarece el a scris o carte, "Dar este știință ?", denunțînd creaționismul pentru că este religios și a fost ultima persoană de așteptat să dea jocul.

El a părut să admită că evoluția se bazează pe excluderea dogmatică a unei creații/creator miraculos- în vigoare, un angajament de credință pentru naturalism, credința religioasă nedovedită că nu există nici un element supranatural sau relevant.

Ruse a spus acest lucru (sublinierea adăugată):

‘La un anumit nivel de bază, evoluția ca teorie științifică face un angajament față de un anumit fel de naturalism, și anume faptul că, la un anumit nivel o să excludă minuni și acest gen de lucruri, fie ce-o fi.’

El a continuat să apere această ipoteză de nedovedit prin faptul că, în opinia sa, funcționează. Cu toate acestea, a spus Ruse,

‘Evoluția, înrudită cu religia, presupune elaborarea unor ipoteze metafizice, care la un anumit nivel nu pot fi dovedite practic.’

În continuare, el a spus că nu se poate spune doar că evoluția este știință și creația este religie, punct. O persoană trebuie să aibă o anumită "teorie coerenței adevărului, sau ceva de genul asta. Eu încă mai cred că se poate exclude știința creației pe aceste motive. "

Profesorul de drept Phillip Johnson a criticat sever mărturia anti-creație a lui Ruse la procesul din 1982 in Arkansas la care felul de admitere de mai sus nu a reușit să iasă la suprafață. Johnson, l-a citat pe Ruse afirmând că este în regulă să spună lucruri diferite cu privire la acest subiect pentru diferite segmente de public:

‘Vreau să spun că-mi dau seama că atunci când cineva se ocupă de oameni, să zicem, la nivelul școlii, sau aceste tipuri de lucruri, anumite feluri de argumente sunt adecvate. Dar aceia dintre noi care sunt cadre universitare … ar trebui să recunoască … că latura științifică are anumite ipoteze metafizice zidite în practicarea științei, care-nu poate fi un lucru bun pentru a admite într-o instanță de drept - dar cred că în sinceritate ar trebui să ne recunoaștem și că noi trebuie să ne gândim cu privire la unele dintre aceste lucruri.’

Mulți oameni nu-și dau seama că învățătura evoluției cultivă o religie anti-biblică. A se vedea The Religion of Humanism. (Religia umanismului)

Referințe si note

  1. O transcriere completă a discuției este disponibilă on-line la arn.org/docs/orpages/or151/mr93tran.htm și în presa scrisă în: Young, C.C. and Largent, M.A., Evolution and Creationism: A Documentary and Reference Guide, pages 253–260.

    Transcrierile sunt de asemenea disponibile de la (așa-numitul) National Center for Science Education, PO Box 9477, Berkeley CA 94709–0477, USA (Cost: $US1.00 plus postage). NCSE este o organizație cu totul consacrată promovării evoluției, cu greu găsind un indiciu al științei reale cum ar fi fizica, chimie, etc. A se vedea How Religiously Neutral are the Anti-Creationist Organisations? pentru informații. A reveni la text.

Helpful Resources

Christianity for Skeptics
by Drs Steve Kumar, Jonathan D Sarfati
US $17.00
Soft cover