Explore
Also Available in:

‘Diluarea’ potopului din Geneza

Arca lui Noe nu era rotunda, dupa cum afirma ‘expertii’ de la British Museum

de Adrian Bates

Dupa cum specifica Biblia, Arca lui Noe avea 300 de coti lungime, 50 de coti latime si 30 de coti inaltime, un vas imens, stabil, in perfecta stare pentru a naviga.
Dupa cum specifica Biblia, Arca lui Noe avea 300 de coti lungime, 50 de coti latime si 30 de coti inaltime, un vas imens, stabil, in perfecta stare pentru a naviga.

O poveste babiloniana recent descoperita despre “Arca lui Noe” a tintuit de curand media din intreaga lume.1 Are toate elementele unei “copii bune”. Un colectionar amator de relicve, ani de neglijare si, in sfarsit, traducerea impresionanta a unei tablite cuneiforme “dovedesc” (din nou) ca potopul mentionat in Geneza este doar o copie plagiata unei povesti, de origine babiloniana, despre un potop.

Declaratia de impact consta intr-o noua forma a geometriei Arcai. De fapt, aceasta versiune a Arcai a fost lipsita de unghiuri datorita formei ei rotunde. Era construita din trestie, captusita cu bitum si avea o usa care a sigilat inauntru oamenii si animalele. Cu alte cuvinte aceasta poveste contine cateva asemanari cu povestirea biblica despre potop.

Translatorul expert a fost Irving Finkel, un expert in scrierea cuneiforma de la British Museum. Iesind probabil din sfera lui de expertiza, el si-a exprimat de asemenea credinta ca relatarea despre potopul din Geneza a fost alcatuita din povesti babiloniene de catre exilatii evrei aflati in Babilon. Aceasta este un pic de fictiune dar, hei! nu conteaza atata timp cat este tagaduit caracterul istoric al relatarii din Geneza. Evident ca o asemenea dezicere nu este o optiune pentru crestini asa ca haideti sa punem cateva intrebari asupra problemei Babilon/Geneza.

Prima intrebare: care din relatari pune cel mai bine in evidenta un eveniment istoric?

Chiar si multi savanti liberali accepta ca relatarea din Geneza urmeaza formatul unei naratiuni istorice realiste. In contrast cu aceasta, povestile babiloniene despre potop sunt pline de elemente fantastice si irealiste. De exemplu, in timp ce relatarea din Geneza descrie un vas de marimi si materiale din care e construit potrivite pentru misiunea sa (si o forma extrem de stabila), povestile babiloniene vorbesc despre o Arca cubica (Ghilgames) care se rostogolea continuu—iar recent vorbesc despre aceasta fantezista “arca circulara din trestie”. Ele sunt cel mai bine explicate ca si exemple timpurii ale unui stil interesant—acela al fenomenului povestilor despre potop, extins la nivel mondial, pastrat in traditiile sutelor de gupuri tribale din toata lumea.2 Desi aceste relatari au in ele unele aspecte irealiste, cum ar fi forma arcai descrisa mai sus, ele contin de asemenea destul de multe elemente obisnuite pentru a sfida explicatia in absenta unui eveniment istoric de baza. Si tocmai acest eveniment este inregistrat cu acuratete in cartea inspirata Geneza.

A doua intrebare: Societatea fara Dumnezeu in care traim are vreun motiv sa tagaduiasca potopul din Geneza?

Acesta este un lucru evident. Sumbra relatare din cartea Geneza despre o judecata de temut la nivel mondial facuta de Dumnezeu Creatorul este un pic prea aproape de os. Asemenea “povesti” trebuie prelucrate, prin tratarea Arcai lui Noe ca un posibil “Esop”-de tip fabula, sau chiar mai mult—o poveste de adormit copiii. Cu toate acestea, avand la baza aceste "mecanisme de copying" societatea arata o hotarare de oţel de a evita cu orice pret orice motive serioase care vin sa sprijine ideea ca potopul a avut loc cu adevărat.

Opriti lumea, vreau sa cobor!

Biblia spune ca “toata lumea zace in cel rau”.3 Cu alte cuvinte, Satan manipuleaza societatea pentru a incerca sa impiedice “o intalnire de aproape” cu Dumnezeul nostru Creator. Totusi paradoxal indivizii pastreaza o “constientizare a lui Dumnezeu”.4 De exemplu, acest articol despre “Arca circulara” il citeaza pe Douglas Simmons, fiul unui colectionar de relicve:

“Este cel mai extraordinar lucru”, spune Simmons despre tablita. “O tii in mana, si instantaneu ai sentimentul ca esti direct conectat cu un trecut foarte indepartat—iar acest lucru face sa iti treaca un fior pe sira spinarii.”

Chiar aici avem un exemplu de “constientizare a lui Dumnezeu” directionata din pacate catre un mit babilonian. Cred ca parte din responsabilitatea noastra ca si crestini este sa-i prevenim pe oameni sa nu aplice aceasta “constientizare a lui Dumnezeu” la mituri, ci la Cuvantul lui Dumnezeu—in special la pasaje pertinente cum ar fi 2 Petru 3:5–7:

Căci înadins se fac că nu ştiu că odinioară erau ceruri şi un pământ scos prin Cuvântul lui Dumnezeu din apă şi cu ajutorul apei, şi că lumea de atunci a pierit tot prin ele, înecată de apă. Iar cerurile şi pământul de acum sunt păzite şi păstrate, prin acelaşi Cuvânt, pentru focul din ziua de judecată şi de pieire a oamenilor nelegiuiţi.

Referinte

  1. http://www.guardian.co.uk/uk/2010/jan/01/noahs-ark-was-circular. Înapoi
  2. Potop! Înapoi
  3. 1 Ioan 5:19. Înapoi
  4. Romani 1:20. Înapoi

Helpful Resources