Explore
Also Available in:

Μικρόβιο με εφτά μηχανές σε μία!

Από τον Jonathan Sarfati
μεταφρασμένο από Vera Kavasilas

pnas.org A photo of an MO-1 bacterium, with the seven flagella marked.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μερικές θαυμάσιες μηχανές στα μικροσκοπικά ζωντανά κύτταρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται μικροοργανισμοί με μικροσκοπικές μηχανές οι οποίες παράγουν κύματα σε μια μικροσκοπική ουρά επιτρέποντας έτσι το μικρόβιο να κολυμπάει—το βακτηριακό μαστίγιο.1 Αυτό έχει επίσης και μια λαβή για να αποσυνδέει τη μηχανή από την ουρά.2 Σε ακόμα πιο μικρή μινιατούρα είναι η πιο μικροσκοπική μηχανή στον κόσμο, η ATP συνθάση, η οποία παράγει το ζωτικό ενεργειακό μόριο ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη).3 Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας ιός έχει μια μικροσκοπική μηχανή που χρησιμοποιεί για να τυλίγει το DNA σε σφιχτά δέματα.4

Μερικοί μικροοργανισμοί έχουν περισσότερα από ένα μαστίγια. Μερικές φορές αυτά δουλεύουν ατομικά αλλά και πάλι καταφέρνει το μικρόβιο να συγχρονίσει τις μηχανές του. Άλλοι μικροοργανισμοί έχουν μαστίγια ελαφρά μπερδεμένα μεταξύ τους. Αλλά το υδρόβιο βακτήριο MO-1 είναι και πάλι διαφορετικό από τα άλλα. Εδώ εφτά μαστίγια είναι στενά συνδεδεμένα σε μια θήκη.

Το μυστήριο ήταν στο πώς μπορούσαν να περιστρέφονται όλα στην ίδια κατεύθυνση χωρίς να μπερδεύονται μεταξύ τους. Τώρα, μια ερευνητική ομάδα από πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Ιαπωνίας5 έχουν ανακαλύψει πώς. Παρήγαγαν μια σειρά από δισδιάστατες εικόνες διατομής, για να χτίσουν μια τρισδιάστατη εικόνα (ηλεκτρο-κρυοτομογραφία—όπως μια αξονική τομογραφία αλλά με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες).

Τα εφτά μαστίγια στην πραγματικότητα περιβάλλονται από 24 ινίδια (μικροσκοπικές ίνες), σε μια εξάγωνη σειρά. Και αυτά τα ινίδια περιστρέφονται στην αντίθετη κατεύθυνση από το μαστίγιο επιτρέποντας τα να περιστρέφονται ελεύθερα. Το διάγραμμα των ερευνητών δείχνει τα μαστίγια ως μεγάλα γρανάζια με τα ινίδια ως μικρότερα γρανάζια. Αυτά τα γρανάζια ή ρουλεμάν επιτρέπουν το μαστίγιο να περιστρέφεται πολύ γρήγορα—ώστε ο μικροοργανισμός να μπορεί να κολυμπήσει περίπου 300 μm/s, ή 10 φορές γρηγορότερα από την E. coli και την Salmonella.

pnas.org Schematic model of 7 flagella and 24 fibrils rotating in a tight bundle smoothly within the sheath by the counter rotation of neighboring flagella and fibrils.
Σχηματικό μοντέλο 7 μαστιγίων και 24 ινιδίων που περιστρέφονται σε μια σφιχτή δέσμη μέσα στη θήκη, με την αντίθετη περιστροφή γειτονικών μαστιγίων και ινιδίων.
Πληκτρολογήστε εδώ για την προσομοίωση.

Οι ερευνητές προφανώς δεν χρειάστηκαν την εξέλιξη στην ερευνά τους. Αντίθετα, έκαναν λόγο για “πολύπλοκη και θαυμάσια αρχιτεκτονική” και είπαν:

“Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη γρήγορη, ομαλή περιστροφή του μηχανισμού του μαστιγίου, το οποίο επιτρέπει την γρήγορη κολύμβηση του MO-1.”

Αλλά στην τελευταία παράγραφο οι ερευνητές έδωσαν στη εξέλιξη τον απαιτούμενο φόρο τιμής χωρίς αποδείξεις:

“Όλα τα χαρακτηριστικά του μηχανισμού μαστιγίου του MO-1 παρουσιάζουν ένα προχωρημένο στάδιο της εξέλιξης ενός μηχανισμού κίνησης. Είναι επίσης παράξενο, ότι το ίδιο πρότυπο συνυφασμένων εξάγωνων σειρών σε δυο εξελικτικά απομακρυσμένα συστήματα: στα βασικά σωμάτια των μαστιγίων και ινιδίων του MO-1 και στις παχιές και λεπτές ίνες των σκελετικών μυών των σπονδυλωτών. Όμοιες αρχιτεκτονικές δομών ινιδίων υποτίθεται ότι εξελίχθηκαν ανεξάρτητα στα προκαρυωτικά και τα ευκαρυωτικά κύτταρα για να εκπληρώσουν τα απαραίτητα για δυο πολύ ξεχωριστούς μηχανισμούς που παράγουν κίνηση: περιστροφή και ολίσθηση στον άξονα.”

Αυτό είναι ακόμα ένα παράδειγμα της πλάνης ‘κλήση στη σύγκλιση’: το ίδιο σχέδιο υποτίθεται ότι εξελίχθηκε όχι μόνο μια φορά αλλά δυο φορές. Αλλά, περισσότερο στο θέμα μας: στα τέλη του 1940 ο διάσημος εξελικτικός J.B.S. Haldane προέβλεψε ότι δεν θα βρίσκαμε τροχούς ή μαγνήτες μέσα σε ζωντανούς οργανισμούς.6 Διότι δεν θα λειτουργούσαν παρά μόνο εάν ήταν ολοκληρωτικά σχηματισμένα. Οπότε η φυσική επιλογή δεν θα μπορούσε να τα δημιουργήσει βήμα προς βήμα, το καθένα μια βελτίωση από το προηγούμενο. Τέτοιες μηχανές άρα καταρρίπτουν την εξέλιξη σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του Haldane. Ο μικροοργανισμός MO-1 επίσης αισθάνεται τον μαγνητισμό,7 ακολουθώντας τον μαγνητικό βόριο πόλο της Γης με μια ελικοειδής διαδρομή. Οπότε ο MO-1 δίνει δυο χτυπήματα ενάντια στην εξέλιξη.

Βιβλιογραφία

  1. DeVowe, S., The amazing motorized germ, Creation 27(1):24–25, 2004; creation.com/flagellum. Επιστροφή στο κείμενο.
  2. Sarfati, J., Germ’s miniature motor has a clutch, Journal of Creation 22(3):9–11; December 2008; creation.com/clutch. Επιστροφή στο κείμενο.
  3. Thomas, B., ATP synthase: majestic molecular machine made by a mastermind, Creation 31(4):21–23, 2009; creation.com/atp-synthase. Επιστροφή στο κείμενο.
  4. Sarfati, J., Virus has powerful mini-motor to pack up its DNA, Journal of Creation 22(1):15–16, 2008; creation.com/virusmotor. Επιστροφή στο κείμενο.
  5. Juanfang Ruan and 8 others, Architecture of a flagellar apparatus in the fast-swimming magnetotactic bacterium MO-1, PNAS 109(5):20643–20648, 11 December 2012, published online 26 November 2012 | doi:10.1073/pnas.1215274109. See an animation here. Επιστροφή στο κείμενο.
  6. Dewar, D., Davies, L.M. and Haldane, J.B.S., Is Evolution a Myth? A Debate between D. Dewar and L.M. Davies vs. J.B.S. Haldane, Watts & Co. Ltd / Paternoster Press, London, 1949, p. 90. Επιστροφή στο κείμενο.
  7. Compare: Helder, M., The world’s smallest compasses: An amazing discovery of how humble bacteria can sense direction, Creation 20(2):52–53, 1998; creation.com/compass. Επιστροφή στο κείμενο.

Helpful Resources