Explore
Also Available in:

Παραμύθια με δεινοσαύρους

Αφαιρέστε τις δημοφιλείς απόψεις και ανακαλύψτε μια διαφορετική ιστορία για το οικογενειακό δέντρο των δεινοσαύρων.

από τον Tas Walker
μεταφρασμένο από τον Δημήτρη Τσακνάκη

9364-dino-skeleton
Απολιθωμένα οστά του Omeisaurus tianfuensis, ένας μεγάλος σαυρόποδος δεινόσαυρος, που πήρε το όνομά του από το βουνό στι Σιτσουάν, όπου βρέθηκε και το αρχικό υλικό.
9364-sinosaur-flip
Αυτή η έξοχη καλλιτεχνική ανακατασκευή είναι σχεδόν απολύτως φανταστική. Έχοντας τον τίτλο Sinosauropteryx prima, το μικρό απολίθωμα δεινοσαύρου στο οποίο βασίζεται, δε δίνει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο για ένα ερπετό καλυμμένο από φτερά.

Γιγαντιαίοι Κινέζοι δεινόσαυροι περιοδεύουν στην Αυστραλία μετά από εμφανίσεις στην Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία. Όχι, δεν είναι το Jurassic Park. Είναι μια έκθεση που περιλαμβάνει πολλούς καλοδιατηρημένους σκελετούς δεινοσαύρων, όπως το τεράστιο 23μετρο σαυρόποδο Μαμεγχίσαυρος (Mamenchisaurus), με τον 9μετρο λαιμό του.1

Η έκθεση, που ονομάζεται Κινέζοι Δεινόσαυροι, περιλαμβάνει επίσης απολιθώματα από αυγά δεινοσαύρων, νύχια και δόντια, καθώς και θαλάσσια ερπετά όπως πλησιόσαυρους (plesiosaurs) και χελώνες. Είναι πραγματικά μια έκθεση που προκαλεί δέος.

Φυσικά, τα απολιθώματα δεν μπορούν να μιλήσουν από μόνα τους. Αντίθετα, οι άνθρωποι ερμηνεύουν τα απολιθώματα σύμφωνα με τα πιστεύω τους. Είναι φανερό ότι οι διοργανωτές πιστεύουν πως η ζωή εξελίχθηκε στη Γη διαμέσου εκατομμυρίων ετών, γιατί παρέχουν άφθονες ταμπέλες, ετικέτες, διαλέξεις, βίντεο και βιβλία ώστε να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να ερμηνεύσουν τα απολιθώματα με αυτό τον τρόπο.

Ένα διάγραμμα που το δείχνει αυτό έντονα, είναι ένα «οικογενειακό δέντρο» των δεινοσαύρων, που έχει τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση δίπλα από κάθε έκθεμα.1

Σύμφωνα μ’ αυτό το διάγραμμα (δείτε την εικόνα 1), όλοι οι δεινόσαυροι (και τα πουλιά) κατάγονται από έναν κοινό δεινοσαυρικό πρόγονο που έζησε περίπου 240 εκατομμύρια χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της πρώιμης Τριασσικής περιόδου. Το διάγραμμα δείχνει καθαρά τις σχέσεις προγόνου-απογόνου που οδηγούν από αυτόν τον ένα πρόγονο, σε κάθε διαφορετικό είδος δεινοσαύρων.

9364-fig1
Εικόνα 1. Οι δεινόσαυροι έχουν γίνει το πιο πρόσφατο έκθεμα στην εξελικτική παραποίηση. Ακολουθώντας τις επιτυχημένες ταινίες Jurassic Park, οι οποίες έκαναν δημοφιλή την ιδέα της μετατροπής των δεινοσαύρων σε πουλιά, πρόσφατα ευρήματα στην Κίνα έχουν οδηγήσει σε περισσότερες παρουσιάσεις που στοχεύουν να πείσουν το κοινό. Μια περιοδεύουσα έκθεση των κινεζικών απολιθωμάτων περιλαμβάνει ένα “οικογενειακό δέντρο των δεινοσαύρων” (επάνω), να παρουσιάζεται σαν γεγονός.

9364-fig2
Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Για παράδειγμα, το διάγραμμα δηλώνει ότι η ομάδα των κερατόψιων δεινοσαύρων (ceratopsian) στην κορυφή, συνδέεται άμεσα με την ομάδα ακριβώς από κάτω, τους παχυκεφαλόσαυρους (pachycephalosaurs). Το διάγραμμα επισημαίνει ότι οι δύο ομάδες διαχωρίστηκαν από έναν κοινό πρόγονο που έζησε περίπου 140 εκατομμύρια χρόνια πριν (κατά τη διάρκεια της πρώιμης Κρητιδικής περιόδου). Επιπλέον, και οι δύο ομάδες αυτές δεινοσαύρων υποτίθεται ότι συνδέονται με την επόμενη ομάδα, που ονομάζεται ορνιθόποδα. Φέρεται ότι διαχωρίστηκαν από τον κοινό τους πρόγονο περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια πριν (κατά την πρώιμη Ιουρασσική περίοδο).

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό το οικογενειακό δέντρο των δεινοσαύρων δεν παρουσιάζει παρατηρούμενα επιστημονικά γεγονότα. Αντίθετα, παρουσιάζει παραδοχές, υποθέσεις και πεποιθήσεις, σαν να ήταν παρατηρούμενα επιστημονικά γεγονότα. Ο βιολόγος Jonathan Wells ισχυρίζεται ότι τέτοια διαγράμματα διαστρεβλώνουν την αλήθεια και τα αποκαλεί «εικόνες»-σύμβολα μιας ιδέας – όχι πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία.2 Ας δούμε γιατί.

Πρώτον, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για κανέναν από τους κοινούς προγόνους που παρουσιάζονται στο διάγραμμα. Στους Κινέζους Δεινόσαυρους, η θέση κάθε απολιθωμένου ζώου στο οικογενειακό δέντρο σημειώνεται σε μια παρακείμενη πινακίδα. Κάθε απολίθωμα βρίσκεται σε ένα από τα κλαδιά του δέντρου (στις παχιές, οριζόντιες γραμμές). Η έκθεση δεν παρουσιάζει ούτε ένα παράδειγμα από τους υποτιθέμενους κοινούς προγόνους που απαιτούνται στο διάγραμμά τους. Αυτό συμβαίνει επειδή αποδείξεις για τέτοιους κοινούς προγόνους δεν υπάρχουν.

Έπειτα, οι χρονολογίες στο διάγραμμα (από 65 μέχρι 245 εκατομμύρια χρόνια) δεν είναι επιστημονικά μετρήσιμα στοιχεία. Είναι προφανές πως όταν οι παλαιοντολόγοι ξεθάβουν κόκαλα δεινοσαύρων, δεν βρίσκουν και μια ταμπέλα κολλημένη που να γράφει την ηλικία τους. Οι χρονολογίες είναι βασισμένες σε εικασίες που σχεδιάζονται για να δώσουν αποτελέσματα σύμφωνα με εξελικτικές πεποιθήσεις. Τόσο η ραδιοχρονολόγηση, όσο και οι συγκρίσεις απολιθωμάτων δείκτη βασίζονται σε υποθέσεις σχετικά με το παρελθόν – υποθέσεις που δεν μπορούν να ελεγχθούν στο παρόν.

Έτσι, για να παρουσιάσουμε τα πραγματικά επιστημονικά στοιχεία (και όχι εξελικτικές πεποιθήσεις) στο διάγραμμα, θα αφαιρούσαμε όλους τους υποθετικούς κοινούς προγόνους και τους φανταστικούς οικογενειακούς δεσμούς. Θα αφαιρούσαμε επίσης τις ηλικίες των εκατομμυρίων χρόνων. Αντί για “εκατομμύρια χρόνια πριν”, θα γράφαμε κάτι όπως “σχετική ηλικία”. Στα “245-εκατομμύρια-χρόνια” θα βάζαμε “παλιά” και στα “65-εκατομμύρια-χρόνια” θα βάζαμε “πρόσφατα”.

Έτσι, αν τροποποιούσαμε το διάγραμμα για να παρουσιάσουμε τις αποδείξεις με βάση τα γεγονότα, δε θα έμοιαζε πλέον σαν ένα οικογενειακό δέντρο (δες το διάγραμμα αριστερά).

9364-sino-dino
Ο Sinosauropteryx prima είναι γνωστός από ένα απολίθωμα (κάτω αριστερά), το οποίο φαίνεται να δείχνει κάποια στοιχεία για δομές από τρίχες κατά μήκος της πλάτης και της ουράς. Παρόλο που δεν υπάρχει σαφή ένδειξη για φτέρωμα, οι εξελικτικοί έχουν αξιοποιήσει αυτό το απολίθωμα για να προωθήσουν την ιδέα ότι οι δεινόσαυροι μετατρέπονται σε πουλιά.

Αν κοιτάξουμε κατά πρόσωπο, τι μας δείχνουν τα αποδεικτικά στοιχεία στην έκθεση των Κινέζων δεινοσαύρων; Πρώτον, υπάρχουν όλων των ειδών διαφορετικά ζώα θαμμένα σε ιζηματογενή στρώματα πετρωμάτων. Αυτά συμπεριλαμβάνουν ζώα της ξηράς (δεινόσαυροι), θαλάσσια ζώα (πλειόσαυροι), και πουλιά (όπως ο Αρχαιοπτέρυξ). Τα τεράστια ζώα θάφτηκαν σε διαφορετικά βάθη ιζημάτων, τα οποία καθορίζονται από το νερό.

Επιπλέον, το ίζημα κάλυψε σύντομα τα σώματά τους, προτού σαπίσουν ή φαγωθούν.

Έπειτα, απολιθώματα από τα διαφορετικά είδη ζώων εμφανίζονται ξαφνικά στα στρώματα και δεν αλλάζουν πολύ από τα βαθύτερα στα πιο ρηχά πετρώματα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι οποιοδήποτε είδος ζώου εξελίχθηκε από ένα διαφορετικό είδος προγόνου, ή ότι οποιαδήποτε είδη ζώων εξελίχθηκαν σε διαφορετικά είδη αφού πρώτα εμφανίστηκαν στα βαθύτερα στρώματα των πετρωμάτων.

Έτσι, όταν αφήσουμε στην άκρη την εξελικτική αφήγηση της ιστορίας, μπορούμε να δούμε μια διαφορετική ιστορία που ταιριάζει καλύτερα στις ενδείξεις. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι συνεπή με τη Βιβλική ιστορία, ότι διαφορετικά είδη ζώων δημιουργήθηκαν ξαφνικά στην αρχή, κατά την Εβδομάδα της Δημιουργίας, και ότι αυτά αναπαράγονταν κατά το είδος τους. Οι αποθέσεις των απολιθωμάτων εξηγούνται καλύτερα από τον παγκόσμιο Κατακλυσμό του Νώε – η καταστροφή που έπληξε την ξηρά, τη θάλασσα και την ατμόσφαιρα, περίπου 4.500 χρόνια πριν.3 

9364-fossil 9364-diagram

Παραπομπές

  1. Lavarack, J.W. (Ed.), Chinese Dinosaurs: Dragon Bones & Dragon Birds; in: Riversleigh Notes, Issue No. 53, 2nd ed., The Riversleigh Society and The Australian Museum, 2003. Επιστροφή στο κείμενο.
  2. Δες Wells, J., Icons of Evolution, science or myth?: Why much of what we teach about evolution is wrong, Regnery Publishing Inc., Washington D.C., 2000. Επιστροφή στο κείμενο.
  3. Για την αληθινή ιστορία των δεινοσαύρων δες Ham, K., The Great Dinosaur Mystery Solved! Master Books, Arkansas, USA, 2000; η επισκεφτείτε το Chinese Dinosaurs. Επιστροφή στο κείμενο.