Explore
Also Available in:

‘Stalpii Pamantului’–Ne invata Biblia o cosmologie mitica?

de , Ph.D.

Scepticii/deistii/ateii folosesc de multe ori 1 Samuel 2:8 ca argument pentru a dovedi ca Biblia sustine ca pamantul este asezat pe piloni, o teorie ne-stiintifica. Iata un scurt raspuns la aceasta aberatie:

Comentariul biblic al lui John Gill, publicat pentru prima data in 1766:

“Căci ai Domnului sunt stâlpii pământului, Şi pe ei a aşezat El lumea.”

Pamantul are fundatia sa, pe care este asezat, si stalpii pe care a fost asezat; insa acestia nu sunt decat puterea si providenta lui Dumnezeu; altfel pamantul este spanzurat deasupra nimicului, inconjurat pe toate partile de aer: ca Dumnezeu poate si chiar face asta se poate concepe, si ca toate lucrurile sunt posibile prin providenta si har, lucrari alaturate in verstele precedente. Figurativ, pilonii Pamantului pot face referire la regii acestei lumi, conducatorii popoarelor si magistratilor, care uneori sunt numiti pietre de temelie si scuturile Pamantului (Zah 10:4, Ps 47:9), deoarece ei ar trebui sa indeplineasca rolul de a uni, sustine si proteja oamenii, si de a le asigura pacea si bunurile. La fel, se poate face referire la oamenii virtuosi, care, fiind sarea pamantului, sunt si pilonii acestuia, pentru care pamantul a fost facut, este pastrat, si va continua sa existe; biserica este pilonul si pamantul adevarului; si orice om bun este un stalp in casa lui Dumnezeu, si in special propovaduitorii Evangheliei (vezi Apocalipsa 3:12, 1 Tim 3:15, Gal 2:9, Prov 9:1).

Este evident ca, in context, referinta este la regi si nu la pamantul fizic. Imediat inainte de acest verset, se vorbeste despre oameni, si imediat dupa, in context, se face referire la oameni. Este destul de clar ca acesta este sensul, asa cum Gill subliniaza. (Biblia de Studiu Ryrie mentioneaza aceleasi sensuri).

Comparati cu Iov 26:7 “El întinde miazănoaptea asupra golului, şi spânzură pământul pe nimic”. Aici contextul este cel al Creatiei fizice si este greu de inteles cum aceasta formulare ar putea avea un sens figurat.

Vezi si „Credeau autorii Bibliei ca Pamantul este plat?