Explore

PO NAČRTU DOKAZI ZA INTELIGENTNEGA NAČRTOVALCA NARAVE–BOGA SVETEGA PISMA

 
provod Gorazd Novak (www.ustvarjen.si)

Izvirnik:

BY DESIGN: – EVIDENCE FOR NATURE’S INTELLIGENT DESIGNER – THE GOD OF THE BIBLE

By Jonathan Sarfati, Ph.D., F.M.

Published and distributed by Creation Book Publishers, www.creationbookpublishers.com

O AVTORJU

Jonathan D. Sarfati, doktor znanosti in šahovski mojster, se je rodil v Araratu, v Avstraliji, leta 1964. V otroštvu se je preselil na Novo Zelandijo, kjer je kasneje študiral matematiko, geologijo, fiziko in kemijo na Victoria University v Wellingtonu. Z odliko je diplomiral iz fizikalne in anorganske kemije, kakor tudi iz jedrske fizike.

Dr. Sarfati je na omenjeni inštituciji leta 1995 doktoriral iz fizikalne kemije na temo spektroskopije, zlasti vibracijske. Bil je soavtor številnih tehničnih člankov na temo visoko temperaturnih superprevodnikov in molekul, ki vsebujejo žveplene in selenijeve obroče.

Zelo ga zanima formalna logika in filozofija, je pa tudi vnet šahist. Novo Zelandijo je zastopal na treh šahovskih olimpijadah in je bivši šahovski prvak Nove Zelandije. Leta 1988 mu je Mednarodna šahovska federacija F.I.D.E. podelila naziv mojstra. Znan je po tem, da je na večjih konferencah o stvarjenju uspešno igral z zavezanimi očmi, in sicer z do 12 izzivalci naenkrat, ki so normalno videli.

Kristjan je od 1984, nekaj let je bil v uredniškem zboru revije Apologia, revije Wellington Christian Apologetics Society, katere soustanovitelj je bil.

Dr. Sarfati je od 1996 polno zaposlen v neprofitni organizaciji Creation Ministries International (CMI) kot raziskovalni znanstvenik, govornik in uredniški svetovalec za reviji Creation in Journal of Creation, v katerih je objavil številne članke. Večino časa je delal v CMI uradu v Brisbanu, v Avstraliji, leta 2010 pa se je preselil v CMI-US urad v Atlanto, ZDA, skupaj z ženo Sherry.

Jonathan je avtor knjig Refuting Evolution (Zavračanje evolucije; najbolje prodajana knjiga o stvarjenju), Refuting Evolution 2, Refuting Compromise (Zavračanje kompromisa; obsežna teološka in znanstvena obramba jasnega razumevanja Geneze) in The Greatest Hoax on Earth? Refuting Dawkins on Evolution (Največja prevara na Zemlji? Oporekanje Dawkinsu na temo evolucije). Poleg tega je bil soavtor nekaterih ostalih knjig, vključno s priljubljeno Creation Answers Book (Knjiga odgovorov o stvarjenju).

Prispeva tudi ekspertne informacije za CMI spletno stran creation.com.

PREDGOVOR

Dr. Don Batten, znanstvenik, govornik in pisec za Creation Ministries International, Avstralija

Moj kolega, dr. Jonathan Sarfati, je poznan kot vodilni mislec, pisec, znanstvenik in logik – prvak za resnico Geneze kot zgodovine. Praktično vsi eksegeti (tj. razlagalci, op. prev.) bi se strinjali, da je Geneza zgodovina, če ne bi bilo žalostnega dejstva, da so mnoge med njimi prevarali in prepričali, da so sprejeli ‘’znanstveno’’ revizionistično verzijo zgodovine.

Jonathanove knjige Refuting Evolution (1 in 2) ter Refuting Compromise so med nekaterimi svetovnimi najbolje prodajanimi in zelo spoštovanimi knjigami o stvarjenju. Mislim, da bo ta močna nova knjiga definitivna na temo ‘’inteligentnega načrta’’.

V njej sije Sarfatijeva strast za opisovanje osupljivih načrtovanih rešitev v naravi. Ne da bi kdaj podcenjeval ID gibanje odkrito predstavi in gradi na argumentu načrtovanja. Razjasni tudi to, kako so bili v zgodovini kreacionisti pionirji argumentov načrtovanja (vključno z ‘’nepoenostavljivo kompleksnostjo’’, čeprav z drugačno terminologijo), vendar to stori brez zamegljevanja prispevkov naših naravnih zaveznikov znotraj ID.

Glede na to, da je doktoriral iz fizikalne kemije, ni presenetljivo, da je eno poglavje posvetil temu, da je evolucijo ‘’od kemikalij do življenja’’ odločilno razkrinkal kot produkt sanjarjenja. To je razprava sama po sebi.

Sarfati odkrito obravnava ugovore, ki se jih privrženci ID, ki se izogibajo Genezi, običajno izmikajo ali z njimi opravijo slabo. Na primer vprašanje t.i. ‘’slabega načrtovanja’’ in zakaj so v naravi tudi ‘’slabe reči’’. In seveda samozavestno opravi tudi z oguljenim ugovorom, ki ga v sodobni obliki oživlja sovražnik Boga Richard Dawkins, namreč, ‘’Kdo je načrtoval Načrtovalca’’.

Mnogi laiki in znanstveniki dolgujejo svoje zaupanje v Božjo Besedo (in človeško rečeno celo vero v Kristusa) argumentom za biblijsko stvarjenje in nedvomno bo zaradi te močne knjige takih ljudi še več.

Uživajte v pojedini!

Dr. Don Batten