Explore
Also Available in:

Сучасна медицина?

Вона не така вже й сучасна!

Автор: Девід А. Уайз (David A. Wise)
Переклад: В. Тіга, Редактура: А. Недоступ (creacenter.org)

Найбільш ранні відомі людству санітарні та гігієнічні норми описані в перших п'яти книгах Біблії – П'ятикнижжі.

У цих документах ізраїльтянам було доручено ізолювати і, якщо необхідно, відправляти на карантин хворих.1 Вони повинні були знищувати заражені предмети,2 спалювати використаний одяг3 і закопувати фекалії поза табором.4 Ізраїльтянам було заборонено вживати в їжу тварин, які померли природною смертю.5 Їм також було зазначено стежити за особистою гігієною за допомогою миття рук і утримання тіла в чистоті, а також уживати певних заходів у разі фізичного контакту з інфікованими або покійниками.6

«Кожен, у кого буде течиво з тіла, через те течиво стане нечистим…Всяке ложе, що на нього ляже течивий, буде нечисте… Хто торкнеться об його ложе, мусить випрати свою одіж та обмитись у воді… Коли течивий плюне на чистого, цей мусить випрати свою одіж та обмитись у воді, і буде нечистим до вечора… Кожен, хто доторкнеться до чого небудь під ним, буде нечистим до вечора, хто таке нестиме, мусить випрати свою одіж та обмитись у воді, і буде нечистий до вечора». (Левіт 15:2,4,5,8,10).

Ці ж правила застосовувалися до жінки протягом певної кількості днів після пологів.7 Крім того, ізраїльтянам було заборонено займатися будь-якими сексуальними стосунками поза шлюбу.8 Хвороби, що передаються статевим шляхом, сьогодні практично зникли б, якби сексуальна активність обмежувалася шлюбом, що представляє собою біблійний план для чоловіка і дружини. (Буття 1:27 і 2:23,24).

p48_louispasteur
Мільйони людей сьогодні проживають щасливе і здорове життя завдяки санітарним процедурам, введеними Луї Пастером

Насолоджуйтеся хорошим здоров'ям

Ізраїльтяни вірили, що Бог дав інструкції Своєму народу через Мойсея. Якби вони чітко дотримувалися вказівок, то вони насолоджувалися б міцним здоров'ям.

«Якщо ти будеш слухати голосу Господа, Бога твого… то не наведу на тебе жодної з хвороб, які навів Я на Єгипет» (Вихід 15:26).

Вважається, що сучасна медична наука виникла в 1876 році, коли Луї Пастер і Роберт Кох підтвердили (майже одночасно і незалежно один від одного) той факт, що хвороби передаються від однієї людини до іншої за допомогою мікроорганізмів (бактерій).

Однак відкриття, зроблені цими людьми, були проігноровані і навіть презирливо відкинуті практично всіма медичними установами того часу. Вчені-медики та практикуючі лікарі відчайдушно захищали давньогрецьку ідею, згідно з якою мікроби самозароджуються de novo в певних умовах.

Життя не самозароджується

Завдяки ретельним експериментам, Пастер і Кох змогли незаперечно продемонструвати, що навіть найпростіші живі істоти не виникають спонтанно з неживої матерії. Що ще більш важливо, Кох показав зв'язок між бактеріями і тим, які хвороби ними викликаються.

Показуючи свій геніальний експеримент з колбою із вигнутою горловиною, Пастер переможно казав:

«Я взяв краплю води з неосяжності творіння, і наповнив її хімічними елементами, потрібними для розвитку мікроскопічних організмів. І я чекаю, я дивлюся, я задаюся питанням! – благаючи їх відтворити для мене прекрасне видовище початкового творіння.

Але це нерозумно – нерозумно, оскільки ці експерименти були розпочаті кілька років тому, це нерозумно, тому що я тримав їх прихованими від єдиної речі, яку людина не може створити: від бактерій, які плавають у повітрі, від Життя, бо Життя – це бактерія, і бактерія – Життя. Доктрина самозародження життя ніколи не оговтається від смертельного удару цього простого експерименту!»9

Еволюція – міф

Луї Пастер, глибоко релігійна людина,10 довів, що життя виникло з життя. Його експерименти завдали руйнівного удару по еволюційному міфу про те, що життя виникло з неживої матерії – віри, якої все ще дотримуються еволюціоністи.

Спростування спонтанного зародження і становлення мікробної теорії хвороби стало одним з найважливіших кроків у науці й медицині. Якби цього не сталося, то, можливо, лікарі все так же витрачали б час даремно на боротьбу з хвороботворними сутностями, які, на їхню думку, самозароджувались би всередині організму пацієнта.

Гігієнічні і санітарні практики, перераховані в П'ятикнижжі

Запобіжні заходи, пов'язані з ранами, шкірою і виділеннями

Левіт 15:2–11, 17:11

Постнатальні застереження

Левіт 12:2–3

Застереження, пов'язані з похованням

Числа 19:11, 14–16, 19, 22
Левіт 11:24–28, 40

Ізоляція і карантин

Левіт 13:1–14:57
Числа 5:2-4
Повторення Закону 23:10

Відходи

Повторення Закону 23:12–14
Левіт 11:33, 13:47–58, 15:12

Сьогодні лікарі знають, що патогени не виникають спонтанно, а є нащадками організмів, які потрапили в тіло ззовні. Озброєні неспростовними аргументами, Пастер та інші11 здобули перемогу над хірургами та лікарями того часу і переконали їх ввести в практику медичні та санітарні процедури, які мало чим відрізняються від описаних у П'ятикнижжі, але ж йому вже 4 000 років! Результат не змусив себе довго чекати.

Мільйони смертей були попереджені, мільйони людей отримали своєчасну медичну допомогу і були врятовані.

Сучасна медицина в Біблії

Очевидно, що основи сучасної медицини беруть свій початок в Біблії. Наприклад, закони Мойсея, що стосуються пологів, сексуальних відносин, миття рук, догляду за ранами і виділеннями, карантину, похорону і видалення сміття – є наочним свідченням того, що хвороби заразні, і що найкращий захист від них – це перешкода їхньому поширенню.

У Буття 1:24 і 25 ми читаємо, що Бог звелів усім живим істотами розмножуватися «за родом їхнім». Профілактична медицина стає можливою тільки завдяки знанню однієї цієї істини!

Таким чином, хоча Біблія і не є підручником з природознавства, але всякий раз, коли мова заходить про речі, що мають відношення до світоустрою, то Біблія описує їх максимально точно мовою того часу. Пояснення цьому явищу дуже просте: всього-на-всього Біблія є тим, на що вона претендує: натхненне Слово Бога.

Без сумніву, ніякого конструктивного прогресу в медицині не було б до тих пір, поки давня і еволюційна доктрини про самозародження не були б відкинуті. Запекла битва за знищення цього забобонного міфу про походження мікроорганізмів, безсумнівно, є однією з найбільш захоплюючих саг у довгому розвитку сучасної медицини.

Посилання та примітки

  1. Левіт 13:1 – 14:57, Числа 5:2–4, Повторення Закону 23:10. Назад до тексту .
  2. Левіт 11:33 та 15:12. Назад до тексту .
  3. Левіт 13:47, 50–54, 58. Назад до тексту .
  4. Повторення Закону 23:12, 13. Назад до тексту .
  5. Повторення Закону14:21, Левіт 22:8. Назад до тексту .
  6. Див. Так само Числа 19:11, 14–16, 19, 22 і Левіт 11:24–28, 40. Назад до тексту .
  7. Левіт 12:2, 3. Назад до тексту .
  8. Левіт 18, 20:10–16, і Вихід 20:14. Назад до тексту .
  9. Rene J. Dubos, Ph.D. and James G. Hirsch, M.D., Bacterial Mycotic Infections of Man, Fourth Ed., J.B. Lippincott Company, Philadelphia, Pennsylvania, 1952, p. 3. Назад до тексту .
  10. Henry M. Morris, Men of Science, Men of God, Master Books, El Cajon, California, 1982, p. 60. Назад до тексту .
  11. Джозеф Лістер так само зробив великий внесок у розвиток сучасних санітарних практик. Він, як і Пастер, був християнином. (Refer to Men of Science, Men of God, by Henry M. Morris, also Joseph Lister (1827–1912): Father of modern surgery … quiet man of God, Creation 14(2):48–51; creation.com/lister). Назад до тексту .