Explore
Also Available in:

Cinci Miracole Ateiste

(sau materialiştii cred în magie)

de Don Batten
tradus de Armand Ionescu (Centrul De Studii Facerea Lumii)

wikipedia.orgisaac-newton
Sir Isaac Newton, om de credință și știință.

Ateii se promovează adesea că fiind inteligenți, logici, științifici, raționali etc. Au chiar o propunere de a se numi „străluciţi”! „Ateii noi” şi agresivi, cum ar fi cei de speţa lui Richard Dawkins, Sam Harris și compania, vor să-i descrie pe aceia dintre noi care cred într-un Creator supranatural ca iraționali, neștiințifici, neinteligenți, ignoranți sau chiar ca având nevoie de ajutor (Dawkins). Industria de divertisment adesea consolidează aceste percepții prin portretizarea oamenilor „religioși” (în mod special creștinii și, mai ales, a liderilor bisericii) în calitate de bufoni sau ca „ţărani” izolaţi de lumea exterioară (aproape niciodată ca profesor universitari, de exemplu).

Realitatea este însă împotriva acestor percepții. Isaac Newton, cea mai mare minte ştiinţifică din toate timpurile, a fost un credincios creştin practicant, la fel ca şi ceilalţi fondatori ai ştiinţei moderne. Sondajele au arătat în mod constant că persoanele care au o aderență puternică la autoritatea Bibliei sunt cele mai puțin susceptibile de a fi superstițioase, spre deosebire de ateul mediu.1 Într-adevăr, un ateu și-a exprimat dezamăgirea că „unii dintre cei mai inteligenți și bine informați oameni” pe care el îi știa erau creștini.2

Mai sunt multe de spus. Ateii cred că totul a venit prin procese pur materiale—universul, viața, mintea și moralitatea. Cu toate acestea, au o bază rațională, logică pentru această credință?

De fapt, ei cred în miracole fără a exista o cauză rezonabilă a miracolelor. Adică, ei cred în magie sau în apariția unor lucruri fără o cauză suficientă. Ceea ce numim în mod obișnuit „magie” este de fapt iluzie. De exemplu, un iepure nu apare doar dintr-o pălărie goală; trebuie să existe o explicație fizică logică; o cauză suficientă. Iluzia are nevoie de un iluzionist. Lucrurile nu se întâmplă fără ca o cauză să determine întâmplarea lor. Chiar și copiii mici înțeleg această lege a cauzalităţii. Magicul, în cazul în care lucrurile pur şi simplu „se întâmplă”, este o chestiune de basme—nu există un astfel de lucru.3

Iată cinci exemple majore de materialişti care cred în magie (și există mai multe), sau evenimente miraculoase, fără o explicație sau o cauză suficientă pentru acele evenimente.

  1. Originea Universului

Materialiştii (ateii) au încercat odată să creadă că universul era veşnic, pentru a şterge întrebarea—„de unde a venit?”. Ateistul britanic Bertrand Russell, de exemplu, a preluat această poziție. Deşi, acest lucru nu este sustenabil. Progresul cunoștințelor științifice despre termodinamică, de exemplu, înseamnă că practic toată lumea a fost obligată să recunoască faptul că universul are un început, undeva, la un moment dat în timp—chiar ideea bang-ului recunoaște acest lucru (iar idei precum existenţa mai multor universuri/lumi paralele au aşezat doar problema începutului mai în coada analizei, însa fără a scăpa de această întrebare sâcâitoare).4

Big Bang încearcă să explice începutul universului. Cu toate acestea, din ce a început și ce l-a făcut să înceapă? În final, nu ar fi putut proveni din aceeaşi sursă de materie/energie, ca și universul nostru, deoarece acea materie/energie ar trebui, de asemenea, să fie supusă acelorași legi fizice precum descompunerea şi să fi avut şi un început, mai înapoi în timp. Deci, a trebuit să vină din?

Nimic! Nimicul a devenit totul fără niciun motiv. Magie!

„Universul a izbucnit în ceva de la absolut nimic—zero, nada. Și, pe măsură ce creștea, se umplea cu tot mai multe lucruri care proveneau de nicăieri. Cum este posibil? Întrebaţi-l pe Alan Guth. Teoria sa despre inflație ajută la explicarea totului.”

Așa a proclamat revista Discover pe coperta din aprilie 2002.

Fizicianul Lawrence Krauss, unul dintre „noii atei”, a încercat să explice cum totul a venit din nimic; el chiar a scris o carte pe acest subiect.5 Cu toate acestea, „nimicul” lui este un „vid cuantic”, care nu este de fapt nimic. Într-adevăr, ceva cuantic/materie cu energie are exact aceeași problemă ca şi universurile veșnice; nu poate fi existat din veșnicie în trecutul îndepărtat, deci toată teoria lor se aplică numai după ce universul (ceva) există deja.6 Înapoi de unde am plecat.

Materialiştii nu au nici o explicaţie pentru originea universului, dincolo de „s-a întâmplat pentru că suntem aici!” Magie: la fel ca şi iepurele din pălărie, dar cu universul, vorbim de un „iepure” destul de gigant! Ce să-i faci, „lucrurile se întâmplă.”

Există și alte aspecte ale teoriei Big-Bang, atât de „comercializată”, ce sunt de asemenea miraculoase.„ Modelul standard” are o perioadă de expansiune foarte rapidă numită „inflație” (pe care Alan Guth, menţionat mai sus, a inventat-o). Nu există nicio cauză cunoscută pentru inițierea acestei presupuse expansiuni, nicio cauză cunoscută pentru stoparea ei și niciun mecanism fizic pentru expansiunea extrem de rapidă (cu mai multe ordini de mărime peste viteza luminii). Cu toate acestea, cele trei minuni asociate trebuie să se fi întâmplat sau Big Bang-ul nu funcționează datorită „problemei orizontale” de parcurgere a luminii prin tot universal în mod egal. Mai multă magie într-o farfurie!

La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul” (Geneza 1:1). Aceasta nu este magie, pentru că Dumnezeu, care este etern și omnipotent, este o cauză suficientă pentru univers. El poate exista veșnic (și prin urmare nu are început) pentru că El este o entitate nematerială (Dumnezeu este spirit, așa cum spune Biblia în multe locuri).

  1. Originea stelelor

Potrivit Big Bang-ului, „singurul joc din oraș” ce poate explica originea stelelor, trebuiau să existe două faze de formare a stelelor. Prima fază a implicat formarea unor stele de hidrogen/heliu (numite stele de Populația III7). Aici este prima problemă: cum faceţi gazele să se coaguleze rapid împreună pentru a forma o masă critică, într-un univers primordial care se extinde rapid, astfel încât să existe o atracție gravitațională suficientă pentru a atrage mai mult gaz pentru a crește o stea? Gazele nu tind să se unească; se dispersează, mai ales acolo unde există o cantitate mare de energie (căldură).8 Evrika! Cosmologii au inventat „materia întunecată”, care este „o chestie” invizibilă şi nedetectabilă care se întâmplă să genereze o mulțime de atracție gravitațională doar acolo unde este nevoie. Mai multă magie!9

iStockphotostars
Biblia ne spune că Dumnezeu a făcut stelele în a patra zi a Săptămânii Creației.

Cu toate acestea, avem nenumărate stele—cum ar fi soarele—care nu sunt doar hidrogen și heliu, ci conțin elementele mai grele. Acum se presupune că vine Faza a 2-a. Aceasta spune că stelele care au explodat (supernovele) din prima fază au produs o presiune suficientă pentru a forța hidrogenul și heliul spre a forma împreună noi stele care au creat astfel toate elementele mai grele (pe care astronomii le numesc „metale”), inclusiv elementele din care suntem făcuți. Aceste stele se numesc stelele de populaţia I și II.

Acum apare o altă problemă: cum se poate că în timpul exploziei stelelor, materia rezultată care zboară cu viteză mare în toate direcțiile, să creeze noi stele formate din toate aceste elemente noi? Trebuie să fie o unire a elementelor, nu o explozie în toate direcţiile. Bucăţile care se lovesc între ele s-ar răsfrânge mai degrabă decât să se coalizeze. Cele mai multe ipoteze implică supernove multiple din faza 1 în imediata vecinătate, astfel încât suficient material s-a ciocnit împreună pentru a forma o cantitate sustenabilă pentru o proto-stea cu o gravitate suficientă pentru a depăși tendința de a zbura în afară și astfel de a atrage mai multe materiale și a crește spre a deveni stea normală. Cu toate acestea, supernovele nu sunt evenimente comune, în special cele multiple, în același timp, şi în imediata vecinătate. Astfel, acest scenariu necesită un număr foarte mare de evenimente foarte improbabile pentru a reprezenta numărul mare de stele mai grele.

Aceasta este mai multă magie; minuni fără un lucrător minunat.

Dumnezeu a făcut soarele și stelele în a patra zi a săptămânii creației. Din nou, aceasta nu este magie sau superstiție, pentru că Dumnezeu poate să facă astfel de lucruri.

  1. Originea vieţii

Astrobiologul prof. Paul Davies a spus:

„Cum au scos în mod spontan nişte atomi proști propriul software…? Nimeni nu știe… nu există o lege a fizicii cunoscute care să poată crea informații de la zero.”10

Nu trebuie explicat doar codul ADN (cum poate fi realizat un sistem de stocare a informațiilor codificat fără un design inteligent?), dar trebuie explicat și mecanismul incredibil care citește informațiile și creează componentele vieții din acele informații.

Fostul filosof ateist britanic, Antony Flew, a abandonat ateismul/materialismul din cauza dovezilor în creștere pentru un astfel de design în lucrurile vii. El a spus:

Photo from researchintelligentdesign.organtony-flew
Notoriu ateu care s-a răzgândit, Antony Flew.
„Acum mi se pare că rezultatele cercetărilor ADN-ului de mai bine de cincizeci de ani au furnizat materiale pentru un argument nou și extrem de puternic în favoarea designului inteligent”.11

Această cercetare,

„a arătat, prin complexitatea aproape de necrezut a aranjamentelor necesare pentru a produce (viața), că inteligența trebuie să fi fost implicată”.12

Asta înseamnă că numai un designer incredibil de inteligent ar putea fi implicat ţinând cont de sistemele informaţionale din lumea vie.

Bine-cunoscutul filosof ateist american, Thomas Nagel a spus:

„Ceea ce lipsește, din câte știu, este un argument credibil ca povestea [evoluției cosmice], ce are o probabilitate nesemnificativă, să fie adevărată. Există două întrebări. Mai întâi, având în vedere ceea ce se știe despre baza chimică a biologiei și a geneticii, care este probabilitatea ca formele de viață care se autoreproduc să fi apărut în mod spontan pe pământul timpuriu, numai prin funcționarea legilor fizicii și chimiei?”13 (A se vedea mai târziu pentru discutarea celei de-a două întrebări.)

Cunoașterea științifică despre viaţă se îmbogăţeşte zilnic, iar aceasta face ca perspectivele unei explicații naturaliste (materialiste/ateiste) pentru originea vieţii să se retragă în depărtare. Originea vieții este un alt miracol.14 „Lucrurile se întâmplă”. Mai multă magie.

Originea vieții cere o cauză super-inteligentă, cum ar fi Creatorul-Dumnezeu descoperit în Biblie.

  1. Originea diversităţii vieţii (Design? Ce design?)

Originea vieții este doar începutul problemei pentru materialişti. Împreună cu alți biologi atei, Richard Dawkins și-a petrecut viața încercând să nege că lucrurile vii prezintă un design inteligent. În cartea care l-a făcut celebru, el a scris:

„Biologia este studiul unor lucruri complicate care dau aspectul că au fost concepute pentru un scop”15

Diversitatea vieții este o problemă enormă. Cum s-a schimbat microbul în fiecare lucru viu de pe pământ, variind de la urechelniţe la elefanți, de la acarieni la pomi de mango? Timp de aproape o sută de ani, acestea au încercat să fie explicate de mutațiile și selecția naturală, mecanismele „neo-darwinismului” sau „sinteza modernă”.Cu toate acestea, prin cunoştiinţele avansate de azi, acest lucru s-a dovedit inutil ca explicație.

În iulie 2008, 16 evoluționiști de înalt nivel au organizat o ȋntâlnire, la Altenburg, Austria. Ei au venit pentru că și-au dat seama că mutațiile și selecția naturală nu explicau diversitatea vieții și s-au întâlnit pentru a discuta despre această criză în biologia evoluționistă. Singurul consens a fost că există o problemă majoră, o criză.16

Thomas Nagel (continuând cu citatul anterior) a spus astfel:

„A doua întrebare se referă la sursele de variație a procesului evolutiv care au fost puse în mișcare odată ce viața a început: În timpul geologic disponibil de la apariția primelor forme de viață pe pământ, care este probabilitatea ca, prin urmare a unui accident fizic, să apară o secvență de mutații genetice viabile care ar fi trebuit să fie suficientă pentru a permite selecției naturale să producă organismele care există astăzi?”17

Gândiți-vă la presupusa origine a oamenilor de la un cimpanzeu în șase milioane de ani evolutivi. Comparația ştiinţei moderne a genomului arată diferențe atât de mari (de cel puțin 20%) că acest lucru nu este posibil, nici măcar cu ipoteze extrem de nerealiste în favoarea evoluției.18 De fapt, nu a fost posibil nici măcar când diferența a fost greșit pusă ca 1%.19

Materialiştii nu au o explicaţie suficientă pentru diversitatea vieţii. Există o mulțime de miracole aici, nu doar unul. Fiecare formă de viață este un miracol în sine.

Capitolul 1 din cartea Facerii ne spune că Dumnezeu, Creatorul atotputernic, atotștiutor, a făcut ca diferitele feluri de viață să se reproducă „după felul lor”. Aici este o cauză suficientă, dar chiar și descrierea fiinţelor vii de a se reproduce în funcție de fiecare fel, a fost confirmată cu orice eveniment reproductiv văzut (de miliarde de oameni) și, de asemenea, în înregistrarea fosilelor în care lipsesc formele de tranziție20 și „fosilele vii” mărturisesc o reproducere consecventă „după felul lor” în mii de specii.21

  1. Originea minţii şi a moralităţii

Originea minții și a moralității de la energie și atomi a fost de mult timp o problemă pentru materialism. Este o temă majoră a cărții filosofului Thomas Nagel, Minte şi Cosmos, la care am făcut deja referinţă.

Un smochin produce smochine, nu mere. Acest lucru pare evident. De asemenea, fizică și chimia produc rezultate fizice și chimice. Cu toate acestea, mintea și moralitatea nu sunt doar chestiuni de fizică și chimie. Sigur, creaturile fizice și chimice au minte și moralitate, dar cum au apărut lucruri nemateriale din material? Aceasta este o problemă serioasă pentru materialism, iar ateistul Nagel recunoaște cu candoare acest lucru, spre iritarea extremă a colegilor lui atei.22

Celebrul (și reticentul) C.S. Lewis, convertit de la ateism la creștinism, s-a exprimat bine atunci când a scris,

„Dacă sistemul solar a fost cauzat de o coliziune accidentală, atunci apariția vieții organice pe această planetă a fost și ea un accident, iar întreaga evoluție a omului a fost un accident. Dacă este așa, atunci toate gândurile noastre actuale sunt simple accidente—produsul accidental al mișcării atomilor. Iar acest lucru este valabil atât pentru gândurile materialiştilor, a astronomilor, cât și pentru ceilalți. Dar dacă gândurile lor—adică a materialismului și a astronomiei—sunt doar produse secundare accidentale, de ce ar trebui să le credem că sunt adevărate? Nu văd niciun motiv pentru a crede că un accident ar trebui să fie capabil să-mi dea o imagine corectă a tuturor celorlalte accidente. Este ca și cum ați aștepta ca forma accidentală luată de împrăştierea laptelui dintr-un ulcior să ofere o explicație corectă despre modul în care a fost făcut ulciorul și de ce s-a vărsat laptele.23

Ateul nu are niciun motiv suficient pentru a explica existența minții și a moralității. Iarăși magie!

De ce oamenii aparent inteligenți recurg la credința în evenimente magice—fără o cauză—în atâtea circumstanţe? Prin faptul că nu credeam în Dumnezeu, ei s-au așezat într-un colț filozofic irațional. Romani 1:21 în Biblie afirmă că atunci când oamenii neagă că Dumnezeu-Creator există, ei „s-au rătăcit în gândurile lor”. Am discutat multe despre acest lucru în acest articol. Richard Lewontin a recunoscut că (lăsându-l pe Dumnezeu din imagine), „luăm partea științei, în ciuda absurdității brevetate a unora dintre construcțiile sale…” (prin „știința” se referă la materialism).24

De aici, încotro?

Dumnezeu a făcut pe om „după chipul Său”, o creatură cu minte și moralitate (Facerea 1:27). Ca atare, suntem capabili să ne gândim la Dumnezeu și să-L „cunoaștem”. Acesta este chiar motivul existenței noastre. Isaia 1:18 scrie că Dumnezeu vorbește poporului Israel, care s-a întors de la El,

„Veniți să ne judecăm, zice Domnul. De vor fi păcatele voastre cum e cârmâzul, ca zăpada le voi albi; și de vor fi ca purpura că lâna albă le voi face”.

Încercarea de a trăi viața, ca și cum Dumnezeu nu există, este rebeliunea supremă (păcat) și nebunia ultimă. Vestea bună este că Dumnezeu este încă activ în afacerea iertătoare pentru cei care își vor recunoaște eroarea și Ȋl vor căuta:

„Căutaţi pe Domnul cât Îl puteţi găsi, strigaţi către Dânsul cât El este aproape de voi. Cel rău să lase calea lui şi omul cel nelegiuit vicleniile lui şi să se întoarcă spre Domnul, căci El Se va milostivi de dânsul, şi către Dumnezeul nostru cel mult iertător” (Isaia 55:6–7).

Iisus Hristos a venit în lume pentru a face posibilă iertarea noastră.

Referințe și note

  1. Batten, D., Superstition vs Christianity, Creation 29(1):6, 2006; creation.com/superstition-vs-christianity. Înapoi la text.
  2. „I hope there is no God!” Thomas Nagel quote; creation.com/nagel. Înapoi la text.
  3. Există „magie neagră” în care Satan este cauza suficientă pentru evenimente; de exemplu, magicienii lui Faraon din Egipt, unde și-au aruncat toiagele și au devenit șerpi. Înapoi la text.
  4. Grossman, L., Death of eternal cosmos: From the cosmic egg to the infinite multiverses every model of the universe has a beginning, New Scientist 213(2847):6–7, January 2012. Pentru a spune acest lucru presupunem că aceleași legi ale fizicii aplicate la început și a doua lege care se aplică întregului univers sunt în concordanță cu toate dovezile experimentale. Aceasta nu este nimic mai mult decât uniformitatea naturii în timp și spațiu, un principiu fundamental al științei. Paul Davies a spus: „Cu toate acestea, legile [fizicii] care permit unui univers să se creeze sunt chiar mai impresionante decât un magician cosmic.” A se vedea, The singularity—a ‘Dark’ beginningÎnapoi la text.
  5. Reynolds, D.W., Godless universe untenable: A review of A Universe from Nothing: Why There is Something Rather Than Nothing by Lawrence M. Krauss, J. Creation 27(1):30–35, 2013; creation.com/krauss-review. Înapoi la text.
  6. See, Hartnett, J., The singularity—a ‘Dark’ beginning, July 2014; creation.com/dark-beginning. Înapoi la text.
  7. See, Hartnett, J., Have Population III stars finally been discovered? 2016; creation.com/population-iii-stars. Înapoi la text.
  8. Bernitt, R., Stellar evolution and the problem of the ‘first’ stars, J. Creation 16(1):12-14, April 2002; creation.com/first-stars. Înapoi la text.
  9. Hartnett, J.G., Stars just don’t form naturally—‘Dark matter’ the ‘god of the gaps’ is needed, September 2015; creation.com/stars-dont-form-naturally. Înapoi la text.
  10. Davies, P., Life force, New Scientist 163(2204):27–30, September 1999. Înapoi la text.
  11. Habermas, G., My pilgrimage from atheism to theism: an exclusive interview with former British atheist Professor Antony Flew, Philosophia Christi, Winter 2005; illustramedia.com. Înapoi la text.
  12. Renumit ateu care acum crede în Dumnezeu: Unul dintre liderii atei acum crede în Dumnezeu, pe baza dovezilor știițifice, 2004, Associated Press; sciencefindsgod.com. Înapoi la text.
  13. Nagel, T., Mind and Cosmos: Why the Materialist Neo-Darwinian Conception of Nature Is Almost Certainly False, Oxford University Press, 2012. Înapoi la text.
  14. Batten, D., Origin of life, November 2013; creation.com/origin-of-life. Înapoi la text.
  15. Dawkins, R., The Blind Watchmaker, W.W. Norton & Company, New York, p.1, 1986. Înapoi la text.
  16. Vezi ReMine, W.J., Desperate attempts to discover ‘the elusive process of evolution’, A review of The Altenberg 16: An Exposé of the Evolution Industry by Suzan Mazur, J. Creation 26(1):24–30, 2012; creation.com/review-altenberg-16. Înapoi la text.
  17. Idem 13, p. 6. Înapoi la text.
  18. Batten, D., The myth of 1%Creation 36(1):35–37, 2014; creation.com/1-percent-myth and Batten, D., Haldane’s dilemma has not been solved, J. Creation 19(1):20–21, 2005; creation.com/haldane. Înapoi la text.
  19. O diferență de 1% încă adaugă până la 30 de milioane de perechi de baze („litere” chimice), ceea ce reprezintă o problemă enormă pentru un scenariu evolutiv al mutațiilor aleatorii și a selecției naturale pe o perioadă de șase milioane de ani. Înapoi la text.
  20. Bates, G., That quote!—about the missing transitional fossils: Embarrassed evolutionists try to ‘muddy the waters’, creation.com/pattquote. Înapoi la text.
  21. Batten, D., Living fossils: a powerful argument for creation, Creation 33(2):20–23, 2011; creation.com/werner. Înapoi la text.
  22. Nunn, W., Thomas Nagel—The atheist who dared to question materialism, March 2014; creation.com/nagel-materialism (and articles referenced therein). Înapoi la text.
  23.  Lewis, C.S., The Business of Heaven, Fount Paperbacks, U.K., p. 97, 1984. Înapoi la text.
  24.  Citatul complet aici: Amazing admission, creation.com/lewontin. Înapoi la text.