Explore
Also Available in:

Zenkey, Zonkey, Zebra Donkey! (Zebra măgar!)

de David Catchpoole

zenkey-zonkey-zebra

O grădină zoologică din Japonia a anunţat cu mândrie naşterea unui hibrid zebră-măgar, prezentându-l cu denumirea de „zenkey” (o alăturare a cuvintelor zebra şi donkey - măgar - în limba engleză - n.t.) - o poveste preluată şi răspândită cu frenezie în întreaga lume de mijloacele media.1

De fapt, rezultatul împerecherii dintre un armăsar de zebră şi o iapă de măgar este definită mai des ca „zonkey” sau „zedonk” sau chiar „zebrass” (ass = măgar în lb. engl. - n.t.). Dar, indiferent că e zenkey, zonkey sau zedonk, apariţia acestui mic mânz a provocat cu siguranţă agitaţie la Nasu Safari Park (lângă Tokyo).

„Ţinând erbivorele în acelaşi loc, fără a le separa, imposibilul se poate produce”, spunea Osamu Ishikawa, reprezentantul şef al parcului safari. „O măgăriţă era gestantă şi toţi ne aşteptam la un mânz de măgar!”

Îngrijitorii au fost însă surprinşi când, în august 2003, s-a născut un mânz dungat! Era măgar sau…? Avea urechi de măgar, iar semnul negru în formă de cruce de pe coamă2 este caracteristic mânjilor măgari, dar, totuşi,… dungile alea!

Aceasta nu este prima dată când sosirea pe lume a unui mânz jumătate zebră dintr-o altă iapă i-a surprins pe observatori. Un ponei de Shetland i-a uimit pe proprietarii săi britanici dând naştere unui mânz jumătate zebră, jumătate cal - un „zorse” sau „zony”3 (alăturare a cuvintelor „zebra” şi „horse” sau „pony”, cal sau ponei - în lb. enlg. - n.t.). Proprietarii cumpăraseră anterior poneiul dintr-un parc zoologic unde, la fel ca iapa măgar de la Nasu Safari Park, împărţise teritoriul cu un mascul de zebră.

Această capacitate a măgarilor, cailor şi zebrelor de a se împerechea unii cu alţii indică faptul că ei au descins cu toţii dintr-o singură „rasă” originală creată, după cum se spune în Genesa 1.4 Aceasta ne ajută din nou să înţelegem că Noe a avut în arcă mult mai puţine animale decât pretind scepticii. Numai două animale (poate nici măcar cai aşa cum îi ştim în ziua de azi) au fost necesare pentru a reprezenta rasa cabalină în Arcă.5

Unii oameni pot argumenta că, datorită faptului că hibrizii sunt adeseori sterpi, calul, măgarul şi zebra trebuie, aşadar, să fie rase diferite. Dar această definiţie trece dincolo de textul biblic - nimeni n-ar spune că un cuplu omenesc bărbat-femeie ce nu poate avea copii reprezintă prin aceasta specii diferite!

Infertilitatea hibrizilor se poate datora rearanjării cromozomilor. Astfel de schimbări (non-evolutive) în rasa cabalină fac ca zebra să aibă 44 de cromozomi, măgarul 62, iar calul 64 - deci catârii, rezultatul împerecherii dintre măgari şi cai, sunt adeseori sterpi din cauză că sfârşesc prin a avea 63 de cromozomi, număr ce, teoretic, nu se poate divide în perechi cromozome.

Totuşi, relatări despre catâri ce au dat naştere6 demonstrează faptul că aceştia nu sunt întotdeauna infertili şi că genetica unor astfel de cazuri nu este pe deplin înţeleasă. Hibrizi fertili ocazionali cum sunt aceştia, întăresc convingerea că toate speciile Equus (cabaline) şi urmaşii lor (catâri, armăsari, „zorses”, „zonies” „zedonks/zonkeys” şi orice alte nume inventive le-am da) se trag dintr-o singură specie creată - descendenţi ai „cailor” cărora Noe le-a dat drumul din arcă după Potopul ce a avut loc acum aproximativ 4.500 de ani în urmă.

References and notes

  1. Zenkey foal a hybrid star [Mânzul zenkey - o vedetă hibrid], Sydney Morning Herald, , 2 octombrie 2003.
  2. Partea superioară a spatelui unui cal, aflată la baza gâtului, deasupra umerilor.
  3. Shetland-Zebra hybrid [Hibridul zebră din Shetland], Creation 24(1):9, 2001.
  4. Batten, D., Ligers and wolphins—what next? [Lion (leu) + Tiger (tigru) şi wolf (lup) + dolphin (delfin) - ce urmează?] Creation 22(3): 28–33, 2000.
  5. Presupunând că Noe a perceput noţiunile de „curat” şi „necurat” în acelaşi fel care i-au fost descrise mai târziu de către Dumnezeu lui Moise (Lev. 11:3–4, 26; Deut. 14:6), doar o singură pereche de „cai”, nu şapte, au fost necesare (Gen. 7:2).
  6. Mule gives birth [Catârul dă naştere], Creation 25(2):9, 2003.