Explore
Also Available in:

‘Αυτό είναι σωστό για σένα, αλλά όχι για μένα’

Από τον Dr Don Batten
μεταφρασμένο από τον Δημήτρη Τσακνάκη

Γιατί τα ήθη γίνονται όλο και πιο χαλαρά; Αυτό προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την άποψη ότι ‘αυτό που είναι αλήθεια για σένα, μπορεί να μην είναι για μένα. Μπορώ να φτιάξω τη δική μου αλήθεια.’ Αυτή είναι η ουσία του μεταμοντερνισμού. Οι μεταμοντερνιστές ισχυρίζονται πως όλη η γνώση προσδιορίζεται πολιτισμικά και επομένως δεν υπάρχει το αντικειμενικό.1

Λέξεις κλειδιά όπως ‘μετά-αφήγηση’ και ‘σύνθεση’ χαρακτηρίζουν τους μεταμοντερνιστές. Πολλές από τις ανθρωπιστικές σχολές (τέχνες, κοινωνιολογία, εκπαίδευση, κτλ) προωθούν αυτήν την άποψη στα πανεπιστήμια. Είναι πολύ της μόδας.

Οι μεταμοντερνιστές αρνούνται ότι υπάρχει αντικειμενική αλήθεια. Αλλά πως μπορούν να γνωρίζουν ότι ο ισχυρισμός τους, ‘η αλήθεια δεν υπάρχει’, είναι αλήθεια, αφού δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πράγμα όπως ‘αλήθεια’; Έτσι ο μεταμοντερνισμός είναι αυτοαναιρούμενος: η απόλυτή του αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια. Η απόλυτή του ηθική είναι ότι όλες οι ηθικές είναι σχετικές. Και η αντικειμενική κοσμοθεωρία του είναι ότι όλες οι κοσμοθεωρίες είναι υποκειμενικές—ένα ασφυκτικό τέλμα, ένας ψυχοφθόρος υποκειμενισμός.

Στον μεταμοντερνισμό, η βαρύτητα δεν υπάρχει σαν αντικειμενική πραγματικότητα. Έτσι κάποιος που θα λειτουργούσε κάτω από μια διαφορετική μετά-αφήγηση (κοσμοθεωρία) όπου η βαρύτητα δεν υπάρχει, θα μπορούσε να πέσει από ένα γκρεμό και να μη σκοτωθεί. Αλλά ότι κι αν πιστεύεις θα χτυπήσεις. Επίσης το γεγονός ότι περπατάμε και δεν αιωρούμαστε στο διάστημα, είναι εξαιτίας της βαρύτητας. Όλες οι πεποιθήσεις δεν είναι ισότιμες.

Τι θα είχε συμβεί αν οι αδερφοί Wright (δες 100 years of airplanes—but these weren’t the first flying machines!) ήταν μεταμοντερνιστές; Θα είχαν επιδιώξει να ανακαλύψουν τις αρχές της πτήσης; Δύσκολα! Τι θα γινόταν αν ένας μηχανικός που κατασκεύαζε μια γέφυρα αποφάσιζε ότι η βαρύτητα ήταν απλώς μια ‘‘δυτική’’ ιδέα και αποφάσιζε να πάρει την Ινδουιστική άποψη ότι η ζωή είναι μια ψευδαίσθηση και (λογικά) το ίδιο είναι κι η βαρύτητα και οι εξισώσεις που ορίζουν τη γέφυρα; Θα οδηγούσατε πάνω σ’ αυτή τη γέφυρα;

Μερικοί χριστιανοί αρέσκονται σε κάποιες μεταμοντέρνες προσπάθειες που θέλουν να αναιρέσουν την επιστημονική κοσμοθεώρηση, την οποία την βλέπουν σαν αντίθετη με την πίστη στο Θεό. Αλλά σ’ αυτό βρίσκονται σε σύγχυση. Δεν υπάρχει τίποτα στην πειραματική επιστήμη που να που έρχεται σε αντίθεση με τη Βιβλική πίστη, όπως πολλοί επιστήμονες έχουν καταθέσει στο περιοδικό Creation.

Οι συγκρούσεις έρχονται από την ιστορική επιστήμη, στην οποία άνθρωποι που δεν βρίσκονταν εκεί, ονειρεύονται τι μπορεί να έχει συμβεί στο παρελθόν. Όμως καταγραφές από αυτόπτες μάρτυρες (από τη Βίβλο και από αλλού) έρχονται σε αντίθεση με τη σύγχρονη αντίληψη της ιστορίας η οποία αντιτίθεται στην Αγία Γραφή, όπως έχει δείξει και η προσεγμένη εργασία του Ussher (δες Archbishop’s achievement) .

σκιτσογραφία από τον Dan Lietha absolutes cartoon

Μερικοί προσπάθησαν ακόμη και να αναδιατυπώσουν το Ευαγγέλιο με μεταμοντέρνους όρους για να τραβήξουν το ενδιαφέρον εκείνων που έχουν επηρεαστεί απ’ το μεταμοντερνισμό. Αυτό είναι ένας κακός σχεδιασμός. Ο Ιησούς είπε: “Εγώ είμαι ο δρόμος, και η αλήθεια, και η ζωή· κανένας δεν έρχεται στον Πατέρα, παρά μόνον διαμέσου εμού” (Ιωάννης 14:6). Η λογική είναι απλή: Ο Ιησούς, ή είναι ο μόνος δρόμος όπως λέει, ή είναι λάθος, άρα δεν είναι ο Γιος του Θεού κι έτσι μπορούμε να τον ξεχάσουμε. Αλλά οι μεταμοντέρνοι λένε ότι ‘αυτό είναι απλά ‘Δυτική’ λογική, προϊόν του Δυτικού πολιτισμού’. Ωστόσο, λέγοντας το αυτό, χρησιμοποιούν την ίδια ‘Δυτική’ λογική, για να πουν ότι η Δυτική λογική δεν είναι αλήθεια! Ο μεταμοντερνισμός αρνείται το ίδιο το αληθινό αξίωμα στο οποίο στηρίζεται η Χριστιανική πίστη, γι’ αυτό οι Χριστιανοί θα πρέπει να αντιταχθούν σθεναρά στο μεταμοντερνισμό.

Όπως λέει ο Tom McLeish, καθηγητής Πολυμερούς Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Leeds, ‘οι αγαπητοί μας φίλοι στις ανθρωπιστικές επιστήμες έχουν πέσει σε άσχημη σύγχυση για το αν ο κόσμος υπάρχει, για το αν ο ένας με τον άλλον υπάρχει, για το αν οι λέξεις σημαίνουν τίποτα. Μέχρι να ξεκαθαρίσουν αν οι γάτες και οι σκύλοι υπάρχουν ή όχι, ή είναι μόνο επινοήσεις στο μυαλό του αναγνώστη, πόσο μάλλον του συγγραφέα, θα έχουν μεγάλα προβλήματα στο να μιλήσουν για το Θεό.’2

Θυμάμαι που μιλούσα με δύο φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Ο ένας είχε κατηχηθεί στο μοντερνισμό (εξελικτισμό), ο άλλος στον μεταμοντερνισμό. Είχα μια καρποφόρα συζήτηση με τον πρώτο φοιτητή επειδή και οι δύο πιστεύαμε στην αντικειμενική αλήθεια—ότι και οι δύο στεκόμασταν αληθινά στο χωροχρόνο, συζητώντας αληθινά πράγματα.

Ο μεταμοντέρνος φίλος δεν ήταν σίγουρος αν ήμασταν εκεί στ’ αλήθεια ή όχι. Μπορεί να ήμασταν σε ένα είδος κυβερνο-ονείρου (όπως στην ταινία Matrix). Τότε τον τσίμπησα. ‘Γιατί το έκανες αυτό;’ μου είπε. ‘Τι έκανα; Μπορεί να ονειρευόσουν’, του απάντησα. Του επισήμανα ότι αν δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα, πως είναι δυνατόν να κατάλαβε ότι τον τσίμπησα; Αυτό δείχνει ότι οι μεταμοντερνιστές δεν μπορούν να ζήσουν με συνέπεια με τις πεποιθήσεις τους.

Επειδή ο μεταμοντερνισμός λέει ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια, αρνείται ότι ο Θεός έχει μιλήσει. Αυτό πάντως δεν είναι καθόλου ‘μοντέρνο’. Δεν έκανε ο Σατανάς την Εύα να αμφιβάλλει για την αλήθεια που είπε ο Θεός στον Αδάμ (Γένεση 3:1); Και ο Πιλάτος δεν ρώτησε, ‘Τι είναι αλήθεια;’ όταν ανέκρινε τον Ιησού (Ιωάννης 18:38);

Ο μεταμοντερνισμός ταιριάζει εύστοχα στον χαρακτηρισμό της ‘μάταιας’ σκέψης στην οποία ξεπέφτουν οι άνθρωποι όταν αρνούνται συνειδητά τη γνώση του Θεού (προς Ρωμαίους 1:18). Αλλά αυτή η διδασκαλία δίνει επίσης σε πολλούς ανοσία ενάντια στο Ευαγγέλιο, οδηγώντας τους στο δρόμο για την Κόλαση.

Το Περιοδικό Creation, που τώρα γιορτάζει τον 25ο χρόνο έκδοσής του, επιδιώκει να φέρει τους ανθρώπους πίσω στη γνώση του Θεού, μέσω της επιβεβαίωσης της απόλυτης αλήθειας του αλάθητου Λόγου Του, ξεκινώντας από τη Γένεση.

Πρόσθετη Μελέτη

Παραπομπή και σημείωση

  1. In contrast, modernism says: Truth is ‘out there’ to be discovered using the tools of rationalism (man is the measure of all things; matter and mind are all there is). Evolution is a modernist concept. Επιστροφή στο κείμενο
  2. Radford T., Science cannot provide all the answers, The Guardian (UK), 4 September 2003; education.guardian.co.uk/higher/sciences/story/0,12243,1035026,00.html, 24 September 2003. Επιστροφή στο κείμενο