Explore
Click here to view CMI's position on climate change.
Also Available in:
This article is from
Creation 28(3):40, June 2006

Browse our latest digital issue Subscribe

Apinoivat ihmiset

Voiko simpanssille todella opettaa ihmiskielen alkeet?
Tutkiva kehitysteoreetikko kumoaa joitakin hurjia olettamuksia

Kirjoittanut 
Kääntänyt Alex Sintonen

Photo by Chad Littlejohn, sxc.hu Chimp

Mitä enemmän kiistely lajien alkuperästä kiihtyy, sitä enemmän meitä "muistutetaan" lisääntyvin määrin, kuinka "läheisiä" olemme serkuiksemme väitetyille simpansseille. Mutta paljon riippuu siitä, kuka sitä tarinaa kertoo.

Esimerkiksi, artikkelin otsikossaan USA Today1 kirjoitti: "Ihmiset ja simpanssit jakavat melkein identiteettiset geneettiset perimät." Ottaen huomioon, että sama artikkeli viittasi 40 miljoonaan eroavaisuuteen geneettisessä koodissa, ällistyttävää on toden ja propagandan rajan hämärtyminen.

Myöskin ihmisten "koulutukseen" kehitysopilliseen ajatteluun, käyttöön on otettu oletetut simpanssien Washoen ja Kanzin "kieli opinnot", joissa niille opetettiin symboolien käyttöä viittomalla ja näppäimistöillä samantapaisesti, niinkuin pikkulapset käyttävät sanoja.

Kuitenkin, Gary Marcus, kognitiivinen tiedemies New Yorkin Yliopistossa ja kehitysteoreetikko, ajattelee, ettei se ole oikeaa kieltä. Hän kaataa kylmää vettä skeptillisen ajattelun niskaan sillä, mitä hän kutsuu typeräksi leikiksi nimeltä, "kuinka paljon simpanssi voi käyttäytyä kuin ihminen".2

Marcus tuo esiin sen tosiasian, että simpanssi oppii vain yhden sanan kerrallaan, kun taas pieni lapsi oppii ne rykelmänä. Sitäpaitsi, simpanssilta puuttuu se, mitä artikkeli kutsuu 'kielellinen hopea luoti'–kyky 'yhdistää sanoja pitemmiksi lauseiksi', Tätä kutsutaan 'toistoksi', ja se on vain yksi niistä taidoista, jotka hän uskoo olevan todisteina todelliselle puhekielelle. Toisto avaa laajan alueen mahdollisuuksille ja antaa puhujalle mahdollisuuden 'ottaa muiden näkemykset huomioon'.

Niinkuin Marcus osoittaa, jopa älykkäinkin simpanssi olisi täysin ymmällään sellaisestakin lauseesta kuin, "Hän tietää, että minä tiedän minne maapähkinä on piiloitettu".2

Valitettavasti, langenneen ihmiskunnan kapina Luojaansa vastaan, niinkuin Room. 1:1-32 sanoo, on sitä, että on aina olemassa mieltymystä kieltää ilmeinen tosiasia, että ihmiset ovat suuresti erilaisia, kuin apinat–olemuksiltaan johdonmukaisesti luotuina Jumalan kuviksi.

Lopuksi: Me ehkä saamme joitakin protestoivia sähköposteja tämän artikkelin johdosta, mutta ne eivät ole Kanzin, Washoen tai minkään muunkaan apinan lähettämiä.

Viitteet

  1. Stemberg, S., Humans, chimps almost a match, usatoday.com, haettu Elokuussa 2005. Palaa tekstiin. Palaa tekstiin
  2. Pilcher, H., What the chimp means to me, Nature 437(7055):20-22, Suuskuu 2005. Palaa tekstiin. Palaa tekstiin

Helpful Resources

Exploring the World of Biology
by John Hudson Tiner
US $15.00
Soft Cover
Refuting Evolution
by Jonathan Sarfati
US $12.00
Soft Cover