Explore
Also Available in:

Taikausko vastaan kristinusko

Pääkirjoitus


Luominen #5:4 (Luominen.fi)

Antiteistit rinnastavat kristinuskon taikauskoon. Kristinuskoa vastustava Richard Dawkins kuvasi kristillisten koulujen oppilaita henkilöiksi, joille ”opetetaan muinaisista kirjoituksista ammennettua taikauskoa”.1

Ironista kyllä tehty tutkimus osoitti, että kristinuskossa vastustetaan taikauskoista ajattelua, kuten uskoa astrologiaan tai ”onneen”. Ironiaa lisää vielä tutkimuksen julkaiseminen Skeptical Inquirer-lehdessä, jonka ateistit perustivat kristinuskon vastustamiseksi.2

Tuo julkaistu artikkeli osoitti, että konservatiiviset kristityt, jotka kaikkein todennäköisimmin torjuvat darvinismin, torjuvat myös kaikkein todennäköisimmin ”okkultistiset ja pseudotieteelliset uskomukset”. Lisäksi kyselyt osoittivat, että seuduilla, joilla kirkot torjuivat kehnosti Darwinin oppeja, oli eniten kultteja, okkultistista toimintaa ja taikauskoa.3

Tulosten ei pitäisi yllättää meitä. Roomalaiskirjeessä (1:21–22) sanotaan, että ihmiset, jotka kieltäytyvät kunnioittamasta Jumalaa ”ovat ajatuksiltansa turhistuneet”, ja vaikka he luulevat olevansa viisaita, he ovat tulleet tyhmiksi. Joku onkin osuvasti todennut: ”Ensimmäinen seuraus siitä, ettei usko Jumalaan on se, että uskoo mihin tahansa.”

9495-cartoon

Bruce Hood, Bristolin yliopiston psykologian professori, väitti, että ihmiset ovat kehittyneet vastaanottavaisiksi yliluonnollisille uskomuksille.4 Hän rinnasti ”kreationismin ja paranormaalit ilmiöt” väittäen, että niitä molempia pitää yllä ”yksin usko”. Hän samaisti uskonnolliset käsitykset taikauskon kanssa.

Professori Hoodin määritelmä taikauskosta kuitenkin osoittaa, ettei hän ymmärrä kristillistä uskoa: ”Taikauskoinen käyttäytyminen – käsitys, että tietyt rituaalit ja harjoitukset suojaavat sinua”. Tällainen ajatus edustaa yleistä väärinkäsitystä, että voisimme manipuloida Jumalaa tekemään mitä haluamme olemalla ”hyviä” tai rukoilemalla paljon, tai käymällä kirkossa, tai… Efesolaiskirjeen mukaan (2:4–10) olemme pelastetut (suojatut) Jumalan armosta, emme tekojemme kautta:

”…mutta Jumala, joka on laupeudesta rikas, suuren rakkautensa tähden, jolla hän on meitä rakastanut, on tehnyt meidät, jotka olimme kuolleet rikoksiimme, eläviksi Kristuksen kanssa – armosta te olette pelastetut – ja yhdessä hänen kanssaan herättänyt ja yhdessä hänen kanssaan asettanut meidät taivaallisiin Kristuksessa Jeesuksessa, osoittaakseen tulevina maailmanaikoina armonsa ylenpalttista runsautta, hyvyydessään meitä kohtaan Kristuksessa Jeesuksessa. Sillä armosta te olette pelastetut uskon kautta, ette itsenne kautta – se on Jumalan lahja – ette tekojen kautta, ettei kukaan kerskaisi. Sillä me olemme hänen tekonsa, luodut Kristuksessa Jeesuksessa hyviä töitä varten, jotka Jumala on edeltäpäin valmistanut, että me niissä vaeltaisimme.”

Kuolleet ihmiset eivät voi pelastaa itseään, mutta Jumala on tehnyt meidät eläviksi Kristuksessa Jeesuksessa.

Sitä paitsi kristinusko ei ole ”yksin uskosta” siinä mielessä kuin Hood harhaanjohtavasti sanoo sen tarkoittavan todisteiden puuttumista.

Hood väitti, että ”kreationismi” on ” torjuttu todisteilla”. Hän väittää luultavasti myös, että luominen pitäisi jättää pois koulujen tiedettä käsitteleviltä tunneilta, koska sitä ei voida testata – monet skeptikot näyttävät omaksuneen tällaisia ristiriitaisia uskomuksia! Luominen-lehti [ja engl. Creation-lehti, johon Luominen-lehti pohjautuu] tarjoaa runsaasti todisteita, jotka tukevat Raamatullista luomista.

Kristinusko sisältää todisteita; se ei ole sokeaa uskoa (Luuk. 1:1–4; Joh. 19:35, 20:31; Ap. t. 1:3). Jumala lahjoitti meille aivot ja tarjosi meille todisteita nähdäksemme ja uskoaksemme. Maailmankaikkeus itsessään todistaa luomisesta (kts. s. 8–11), johon tarvitaan Luoja (Room. 1:18–20). Alkuräjähdys-uskomus siitä, että maailmankaikkeus teki itsensä tyhjästä ilman mitään syytä, uhmaa tieteen ja logiikan perusperiaatteita, joiden mukaan jokin, jolla on alku, tarvitsee selityksekseen riittävän syyn.

Monet ovat yrittäneet kumota todisteet ylösnousemuksesta ja päätyneet seuraamaan Kristusta.

Rukoilemme, että tämä numero rohkaisisi sinua järjellisessä uskossasi ja että voisit näyttää sen kirjoituksia niille, jotka ovat hukkumassa. Voisit haastaa heidän epäuskonsa.

Lähdeluettelo

  1. The root of all evil? Episode 2: The virus of faith, Channel 4 (UK), aired 16 January 2006; www.channel4.com/culture/microsites/C/can_you_believe_it/debates/rootofevil1.html, 27 September 2006. Takaisin tekstiin.
  2. Bainbridge, W.S., and Stark, R., Superstitions: Old and New, The Skeptical Inquirer, 4(4):18–31, Summer 1980. Takaisin tekstiin.
  3. Wieland, C., Antidote to superstition, Creation 20(2):4, 1998; creation.com/superstition. Takaisin tekstiin.
  4. Henderson, M., Superstition the product of evolution, The Australian, 6 September 2006, theaustralian.news.com.au/story/0,20867,20361761-29677,00.html. Takaisin tekstiin.

Helpful Resources