Explore

Black Friday sale on NOW! Ends 27 Nov. View deals

Also Available in:

Cât de mari erau dinozaurii, de fapt?

de Jonathan Sarfati
tradus de Cristian Monea (Centrul De Studii Facerea Lumii)

Dinozaurii au fost cele mai mari animale terestre care au pășit pe pământ, dar astăzi sunt dispăruți.1 Doar creaturile marine, cum ar fi balena albastră, le depășesc dimensiunea.

Cât de mare era un dinozaur mediu?

dinosaurs-size

Deși dinozaurii uriași tind să fie cei mai cunoscuți în cultura populară, au existat și dinozauri mici, unii de mărimea unui cocoș.

O analiză din 1995 a concluzionat că cea mai comună mărime („mod”) a fost de aproximativ 1–10 tone (t).2 Prin comparație, rinocerul alb și elefantul african de astăzi cântăresc aproximativ 2 și, respectiv, 6 t.

Omul de știință care a efectuat această analiză a remarcat că primii cercetători au avut tendința de a colecta mai mulți dinozauri mai mari, în timp ce cercetătorii moderni au descoperit o proporție mai mare de dinozauri mai mici. O analiză suplimentară din 2015 a confirmat și a perfecționat această cercetare anterioară:

Masa medie a unui dinozaur este determinată ca 630 kg sau greutatea unui bizon american, pe baza celui mai mare și mai precis set de date publicat până în prezent. Majoritatea dinozaurilor par să fi rămas foarte mici (0–60 kg) sau au crescut foarte mari (1080–56 000 kg), cu mai puține specii în intervalul dimensiunilor medii.3

Care a fost cel mai mare tip de dinozaur?

Ca grup, sauropodele, cu gâtul și cozile lor lungi, erau aproape sigur cei mai mari dinozauri. Cu toate acestea, alegerea celui mai mare sauropod poate fi dificilă, deoarece majoritatea sunt cunoscuți din foarte puține rămășițe.

Imagine: 123rf/Aleksandrs Tihonovsamphicoelias-fragillimus
Amphicoelias fragillimus

Amphicoelias?

În timpul așa-numitelor „războaie ale oaselor” din America, Edward Drinker Cope (1840–1897) a descris un dinozaur numit Amphicoelias fragillimus, considerat a fi un diplodoc, un tip de sauropod. Un paleontolog a estimat că acesta avea „58 m lungime, aproximativ 9,25 m în cel mai înalt punct al spatelui și o masă corporală de 122 400 kg,”4 făcându-l mult mai mare decât orice alt dinozaur cunoscut.

Dar care au fost dovezile? O singură vertebră ruptă! Aceasta a fost raportată ca având o lungime de 2,7 m, dar chiar și aceasta a fost pierdută – rămân doar fotografii și înregistrări ale măsurătorilor, iar dimensiunea sa a fost pusă la îndoială. Și dimensiunea estimată a Amphicoelias depășește probabil limitările fizice ale masei animalelor terestre.5

Alți candidați uriași

Au fost revendicați diverși alți candidați pentru cel mai mare sauropod, de ex. Bruhathkayosaurus, Argentinosaurus, Turiasaurus, Puertosaurus, Pellegrinasaurus, Ruyangosaurus, Patagotitan și mulți alții. Dar, în fiecare caz, dimensiunile s-au bazat doar pe extrapolări ale unor părți minore ale scheletului.

Cel mai lung și mai greu conform dovezilor de încredere?

Diplodocus-carnegi
Posibil cel mai lung dinozaur, Diplodocus carnegii.

Care este cel mai mare pe baza rămășițelor bune? Când vine vorba de schelete aproape complete, cel mai lung ar putea fi Diplodocus carnegii, 25 m și 10–16 t;6 iar cel mai masiv dinozaur a fost probabil Giraffatitan brancai (fostul Brachiosaurus brancai), 23 m și 40 t.6

Cel mai masiv dinozaur cunoscut dintr-un schelet mare, dar foarte incomplet, este probabil Futalognkosaurus dukei, găsit în vestul Argentinei, de aproximativ 30 m lungime și peste 50 t.7 Oasele șoldului, coastelor și vertebrele spatelui și gâtului sunt cunoscute, dar nu și capul, picioarele sau coada. În total, doar aproximativ 15% au fost recuperate (și aproximativ 27% dintre tipurile de oase).

Un alt dinozaur uriaș la care s-a descoperit cea mai mare parte a scheletului, tot în Argentina, este Dreadnoughtus schrani.7 Au fost găsite mai mult de 45% din oasele sale și 70% dintre tipurile de oase. Majoritatea oaselor cozii, șoldului, umărului și picioarelor și unele vertebre din spate au fost găsite, dar numai una de la gât; iar craniul lipsește. Descoperitorul său, profesorul Ken Lacovara, îl descrie pe Dreadnoughtus astfel:

… totul despre acest dinozaur este uriaș, femurul [cel mai lung și mai gros os al piciorului] are 6 metri înălțime… coccisul este gigantic, cu cicatrici musculare uriașe care ne arată că, în esență, avea o coadă ca o armă de 30 de picioare lungime… acest individ musculos și incredibil de mare nu s-ar fi temut de nimic în jurul său… aceasta este o coadă incredibil de voluminoasă, foarte musculoasă, totul despre acesta indică puterea sa… un dinozaur din această gamă de masă, de 65 de tone, depășește cu adevărat limita a ceea ce este posibil din punct de vedere fiziologic…8

Deci, ar fi acesta un candidat pentru cel mai mare dinozaur cunoscut din majoritatea scheletului său? Estimările ulterioare bazate pe densități corporale mai realiste și volumul de țesut9 au redus drastic dimensiunea acestuia la aproximativ 25 t.7 Cu toate acestea, Lacovara susține în continuare că estimarea sa este mai probabilă.10

Giraffatitan-brancai
Giraffatitan brancai (fostul Brachiosaurus brancai), posibil cel mai masiv dinozaur

Concluzie

Dinozaurii erau în mod clar un grup de animale foarte mari în medie. Când vine vorba de cel mai mare dintre toate, știm cu siguranță că Diplodocus carnegii a fost un dinozaur extrem de lung, iar Giraffatitan brancai a fost unul extrem de masiv. Există o bună posibilitate ca alții să fie mai mari, dar dovezile fosile sunt insuficiente, așa că nu putem fi siguri.

Cum ar fi putut încăpea astfel de animale uriașe pe Arca lui Noe?

growth_rate

Deoarece cei mai mari dinozauri erau atât de masivi, biblio-scepticii au atacat relatarea Arcei lui Noe, susținând că nu ar fi putut încăpea pe Arcă, sau chiar prin ușa ei. Există mai multe răspunsuri la acestea, așa cum am documentat anterior, toate cu referințe ample la lucrări de cercetare:

După cum s-a subliniat aici, dimensiunea medie a unui dinozaur matur nu a fost atât de mare, deși mai mare decât dimensiunea medie a altor grupuri de animale terestre.

Nu există niciun motiv ca Dumnezeu să-i fi trimis lui Noe (Facere 6:20) cele mai mari exemplare mature. Dinozaurii au eclozat din ouă și chiar și cel mai mare ou, clasificat ca Macroelongatoolithus de la dinozaurul Beibeilong sinensis, avea doar 61 cm lungime și era alungit.1 Și pe baza inelelor de creștere ale oaselor multor dinozauri, oamenii de știință au susținut că treceau printr-o creștere bruscă. Deci dinozaurii s-ar fi putut îmbarca cu toții la o vârstă cu un an înainte de creșterea lor. De exemplu, Apatosaurus ar fi putut fi la bord ca un exemplar de 1 t de patru ani, mai degrabă decât ca un adult de 25 de t. Un an mai târziu, a debarcat și și-a început creșterea.2

Noahs-animals

Deși există multe genuri și specii diferite de dinozauri numite, probabil că au existat mult mai puține tipuri create. De exemplu, Apatosaurus probabil că nu a fost la bord ca atare, dar a fost reprezentat de o pereche de Diplodoci (tip creat), care include Apatosaurus. În plus, mulți dinozauri numiți—probabil până la o treime dintre ei—se dovedesc a fi versiuni imature ale altor dinozauri numiți.3

References and notes

 1. Robinson, P., The biggest dinosaur eggs: Just how big were they, and what are the implications for the Ark? Creation 41(1):20–23, 2018.
 2. Sarfati, J., How did dinosaurs grow so big? Creation 28(1):44–47, 2005; creation.com/dinogrowth.
 3. Bailey, J., Shape-shifting dinosaurs, Creation 36(3):12–14, 2014; creation.com/shape-shifting-dinosaurs.

Referințe și note

 1. Carter, R.W., Bates, G., și Sarfati, J., Dinosaurs are almost certainly extinct: It is time to let go of the idea of ‘living dinosaurs’, creation.com/dinos-extinct, 22 Feb 2018. Înapoi la text.
 2. Peczkis, J., Implications of body-mass estimates for dinosaurs, J. Vertebrate Paleontology 14(4):520–533, 1995. Înapoi la text.
 3. Clearey, T.L. și Tomkins, J.P., Determining average dinosaur size using the most recent comprehensive body mass data set, Answers Research Journal 8:85–93, 18 Feb 2015. Înapoi la text.
 4. Carpenter, K., Biggest of the big: a critical re-evaluation of the mega-sauropod Amphicoelias fragillimus Cope, 1878; în: In Foster, J.R. și Lucas, S.G., ed., Paleontology and geology of the Upper Jurassic Morrison Formation, New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin 36:131–138, 2006. Înapoi la text.
 5. Woodruff, C. și Foster, J.R., The fragile legacy of Amphicoelias fragillimus (Dinosauria: Sauropoda; Morrison Formation–Latest Jurassic), PeerJ PrePrints 15 Feb 2015. Înapoi la text.
 6. Paul, G.S., Princeton Field Guide to Dinosaurs, p. 48, ed. a 2-a, Princeton University Press, 2016. Înapoi la text.
 7. Lacovara, K.J. și alți 16, A gigantic, exceptionally complete titanosaurian sauropod dinosaur from southern Patagonia, Argentina, Nature Scientific Reports 4(6196), Sep 2014. Înapoi la text.
 8. Lacovara, K.; citat în: Geggel, L., Dreadnoughtus dinosaur weighed whopping 65 tons, feared nothing, livescience.com, 4 Sep 2014. Înapoi la text.
 9. Bates, K.T. și alți patru, Downsizing a giant: re-evaluating Dreadnoughtus body mass, Biology Letters, Societatea Regală, 10 Iun 2015. Înapoi la text.
 10. Lacovara, K., citat în: Drake, N., Dinosaur that vied for ‘world’s biggest’ gets downsized, news.nationalgeographic.com, 9 Iun 2015. Înapoi la text.