Explore
Also Available in:

Curiosity: A creat Dumnezeu universul?

de Russell Grigg

Photo NASA Stephen Hawking
Stephen Hawking

Acest program Discovery Channel “examineaza creatia universului prin comentariile si parerile prof. Stephen Hawking”.1 Scopul pare a fi demonstrarea ca nu este necesar conceptul de Dumnezeu, pentru crearea universului si a vietii.

Crearea unui univers

Potrivit prof. Hawking, ai nevoie de doua ingrediente de baza pentru a crea un univers. Acestea sunt energia si spatiul, conform acestuia: “La momentul Big Bangului, un intreg univers a inceput sa existe, si odata cu el spatiul”. El continua spunand: “ Legile fizicii cer existenta unui lucru numit energie negativa”. Si ilustreaza aceasta, aratand un om cu o lopata in mana, care merge spre centrul unui camp. Omul incepe sa sape o groapa, in acelasi timp facand o mica movila cu pamantul scos din groapa.

Prof. Hawking ne spune:

“Groapa este versiunea negativa a movilei. Atunci cand Big Bangul a produs o mare cantitate de energie pozitiva, simultan a produs aceeas cantitate de energie negativa. In acest fel, suma celor doua energii este zero – intotdeauna; este o lege a naturii.”

Presupunem ca valorosul profesor spera ca nu veti observa doua lucruri care contrazic cam tot ceea ce zice despre Big Bang. Acestea sunt:

 1. Formarea movilei are nevoie de o cauza – omul cu lopata
 2. Aceasta ‘cauza’, adica omul, a existat inainte sa inceapa sa faca movila.

Prof. Hawking intreaba apoi: “Unde este toata aceasta energie negativa astazi?” si ofera raspunsul la aceasta intrebare:

Explosion
“Este in spatiu. Potrivit legilor naturii care privesc gravitatia si miscarea, spatiul in sine este o rezerva uriasa de energie negativa, suficienta pentru a asigura ca suma este zero. Nesfarsita retea de miliarde de galaxii, care actioneaza una asupra alteia prin forta gravitatiei functioneaza ca un imens depozit. Energia pozitiva este asemenea movilei. Energia negativa este imprastiata in spatiu. Acest lucru inseamna ca daca suma universului este zero, nu ai nevoie de un Dumnezeu creator.”

Care a fost declansatorul?

Prof. Hawking merge mai departe si intreaba care este cauza aparitiei spontane a universului, si ofera si raspunsul: “Legile naturii ne spun ca nimic nu a cauzat Big Bangul”. Aceasta bineinteles ridica problema filozofica, daca ceva se poate auto-crea, pentru ca pana sa existe, nu este intr-o pozitie de a se cauza singur.2

Prof. Hawking evita aceasta apeland la “mecanica cuantica, la nivel sub-atomic”. Aici, el spune,

“… intri intr-o lume unde a crea ceva din nimic este posibil, cel putin pentru un scurt timp, din cauza mecanicii cuantice… Universul a fost odata foarte mic, mai mic decat un proton. Aceasta inseamna ca universul ar putea sa apara fara sa violeze legile cunoscute ale fizicii.”

Oamenii de stiinta critici ai acestei teorii, Alex Williams si prof. John Hartnett, afirma:

“Deci este posibil ca universul sa ia fiinta din vid doar prin o fluctuatie cuantica? Unii oameni cred asta, desi par sa uite in mod convenabil ca legile fizicii cuantice ar trebui sa fie deja existente, asa ca nu am putea spune ca universul s-a creat singur “din nimic”. Altii au subliniat, totusi, ca viata evenimentelor cuantice este invers proportionala cu masa obiectului, lucru care exclude orice astfel de eveniment cosmologic cuantic. Daca un univers ar aparea din fluctuatii cuantice, nimeni nu ar observa – durata de viata a unui univers cuantic, de dimensiunile universului nostru ar fi de mai putin de 10-103 secunde. Mai mult, particule virtuale apar azi in vidul spatial. In singularitatea primordiala nu exista spatiu si deci nici vidul.”3

Cauza si efectul necesita timp

Prof. Hakwing concluzioneaza ca timpul a inceput odata cu Big Bangul, asa ca acesta nu a avut o cauza, deoarece

“… ne exista timpul inainte de Big Bang, care sa provoace cauza. Nu exista timp in care sa existe Dumnezeu. Ceea ce s-a intamplat la crearea universului este cheia finala pentru eliminarea nevoii unui creator al universului. … Nu exista un Dumnezeu care sa ne vegheze destinul. Probabil ca viata dupa moare si iadul nu exista. Avem o singura viata sa apreciem designul extraordinar la universului, si pentru asta voi fi etern recunoscator.”

Dar stati un pic, prof. Hawking, tocmai ati distrus analogia cu movila si groapa ca explicatie pentru existenta universului. Amandoua, si movila si groapa, au nevoie de o cauza, si aceasta cauza a existat in timp inainte de aparitia movilei. Mai mult Biblia indica ca Dumnezeu exista in afara timpului.

Clarificarea situatiei

 1. In primul rand, pentru ca scepticii asemeni prof. Stephen Hawking sa isi poata mentine credinta ateista ei trebuie sa ofere o explicatie naturalista pentru tot ceea ce Biblia atribuie puterii si vointei Dumnezeului atotputernic. Aceasta include crearea universului; Big Bangul este explicatia ateista la moda. Au exista si exista si altele.4
 2. Dumnezeu ne spune in Biblie nu numai cum a creat universul, dar si cand. Nu prin mijloace care se aseamana teoriei Big Bangului. El a poruncit aparitia universului si a tot ceea ce contine el (Geneza 1), incepand cu Pamantul (Geneza 1:2). Si El ne spune ca acest lucru s-a intamplat recent, cu circa 6000 de ani in urma.
 3. Timpul a fost unul dintre lucrurile pe care Dumnezeu le-a creat in prima zi. (Geneza 1:3–5)
 4. Dumnezeu nu este limitat de ceea ce El a creat. Dumnezeu este etern (Isaia 57:15). El este in stare sa declare inceputul si sfarsitul (Isaia 46:10), de fapt El spune: “Eu sunt Alfa si Omega, primul si ultimul, inceputul si sfarsitul” (Apocalipsa 22:13). Toate acestea inseamna ca El transcede universul (ca El este atemporal), dar ca El alege sa se descopere in univers.
 5. Contrar concluziei prof. Stephen Hawking, Dumnezeu exista, si asemeni raiul si iadul. Conform Bibliei, exista cu adevarat o viata dupa moare si aceasta implica Judecata (Evrei 9:27–28). Toti cei care doresc sa evite consecintele acesteia sunt incurajati sa se impace cu Dumnezeu acum, in aceasta viata. Facem asta prin pocainta si credinta in Fiul Sau, Domnul Isus Hristos, care a murit pe cruce pentru a ne rascumpara pacatele (Evrei 9:28; 1 Petru 2:24), si care a inviat pentru a deveni nu numai Mantuitor dar si Judecator al lumii (Fapte 17:31).

Post Scriptum

Programul Curiosity: Exista universuri paralele?, difuza in Australia pe Discovery Channel, la doua saptamani dupa episodul cu prof. Hawkins, avanseaza patru teorii diferite, din partea a patru oameni de stiinta diferiti despre originea asa numitelor universuri paralele. Una din aceste teorii enunta ca atunci cand o gaura neagra absoarbe o stea, gravitatia roteste materia stelara intr-o spirala gata de explozie. Apoi aceasta materie este aruncata pe la celalalt capat al gaurii negre, ca dintr-o gaura alba. Omul de stiinta afirma ca aceasta demonstreaza ca “big bangul nostru este rezultatul unei gauri negre din alt univers”. Asadar, unul dintre oamenii de stiinta citati de Discovery, spune in esenta ca prof. Stephen Hawkins a gresit in “stiinta” utilizata (nu exista cauza a Big Bangului) pentru a “dovedi” ca Dumnezeu nu exista.

Referinte

 1. Partial cu vocea generata pe computer a prof. Hawking, partial cu vocea actorului Benedict Cumberbatch. Înapoi.
 2. Pentru discutii suplimentare vezi Sarfati, J. Refuting Compromise, Creation Book Publishers, Atlanta, 2011, pp. 175–76. Înapoi.
 3. Williams, A., and Hartnett, J., Dismantling the Big Bang, Master Books, Arizona, 2005, p. 120. Înapoi.
 4. Incluzand teoria “starii stabile” popularizate de Fred Hoyle si altii, si “teoria plasmei” propagata de Eric Lerner in 1991 in cartea sa Big Bangul nu a avut loc. Înapoi.

Helpful Resources

Refuting Compromise
by Dr Jonathan Sarfati
US $12.00
Soft cover
Dismantling the Big Bang
by Alex Williams, John Hartnett
US $20.00
Soft cover
Does God exist?
by Drs Don Batten, Jonathan Sarfati
US $0.75
Pocket booklet