Explore
Also Available in:

"Tamni fotoni": Još jedan kozmički faktor gluposti

napisao John G. Hartnett
preveo Zlatko Madzar

Objavljeno: 18. kolovoza 2015. (GMT+10)

Prvo je bila tamna materija,1 zatim je došla tamna energija,2slijedio je zatim tekući mrak,3tamni tok,4i tamno zračenje5; a sada je predložen novi entitet, tamni sektor elementarnih čestica fizike—tamni foton. Tamni sektor je pun hipotetskih entiteta dizajniranih tako da spase priču i teoriju o Velikom prasku, ali to je zapravo samo još jedna od mnogih kozmičkih priča.6

Ranije sam ustvrdio da je tamna stvar neka vrsta 'boga praznine', ‘nepoznatog boga7u astrofizici. To nepoznato poziva se da objasni neobjašnjivo8i, ako slijedite lanac logike, to je potrebno da se održi vjera u paradigmu Velikog praska. Njegovo postojanje možemo zaključiti samo iz primjene poznate fizike na određena opažanja u svemiru.9Bez pretpostavljanja postojanje neke egzotične nepoznate tamne materije koja sadrži oko 25 % materije/energije u svemiru10, standardni model Velikog praska trebao bi biti odbačen kao potpuni promašaj.

Tamna materija nije uočena u svemiru ili u bilo kojem laboratorijskom eksperimentu.

Sudar galaksija

Čini se da nova promatranja četiri galaksije u sudaru u Abell 3827 klasteru očito mogu baciti novo svjetlo na zagonetku.11Pogledajte četiri galaksije u središtu slike 1 u nastavku.

Abel-3827
Slika 1. Ova slika u stvarnoj boji iz svemirskog teleskopa Hubble prikazuje galaksiju Abell 3827. Grozd galaksija sastoji se od stotina žućkastih galaksija. U svojoj jezgri, četiri divovske galaksije razbijaju jedna drugu. Predlaže se da je gornja galaksija u sudaru s drugima i da ostavlja tamni trag materije odvojen od normalne materije. Ne možete vidjeti tamnu materiju na ovoj slici jer je "tamna", što znači nevidljiva. No, njena pozicija navodno se otkriva efektom gravitacijske leće nepovezane spiralne galaksije iza klastera, čiji se iskrivljena slika vidi kao plavi luk oko grupe četiri središnje galaksije.
Autor slike: Dr. Richard Massey (Durham University).12

Uz pomoć teoretski modeliranih učinaka koji se očekuju kada promatrate fenomen poznat kao efekt gravitacijske leće (tj. savijanja svjetlosti dok prolazi blizu masivnih objekata, u ovom slučaju galaksija) izgrađena je nova tvrdnja:

“Promatranje koje je napravljeno sa svemirskog teleskopa Hubble i postrojenja Very Large Telescope u Čileu otkrilo je da tamna tvar koja okružuje barem jednu od galaksija znatno zaostaje za običnim stvarima tamo, sugerirajući da su čestice tamne tvari u interakciji jedne s drugima i da se usporavaju - fenomen kojega do sada nitko nije vidio.”11

Ideja je da sudar galaksija odvaja normalnu tvar od tamne tvari zbog interakcije galaksija. A budući da je tamna materija, koja nije uočljiva, odvojena od normalne materije, koja je uočljiva, tamna materija utječe na savijanje svjetlosti iz klastera drugačije nego u slučaju da nije uključena tamna materija.

Naravno, nekoliko važnih pretpostavki postoji ovdje. Dvije najznačajnije su: 1) da se ovdje opaža efekt gravitacijske leće, bez ikakve neovisne metode provjere i 2) da postoji egzotična tamna materija, iako se ne može vidjeti. No, sve to može biti potpuno pogrešno. Međutim, astrofizičari vjeruju da je tako jer se njihov model efekta gravitacijske leće temelji na Einsteinovoj općoj teoriji relativnosti, a ta je teorija dobro testirana13drugdje pa bi trebala biti pouzdana i ovdje.14

Nova opažanja su dovela do toga da astronomi predlažu da te nepoznate "čestice" tamne materije posjeduje drugo svojstvo, kao dodatak utjecaju gravitacije, a ne elektromagnetskog zračenja (svjetlosti, itd), a to znači da mogu komunicirati sa svakim drugim. Jedan je predložio da razmjena "tamnih fotona" može stvoriti potrebnu silu na analogni način i da su fotoni nositelji sile elektromagnetskog zračenja. Potonji se može očitovati kao dvije pozitivno nabijene čestice koje se približe jedna drugoj, svaka razmjenjuje fotone i impulse s ostalima te prouzrokuje da odbijaju jedni druge. Na sličan način, sada se predlaže da čestice tamne materije mogu zamijeniti "tamne fotone".

No, budući da su opažanja pokazale mogući učinak samo u jednoj galaksiji (nema druge nigdje drugdje), jedan istraživač priznao je da možda nisu mislili na sve. On je rekao:11

“Postoje nepoznate nepoznanice koje mogu mijenjati rezultat.”

Prijevod: “Naša interpretacija promatranja dokaza može biti potpuno pogrešna.”

Zasebna istraživanja, kojih su rezultati objavljeni u časopisu Science u ožujku 2015., analizirala su sudare 72 galaktička klastera, a ne pojedinačne galaksije, za razliku od ovog novog izvješća. U tom istraživanju nema dokaza tamne materije u interakciji sa samom sobom. Zapamtite, tamna materije nikada nije opažena, samo se temelji na dostupnim računalnim simulacijama koje modeliraju nevidljive stvari koje bi trebale biti. Postavljeni argument da zbog klastera galaksija koje se sudaraju brže od pojedinačnih galaksija, imaju manje vremena za povezivanje tamne materije da je povuku za sobom, a time rezultati ranijih istraživanja nisu nužno u sukobu s kasnijima.

U međuvremenu, na zemlji, pretraga za česticom tamnog sektora u podzemnim detektorima i dalje je prazna, a tamna materija do sada se nije pojavila u CERN-ovom Large Hadron Collideru. Naime, predloženi kandidati su brzo isključeni. Više od 40 godina mnogi veliki eksperimenti traže dokaze o tamnom sektoru, a nitko ih nije pronašao.

Zaključak

Je li moguće da sve što promatramo sa svjetlom i drugim oblicima zračenja je sve što postoji? Svemir nije evoluirao iz Velikog praska, a kao rezultat modela koji pokušava opisati širenje treba izmisliti čimbenike da bi objasnili opažanja. Sada izmišljaju još jedan faktor gluposti, predlažu tamne fotone iz interakcije čestica tamne materije. Nova nepoznanica poziva se da objasni nepoznanicu.15 Ali oni su još uvijek izgubljeni u tami.

Reference i bilješke

 1. Dark matter, wikipedia.org, pristupljeno 18. lipnja 2015. Natrag na tekst.
 2. Dark energy, wikipedia.org, pristupljeno 18. lipnja 2015. Natrag na tekst.
 3. Dark fluid, wikipedia.org, pristupljeno 18. lipnja 2015. Natrag na tekst.
 4. Dark flow, wikipedia.org, pristupljeno 18. lipnja 2015. Natrag na tekst.
 5. Dark radiation, wikipedia.org, pristupljeno 18. lipnja 2015. Natrag na tekst.
 6. Hartnett, J. G.: Cosmic storytelling, biblescienceforum.com, 9. travnja 2015. Natrag na tekst.
 7. Hartnett, J. G.: Is ‘dark matter’ the ‘unknown god’?, Creation 37(2):22-24, 2015. Natrag na tekst.
 8. Hartnett, J. G.: Big bang beliefs busted, Creation 37(3):48-51, 2015. Natrag na tekst.
 9. Hartnett, J. G.: Why is Dark Matter everywhere in the cosmos?, creation.com, ožujak 2015. Natrag na tekst.
 10. Ali 85 % sve materije u svemiru. Natrag na tekst.
 11. Moskowitz, C.: Dark Matter Particles Interact with Themselves, scientificamerican.com, 19. svibnja 2015.; izvorno objavljeno kao: Dark Matter Drops a Clue, Scientific American 312(6):15-17| doi:10.1038/scientificamerican0615-15, 19. svibnja 2015. Natrag na tekst.
 12. Potencijalni znakovi "interaktivne" tamne materije sugeriraju da ipak nije bila potpuno tamna, phys.org, 14. travnja 2015. Natrag na tekst.
 13. Test Hulse-Taylor binarni pulsar GR putem orbitspin-down čini se da se dobro slaže s očekivanjem energije koja se gubi zbog gravitacijskog zračenja. Natrag na tekst.
 14. Međutim, ne smije se zaboraviti da je prije formula Einsteinove opće teorije relativnosti, Newtonova formula gravitacije dobro testirana, ali nije mogla objasniti nenormalnu precesiju putanje Merkura. Da biste to učinili, znanstvenici su uveli neopažen i nevidljiv planet koji je imao samo prava svojstva i predložili da je on odgovoran za neobjašnjivo gibanje Merkura. Einsteinove jednadžbe daju objašnjenje, bez potrebe za ovom "tamnom materijom" planeta. Možda ono što je potrebno ovdje nije više "tamna materija", već drugačija fizika. Natrag na tekst.
 15. Hartnett, J. G.: ‘Cosmology is not even astrophysics’, creation.com, 3. prosinca 2008.; creation.com/not-astrophysics. Natrag na tekst.

Helpful Resources

Dismantling the Big Bang
by Alex Williams, John Hartnett
US $6.00
epub (ebook) download
Dismantling the Big Bang
by Alex Williams, John Hartnett
US $20.00
Soft cover