Explore
Also Available in:

Darwinov slovar

Vodič po evolucijskih izrazih

avtor
prevod Franc Novak (ustvarjen.si)

Keaton Halleyimaginary-apeman@300w
Primer enega tistih namišljenih ‘človečnjakov’ (v tem primeru ženskega spola), ki obstaja samo v muzejih in učbenikih.
Objavljeno: 19 November 2019 (GMT+10)

Ste se kdaj zapletli v razgovor z evolucionistom in si prizadevali slediti njegovi logiki? Ste bili kdaj izmučeni od njegovega bombardiranja z zmedeno zbirko predpostavk, vgrajenih naravnost v evolucijski žargon? Zdaj smo vam pripravili ustrezno orodje! Predstavljamo vam Vodič po evolucijskih izrazih. Ta koristni vodič vas bo seznanil z resničnim pomenom štiridesetih izrazov iz značilnega evolucijskega besednjaka. Bi radi vedeli, ali je ‘človeški rep’ resničen? Poglejte si ustrezno geslo na spodnjem seznamu! Ali mislite, da je ‘evolucijski zastoj’ protislovje v izrazih? Zdaj je tu odgovor uglednih oseb! Kaj še čakate? Začnite brati in si končno razjasnite, o čem evolucionisti v resnici govorijo. Sledite povezavam, da si poleg definicij pridobite še globlje razumevanje.

Razume se, da je ta slovar mišljen kot lahkotna satira, zato prosim preverite, da ste pred nadaljevanjem vključili svoj občutek za humor. Z drugimi besedami, lahkotnejša obravnava naj bi izzvala razsvetljenje, ne zamere. Naš namen ni napadati ljudi, temveč ideje … četudi zares neumne ideje. Če ob branju odkrijete, da tudi za vas velja kakšno od napačnih prepričanj, iz katerih se v nadaljevanju blago norčujemo, boste morda to priložnost izkoristili za ponovni premislek o teh rečeh. Tu smo zato, da vam pomagamo. Biblija v Pregovorih 27,6 pravi: Prijateljevi udarci so pošteni. Ne glede na to, kakšen svetovni nazor prinašate za mizo, upamo, da bo branje Vodiča po evolucijskih izrazih izzvalo in izostrilo vaše premišljevanje. Prijetno branje! [Opomba: V oglatem oklepaju sta angleški izraz in povezava do nadaljnjega branja].

Abiogeneza [Abiogenesis] – Kamenje, ki zaplodi življenje, v nasprotju z najbolj osnovnim opazovanim zakonom biologije.

[Origin of life, creation.com/origin-of-life; Video: Life from non-life?]

Človečnjaki [Apemen] – Neprestano spreminjajoča se namišljena bitja, ki naseljujejo muzeje in učbenike, zasnovana na špekulacijah, zavitih v domneve, skupaj z nezdravo dozo umetniške svobode.

[Making sense of ‘apeman’ claims, creation.com/apeman; Video: Making sense of ‘ape-man’ claims]

Veliki pok [Big bang] – Teorija, ki se upira logiki, in pravi, da je vse nastalo, ko je eksplodiral popolni nič.

[Big bang beliefs: busted, creation.com/big-bang-beliefs-busted; Is the big bang really scientific? creation.com/big-bang-scientific-theory]

Časovne spremembe [Change over time] – Očitno, opazovano dejstvo, o katerem so mnogo pred Darwinom razpravljali verniki v Biblijo, vseeno pa evolucionisti mislijo, da je to vse, kar je potrebno, da razglasijo zmago. Na primer: »Stvari se spreminjajo, torej so mikrobi in ljudje daljni bratranci. Šah-mat, kreacionisti!«

[Don’t fall for the bait and switch, creation.com/don-t-fall-for-the-bait-and-switch; Evolution: just a change in allele frequencies? creation.com/evolution-allele-frequencies; Has evolution really been observed? creation.com/has-evolution-really-been-observed-summary-article; Video: Change is not enough—it is the type of change that matters]

Večinska znanost [Consensus] – Nekaj, na kar se sklicujejo evolucionisti, ko manjka dokazov (npr. uporaba izraza »ves čas«).

[Why consensus science is anti-science,creation.com/why-consensus-science-is-anti-science; Can they all be wrong? creation.com/can-they-all-be-wrong]

Konvergentna evolucija [Convergent evolution] – Pribežališče za evolucioniste, ki mislijo, da so se kompleksne, visoko razvite strukture, kakršne so oči, podobne kameri, smrčki, lepljivi jeziki in organi, ki zaznavajo elektriko, morale razviti po naključju, in to večkrat na ločenih vejah evolucijskega drevesa. Ne vznemirjajte jih z verjetnostjo!

[Are look-alikes related?, creation.com/are-look-alikes-related; Video: Convergent evolution conundrum]

Temna materija [Dark matter] – Nevidna in nezaznavna snov, ki domnevno drži vesolje skupaj, in na katero se brez predsodkov zaklinjajo v podporo evolucijskim kozmološkim teorijam, ki sicer ne bi ustrezale dokazom.

[Why is dark matter everywhere in the cosmos?, creation.com/why-dark-matter-everywhere]

Disteleologija (slabo načrtovanje) [Dysteleology] – Popolnoma-ne-nastopaška kategorija, v katero evolucionisti razvrščajo mnoge genialno-načrtovane biološke značilnosti, katerih namena ne uspejo razumeti.

[What about claims of ‘bad design’?, creation.com/design-features-questions-and-answers#bad; Video: Refuting ‘bad design’ arguments]

Evolucija [Evolution] – Naturalistična zgodba o tem, kako je nastalo vesolje in vse v njem, ki se ji morajo podrediti vsa nasprotna dejstva.

[Evolution: not just about biology, creation.com/evolution-not-just-biology; Evolution and creation, science and religion, facts and bias, creation.com/refuting-evolution-chapter-1-slovenian]

Evolucijski zastoj (pomanjkanje sprememb) [Evolutionary stasis] – Tisti del evolucijskega procesa, ki ima daleč največ fosilnih dokazov – ko se ni dogajala nobena evolucija.

[Evolutionary stasis: Double-speak and propaganda, creation.com/evolutionary-stasis; Video: Stasis: Another problem for evolution]

Škržne reže [Gill slits] – Gube na koži razvijajočega se človeškega zarodka, ki niso niti škrge niti reže, ampak so jih tako poimenovali, da bi ustregli evolucijski propagandi in njeni sleparski ‘teoriji rekapitulacije’.

[Creative design in the human embryo, creation.com/embryo-design; A surgeon looks at creation, creation.com/a-surgeon-looks-at-creation]

Bog vrzeli [God of the gaps] – Varljiva obtožba, ki je dozdevno imuna za popravo, in ki trdi, da je zagovor Stvarnika utemeljen na neznanju, namesto na pozitivnih dokazih – popačenje, za katerega evolucionisti verjamejo, da bo postalo upravičeno, če ga bodo le kar naprej ponavljali.

[The god-of-the-gaps charge doesn’t stick, creation.com/god-of-gaps-charge]

Človeški rep [Human tail] – Prirojena hiba, ki jo navadno povezujejo s patologijo, evolucionisti pa jo napačno smatrajo kot pomembno za razpravo o nastanku. Ali, v nekaterih primerih, rezultat Photoshop-a.

[Human tails?, creation.com/human-tails; Video: Humans with tails?]

Odpadna DNK [Junk DNA] – Visoko funkcionalni deli genoma, ki so specializirani, da osramotijo domišljave evolucijske trditve, po katerih ti genetski segmenti ne predstavljajo nič drugega kakor nered, ki se je nabral v oddaljeni darvinski preteklosti.

[The lingering death of junk DNA, creation.com/lingering-death-junk-dna; Video: Junk DNA? There’s no such thing!]

Živi fosil [Living fossil] – Organizem, ki se ni hotel spremeniti v teku časa, samo da bi begal avtorje evolucijskih učbenikov.

[Evolutionists can’t dodge ‘living fossils’, creation.com/dodging-living-fossils ‘Living fossils’ enigma, Video: Living fossils]

Metodološki naturalizem [Methodological naturalism] – Dogovorjeno pravilo igre (ki vnaprej zavrača nadnaravne vzroke), ki mu morajo vsi znanstveniki priseči zvestobo – in to hitro, preden kdo kjerkoli opazi premišljeni načrt.

[The rules of the game, creation.com/the-rules-of-the-game; Historical science and miracles, creation.com/historical-science-and-miracles]

Pred milijoni let [Millions of years ago] – Opozorilo, da sledi ideološko gnana, izmišljena zgodba. Ne prav dosti drugačno od fraze »Nekoč davno«.

[The illusion of millions of years, creation.com/deep-time-illusion; Philosophical naturalism and the age of the earth: are they related?, creation.com/philosophical-naturalism-and-the-age-of-the-earth-are-they-related]

Več vesolij [Multiverse] – Obupana neznanstvena prevara brez dokazov, ki skuša pojasniti osupljivo natančno uglasitev vesolja, ne da bi se morali zateči k Stvarniku.

[Multiverse theory, creation.com/multiverse-theory]

Naravna selekcija [Natural selection] – Proces, ki naj bi popolno ponazarjal prepričljivo logiko evolucije, po kateri se mora nova genetska informacija zanesljivo proizvajati z izločanjem in širjenjem že obstoječih informacij. »Če bi le ti nori kreacionisti imeli oči in to videli!«

[Natural selection ≠ evolution, creation.com/natural-selection-evolution; Muddy waters, creation.com/muddy-waters; Video: How natural selection supports a recent creation]

Nebularna hipoteza [Nebular hypothesis] – Enostavni način da se sončni sistem tvori iz plinastih oblakov, vsaj dokler ni treba upoštevati fizikalnih zakonov (kakršno je ohranjanje vrtilnega momenta)

[Solar system origin: Nebular hypothesis, creation.com/nebular-hypothesis]

NOMA (Ne-prekrivajoča področja) [NOMA (Non-Overlapping Magisteria)] – Predlog razmerja med znanostjo in vero, ki skuša po dekretu relativizirati religijo in jo spraviti na obrobje ter področje podatkov dopustiti samo evoluciji – ob tem predlogu celo evolucionisti težko ohranijo resen obraz.

[Stephen Jay Gould and NOMA, creation.com/response-to-pbs-nova-evolution-series-episode-1-darwins-dangerous-idea#noma]

Ogromno dokazov za evolucijo [Overwhelming evidence for evolution] – Refren, ki ga navadno ponavljajo evolucijski profesorji, sopomenka za »Verjemite mi«.

 [National Geographic is wrong and so was Darwin, creation.com/national-geographic-is-wrong-and-so-was-darwin]

Panspermija (seme življenja iz vesolja) [Panspermia (life seeded from outer space)] – Predlog, ki hipotezo o spontanem nastanku življenja prestavlja nekam v vesolje, kjer se varno izogne nadležnim znanstvenim kriterijem preverljivosti.

 [Panspermia theory burned to a crisp, creation.com/panspermia-theory-burned-to-a-crisp-bacteria-couldn-t-survive-on-meteorite]

Recenzirane objave [Peer reviewed] – Temeljito ovrednoteno v evolucijski sobi odmevov.

 [Creationism, science and peer review, creation.com/creationism-science-and-peer-review]

Filogenija (evolucijsko drevo) [Phylogeny (evolutionary tree)] – Vzorci črt, ki domnevno prikazujejo razvoj življenja in ki jih bo treba ponovno narisati z vsakim naslednjim odkritim fosilom.

[David Attenborough: Charles Darwin and the Tree of Life, creation.com/attenborough-darwin-tree; The evolutionary parade of ‘missing links’, creation.com/missing-links-parade]

Psevdoznanost [Pseudoscience] – Vsako raziskovalno področje, ki izziva naturalizem.

 [It’s not science, creation.com/its-not-science]

Poudarjeno ravnotežje [Punctuated equilibrium] – Prikladna teorija, da se evolucija dogaja v občasnih izbruhih, z ravno pravšnjo hitrostjo, da je ni mogoče opaziti in da ne pušča sledi v fosilnem zapisu.

 [Punctuated equilibrium: come of age? creation.com/punctuated-equilibrium-come-of-age]

Kvantna fluktuacija [Quantum fluctuation] – Pojav materializacije subatomskih delcev, ki natančno uboga utrjene fizikalne zakone, na katerega pa se zagovorniki velikega poka zmotno sklicujejo v svojih poskusih da bi obšli ravno te fizikalne zakone (npr. ko predpostavljajo, da nekaj lahko nastane iz niča brez vzroka).

 [In the beginning God created—or was it a quantum fluctuation? creation.com/god-created-not-quantum-fluctuation]

Rudarjenje navedkov [Quote mining] – Razumna praksa kreacionistov, da natančno citirajo vodilne evolucioniste, katerih komentarji so na nek način ušli cenzuri darvinske miselne policije.

 [‘What if Jesus tells you you’re wrong?’ creation.com/what-if-wrong]

Radiometrično datiranje [Radiometric dating] – Orodje, ki ga evolucionisti zelo radi uporabijo, kadar se rezultati skladajo z njihovimi vnaprej določenimi zaključki, ki pa ga hitro zavržejo, ko se preizkuša kamenine znane starosti.

 [The way it really is: little-known facts about radiometric dating, creation.com/the-way-it-really-is-little-known-facts-about-radiometric-dating; Video: Radiometric backflips]

Ovira znanosti [Science stopper] – Evolucijska oznaka za razumni sklep, izpeljan iz dokazov, da bistroumni načrt kaže na Načrtovalca – za razliko od evolucijske prakse neosnovanega upanja, da bo nekega dne odkrita verjetna naturalistična razlaga.

 [Arthur Jones: Creationism is not a science stopper, creation.com/arthur-jones-biology-in-six-days]

Samo-popravljajoča se (kot npr. v ʻsamo-popravljajoči seʼ naravi znanosti) [Self-correcting (as in the ‘self-correcting’ nature of science)] – Propagandni pozitivni spin, ki ga evolucionisti vedno nataknejo svojim številnim dosedanjim napakam in potegavščinami – tega luksuza cerkvi ne dovolijo.

 [Can all those scientists be wrong? creation.com/scientists-wrong; Plumbing and paradigms, creation.com/assumptions-in-science; Is science self-correcting? creation.com/science-fraud-epidemic#self-correcting]

Ustaljena znanost [Settled science] – Izraz, ki se evolucionistom zdi koristen, da vnaprej zadušijo kritično misel.

 [“This changes everything!” creation.com/right-perspective-interpreting-data]

Fotoliasimple-cell@1456w
‘Preprosta celica’, če je tehnologija, ki nas presega na vsakem koraku, sploh lahko preprosta.

Preprosta celica [Simple cell] – Biološka entiteta, ki vsebuje več medsebojno delujočih delov kakor sodobno mesto, opremljena z vrtoglavo labirintno kompleksnostjo, ki je svetlobna leta pred čemerkoli, kar je kdaj izdelal človek.

 [Cell systems, creation.com/cell-systems; Fantastic voyage, creation.com/fantastic-voyage]

Skepticizem [Skepticism] – Popačene leče, ki vsako materialistično trditev naredijo privlačno, vsako nadnaravno razlago pa prikazujejo kot sumljivo (neke vrste ʻpivska očalaʼ za ateiste). 

[Zavračanje Evolucije, creation.com/refuting-evolution-chapter-1-slovenian]

Prehodna oblika (tudi manjkajoči člen) [Transitional form (also, missing link)] – Prav vsak fosil (ali fosilni fragment) je možno, ko ga podvržemo pretirano aktivni domišljiji ob zanemarjanju izvedbenih omejitev realnega sveta, nategniti na kopito špekulativnega evolucijskega zaporedja.

 [Abandoned transitional forms, creation.com/abandoned-transitional-forms; Argument: The fossil record supports evolution, creation.com/refuting-evolution-2-chapter-8-argument-the-fossil-record-supports-evolution; Video: Transitional fossils? Where?]

Uniformitarizem [Uniformitarianism] – Filozofski nauk, ki kameninam in fosilom naroča, da se morajo tvoriti počasi in postopoma v teku dolgih obdobij, s čimer skuša zanikanje Noetovega potopa prikazati kot znanstveno.

 [Charles Lyell, creation.com/charles-lyell; The origin of old-earth geology, creation.com/the-origin-of-old-earth-geology-and-its-ramifications-for-life-in-the-21st-century; Hutton’s a priori commitment to materialism, creation.com/huttons-a-priori-commitment-to-materialism; Video: Uniformitarianism and the age of the earth]

Zakrneli organ [Vestigial organ] – Del telesa, ki opravlja pomembno funkcijo, ki pa naj ga ne bi raziskovali, da se ne bi še ena evolucijska trditev izkazala za zakrnelo lažno informacijo.

 [Vestigial arguments, creation.com/vestigial-arguments-remnants-of-evolution; ‘Vestigial’ organs: What do they prove? creation.com/vestigial-organs-what-do-they-prove; ‘Vestigial’ organs Q&A, creation.com/vestigial-organs-questions-and-answers]

Vojna z znanostjo [War on science] – Strah vzbujajoča pripovedka tipa ʻnebo se sesuvaʼ, ki jo razširjajo evolucionisti, kadar kdo javno izzove njihov neznanstveni svetovni nazor. 

[National Geographic claims creationists are at war with science, creation.com/ng-response; Intelligent Design—‘A War on Science’ says the BBC, creation.com/intelligent-design-a-war-on-science-says-the-bbc]

Kdo je ustvaril Stvarnika? [Who designed the Designer?] – ʻZdaj te pa imamʼ vprašanje evoluciionistov, ki ga imajo za tako zmagovitega, da se jim ne zdi vredno prisluhniti razumnim odgovorom kreacionistov.

 [If God created the universe, then who created God? creation.com/if-god-created-the-universe-then-who-created-god; Video: Who created God?]

Zaključek

Pravijo, da gre pri mnogih spopadih v vojnah kultur v resnici za boje glede slovarja. Zato ponujamo Darvinski slovar kot edinstveno orodje za sodelovanje v bojih glede nastanka. Upamo, da boste potem, ko preučite definicije in zgornje internetne povezave, bolje opremljeni za obrambo Božje Besede pred mnogimi napadi današnje dobe. Ko boste dojeli zapletenost misli, ki jih evolucionisti tihotapijo v svojo lastno terminologijo, boste v bodoče lažje opazili ključne evolucijske predpostavke in jim oporekali. Torej, hvala za vašo pozornost. Upamo, da vam je bil všeč naš poskus osvetlitve raznih prevar evolucijskega razmišljanja, pri čemer smo uporabili dobro Božje darilo satire in sarkazma, tako kot so to delali preroki pred nami (npr. v besedilu iz 1 Kraljev 18,27 »Opoldne se je Elija norčeval iz njih in rekel: »Vpijte na ves glas, saj je vendar bog! Se je že kam zamislil ali se odstranil ali pa ima kakšno pot; morda spi, pa se bo prebudil.«)

Helpful Resources