Explore
Also Available in:

Kuiva maa, vihreää ruohoa, mehukkaita hedelmiä!

3. päivä


Luominen #5:24–27 (Luominen.fi)

Ja Jumala sanoi: ’Kokoontukoot vedet, jotka ovat taivaan alla, yhteen paikkaan, niin että kuiva tulee näkyviin.’ Ja tapahtui niin. Ja Jumala kutsui kuivan maaksi, ja paikan, mihin vedet olivat kokoontuneet, hän kutsui mereksi. Ja Jumala näki, että se oli hyvä. Ja Jumala sanoi: ’Kasvakoon maa vihantaa, ruohoja, jotka tekevät siementä, ja hedelmäpuita, jotka lajiensa mukaan kantavat maan päällä hedelmää, jossa niiden siemen on.’ Ja tapahtui niin: maa tuotti vihantaa, ruohoja, jotka tekivät siementä lajiensa mukaan, ja puita, jotka lajiensa mukaan kantoivat hedelmää, jossa niiden siemen oli. Ja Jumala näki, että se oli hyvä. Ja tuli ehtoo, ja tuli aamu, kolmas päivä.” 1. Moos. 1:9–13

9497-fieldsweb
Jumala teki maasta kauniin paikan ihmisten ja eläinten asua.

Luomisviikon kolmantena päivänä Jumala jatkoi työtänsä, jotta maapallosta tulisi kaunis paikka eläinten ja ihmisten asua. Tuossa vaiheessa koko maapallo oli yhä täysin veden peitossa. Jos olisit ollut tuolloin paikalla, et olisi nähnyt mitään muuta kuin merta. Maata ei olisi näkynyt missään. Tiesitkö, että jos maapallon pinta tasoitettaisiin, merten vesi peittäisi koko maapallon lähes 3 kilometrin paksuudelta?

Kuiva maa tulee näkyviin

Jumala käski kuivan maan tulla näkyviin. Yhtäkkiä suuret merialueet kuohuivat ja vaahtosivat. Ennennäkemättömän voiman aikaansaamana osa merenpohjasta alkoi nousta ylös vedestä ja jatkoi kulkuaan kunnes joihinkin paikkoihin muodostui kumpuilevia kukkuloita ja toisiin valtavia maa-alueita. Samaan aikaan merenpohjan toiset osat vajosivat alas muodostaen vedenalaisia laaksoja ja syvänteitä niin että vesi valui pois maalta ja kerääntyi yhteen paikkaan. Jumala teki kaiken tämän mahtavan Sanansa voimalla. Raamattu ei kerro meille kuinka monta mannerta alussa oli.

Mantereita on saattanut olla vain yksi ja nykyiset mantereet ovat voineet muodostua myöhemmin vedenpaisumuksen aikana. Jos alussa olisi ollut vain yksi manner, silloin erilaisilla luoduilla eläinlajeilla ei olisi ollut vaikeuksia tulla Nooan luo ennen vedenpaisumusta, joka peitti jälleen maapallon vedellä. Tiesitkö, että simpukankuoria on löytynyt läheltä Mount Everestin huippua? Se on ollut joskus niin matala, että se on peittynyt meren alle!

Kasvit ilmestyvät

Kolmantena päivänä Jumala puhui jälleen ja käski maan tuottaa kaikkia kasveja lajinsa mukaan. Jos olisit ollut paikalla, olisit nähnyt vihreää ruohoa, korkeita palmupuita ja muuta kasvillisuutta tulevan esiin maasta.

Olisit nähnyt kaikenlaisten ja kaikenväristen kukkien alkavan kukkia – päivänkakkaroiden, narsissien, ruusujen, orkideoiden, sinikellojen, auringonkukkien ja monien, monien muiden. Myös pensaat ja puut muodostuivat kaikenkokoisiksi ja-muotoisiksi, ja hedelmäpuiden oksat tulivat painaviksi mehukkaista hedelmistä, kuten omenoista, mangoista, silkkiäispuun hedelmistä ja monista muista.

Jumala loi ensimmäiset kasvit täysikasvuisiksi, ja jokainen laji teki tietynlaista siementä. Jumala teki näin siksi, että kasvit lisääntyisivät keskenään, eivätkä muiden kasvilajien kanssa. Viiniköynnökset eivät muuttuneet mangopuiksi eivätkä pähkinät kookospähkinöiksi.

Maapallo oli nyt erittäin kaunis paikka. Jumala katsoi tarkkaan kaikkea tekemäänsä. Hän oli tyytyväinen näkemäänsä ja ilmoitti sen olevan hyvää.

9497-moon-rising
Jokainen luomisviikon "ehtoo ja aamu" oli kirjaimellinen 24 tunnin ajanjakso.
OVATKO LUOMISVIIKON PÄIVÄT VOINEET OLLA MILJOONIEN VUOSIEN PITUISIA? VASTAUS: EIVÄT!
 1. Ensimmäisen Mooseksen kirjan selvä ja ilmeinen tarkoitus on, että päivät olivat päiviä! Jumala ei kirjoittanut salakieltä eikä antanut meille arvoitusta ratkaistavaksi. Hän kertoi meille yksinkertaisella ja suoralla kielellä, että Hän loi kaiken kuudessa, tavallisessa päivässä. Kuinka Hän olisi voinut sanoa sen enää selvemmin kuin Hän sanoi sen Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa?
 2. Raamatussa sana ”päivä” yhdistettynä numeroon tarkoittaa aina oikeaa päivää, kuten ”kolmas päivä” tässä yhteydessä. Samalla lailla Joona oli kolme päivää suuren merieliön sisässä (Joona 2:1), ei kolme miljoonaa vuotta!
 3. Raamatussa sanat ”ehtoo” ja ”aamu” viittaavat aina oikeaan päivään.
 4. Linnut ja mehiläiset pölyttävät useita kasveja, mutta näitä olentoja ei luotu ennen kuin viidentenä päivänä. Jos päivät olisivat olleet miljoonien vuosien pituisia, kuinka nämä kasvit olisivat voineet lisääntyä ja selvitä hengissä?
 5. Jos Jumala olisi halunnut kertoa meille, että Häneltä kului miljoonia tai miljardeja vuosia, Hän olisi voinut käyttää sellaisia sanoja, joilla Hän olisi kertonut meille asian olleen näin. Mutta Hän ei tehnyt niin!
 6. Jotkut ihmiset yrittävät väkisin tunkea miljardeja vuosia Raamatun kuvaukseen luomisesta. He sanovat, että luomispäivät olivat pitkiä ajanjaksoja tai että 1. Mooseksen kirjan kahden ensimmäisen jakeen välissä on ”aukko”. Kuitenkin kaikki, mitä luemme Raamatusta, on ristiriidassa ihmisten keksimän ajatuksen kanssa, jonka mukaan maailmankaikkeus olisi miljardien vuosien ikäinen. Maailmankaikkeus on vain noin 6 000 vuoden ikäinen.

Jotkut ihmiset sanovat, että ”Jumala käytti evoluutiota”, mutta Raamatusta selviää, ettei näin ollut. Katsohan eroja 1. Mooseksen kirjan ja ihmisten keksimän evoluutioteorian välillä:

Jumalan kuvaus luomisesta 1. Mooseksen kirjassa: Kehitysopillinen pitkien ajanjaksojen teoria:
 • Maapallo ennen aurinkoa ja tähtiä
 • Maapallo aluksi veden peitossa
 • Meret ennen kuivaa maata
 • Elämä luotiin ensiksi kuivalle maalle kasvien muodossa
 • Kasvit luotiin ennen aurinkoa
 • Kalat ja linnut luotiin samaan aikaan
 • Linnut luotiin ennen maalla eläviä eläimiä
 • Valaat luotiin ennen maalla eläviä eläimiä
 • Ihminen ja dinosaurukset elivät yhtä aikaa
 • Luominen saatiin päätökseen kuudessa päivässä
 • Aurinko ja tähdet ennen Maapalloa
 • Maapallo aluksi sula möykky
 • Kuiva maa ennen meriä
 • Elämä alkoi meressä
 • Kasvit muodostuivat auringon jälkeen
 • Kalat muodostuivat kauan ennen lintuja
 • Maalla elävät eläimet muodostuivat ennen lintuja
 • Maalla elävät eläimet muodostuivat ennen valaita
 • Dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon kauan ennen ihmistä
 • Evoluutio jatkuu edelleen tulevaisuuteen