Explore
Also Available in:

Evoluution Akil­leen kantapäät

Ainutlaatuinen uusi kirja ja DVD paljastavat evoluution koh­ta­lok­kaat virheet

 keskustelee tuot­ta­jien Robert Carterin ja Gary Batesin kanssa

AlkuperäisjulkaisuCreation 37(1) s.18–20 tam­mikuu 2014
Julkaistu suomeksiLuominen–lehti nro 18, s.28–30, 21 elokuun 2015
achilles-heels

Osana uraauurtavaa uutta projektia Creation Ministries International (CMI)—järjestö julkaisi heinäkuussa 2014 kirjan nimeltä Evolution’s Achilles’ Heels (EAH), [Evoluution Akilleen kantapäät (EAK)]. Sitä seurasi samanniminen 96-minuuttinen dokumentti, jonka ensi-ilta oli 17. lokakuuta. Hyödyntäen todellista tiedettä projektin tarkoituksena oli nostaa esiin kohtalokkaat virheet asioissa, joita on pidetty evoluu­tioteorian ‘tukipilareina’.

Alusta saakka toinen tuottajista, Dr Robert Carter, visioi projektin tuovan ainutkertaisen lisän CMI:n aineiston laajuuteen. Hän sanoo: ”Me vastaamme usein evolutiivisiin väitteisiin ja meidän täytyy puolus­tautua hyök­käyksiltä raamatullista luomista vastaan. Mutta ajattelin, ‘miksi emme iskisi palloa vastapuolen kenttään ja haastaisi evoluution perustavimmat opin­kap­pa­leet?’ Näytämme, että evoluution oletetut vahvuudet pettävät täysin jo perusperiaatteidensa tasolla.”

Toimitusjohtaja ja tuottajatoveri Gary Bates selittää: ”Useimmat ihmiset hyväksyvät evoluution oletukset sokeasti todeksi, koska heille ei ole muuta koskaan opetettu. On erittäin helppoa vakuuttaa ihminen jostakin, kun hänelle kerrotaan vain tarinan toinen puoli. EAK:ssa on kyse näiden puolitotuuksien korjaamisesta.”

Uraauurtava kirja

CMI:llä on enemmän tohtoritasoisia tutkijoita kuin millään muulla tuntemallamme kristillisellä järjestöllä. Niinpä Robert ja Dr Carl Wieland valikoivat seitsemän aihealuetta, jotka pönkittävät evo­luu­tio­aatetta (luonnonvalinta, genetiikka, elämän alkuperä, fossiiliaineisto, geologinen aineisto, radiometrinen iänmääritys, kosmologia), ja lisäsivät vielä kahdeksannen, etiikan. Sitten he valitsivat CMI:n palvelustyössä olevia tohtoritason tutkijoita, jotka olivat hyvin pätevöityneitä kirjoittamaan lukuja kirjaa varten. Tämä korkea­laatuinen peh­meä­kan­tinen kirja kauniine valokuvineen ja kaavioineen on painettu värillisenä. Se sai osak­seen en­nen­näke­mät­tö­män vastaan­oton luomiseen uskovilta ympäri maailmaa, jopa ennen kuin se painettiin. Sitä tilattiin ennakkoon lähes 2 000 kappaletta. Myönteistä palautetta alkoi tulvia vain muutama päivä sen jälkeen, kun se julkaistiin. Eräs henkilö Australiasta kirjoitti:

”Sain juuri luettua kirjan Evolution’s Achilles’ Heels ja toivon saavani onnitella kirjoittajia tästä merkittävästä teoksesta. Se on kattava isku evolutiivista paradigmaa vastaan—kuitenkin tarkasti ja tiiviisti kirjoitettuna.”

Valtava yhteishanke

EAK-dokumentti on ollut CMI:n toistaiseksi laajin projekti. Tuottajat Gary Bates ja Robert Carter lennättivät tiimin Australiaan haastattelemaan CMI:n tutkijoita. He käyttivät myös erityis­asian­tunti­joita järjestön ulkopuolelta sekä hyödynsivät aiemmin käyttämätöntä kuva­ma­te­riaalia CMI:n edellisestä suur­doku­mentista The Voyage That Shook the World [Matka joka ravisteli maailmaa]. Yhteensä 15 tohtoritason tiedemiestä seitsemästä maasta esiintyy EAK:ssa.

Gary-Robert
Gary Bates ja Rob Carter, Evo­luu­tion Akilleen kantapäät -elokuvan tuottajat kuvattuna tuottajien juttu­tuo­ki­os­sa, joka on katsot­tavissa osoit­tees­sa creation.com/EAH-producers-chat

Sen lisäksi, että he esittävät voimallisia perusteluja, he osoittavat, että tiedemiehet voivat olla Raamattuun uskovia kristittyjä, jotka voivat harjoittaa aitoa luonnontiedettä samalla hyläten evoluution. Esimerkiksi John Sanford, eläkkeelle jäänyt professori Cornellin yliopistosta, keksi geenin­siir­to­tekniikan, jossa käytetään geenitykkiä. Sitä on käytetty monen geneettisesti muunnellun viljan jalostukseen.1

Fyysikko ja kosmologi John Hartnett suunnitteli maailman ylivertaisesti tarkimmat atomikellot satelliittien käyttöön.2 Horace Skipper puolestaan kehitti useita tuotteita yhdelle suurimmista maanviljelysalan yhtiöistä ja oli erään amerikkalaisen yliopiston tiedekunnan johtaja.3

Gary selittää: ”Keskivertoihmisellä on taipumus vaieta tohtoritason tiedemiesten evoluutiota kannattavien väitteiden edessä, sillä keitä me nyt olemme arvioimaan asiantuntijoita? Sen vuoksi on niin vaikuttavaa, että meillä on luomiseen uskovia tiedemiestohtoreita, jotka paljastavat evoluution kohtalokkaat puutteet. Tohtorintutkintonsa he ovat suorittaneet samoissa yliopistoissa kuin heidän evolutionistikollegansakin. EAK osoittaa myös, että evoluutioon uskomisessa ei ole kyse tieteellisestä todistusaineistosta, koska näytämme, ettei luonnontiede tue sitä.”

Evoluutioon uskovien täytyy esimerkiksi uskoa, että yksinkertaiset kemikaalit muodostuivat jotenkin itsestään monimutkaisiksi mole­kyy­leiksi ja lopulta ensimmäiseksi soluksi, josta kaikki elämä maapallolla kehittyi. Mutta EAK käyttää hätkähdyttäviä animaatioita näyttääkseen, että kaikki, mitä tiedämme luonnontieteestä, osoittaa tämän olevan mahdotonta.

EAK ottaa myös kosmologisen evoluution haasteen vastaan—sen kestämättömän ajatuksen, että maailmankaikkeus tuli tyhjästä. Haastatellut tiedemiehet osoittavat, että alkuräjähdys[teoria] on kohtalokkaasti viallinen ja se turvautuu käsitteisiin, jotka ovat tosiasiallisesti epätieteellisiä. Esimerkiksi ‘kosmisen inflaation’ täytyisi alkaa ole­mat­to­masta syystä, pysähtyä ilman syytä ja itse laajentuminen rikkoo tunnettuja fysiikan lakeja. Yrittäessään saada nykyisen alkuräjähdysmallin toimimaan tutkijoiden täytyy myös sanoa, että 96% maail­man­kaik­keu­desta koostuu mystisestä ”pimeästä aineesta” ja ‘pimeästä energiasta’—olomuotoja, joita ei ole koskaan havaittu.

Toivomme, että tämä kirja ja dokumentti löytäisivät korkeakoulujen opiskelijoiden ja muiden tieteellisesti suuntautuneiden nuorten ihmisten käsiin. Gary sanookin: ”Siihen mennessä, kun teinit menevät korkeakouluun, heidät on altistettu satojen tuntien ajan evo­luu­tio­pro­pa­gan­dalle kouluissa ja median avulla. On elintärkeää, että he näkevät kokonaiskuvan: sekä evoluution heikkoudet että kreationistisen vaihtoehdon.”

Tuotannon haasteita

Koska EAK käsittelee monia monimutkaisia käsitteitä, hyvät kuvitukset ovat tärkeitä, jotta käsitteet saadaan ymmärrettäviksi. Sen lisäksi, että käytimme jo mainitsemiamme käyttämättömiä Voyage-luonto­kuvaus­otoksia ja ostimme valmista kuvamateriaalia, teimme sopimuksen 3D-ani­maat­to­ri­am­mat­tilaisen kanssa. Hän valmisti 25 upouutta animaatiota, joissa esimerkiksi DNA katkeaa ja zirkonien kristallikiteissä tapahtuu ytimen hajoaminen. (Jos et tiedä, miksi tämä on merkittävää, lue kirja tai katso elokuva!)

45 minuuttia pitkä tieteisdokumentti saattaa helposti maksaa noin 1,5 miljoonaa dollaria. Me pyrimme sellaisen ‘ison budjetin’ tuotannon laatuun, mutta tuotimme EAK:n murto-osalla siitä hinnasta. Yksi kustannuksia säästävä toimenpide oli se, että teimme suurimman osan työstä talon sisällä, myös dokumentin kuvaamisen, äänittämisen ja leikkaamisen.

Ensimmäiset reaktiot

Esittelymainoksen ilmestyttyä YouTubeen ennen julkistamista se houkutteli tuhansia ‘alaspäin peukuttajia’ [klikkaamaan ”en tykkää”] sen jälkeen, kun siitä oli mainittu Richard Dawkinsin nettisivulla. Tuottajat näkivät sen hyvänä asiana: ”Siitä näkee, että ihmiset kiinnittävät siihen huomiota. Jos heidän uteliaisuutensa herää riittävästi, niin että he katsovat filmin, heidän hyvin vaalittu uskomusjärjestelmänsä kokee haasteen, kun todelliset tiedemiehet ampuvat siihen reikiä.”

Yksi ateistibloggaaja tarjosi maksun lukijoilleen siitä, että nämä menisivät maailman ensi-iltaan Atlantassa ja puolestaan tarjoaisivat hänelle kriittisen arvostelun EAK:sta hänen nettisivuilleen. Tuo ensi-ilta myytiin loppuun, myös jotkut pöydät, jotka lahjoittajat olivat sponsoroineet pappeja varten, jotta nämä tulisivat katsomaan dokumentin. Osanottajat nauttivat juhlapäivällisen ja kuulivat tuottajilta projektista. EAK:lla oli ensi-iltoja myös Britanniassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Singa­po­ressa. Osanottajat suhtautuivat selkeän myönteisesti dokumenttiin ja elokuvan lopussa voimallinen evankeliumin esiin tuominen itse asiassa kirvoitti jotkut kyyneliin.

Dokumentti sai myös Dove Foundationin ‘Faith Friendly’ [Kyyhky-säätiön ”Uskoystävällinen”] ‑sinetin ja korkeimman sijan arvoasteikossa. Arvioija huomautti: ”Palkitsisimme Evolution’s Achilles’ Heels`in useammalla kuin viidellä kyyhkyllä—mikä on paras arvosanamme—jos voisimme! Se on älykäs ja merkittävä katsaus evoluutioteorian puutteista.”

Nöyräksi tekevä kokemus

Sekä Gary että Rob painottivat, kuinka ratkaisevan tärkeitä EAK:n tukijat olivat kaikissa tuotannon vaiheissa. Gary sanoi:

”On usein hyvin vaikeaa ilmaista veljillemme ja sisarillemme Kristuksessa, kuinka paljon tarvitsemme heidän tukeaan EAK:n kaltaisissa projekteissa. Esimerkiksi loisteliaat animaatiot, joita käytimme elokuvassa välittääksemme joitakin vaikeampia käsitteitä katsojille, olisivat maksaneet helpostikin satoja tuhansia dollareita. Kuitenkin eräs hyvin lahjakas kristitty animaattori työskenteli uhrautuvasti kanssamme, koska hän uskoi projektin tavoitteisiin. Silti se maksoi monia tuhansia dollareita, mutta lahjoittajien tuen vuoksi pystyimme etsimään loistavan ammattimaisen ulkopuolisen avun. Aivan yksinkertaisesti sanottuna ilman heidän anteliasta tukeaan EAK ei olisi koskaan nähnyt päivänvaloa.”

Muita tärkeitä oman panoksensa projektille antaneita olivat tietysti tiedemiehet, jotka kirjoittivat lukuja kirjaa varten ja esiintyivät dokumentissa. Robert sanoi:

”Ilman yhteistyötä CMI:n kollegojeni ja muiden aikaansa antaneiden tiedemiesten kanssa tästä ideasta ei olisi koskaan tullut todellisuutta. Olen haltioissani siitä lahjakkuudesta ja antautumisesta, jota niin monet osoittivat tämän (Evoluution Akilleen kantapäät) projektin toteuttamisessa. Heidän osallistumisensa auttoi tekemään EAK:sta lähteen, jolla uskon olevan valtavan vaikutuksen monien kohdalla. Sen avulla voidaan poistaa evoluution aiheuttamat esteet evankeliumin tieltä.”

Lyhyesti sanottuna toivomme, että tästä tulee laajasti käytetty työkalu evan­ke­liu­min sanoman levittämiseksi: kun osoitetaan evoluution tieteellinen ja moraalinen rappio, ihmiset kuun­tele­vat helpommin maail­man­kaik­keu­den todellista selitystä—Luojan selontekoa 1. Mooseksen kirjassa. Gary toteaa lopuksi: ”Tämä on ollut valtava, tunnepitoinen panostus meille kaikille. Mutta projektin loppuun saattaminen on itse asiassa vasta alku. Koska olemme vieneet pelin uudelle tasolle, kohta kipinöi!”

Lähdeluettelo ja kommentit

  1. Katso creation.com/geneetikko-evoluutio-mahdotontaPalaa tekstiin.
  2. Hän on myös tutkijaprofessori Adelaiden yliopistossa Etelä-Australiassa; katso [englanniksi] creation.com/hartnettPalaa tekstiin.
  3. Clemson yliopisto Etelä-Carolinan osavaltiossa; katso [englanniksi] creation.com/skipperPalaa tekstiin.