Explore
Also Available in:

Diplodocus dinó

TÉVES evolúciós kor- és helymeghatározás


Fordította: Örömhír Alapítvány

WikiCommonsSkeletal-reconstruction-and-exemplar-skeletal-remains-of-Lingwulong_shenqi

Angol és kínai paleontológusok kutatócsoportja egy új dinoszaurusz fajt fedezett fel az észak-nyugat kínai Ninghszia-Huj Autonóm Területén található Lingwu városában.1

Az új faj a Lingwulong shenqi nevet kapta, ami magyarul azt jelenti: Lingwu csodálatos sárkánya (shénqí 神奇 = csodálatos, bűvös; lóng 龙 = sárkány). 7-10 fiatal és felnőtt egyed – fosszíliákban megőrződött – csontváz maradványaiból rekonstruálták. Az ezen eredményeket elsőként publikáló Dr. Xú Xīng (徐星, szül.1969.) több dinoszauruszt nevezett el, mint az összes többi ma élő paleontológus.

A nemrég felfedezett faj a hosszú nyakkal és farokkal rendelkező dinoszauruszokhoz, a Földön valaha élt leghatalmasabb teremtményekhez, a Sauropodá khoz tartozik. Ez a faj nem a legnagyobbak közül való, és a nyaka is rövidebb volt, így „csupán” 11-17 méter magas lehetett.2 Az evolúciós alapú kormeghatározás szerint a középső jura korszakban, 174 millió évvel ezelőtt élt.

Rossz időben

A kormeghatározás maguknak a felfedezőknek is sok fejtörést okozott: az evolúciós terminológia szerint a Sauropodá k egyik „igen fejlett” csoportjához, a Neosauropodá khoz (az Új-Sauropodá khoz) tartozott —, de többmillió évvel korábbra „datálták”, mint amikor feltételezésük szerint az ilyen Sauropodá k kifejlődtek. Sőt, a Diplodocus hoz hasonlóan a Diplodocoidea dinoszauruszok közé sorolták számos „származtatott” (fejlettebbnek vélt) tulajdonsága alapján. A teremtéselmélet hívei úgy vélik, hogy a Diplodocus és a Lingwulong a Diplodocoidea ként megteremtett nem számos variációja közül való, ahogy az Apatosaurus és a Seismosaurus is.

Az evolúciós elmélet számára problémát jelent, hogy ilyen teremtmények kifejlődéséhez „számos különféle fejlett Sauropodá nak már 15 millió évvel korábban kellett volna léteznie” — fogalmazta meg a tanulmány társszerzője, Dr. Paul Upchurch professzor.3 A fosszilis leletekben azonban nem találhatók ilyen teremtmények.

Rossz helyen

További problémát vet fel, hogy a lassú és fokozatos kontinensvándorlás elméletének fényében nem a megfelelő helyen találták ezeket a maradványokat. Dr. Xú Xīng szavaival élve:

„A Diplodocus-szerű Neosauropodá król azt gondolták, hogy nem juthattak el Kelet-Ázsiába, mivel ezt a területet a jura időszakbeli tengeri utak elzárták a világ többi részétől. Így Kínában egy jellegzetes és különálló dinoszaurusz fauna fejlődött ki.”2

Bárki számára, aki látott valaha „kínai dinoszaurusz” kiállítást, egyértelmű, hogy miért tartja a tudós jellegzetesnek a kínai dinoszauroszokat, mint például az igen hosszú nyakkal rendelkező Mamenchisaurus t is.

Kivételt képező fosszíliák

A teremtéselméletet valló Ken Ham-mel folytatott vitájában4 az evolucionista Bill Nye (akit egy gyermekeknek szóló tévéműsorban Tudós Kölyökként ismertek) ellentmondást nem tűrően állította, hogy az evolúció vonatkozásában nincs olyan, hogy kivételt képező megkövesedett maradvány. Csakhogy ez nem így van. Számos ellenpéldát hozhatunk fel,5 egy közülük a Lingwulong. Ám amíg a Nye-hez hasonló evolucionisták azt állítják, hogy az időben nem behatárolható fosszíliák gondot jelentenek, mások csak tovább toldozzák-foldozzák az elméleteiket.

Dr. Xú Xīng például így fogalmaz: „Mindazonáltal a Lingwulong megmutatja, hogy ezek a Diplodocus-féle Sauropodá k mégiscsak jelen voltak, és ez arra utal, hogy Kelet-Ázsia mégsem volt annyira elszigetelt”, mint ahogyan a paleontológusok eddig gondolták.2 Ugyanígy, még ha élő dinoszauruszt találnánk is, habár mára majdnem biztosan kihaltak,6 az evolucionisták arra is találnának az elméletükhöz illeszkedő magyarázatot.

Pénzérmés hasonlattal élve úgy fest a dolog, hogy mindegy, mit dobsz, mert ha fej, akkor az evolúció nyert, ha írás, akkor a teremtés vesztett.

Lábjegyzetek:

  1. Xu Xing: A new Middle Jurassic diplodocoid suggests an earlier dispersal and diversification of sauropod dinosaurs, Nature Communications 9:2700, 24 July 2018 | doi:10.1038/s41467-018-05128-1. Vissza a szöveghez.
  2. Fortin, J., ‘Amazing Dragon’ discovery in China reshapes history of dinosaurs’ evolution, New York Times, 26 July 2018. Vissza a szöveghez.
  3. University College London, New dinosaur found in the wrong place, at the wrong time, sciencedaily.com, 1 August 2018. Vissza a szöveghez.
  4. Cosner, L. – Gillis, S. – Halley, K., Clash over worldviews: An analysis of the Ham/Nye debate, creation.com/nye, February 2014. Vissza a szöveghez.
  5. Bates, G. – Cosner, L., Are there out-of-sequence fossils that are problematic for evolution? creation.com/fossilorder, 17 April 2014. Vissza a szöveghez.
  6. Carter, R. – Sarfati, J. – Bates, G., Dinosaurs are almost certainly extinct: It is time to let go of the idea of ‘living dinosaurs’, creation.com/dinos-extinct, 22 February 2018. Vissza a szöveghez.

Kapcsolódó cikkek