Explore
Also Available in:

Rakkaus on enemmän kuin pintaa

Carl Wieland ja Don Batten keskustelevat Dickson ja Cynthia Unoarumhin kanssa

love-is-skin-deep-finnish
Dickson ja Cynthia Unoarumhi Atinuke-tyttärensä (1 ½ v.) ja poikiensa Osimon (3 ½ v.) sekä Ayonoten (6 ½ v.) kanssa. Molemmat vanhemmat syntyivät Nigeriassa ja heillä on pitkä afrikkalainen sukuhistoria. Kaikki kolme lasta ovat täysin heidän omia, biologisia jälkeläisiään.

ja
Luominen #3:24–25 (Luominen.fi)

Tutustu ainutlaatuiseen, lontoolaiseen Unoarumhin perheeseen: Tummaihoiset, tummatukkaiset ja ruskeasilmäiset vanhemmat ovat ulkoisesti tyypillisen afrikkalaisen näköisiä, kun taas kaikilla heidän kolmella lapsellaan on vaalea iho, vaalea tukka ja pähkinänruskeanvihreät silmät!

Kukin lapsista on perinyt tiettyä albinismin muotoa aiheuttavan geenin (katso laatikko) molemmilta vanhemmiltaan. Kun kaksi tällaista geenimuotoa muodostaa jälkeläisessä parin, tuloksena on hyvin alhainen ruskeanmustan pigmentin, melaniinin, tuotanto. Melaniinia on kaikkien ”rotujen” ihoissa, silmissä ja hiuksissa erilaisia määriä, mikä johtaa saman perusvärin ilmenemiseen eri tavoin.1

Todennäköisyys sille, että toinen vanhemmista kantaisi tällaista geeniä, on pieni. Todennäköisyys sille, että joku menee naimisiin toisen samanlaista geeniä kantavan kanssa, on vieläkin pienempi. Silloinkin keskimäärin vain yhdellä neljästä jälkeläisestä pitäisi olla albinismi. Lääketieteen asiantuntijat ovat arvioineet todennäköisyyden sille, että kolme lasta syntyy tällaisen geneettisen yhdistelmän kanssa, olevan noin yksi viidestä miljoonasta.

Haastatellessamme Cynthiaa ja Dicksonia puhelimitse huomasimme, että he olivat ihastuttava, kristitty pariskunta. Dickson, tietokoneinsinööri, luovutti puhelimen vaimolleen, koska lähti töihin.

Cynthia, talousjohtaja, oli juuri saanut kuulla, että heidän tilanteensa oli maailman ensimmäinen ja he pääsisivät Guinnessin suureen ennätyskirjaan.

Cynthia kertoi, että he olivat kokeneet rasismia, etenkin lasten kanssa liikkuessaan. Jo ensimmäisen valkoihoisen lapsen synnyttyä ihmiset kiusasivat Cynthiaa toistuvasti. Hänen täytyi kohdata usein tuntemattomien ihmisten vihamielisyyttä. He olettivat, ettei lapsi voi olla Cynthian oma ja paheksuivat asiaa. ”Se meni sellaiseksi, etten enää edes halunnut mennä ulos, mutta nyt olen enemmän tottunut siihen”, hän sanoi.

Mitä albanismi on?

Albinismi on perinnöllinen tila, jossa melaniinin (”rusketuksesta” vastuussa olevan ruskeanmustan pigmentin) tuotanto on heikentynyt.

Kaikilla ihmisryhmillä on luonnostaan melaniinia ihoissaan, silmissään ja hiuksissaan. Albinismi voi aiheutua, jos kummallakin vanhemmista on viallinen melaniinin tuotannosta vastuussa olevan geenin kopio.

Me kaikki kannamme satoja perinnöllisiä virheitä – mutaatioita. Jokaisessa sukupolvessa geneettistä informaatiota kopioidaan ja mutaatiot ovat kopiointivirheitä, jotka sitten siirretään eteenpäin.

Kun kaiken aikaa, entisten lisäksi, tapahtuu uusia kopiointivirheitä, virheet kasaantuvat.

Tavallisesti kantamamme mutaatiot eivät näy meissä, ellemme sitten peri samaa virhettä molemmilta vanhemmiltamme. Siten esittelemämme perheen vanhemmissa ei ole merkkejä albinismi-geenin kantamisesta; jäljellä oleva vahingoittumaton geenin kopio pystyy antamaan ohjeita kehon kemikaalitehtaille, niin että ne voivat valmistaa pigmenttiä normaalisti.

Albinismin omaavien henkilöiden iho on erittäin altis palamaan ja vaurioitumaan auringonvalosta. Albinismiin voi liittyä myös näköongelmia, mukaan lukien yliherkkyyttä kirkkaalle valolle ja hajataittoisuutta.

Kun Cynthialta kysyttiin maailmanlaajuisesta median huomiosta, hän sanoi uskovansa, että sillä oli hyvä vaikutus. Nyt monet paikallisista ”ainakin koettavat uskoa, että lapset ovat todella meidän omiamme”.

Selvästikin Unoarumhit rakastavat lapsiaan yhtä paljon kuin muut vanhemmat huolimatta siitä, että lasten ihonväri eroaa heidän omastaan. He ovatkin aina kummastelleet sitä miksi kukaan hylkisi tai halveksisi toista ihmistä ihonvärin perusteella.

Olimme lähettäneet heille Creation-lehden [Luominen-lehti on Creationin suomalainen versio] artikkeleita, joissa osoitettiin kuinka kaikki ihmiset ovat biologisesti läheistä sukua keskenään; kaikkien ihon anatomia on samanlainen mikroskoopilla tarkasteltuna, kaikilla on melaniinia jne. Mukana oli myös artikkeleita, joissa kerrottiin kuinka evolutionismi on edistänyt ajatusta, jonka mukaan ihmisten välisten ”erojen” täytyy olla merkittäviä, koska heidän väitetään olleen pitkiä ajanjaksoja erillään toisistaan.

Sanoimme: ”Jos ihmiset ottaisivat Genesiksen (Ensimmäisen Mooseksen kirjan) todellisen historian ajattelunsa perustaksi, ei rasismille olisi loogisia perusteita, koska olemme kaikki läheistä sukua keskenämme. Itse asiassa tiede on kuronut umpeen välimatkan Raamattuun; ihmiset ovat geneettisesti niin samankaltaisia, että useimmat tiedemiehet pitävät nyt rotu-käsitettä biologisesti merkityksettömänä.” Cynthia vastasi: ”Kyllä – me puhumme samalla lailla, syömme samalla lailla, nauramme samalla lailla, teemme kaiken samalla lailla. En ymmärrä miksi rasismia täytyy olla, koska olemme kaikki ihmisiä.”

Unoarumhin pariskunnalla on ”kirkkotausta” Nigeriasta, mutta heistä tuli uudestisyntyneitä uskovia vasta vuosia myöhemmin. Cynthia tuli uskoon Afrikassa ollessaan ja hän kertoi meille lämpimästi, että myöhemmin Isossa-Britanniassa ”johdatin Dicksonin Herran luo”.

Kumpikaan ei usko, että tämä tilastollisesti ajateltuna harvinainen tapahtuma, joka sinkosi heidän perheensä kuuluisuuteen, olisi ”sattumaa”. He ovat jo nähneet kuinka Jumala on käyttänyt julkisuutta rikkoakseen rasismin muureja heidän alueellaan. Kun tällä tavoin näkee yhdessä perheessä musta-ja valkoihoisia, on vaikea puoltaa mitään muuta ajatusta kuin että kyse on mitättömistä eroista.

Toinen mielenkiintoinen asia (niille, jotka haluavat pitää kiinni valkoihoisten ”paremmuudesta”) on se, että tässä muutos, joka on tuhonnut geneettisen informaation, on aiheuttanut vaalean ihon tumman sijaan.2

Cynthia sanoi heidän olevan iloisia siitä, kuinka heidän nykyinen tilanteensa on vaikuttanut myönteisesti moniin ihmisiin. ”Ihonväri ei merkitse mitään, olemme kaikki samanlaisia Jumalan silmissä. Olen varma, että Jumala koettaa tehdä tässä jotakin, koska Hän on antanut meille kolme, mitä ei ole koskaan aikaisemmin tapahtunut. Jumala koettaa avata ihmisten silmät.”

Dickson ja Cynthia haluavat ihmisten tietävän, ettei ihonväri merkitse mitään, ja että olemme kaikki samanlaisia, ihmisiä vain. He ovat vakuuttuneita siitä, että me kaikki, Aadamin jälkeläisinä, olemme samalla tavoin kapinoineet Pyhää Luoja-Jumalaamme vastaan. Joten kaikki me tarvitsemme pelastusta Hänen vanhurskaasta tuomiostaan. Tämä tapahtuu ainoastaan (Jumalan armosta) uskon kautta ylösnousseeseen Herraan Jeesukseen Kristukseen, joka maksoi synnin palkan omalla verellään.

Se lämpö ja hyväksyntä, jota Unoarumhit kokevat omassa seurakuntayhteydessään on heille vain pientä esimakua ikuisuudesta uudelleenluoduissa uudessa taivaassa ja uudessa maassa, joissa kuolemaa ja syntiä (rasismi mukaan lukien) ei enää ole.

Kommentit

  1. Esimerkiksi valon osuessa sellaiseen silmään, jossa on pienempi määrä melaniinia se näyttää siniseltä – ei ole olemassa ”sinistä pigmenttiä”. Takaisin tekstiin.
  2. Tämä ei ole normaalin ihonvärin värisävyjen muuntelun syy. Takaisin tekstiin.