Explore
Also Available in:

Norjan elävä ja ”epävakaa” Mannen-vuori yllättää geologit

Kirjoittaja (Luominen.fi)

Mount-Mannen
Norjan Mannen-vuori kohoaa kapean Rauma-laakson yläpuolella. Laaksossa on yksittäisiä taloja, tie ja rautatie.

Norjan Mannen-vuori1 sijaitsee 320 kilometriä luoteeseen pääkaupungista Oslosta. Vuori on ollut useasti otsikoissa jopa omassa kotimaassani Suomessa. Se ei kuitenkaan johdu sen kunnioitettavasta 1 300 metrin korkeudesta, sillä Norjassa lähes 300 huippua kohoaa yli 2 000 metriin.2 Kyse on ollut siitä, että Mannen-vuorta pidetään ”epävakaana vuorena”.3

Mannen-vuorta on tarkkailtu vuodesta 2009 asti osana hätävalmiuspalvelua, ja viranomaiset ovat valmistautuneet valtavaan, yli 100 miljoonan kuutiometrin maanvyöryyn.4 Vyöry olisi jobinpostia vaaravyöhykkeellä liikennöivälle Raumabanen-rautatielle.5 On arvioitu, että jo murto-osa mahdollisesta vyörystä – ”vain” 2 miljoonaa kuutiometriä – levittäisi ainesta laakson poikki ja todennäköisesti tuhoaisi rakennuksia ja vahingoittaisi rautatietä.4

Lokakuussa 2017 YLE:n uutisotsikko kertoi: ”Norjassa vuori on romahtamassa talojen päälle”6 ja jatkoi sanoen: ”romahdus voi tulla millä hetkellä hyvänsä”. Vuoresta odotettiin irtoavan jopa 180 000 m3:n kokoinen siivu, mikä pakotti viranomaiset evakuoimaan ihmiset ja sulkemaan rautatien.

Koko viikon jatkuneet rankkasateet olivat lisänneet romahdusriskiä, ja viranomaiset yrittivät nopeuttaa romahdusta pumppaamalla lisää vettä vuoren halkeamiin.7 Myöhään yöllä – kun vettä oli pumpattu yli 200 000 litraa – irtosi tähän mennessä suurin lohkare, jonka vyörymisestä aiheutunut jyrinä ”kesti kaksi minuuttia ja kuului kilometrien päähän”.8

Norjan johtava geologi Lars Harald Blikra ei ollut tyytyväinen vyöryyn, jonka koko ei riittänyt ratkaisemaan ongelmaa, ja syytti epäonnistumisesta heikkoa vedenpainetta sekä pakkasta.7 Hän totesi, että ”halkeamat kasvavat edelleen nopeasti”.7

Joka tapauksessa päivää myöhemmin viranomaiset päättelivät, että Mannen-vuori ei ollut enää välittömässä sortumavaarassa, ja evakuoidut ihmiset pääsivät palaamaan koteihinsa.9 Vaikuttaa siltä, että Mannen-vuori on rauhoittunut, mutta kukaan ei tiedä miten pitkäksi aikaa.

Tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta, kun Mannen-vuori on aiheuttanut geologeille päänvaivaa. BBC News raportoivat vuonna 2014, että ”geologit olivat ihmeissään”, kun vastaavanlainen kivivyöry ei tapahtunutkaan.10 Tuohon aikaan vuori ”liikkui” 1,5 cm päivässä, ja NRK (Norjan yleisradioyhtiö) jopa asensi nettikameroita seuratakseen tilanteen kehittymistä. Johtava geologi Blikra myönsi tuolloin, että he kamppailevat ymmärtääkseen vuoren liikkeitä: ”Olen epävarma siitä mitä tapahtuu. On vaikea ymmärtää, millainen dynamiikka tuolla ylhäällä on.”10

Ihmiset tapaavat mieltää vuoret enemmän tai vähemmän pysyviksi kappaleiksi, joten yleensä niiden nopeat muutokset yllättävät.11 Eräs tärkeä syy yllättyneisyyteen on se, miten uniformitarianismin filosofia läpäisee nykyisen kulttuurimme. Mikä tahansa keskustelu geologisista muodostumista pitää aina sisällään tämän filosofian mukaiset oletukset, kuten pitkät ajanjaksot (eli ajatuksen, jonka mukaan geologiset muodostumat ovat lähes käsittämättömän vanhoja).

Geologit ja suuri yleisö ovat tietysti tietoisia siitä, että tulivuorten, maanvyöryjen ja maanjäristysten tapaisia katastrofaalisia muutoksia tapahtuu. Tästä huolimatta geologista ajattelua sekä ammattimaisella että kansantajuisella tasolla hallitsee näkemys, jonka mukaan muutokset maapallolla tapahtuvat yleensä hyvin pitkien ajanjaksojen kuluessa.

Ne, jotka kehittivät ja vakiinnuttivat uniformitarianismin ”hitauden ja asteittaisuuden” filosofian, vastustivat sillä täysin tietoisesti Raamatun kuvausta maailmanlaajuisesta mullistuksesta – vedenpaisumuksesta – joka olisi tehnyt valtavat määrät geologista työtä hyvin lyhyessä ajassa.12 Tämä vedenpaisumuksen todellisuuden kieltäminen johti suoraan ajatukseen miljardien vuosien aikana tapahtuneesta evoluutiosta, jossa kuolema ja kamppailu ovat luonnollinen osa elämää eivätkä seurausta ihmisen kapinasta.

Kuten CMI:n julkaisuissa usein todetaan, silloin kun mallinnetaan maan menneisyyttä – sen geologista historiaa – emme ole tekemisissä [nykyhetkessä] havainnoitavan, toistettavan (kokeellisen) tieteen kanssa. Se tiede, mitä siinä käytetään, vaatii monenmoisia päättelyitä ja oletuksia, joten se on hyvin altis maailmankuvasta nouseville arvailuille.13

Mannen-vuoren tapauksessa geologit saavat reaaliaikaisia tietoja – nykyhetkessä vuoresta tehtäviä havaintoja ja mittauksia. Ja tästä huolimatta he ovat ymmällään siitä, mitä tapahtuu – tai mitä ei tapahdu. Norjan johtava geologi totesi vuonna 2014 rehellisesti olevansa ”epävarma siitä mitä tapahtuu” ja että dynamiikkaa oli ”vaikea ymmärtää”. Viimeisimmät tapahtumat Mannen-vuorella osoittavat, ettei kolmessa vuodessa ole muuttunut paljoakaan – ja tässä on kyse vain yhdestä vuoresta.

Miten paljon nöyrempiä maallistuneiden geologien pitäisikään olla tunnustaakseen, miten vaikeaa on selvittää koko maapallon dynamiikkaa sen koko historian ajalta – kun suorat havainnot tai mittaukset eivät ole edes mahdollisia.

Luomiseen uskovat geologit ovat havainneet, miten valtava selitysvoima vedenpaisumuksella on, kun pyritään ymmärtämään maaperän kaikenlaisia arvoituksellisia muotoja ja rakenteita. Se tarjoaa myös erinomaisen selityksen hyvin säilyneille fossiileille, joita löytyy valtavat määrät joka puolelta maapalloa. Mutta sen se tekee vain jos olemme valmiit hylkäämään orjuuttavan riippuvuutemme filosofioista, jotka on kehitetty vastustamaan elävää Jumalaa (Raamatun sanoin vedenpaisumusta ei tieten tahtoen oteta huomioon [2. Piet. 3:3–5]). Meidän on otettava hyvin vakavasti se todellinen ja luotettava historia, joka on tallennettu Raamatun ensimmäiseen kirjaan.

Lähdeluettelo ja kommentit

 1. ”Mannen” on määräinen muoto norjan kielen miestä tarkoittavasta sanasta [”tietty mies”]. Palaa tekstiin.
 2. Mountains [Vuoret], visitnorway.com, vierailtu lokakuussa 2017. Palaa tekstiin.
 3. Residents wait for mountain to fall [”Asukkaat odottavat vuoren romahtamista”], newsinenglish.no, lokakuussa 2014; vierailtu lokakuussa 2017. Palaa tekstiin.
 4. Skredet kan kome innan få timar [”Maanvyöry voi tapahtua muutaman tunnin sisällä”], nrk.no; vierailtu lokakuussa 2017. Palaa tekstiin.
 5. Rauma Line, nsb.no. Palaa tekstiin.
 6. YLE Uutiset 6.10.2017 klo 11:28: Norjassa vuori on romahtamassa talojen päälle, yle.fi; vierailtu lokakuussa 2017. Palaa tekstiin.
 7. YLE Uutiset 7.10.2017 klo 11:08, Norjan vuori yhä romahtamisvaarassa – geologi: halkeamat kasvavat nopeasti, yle.fi; vierailtu lokakuussa 2017. Palaa tekstiin.
 8. NRK, nrk.no; vierailtu lokakuussa 2017. Viitattu lähteessä 6 [”Norjassa vuori on romahtamassa talojen päälle”]. Palaa tekstiin.
 9. YLE Uutiset 8.10.2017 klo 15:39, Norjan vuoren romahdusvaara pienempi: Evakuoidut pääsevät takaisin kotiin, yle.fi; vierailtu lokakuussa 2017. Palaa tekstiin.
 10. BBC News 30.10.2015, Norwegian TV sets up webcam for ‘imminent rockslide’ [”Norjan TV asentaa nettikameran ’välittömän kivivyöryn’ varalta”], bbc.com; vierailtu lokakuussa 2017. Palaa tekstiin.
 11. Ks. esimerkiksi Catchpoole, D., Vaarallinen näky, Luominen 21:30–33. Alkuperäisjulkaisu: Creation 37(2):12–15, creation.com/london-bridge. Palaa tekstiin.
 12. Ks. [englanniksi] Catchpoole, D. and Walker, T., Charles Lyell’s hidden agenda—to free science “from Moses”, elokuu 2009; creation.com/lyell. Ks. myös Grigg, R., Charles Lyell – mies, joka yritti kirjoittaa historiaa uudelleen, Luominen 17:44–46, luominen.fi/lyell. Palaa tekstiin.
 13. Batten, D., ”Se ei ole tiedettä”, helmikuu 2002; luominen.fi/se-ei-ole-tiedetta. Alkuperäisjulkaisu: Batten, D.,“It’s not science, February 2002; creation.com/notscience. Palaa tekstiin.

Helpful Resources

The True Story of the World
by Russell Grigg
US $10.00
Hard cover
Exploring Geology with Mr Hibb
by Michael Oard, Tara Wolfe, Chris Turbuck
US $16.00
Hard cover
Exploring Geology with Mr Hibb
by Michael Oard, Tara Wolfe, Chris Turbuck
US $10.00
mobi (ebook) download