Explore
Also Available in:

Odvajanje činjenica od fikcije u farsičnoj priči!

Da li su fosilizirana pera dinosaura zaista pronađena u blizini Južnog pola?

Earth Archives, Facebook.Offending-FB-post
Uvredljiva objava na društvenim medijima

napisao 
preveo Mladen Čirjak

Objavljeno: 3. prosinac 2019. (GMT+10)

Evolucija dinosaura u ptice često izaziva uzbuđenje na platformama društvenih medija, tako da je moju pažnju privukla slika potpuno pernatog dinosaura feathered dinosaur sa senzacionalističkim naslovom National Geographic-a koji glasi: “Prvi puta, fosilizirano perje dinosaura pronađeno u blizini Južnog pola”.1 Međutim, ono što se zapravo pronašlo toliko se razlikovalo od naslova da su riječi poput prekomjerne špekulacije i grandioznog pričanja priča odmah pale na pamet. U nastavku, raščlanio sam istaknute članke kako bih istaknuo vrlo pogrešnu prirodu tvrdnji National Geographic-a.

Što je zapravo pronađeno?

Činjenica – Istraživački tim opisao je deset izvrsno očuvanih fosilnih pera dugačkih 10–30 mm, koja su pronađena 1962. godine pa nadalje, u više iskopa na nalazištu fosila Koonwarra, jugoistočna Australija.2 Perje uključuje paperje, konturna pera, kompleksno letačko pero mlade ptice “poput onih na krilima modernih ptica” i jedno koje oni nazivaju “proto-pero”.

Špekulacija – Navode da su pera, od kojih su neka pripadala dinosaurima mesožderima koji su obitavali na tlu, stara 118 milijuna godina. Konvencionalno, ovo je razdoblje rane krede za koje vjeruju da je kopnena masa Australije tada bila spojena s Antarktikom, prije nego što se pomakla na sjever do svog trenutnog položaja. To je razlog tvrdnje u naslovu njihova članka da fosilno perje dolazi iz blizine ‘Južnog pola’, a ne iz Australije, kako bi priča bila još senzacionalnija. Iako smatraju da Antarktika tada nije bila tako hladna kao danas, oni nagađaju da je “perje možda bilo važno za izolaciju, omogućavajući malim mesoždernim dinosaurima da prežive teške zimske mjesece.

S kojim tipom dinosaura su pronašli pera? – ‘Nijedno pero trenutno nije povezano s određenim kostima dinosaura ili ptica. Umjesto toga, ona su vjerojatno izgubljena za vrijeme mitarenja ili uređivanja perja, te su vjetrom dospjela na površinu drevnog jezera, gdje su potonula na dno i očuvana u blatu.

Što bi htjeli pronaći u budućnosti? – “Bilo bi zapanjujuće pronaći kostur pernatog dinosaura ovdje u Australiji,rekao je dr. Stephen Poropat, paleontolog sa Sveučilišta Swinburne, Melbourne. Čini se da se oko nečega možemo složiti: To bi bilo zapanjujuće!

Nametnuta ideologija – Članak National Geographic-a pokušava ojačati trenutnu evolucijsku ideju da su ptice evoluirale od dinosaura. To se postiže korištenjem lažne slike potpuno pernatog dinosaurusa (koji je jednostavno izmišljen) i naslovom koji navodi na krivi trag. Pojedinosti u stvarnom članku ne podržavaju ideju da su dinosauri evoluirali u ptice, kao niti da su dinosauri imali perje (iako model stvaranja to nužno ne isključuje). Ova vrsta propagande događa se redovito; za drugi primjer vidi: Sorry, how many feathers did you find? U stvarnosti, ovo je samo još jedan slučaj klanjanja oltaru naturalističke evolucije.

Geološki kontekst – Istraživački tim nije iznio nikakve izravne dokaze da perje ne pripada pticama. Ona su morala biti brzo prekrivena sedimentom da bi ostala očuvana. Pronađena su u sloju sedimentnih stijena koje je u Australiji položila voda. Nalazište fosila sadržavao je i brojne druge životinje: slatkovodne zrakoperke, dvodihalice, razne insekte, paučnjake i druge kopnene beskralješnjake, ličinke vodenih insekata, vodoljupce i rakove bodljaše. Pronađeni su također i biljni fosili: mahovine, jetrenjarke, biljke nalik paprati, ginko i četinari.

Bolje objašnjenje – Realnost je da se ta fosilna perja i njihov geološki kontekst mnogo bolje uklapaju u biblijsku povijest. Fosilizirano perje pruža još jedan primjer brze fosilizacije. Ona bi se, uz niz drugih gore spomenutih stvorenja i biljaka, fosilizirala tijekom uvjeta koje je osigurao Opći potop prije nekih 4500 godina, koji je uzastopno zatrpavanje pred-potopnih ekosustava. Pronalazak pera navodno starih 118 milijuna godina i onako ne dodaje ništa evolucijskoj priči; među fosilima postoje ‘starije’ ptice s perjem, poput Confuciusornis-a, starog 153 milijuna godina. Postanak 1 jasno kaže da su životinje stvorene da se razmnožavaju prema svojim vrstama. Upravo to pokazuju fosilni ostatci, a i mi to danas opažamo.

Gondwana Research, 2019.10-feathers
10 pera opisanih od strane istraživačkog tima.

Lekcije koje je već trebalo naučiti

Društveni mediji (Social media) koriste se za brzo širenje vijesti. Čineći to, organizacije često koriste jedinstvene bombastične naslove kako bi privukle pažnju ljudi, nadajući se da će posjetiti njihove web stranice i pročitati njihov materijal. Creation Ministries International također koriste društvene medije (Creation Ministries International also use social media) (zašto nas ne lajkajte, ako već niste?). Međutim, mi jako pazimo kako bismo osigurali da su naše slike i naslovi činjenično točni i da ne dovode u zabludu. Nažalost, organizacije koje revno promiču evoluciju, kao što je National Geographic u ovom odvažnom i maštovitom primjeru, često ne vode istu brigu prilikom davanja naslova svojim člancima ili usklađivanja sadržaja sa stvarnim činjenicama i provjerljivom poviješću.

Ovo nije prvi put da je National Geographic promovirao lažnu ideju evolucije dinosaura u ptice. Nakon znamenitog skandala s Archaeoraptorhoax-om (Archaeoraptor hoax scandal), lažnog dino-pernatog fosila kojeg su objavljivali i promovirali, ali potom ga se morali odreći, čovjek bi se ponadao da su naučili lekciju. Vodeći paleo-ornitolog Alan Feduccia bio je oštar u osudi debakla vezanog za Archaeoraptor-a:

U svom otvorenom pismu Peter-u Raven-u, Storrs Olson ustvrdio je da je National Geographic “dostigao najnižu razinu upuštanja u senzacionalističko, nepotvrđeno, tabloidno novinarstvo” i “Ideja o pernatim dinosaurima… se aktivno promovira od strane gorljivih znanstvenika koji djeluju u dogovoru s određenim urednicima Nature-a i National Geographic-a koji su sami postali glasni i visoko pristrani sljedbenici vjere.” Iako je skandal riješen auto-korektivnim procesom znanosti, vrijedi napomenuti da se to ne bi dogodilo da je u znanstvenoj i popularnoj literaturi prevladao kritičniji odnos prema dinosaurima i porijeklu ptica. Ilustrirajući degeneriranje znanstvenog diskursa u vezi s ovim pitanjem, Olson je u svom pismu jasno pokazao da su vrlo cijenjeni časopis National Geographic i veliki znanstveni časopis Nature, nesposobni ili ne žele kritički razmatrati pitanje podrijetla ptica.3
Jonathan Chen, Wikipedia.orgArchaeoraptor-Paleozoological
Lažni fosil archaeoraptor-a

Kršćani se uvijek trebaju pridržavati višeg standarda istine, pazeći kakve informacije prezentiraju drugima. U članku National Geographic-a namjera naslova je jasna, kao i implikacije: otkriven je još jedan ‘koristan’ primjer evolucije, koji doprinosi ogromnom mnoštvu dokaza da je evolucija činjenica. Ipak, mnogi čitatelji vjerojatno nikada nisu kliknuli na priču i zapravo pročitali detalje, pa je to poruka koju bi dobili. Međutim, da su pažljivo čitati, s radoznalim umom, tada su trebali dobiti sasvim drugačije shvaćanje. I kontekstu serviranja neopravdane mašte kao činjenice javnosti koja u ništa ne sumnja (u usporedbi s činjeničnim podacima o tim fosiliziranim perima), cijela je priča farsična.

Naša molitva na CMI-u je da ljudi prihvate alternativno i istinsko razumijevanje svijeta oko sebe: Čovječanstvo je stvoreno na sliku Božju (dan nakon ptica, i isti dan kao i dinosauri; Postanak 1:20–31), ali mi smo odvojeni od Njega zbog naše pale prirode (Rimljanima 3:23). To smo naslijedili od Adama, a vlastiti osobni grijeh nas dodatno osuđuje (Rimljanima 5:12; 1. Ivanova 1:8, 10). To je loša vijest: svatko od nas je potpuno bespomoćan jer ne možemo iskupiti svoj grijeh prema Bogu (Rimljanima 6:23; Hebrejima 9:27). Ali Bog, koji je milostiv, poslao svoga sina Isusa da živi savršenim životom, da plati grijeh prolivši svoju krv na križu, kako bi se mogli spasiti svi oni koji se pokaju i vjeruju u njega: Ovo je dobra vijest za sve ljude. Amen!

Preporučene bilješke

  1. Pickrell, J., Fossil dinosaur feathers found near the South Pole, nationalgeographic.com, 19 November 2019; accessed 27 November 2019. Natrag na tekst.
  2. Kundrát, M. et al, A polar dinosaur feather assemblage from Australia, Gondwana Research, 11 November 2019 | doi:10.1016/j.gr.2019.10.004. Natrag na tekst.
  3. Feduccia, A., Riddle of the Feathered Dragons: Hidden Birds of China, Yale University Press, pp. 8–9, 2014 (Kindle Edition). Natrag na tekst.

Helpful Resources

Dragons or Dinosaurs?
by Darek Isaacs
US $17.00
Soft cover
Dinosaur Fun with Letters
by Bryan Miller (Illustrator)
US $13.00
Hard cover