Explore
Also Available in:

Регенериращи се ребра

Адам и онова “липсващо” ребро

от Carl Wieland
превод от Darin Aleksandrov Ivanov

RibIllustration

Челен удар на магистрала1 в натоварена догоре цистерна с гориво е преживяване, което се надявам никой да не опитва. Изненадващото бе, че оживях след това – Бог явно имаше други планове за мен. 2

През 5 ½ месеца в болницата и години след това преминах през поредица от операции за възстановяване на различни части от моето тяло, особено костите на лицето ми.3

Тези операции често изискваха използването на мои собствени кости за присаждане. Забелязах, че пластичния хирург продължаваше да се връща към дясната част на ребрата ми, през един и същи хоризонтален белег, всъщност за да взема още кости за тези процедури. Един ден го попитах не се ли е изчерпала костта. Той ме погледна озадачено и след това обясни, че той и неговият екип изваждат всеки път цялото ребро. “Оставяме периостеума непокътнат, така че обикновено реброто просто си израства отново”.

Въпреки че имах подготовка и практика като семеен лекар, бях заинтригуван, защото никога не бях осъзнавал това преди. Периостеумът /буквалното значение на думата е “около костта”/ е мембрана, която покрива всяка кост – това е причината, поради която могат да ти полепнат неща между зъбите, докато си глозгаш овнешко бутче например. Периостеумът съдържа клетки, които могат да изградят нова кост. Особено при млади хора, периостеумът на реброто има забележителната способност да регенерира костта, може би по-голяма от всяка друга кост.4

Гръдните хирурзи рутинно отстраняват ребра и те често порастват наново, изцяло или отчасти. Много зависи от това колко внимателно е отстранено реброто. Необходимо е да бъде “обелено” от периостеума, за да остане тази мембрана колкото е възможно по-непокътната. Основна причина реброто да е идеалната възможност за такава регенерация е, че свързаните вътрешноребрени мускули му осигуряват добро кръвоснабдяване.

Когато хирургът първоначално ми каза това, непосредствената ми мисъл беше – “О-о, това е наистина чудесно, Адам не е трябвало да се разхожда с дефект!” В Битие 2:21 относно сътворението на Ева четем:

“Тогава Господ Бог даде на човека дълбок сън, и той заспа; и взе едно от ребрата му, и изпълни мястото му с плът.”

Учудващо е, че някои християни са възпитани да вярват, че мъжете имат едно ребро по-малко от жените. Те имат същия брой, разбира се. Някои анти-креационисти са използвали факта, че днес мъжете нямат липсващо ребро, за да се подиграят на буквалното описание за произхода на човека в Битие.

Години преди инцидента с мен, ако ме питаха по този въпрос, бих дал отговор от рода: “Ако баща ви си отреже пръста на циркуляр, наистина ли ще очаквате всички негови деца също да имат по един пръст по-малко? Или само синовете му, но не и дъщерите му? Разбира се, че не. ДНК инструкциите, които преминават от родителите към децата са във форма на код, като написани – отстраняването на ребро /или пръст/ не би променило инструкциите на кода, така че цялото потомство ще притежава пълен брой ребра /или пръсти/”.

Независимо, че това си е напълно вярно и уместно, информацията за отново израстващото ребро добави нови забележителни измерения за мен. Бог е създал реброто заедно с периостеума. Той определено е знаел как да отстрани реброто по такъв начин, че то по-късно да израсне отново, точно както се случва и с ребрата днес – без това да изисква някакви специални чудеса.5

На Адам не се е наложило да страда от постоянна слабост в областта на ребрата си, но е имал през всичките стотици години на живота си същия брой ребра, както ти и аз имаме днес.

Бележки

  1. Сумарната скорост на сблъсъка през 1986 г. беше около 180 км/ч /112 мили/ч/; Върнете се на текста.
  2. Също и за дъщеря ми Лиза, тогава на 11 г., която по чуден начин се измъкна действително невредима, дори без драскотина. Върнете се на текста.
  3. Като пряк резултат от инцидента претърпях общо 55 хирургически намеси под пълна упойка (в по-голямата си част те не бяха свързани с отстраняване на части от реброто); Върнете се на текста.
  4. Пластичен хирург д-р Дейвид Пенингтън, личен разговор 7 май 1999 г.; Върнете се на текста.
  5. Разбира се, истински специалното чудо беше оформянето на Ева от плът и кости. Защо по този начин – защо не направо от прости елементи или “пръст”, също като Адам? Всички съгрешиха “в Адам” – и всички можем да бъдем изкупени чрез жертвата на Исус Христос, “последния Адам” /1 Коринтяни 15:45/. Затова беше важно всички ние, включително и Ева, да бъдем потомци на Адам. Върнете се на текста.