Explore
Also Available in:

Religiozna narav evolucije

po: Carl Wieland
preveo Mladen Cirjak

Poznati kanadski filozof znanosti dr. Michael Ruse iznenadio je nevjerojatnim priznanjima o religioznoj naravi evolucije na simpoziju pod nazivom ‘Novi anti-evolucionizam’ (tijekom godišnjeg sastanka American Association for the Advancement of Science, 1993.)1 Te su izjave šokirale njegove kolege jer je napisao knjigu, But is it Science?, u kojoj osuđuje kreacionizm jer je religiozan, te je bio posljednja osoba za koju se očekivalo da će odati igru.

Čini se da je priznao da se evolucija temelji na dogmatskom isključivanju nadnaravnog stvaranja/stvoritelja - zapravo religiozna predanost naturalizmu, nedokazivom, religioznom uvjerenju da ne postoji niti jedan natprirodan element ili da je relevantan.

Ruse je rekao (naglasak dodan):

‘na nekom vrlo osnovnom nivou, evolucija kao znanstvena teorija se obvezuje na svojevrsni naturalizam, odnosno da će na nekom nivou čovjek isključiti čuda, pa što bude.

Nastavio je braniti tu nedokazivu pretpostavku činjenicom da, prema njegovom mišljenju, ona djeluje. Ipak, rekao je Ruse,

‘evolucija, srodna religiji, uključuje stvaranje određenih a priori ili metafizičkih pretpostavki, što se na nekoj razini ne može empirijski dokazati.

Nadalje, rekao je da se ne može jednostavno tvrditi da je evolucija znanost, stvaranje je religija, točka. Mora postojati neka druga ‘teorija koherentnosti istine ili nešto slično. I dalje mislim da se na tim osnovama sigurno može isključiti znanost stvaranja’.

Profesor prava Phillip Johnson oštro je kritizirao Ruse-ovo anti-kreacionističko svjedočenje na suđenju u Arkansas-u 1982. godine na kojem se takve izjave nisu održale. Johnson je citirao Ruse-a kako je različitoj publici, o ovoj temi, u redu reći različite stvari:

‘Mislim, shvaćam da kad se radi o ljudima, recimo, na razini škole ili slično, neke vrste argumenata su primjerene. Ali oni od nas koji smo akademici … trebali bismo priznati … da strana znanosti ima određene metafizičke pretpostavke ugrađene u prakticiranje znanosti, što - možda nije dobro priznati na sudu - ali mislim da bi to iskreno trebalo prepoznati, te da bismo trebali razmišljati o nekim takvim stvarima.

Mnogi ljudi ne shvaćaju da podučavanje evolucije propagira anti-biblijsku religiju. Vidi Religija humanizma (The Religion of Humanism).

Preporučene bilješke 

  1. Cijeli transkript razgovora dostupan je na arn.org/docs/orpages/or151/mr93tran.htm and in print in: Young, C.C. and Largent, M.A., Evolution and Creationism: A Documentary and Reference Guide, pages 253–260.
    Transkripti su također dostupni na (tzv.) National Center for Science Education, PO Box 9477, Berkeley CA 94709–0477, USA (cijena: $US1.00 plus poštarina). NCSE je organizacija potpuno posvećena promicanju evolucije, s jedva i naznakama stvarne znanosti poput fizike, kemije itd. Za informaciju pogledajte How Religiously Neutral are the Anti-Creationist Organisations? Natrag na tekst.