Explore
Also Available in:
©iStockPhoto.com/xxapril

Hur växter ”vet” när de ska göra solskydd

översatt av Lasse Hermansson (Genesis.nu)

Artikeln har tidigare varit publicerad i tidskriften Creation, 34(1):7–11, January 2012

Växter skördar ljusenergi från solen (en process som kallas fotosyntes; se greenpower) men UV-B-våglängderna hos solljus är potentiellt skadliga för dem (precis som de är för oss). Forskare har vetat i årtionden att växter gör sina egna solskyddskemikalier för de yttre vävnaderna i bladen när UV-B når skadliga nivåer. Men de visste inte hur växter kunde känna igen när det var nödvändigt att slå på solskydds-produktionen.

Nu har forskare funnit att växter har en speciell ljusmätare för att upptäcka UV-B-ljus och då slår på de förändringar i genuttryck som behövs för att producera växtens solskyddsmedel. De solskydds-kemikalier som deponeras i bladvävnaden utsätts för starkt solljus och absorberar UV-B, och skyddar så bladcellerna under.

Samtidigt har exponering för UV-B stimulerat produktionen av speciella enzymer som reparerar skador på DNA, förhindrar oxiderande skada på celler och håller det fotosyntetiska maskineriet i gott skick.

Ett arrangemang av slumpen? Nej – istället talar det starkt om Skaparens konkreta hantverk. (För många andra exempel se Jonathan Sarfatis bok By Design, som finns på creation.com/store.)

  • Experts reveal why plants don’t get sunburn, University of Glasgow news, ww.gla.ac.uk, 30 March 2011.