Explore
Also Available in:

Predictiile despre Judecata de Apoi din 2012 in calendarul Maya

stock.xchng Au ascuns maiasii informatii speciale despre viitor?
Au ascuns maiasii informatii speciale despre viitor?

Mult zgomot pentru nimic?

de Calvin Smith
Traducător: Roxana Popescu

“Ce ne puteti spune despre 2012?” a intrebat unul din colegii turisti (in timp ce vizitam cateva ruine in Riviera Maya, Mexic). Raspunsul a fost rezumat perfect de catre ghidul nostru maias. Si-a dat ochii peste cap, a oftat si a inceput sa asigure grupul ca acest an reprezinta pur si simplu sfarsitul unui ciclu temporal din calendarul Maya si nu venirea apocalipsei! (Aparent, el fusese intrebat de mai multe ori.)

Intelegerea si credinta maiasa

Maiasii au fost fara indoiala un popor inteligent, care detinea cunostinte avansate in domeniul astronomiei si al matematicii si de asemenea erau arhitecti extraordinari. De exemplu, ei au construit observatoare marete si (fara ajutorul calculatoarelor sau echipamentelor de masurare complicate) au calculat ca anul solar are 365.2420 zile (astronomii au descoperit recent ca anul solar are 365.2422 zile).

Maiasii credeau ca universul a fost creat la o anumita data (aproximativ anul 3114 i.Hr.) cu o istorie ulterioara impartita in perioade majore de timp de 144 000 zile numite b’ak’tun. De la aceasta data, 23 decembrie 2012 ar reprezenta sfarsitul celui de-al 13-lea b’ak’tun. Unii carturari sustin ca maiasii considerau acest eveniment apocaliptic in timp ce altii sustin ca aceasta data va fi un motiv de sarbatorire, dar majoritatea sunt de acord ca nu reprezinta sfarsitul calendarului ci pur si simplu inceputul unei noi ere (asemanator cu contorul de kilometraj al unei masini: pe masura ce fiecare sectiune a contorului ajunge la 9 acesta se intoarce din nou la 0 iar ciclul se reia).

Chiar nu este nimic mai mult decat atat, conform surselor provenite din cultura maiasilor. Asadar de ce a fost trambitata acesta data de atat de multi oameni ca fiind asa de importanta?

Ce spun oamenii?

Deviza-ul filmului extravagant si cu efecte speciale lansat recent, 2012, este: “Niciodata inainte nu a mai fost o data in istorie atat de semnificativa pentru asa de multe culturi, religii, oameni de stiinta si guvernatori.”

Cunoscand ceea ce credeau maiasii, acest lucru pare cu siguranta o infuzie mare de licenta artistica din partea producatorilor filmului, pana cand “zumzetul” modern din spatele anului 2012 este examinat si comparat cu gandirea curenta privind cultura, religia, stiinta si guvernul.

Intelegand ca cultura lumii occidentale a adoptat multe idei antibiblice (cum ar fi evolutionismul, miscarea New-Age, pluritatea religioasa, extraterestrii/OZN-urile si ecologistii radicali), afirmatia de mai sus devine si mai relevanta.

Ce se gaseste pe web?

Bineinteles ca internetul este un talmes-balmes de idei, si practic oricine poate lansa orice afirmatie pe reteaua care impanzeste lumea, asa ca legitimitatea informatiilor gasite acolo despre anumite subiecte poate fi de cele mai multe ori pusa sub semnul intrebarii. Totusi acesta ne dezvaluie “ce se mai intampla” in domeniul culturii, tendinte si idei etc. O simpla cautare pe Google folosind cuvinte cheie cum ar fi “2012”, alaturi de “evolutionism”, “OZN” sau “mediu” ne aduce rapid rezultate interesante.

In continuare sunt cateva fragmente de pe website-urile de mare cautare gasite in urma folosirii unor asemenea cuvinte cheie.

“ … noi credem ca anumite transformari spirituale MAJORE ale Pamantului vor avea loc in 2012. De cativa ani cu totii simtim o accelerare evolutionista … a partii de populatie care se aliniaza cu vibratiile Dragostei si ale Luminii. ”

“ … s-au facut calcule astronomice ca la acea data soarele se va lega cu Centrul Galactic. Acest fapt sustine teoria conform careia evolutia noastra este guvernata de asa-numita ‘Procesiune a echinoctiilor’ … ”1

“Sunteti constienti ca o Schimbare in constiinta umana are loc chiar in timp ce cititi aceste cuvinte, schimbare care implica declansatoare cerestre cum ar fi supernove si alinierea Pamantului cu Centrul Galactic care au loc in anii premergatori anului 2012, pentru a declansa evolutia speciei noastre?”2

“1 Ianuarie 2006—se raspandesc zvonuri in toata lumea cum ca civilizatii extraterestre se pregatesc pentru un eveniment spectaculos in 2012.”

“Chiar si lucruri cum ar fi ce se intampla cu noi dupa ce murim vor deveni clare in 2012. Lumea se pregateste incet dar sigur pentru acest lucru.”3

“Ei stiu ca in Decembrie 2012 se va intampla ceva interesant. Ei stiu ca extraterestrii se vor arata in cele din urma. Ei stiu foarte bine ca toate musamalizarile din toata lumea se vor sfarsi. Sunt scurgeri de informatii de la Organizatia de cercetare a spatiului din India (ISRO) ca toate Agentiile Spatiale mari din lume lucreaza impreuna ca sa descopere ceva ce va schimba curand felul in care traim si lucrurile in care credem. Si ce altceva poate fi decat sa ne spuna adevarul despre extraterestrii?”

“Vor veni si vor ocupa scena centrala a civilizatiei pe care au creat-o cu trilioane de ani in urma.”4

2012, OZN-urile si mediul

Scanand volumul acestui material vedem o mare varietate de credinte si idei despre ce semnifica anul 2012, dar totusi nici una dintre ele nu are de-a face cu ceea ce credeau maiasii. E ca si cum aceasta data a fost fraudata de diferite grupari si ajustata ca sa se conformeze ideologiei lor proprii si chiar teologiei lor.

Imaginea de ansamblu, care se formeaza de la majoritatea gruparilor, pare sa fie credinta ca omenirea a cauzat stricaciuni majore mediului (si trebuie ca populatia sa scada), ca extraterestrii din spatiu monitorizeaza situatia si vor sa vina in ajutor si ca in 2012 va fi anul in care schimbari drastice vor avea loc pe plan politic, de mediu, spiritual si stiintific.

Traind pe marginea prapastiei

Multi oameni vor considera aceste grupari si ideile pe care le expun ca "radicale", dar ce este radical la un moment dat devine curent general acceptat in alt moment, daca se acorda destula publicitate si avant.

Uitati-va ce a scris Institutul International pentru Dezvoltare Durabila intr-o lucrare (scrisa in 2007) pentru a influenta strategia viitoare a Programului de Mediu UN (UNEP): “Mediul ar trebui sa concureze cu religia ca singura relatare captivanta, bazata pe valori, disponibila pentru umanitate.”5 (Sublinierea autorului)

Extraterestrii sunt in mod curent peste tot in jurul nostru si ne privesc tot timpul”.6 Aceasta afirmatie vine de la un om de stiinta din zilele noastre (Lachezar Filipov, director adjunct la Institutul de Cercetare a Spatiului de la Academia de Stiinte din Bulgaria). O asemenea pozitie implica credibilitate din partea maselor.

Imaginati-va implicatiile propunerii socante (pentru a salva pamantul de schimbarile climatice) venita din partea unui comentator de la unul din cele mai importante ziare din Canada care vrea ca toata lumea sa adopte tactica Chinei “un singur copil pe familie”:

“Omenirea inca nu si-a adaptat comportamentul ca sa tina cont de faptul ca pamantul poate gazdui un numar finit de oameni, mai ales daca miliarde dintre ei au instalatii sanitare si masini. Solutia e simpla. Este dramatica. Si totusi liderii mondiali nici macar nu o au in agenda lor, pentru Copenhaga.”7

Cum vor aplica guvernele lucrul acesta? Avortul fortat este o modalitate prin care China reuseste sa faca asta.

Numitorul comun

Asadar ecologia este inrudita cu religia? “Fratii din spatiu” sunt “acolo”? Omenirea trebuie sa isi reduca populatia? Nici una dintre cele de mai sus nu are sens pentru cineva care are o viziune biblica asupra lumii, asadar care este firul rosu la majoritatea acestor grupari? Credinta in teoria evolutionista de acum milioane de ani.

Evolutionismul devine “unitatea in diversitate” pentru aceste grupari diferite, dand nastere la credinte cum ar fi:

 • Omenirea a evoluat cu milioane de ani in urma, nu exista Dumnezeu in intelesul Bibliei asa ca escatologia (sfarsitul veacului) Bibliei nu este relevanta, deci trebuie sa salvam noi insine planeta.
 • Daca noi am evoluat pe aceasta planeta atunci extraterestrii trebuie sa fi evoluat pe alte planete. Din cauza ca universul are trilioane de ani vechime, unele din aceste “rase” trebuie sa fie cu mult mai mari si mai evoluate ca noi. Capacitatile lor mentale si/sau tehnologia lor ne-ar parea “magie” noua, “primitivilor mai putin evoluati” asa ca orice data/eveniment supranatural sau inexplicabil inregistrat in trecut sau in prezent poate fi explicat astfel, reducand ideile religioase traditionale la ideologicul cos de gunoi plin de mituri si legende.
 • Omenirea evolueaza fizic, mental dar si spiritual. Aceia care sunt mai “luminati” (mai evoluati) inteleg acest lucru. Cei “mai putin luminati” (cei care tin la credintele traditionale/ideologice/religioase) ne trag inapoi.
 • Acesti extraterestrii lucreaza cu unii dintre “cei mai luminati” pentru a realiza schimbarile radicale necesare pentru a schimba planeta noastra.

Ce ar crede maiasii?

Pentru poporul maias aceste idei ar parea destul de straine. Daca aruncam o privire prin scrierile lor sacre (Popul Vuh) descoperim cateva asemanari remarcabile cu cartea Geneza, fara a gasi insa referinte cu privire la evolutie. Ei cred intr-un Creator, un prim om creat din tarana, un potop mare trimis sa distruga omenirea din cauza rautatii lor etc. Toate acestea sunt mult mai aproape de perspectiva biblica asupra lumii decat ideile curente care au fost exprimate mai sus.

Asadar (in cele din urma) conotatiile evolutioniste care s-au impus anului 2012 sunt cu siguranta total diferite de ceea ce cultura care le-a creat si-a imaginat vreodata. Ele provin din saturatia culturii moderne de filozofie evolutionista, panteista si umanista.

Ca si majoritatea anilor si anul 2012 va fi fara indoiala un alt an in care se vor produce mari schimbari. Un exemplu ar fi acela ca, statistic vorbind, alti 55.000.000 oameni vor trece de la viata la moarte, din timp in eternitate. Unde isi vor petrece eternitatea acesti oameni depinde de faptul daca au avut o relatie mantuitoare cu Isus Christos.

Asa ca, decat sa dam ochii peste cap atunci cand e mentionata am putea sa folosim aceasta informatie ca sa propovaduim evanghelia lui Christos, nu-i asa? Subiectul despre anul 2012 furnizeaza crestinilor o alta oportunitate de a se angaja cu necredinciosii intr-o discutie relevanta si de a conduce oamenii la o mai buna intelegere a evangheliei.

Articole conexe

Referinte

 1. http://www.paradise2012.com/light/2012/2012.html. Înapoi.
 2. http://mayanprophecy2012.blogspot.com/2009/01/dna-evolution-consciousness-shift-in.html. Înapoi.
 3. http://www.ufocasebook.com/year2012.html. Înapoi.
 4. http://realufo.naeborra.com/content/view/108/75/. Înapoi.
 5. Halle, M., UNEP-ul pe care l-am vrut—reflectii asupra viitoarelor provocari UNEP, IISD Commentary, 17 Septembrie 2007, http://www.foxnews.com/projects/pdf/113009_IISDreport.pdf. Înapoi.
 6. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1231151/Aliens-Theyre-living-claim-Bulgarian-government-scientists.html. Înapoi.
 7. http://www.financialpost.com/story.html?id=2314438. Înapoi.

Helpful Resources