Explore
Also Available in:

Problema unui Saturn prea curat

de
tradus de Cristian Monea (Centrul De Studii Facerea Lumii)

Publicat: Creation 39(2):56, aprilie 2017
Saturn

Din ce sunt compuse inelele spectaculoase ale planetei Saturn? A fost un mister mare pentru oamenii de știință de când Christian Huygens a sugerat pentru prima dată, în 1655, că Saturn are inele. A fost rezolvat de marele fizician creaționist James Clerk Maxwell,1 în 1859: ele nu puteau fi solide, pentru că ar fi fost instabile; deci ele cuprind, în schimb, particule independente care orbitează în jurul planetei.

Dar încă există probleme imense nerezolvate pentru evoluționiști. De ce sunt inelele lui Saturn compuse în mare parte din gheață de apă, în timp ce inelele mai puțin masive ale lui Neptun și ale lui Uranus au mai multă rocă? Actualele teorii evolutive ale formării inelelor, care presupun că, în cea mai mare parte, obiectele în trecere au fost capturate și pulverizate de forțele gravitaționale ale planetelor mari, încearcă să ofere explicații satisfăcătoare.2,3

Nu este surprinzător faptul că Ryuki Hyodo, de la Universitatea din Kobe, a spus: „Originea inelelor lui Saturn rămâne problematică.”2

În afară de dificultatea explicării modului în care s-au format inelele înghețate, una dintre probleme este „legată de sincronizare”,2 adică în funcție de calendarul evolutiv. Asta pentru că gheața de apă din inelele lui Saturn este prea curată pentru a avea miliarde de ani, așa cum se susține—praful interplanetar ar fi trebuit să o polueze, dacă ar fi cu adevărat veche.

După cum a observat Matthew Tiscareno de la Institutul SETI din Mountain View, California, în ceea ce privește gheața din inelele lui Saturn, „în primul rând, chiar dacă o poți obține, cum supraviețuiește timp de patru miliarde de ani și arată atât de curată?”2

De fapt, s-ar putea spune că Cel a cărui lucrare împodobește cerul, a făcut acest lucru în așa fel încât să înlăture încercările naturaliste de a explica sistemul nostru solar și, mai departe, universul. Dovezile provenite de la sondele NASA și alte studii ale lui Saturn și ale inelelor și lunilor sale, indică copleșitor către un „Saturn Tânăr”.4 Acest lucru este în concordanță cu textul biblic care spune că universul nostru a fost creat cu doar mii de ani în urmă, nu cu miliarde. Psalmistul într-adevăr a spus: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria” (Psalmul 19:1)

Referinţe

  1. Doyle, S., Einstein’s Heroes—biblical creationists, Creation 36(1):54–55, 2014; creation.com/einsteins-heroes. Înapoi la text.
  2. Benson, E., Saturn’s rings may be from the whirl of a passing icy rock, newscientist.com, 16 Septembrie 2016. Înapoi la text.
  3. Hyodo, R., și alți 3, Ring formation around giant planets by tidal disruption of a single passing large Kuiper Belt object, Icarus, online 29 Septembrie 2016 | doi:10.1016/j.icarus.2016.09.012. Înapoi la text.
  4. Coppedge, D., Young Saturn, Creation 33(3):44–46, 2011; creation.com/young-saturn. Înapoi la text.