Explore
Also Available in:

O „salată animală” ce indică o moarte catastrofică

Curiozitatea a ucis modelul cu milioane de ano

de
tradus de Cristian Monea (Centrul De Studii Facerea Lumii)

Publicat: Creation 38(3):38–39, julie 2016
Animal-salad
Locul de excavare care prezintă „salata de animale”
short-necked-giraffe-jaw-bone
Falcă de girafă cu gât scurt

Cu câteva săptămâni în urmă, am plecat din Cape Town și m-am îndreptat spre nord, la 130 km spre Langebaanweg (în vecinătatea Langebaan, Western Cape, Africa de Sud). Am vizitat Parcul Fossil, care conține oasele a peste 200 de specii diferite de animale îngropate în sedimentele unei inundații vechi.1 Trecând pe poteca de pietriș către sit, am ascultat cu o ureche la conectorul obligatoriu pentru cei de vârstă înaintă pus la dispoziție de un ghid. El a fost oarecum neconvingător referitor la perioada de 5 milioane de ani pe care o susținea.

Motivul pentru ambivalența sa era clar. Cel mai mare fiu al meu, Jonathan, a rostit cea mai concisă descriere a haosului care ne stătea în față. „Tata, este o salată de animale!”, a exclamat.

Langebaan-frog-bones
Oase de broască Langebaanweg

În fața noastră au fost oasele porcilor sălbatici gigantici, peste 40 de specimene de furnicari, numeroase girafe cu gât lung și ‘gât scurt’ și 5 specii diferite de hienă. De asemenea, o formă dispărută de hipopotam, un cal cu trei copite numit hiparion, 3 specii de elefant, antilope bontebok, precum și boselafina, care se găsește astăzi doar în Asia, un similodon, un gluton, un urs african enorm și un număr mare de animale mai mici, cum ar fi șoarecii, șobolanii, cârtițele aurii, broaștele și șopârlele, inclusiv cameleonii.2,3,4 Dintre păsări există peste 10000 de oase (identificate până acum) din 90 de specii diferite, cum ar fi cormoranii, pinguinii și albatroșii, păsările de țărm, păsările cântătoare, papagalii, ciocănitoarele și cel puțin o specie de struț.2,5 De o importanță și mai mare, incluse în mormanul oaselor sunt cele de foci, balene și rechini megalodoni, creând un amestec de oase marine, aviare și mamifere terestre, care au fost depuse în cadrul acestui eveniment catastrofal unic.

Acest amestec de moarte reprezintă doar o parte a descoperirii originale. Multe tone au fost amestecate în îngrășăminte bogate în fosfat începând cu anul 1943, cu mult înainte ca oamenii de știință să se implice și fosilele să fie păstrate atent.

Explicația evoluționistă a haosului de sub și din jurul picioarelor noastre este că în urmă cu 5 milioane de ani, un precursor al actualului râu Berg a inundat, iar fosilele sunt rămășițe ale animalelor din zonă. Interesant este faptul că materialul informativ se referă la o inundație catastrofică, precum și la faptul că nivelul oceanelor era cu aproximativ 30 m mai mare decât în prezent – este vorba despre depunerile de fosile marine/fosfat.

Numărul mare de vietăți care au murit ridică întrebarea: ce fel de râu a fost acesta? Astăzi, când un râu inundă, majoritatea mamiferelor, dacă nu toate, se îndepărtează repede. Cum rămâne cu numărul mare de exemplare ale speciilor de păsări zburătoare, de la prepelițe la albatroși, care au fost în imposibilitatea de a-și ridica pur și simplu aripile și a zbura?

comparison-human-short-necked-giraffe-skeleton
Compararea dimensiunilor unui om și a unui schelet de girafă cu gât scurt
west-coast-fossil-park-Langebaanweg
Parcul fosilelor West Coast, Langebaanweg
vertebra-epiphysis
Vertebra și epifiza unei girafe „cu gât scurt”
African-bear-Agriotherium
Ursul african Agriotherium

Cu adevărat, este nevoie de o mare naivitate pentru a înghiți interpretarea dovezilor din perspectiva timpului îndelungat și a inundațiilor locale, și nimic mai mult, la Langebaanweg. Potopul lui Noe, care a acoperit tot pământul și a durat un an întreg, își găsește confirmarea în primul rând prin cuvintele pe care Domnul Dumnezeul întregului pământ le-a spus, și în al doilea rând în sedimentele planetei noastre. Nicăieri acest lucru nu este mai clar decât la Langebaanweg, pe țărmurile de vest ale Africii de Sud, unde rămășițele multor mamifere, păsări și vietăți marine sunt amestecate într-un singur strat și într-o zonă nu mai mare decât un teren de baschet. Cine știe ce alte descoperiri interesante vor fi făcute pe măsură ce se expune mai mult din această zonă?

Referințe și note

  1. Parcul Fossil ocupă multe hectare; aproximativ 80 m2 din suprafața cu fosile este deschisă publicului pentru vizitare. Înapoi la text.
  2. West Coast Fossil Park Fossil Animals Index; fossilpark.org.za/pages/fa-pathologies.html. Înapoi la text.
  3. Hendey, Q.B., Past Life at Langebaan: West Coast Fossil Park; sawestcoast.com/fossil1.html. Înapoi la text.
  4. West Coast Fossil Park, Western Cape; southafrica.net/za/en/articles/entry/article-west-coast-fossil-park, accessed 11 Martie 2016. Înapoi la text.
  5. Guth, A., Understanding past climate and ecosystems, geology.com/articles/understanding-past-climate-and-ecosystems, accessed 11 Martie 2016. Înapoi la text.