Explore
Also Available in:

Vi se pare credibil să existe bacterii vii de 250 de milioane de ani?

de 
tradus de Cristian Monea (Centrul De Studii Facerea Lumii)

Suntem bombardați de numeroase rapoarte științifice care descriu descoperirea unor organisme „vii” sau a unor părți ale acestora în roci „vechi”. De exemplu, au fost resuscitate bacterii din soluri și materii vegetale prinse în chihlimbar timp de 25-35 de milioane de ani.1 De asemenea, aceste bacterii au fost separate de insectele prinse într-o bucată chihlimbar, datată între 25 și 135 de milioane de ani.2 Chihlimbarul este o rășină fosilizată care conține, uneori, resturi de insecte captive.3 Conservarea insectelor, care uneori sunt identice cu formele moderne, este adesea excelentă.

Au fost descoperite, în mod surprinzător, celule roșii din sânge în oasele unui Tiranozaur rex la Universitatea de Stat din Montana, din Bozeman4 [vedeți și Raport de sânge dinozaur senzațional!]. Mai mult, în părțile bine conservate ale scheletului de dinozaur, osul era „…aproape identic cu osul modern, fără umplere de minerale”.4

A fost extras ADN-ul a și din insectele din chihlimbar, dar mulți oameni de știință sunt sceptici5, în timp ce mulți alții au acceptat rezultatele. Hong Yang, care a extras secvența ADN-ului mitocondrial din mamuți și mastodonți, crede că, în condiții speciale, ADN-ul poate supraviețui multe milioane de ani. Oamenii de știință au crezut anterior că molecula de ADN „…părea prea fragilă pentru a fi păstrată în înregistrarea fosilă”.6

De asemenea, se pretinde că ADN-ul a fost extras dintr-un dinozaur.7 ADN-ul este identic cu cel al unui curcan, dintre toate organismele! Unii oameni de știință au acceptat acest rezultat ciudat din cauza dorinței lor puternice de a lega dinozaurii de păsări. Alții cred că răspunsul evident este posibila contaminare dintr-un sandviș cu carne de curcan mâncat în laborator. Se presupune că cercetătorii au exclus contaminarea. Cercetătorii inițiali sunt totuși sceptici cu privire la rezultate, mai ales că dinozaurul a fost un Triceratpor și nu un teropod de la care se presupune că au evoluat păsările. În plus, descoperitorul afirmă că găsirea ADN-ului de dinozaur este „… pentru majoritatea oamenilor o idee cu adevărat eretică”.7

Vă întrebați cum ar putea supraviețui aceste bacterii și molecule delicate pentru perioade lungi de timp?

Supraviețuirea a revenit acum la 250 de milioane de ani

Dacă acest lucru nu este suficient, un raport recent susține că a izolat și a reînviat bacteriile rezistente la sare dintr-o incluziune de sare veche de 250 de milioane de ani, dublând durata în care bacteriile pot supraviețui captive în roci!8 O incluziune de sare este un volum de apă sărată prins în timp ce sarea s-a cristalizat. Contaminarea este întotdeauna un motiv de îngrijorare, iar criticii susțin, de obicei, acest lucru pentru a respinge astfel de rapoarte. Hazen și Roedder9 contestă această cercetare reclamând recristalizarea. Cercetătorii au făcut, însă, eforturi mari pentru a se asigura că probele lor nu au fost contaminate și că sarea nu a fost recristalizată.8,10 Data formațiunii este un alt punct de atac al criticilor, care a fost extrasă din Bazinul Delaware din vestul Texasului, care se presupune că este bine datat de fosilele nevertebrate și de datarea radiometrică din cadrul sistemului unifomitar.

Organismele sunt mai degrabă tinere

Cercetătorii recunosc că nu știu cum ar putea bacteriile să supraviețuiască timp de 250 de milioane de ani. Unii oameni de știință refuză să creadă că orice organism poate supraviețui pentru veșnicie.11 Alții se miră că supraviețuirea organismelor timp de milioane de ani este incredibilă. Între timp, descoperitorii „bacteriilor vii vechi de 250 de milioane de ani” speculează că metabolismul lor simplu va oferi indicii despre evoluția vieții și a modului în care bacteriile ar putea supraviețui în spațiu sau pe alte corpuri ale sistemului solar.11 Într-un raport al acestei descoperiri din Science News, a fost dezvăluit faptul că un om de știință, în anii 1960, a descoperit probabil bacterii vii în depozite de sare vechi de peste 500 de milioane de ani, în cadrul sistemului uniformitar.11 Raportul a fost respins ca fiind imposibil în anii ’60, dar acum este luat în considerare.

Este cu adevărat uimitor faptul că bacteriile, ADN-ul, globulele roșii, proteinele osoase etc. ar putea supraviețui într-adevăr vicisitudinilor tectonicii, evenimentelor de încălzire, apei care se scurge printre roci și altor procese geologice timp de milioane de ani și să rămână „în viață”. Înaintea acestor descoperiri, oamenii de știință au considerat că o astfel de supraviețuire ar fi fost imposibilă pentru perioade mai mari de câteva mii sau zeci de mii de ani. Dovezile se încadrează mult mai bine în modelul creației Pământului tânăr/modelul Potopului. Bacteriile și părțile organismelor sunt cu adevărat „tinere” (adică de doar câteva mii de ani), așa cum este de așteptat din punct de vedere științific.

Referințe și note

  1. Anonymous, Amber alien surprises Lazarus team, New Scientist 154(2082):7, 1997. Înapoi la text.
  2. Monastersky, R., Ancient bacteria brought back to life, Science News 147:308, 1995. Înapoi la text.
  3. Poinar, Jr., G.O., Life in Amber, Stanford University Press, Stanford, CA, 1992. Înapoi la text.
  4. Hecht, J., Dinosaur bones yield blood protein, New Scientist 154(2087):16, 1997. Înapoi la text.
  5. Sykes, B., Lights turning red on amber, Nature 386:764–765, 1997. Înapoi la text.
  6. Yang, H., DNA sequences for paleontologists: new challenges from old molecules, Palaios 12(3):3–4, 1997. Înapoi la text.
  7. Holden, C., Dinos and turkeys: connected by DNA? Science 288:238, 2000. Înapoi la text.
  8. Vreeland, R.H., Rosenzweig, WD, și Powers, D.W., Isolation of a 250 million-year-old halotolerant bacterium from a primary salt crystal, Nature 407:897–900, 2000. Înapoi la text.
  9. Hazen, R.M. și Roedder, E., How old are bacteria from the Permian age? Nature 411:155, 2001. Înapoi la text.
  10. Powers, D.W., Vreeland, R.H., și Rosenzweig, W.D., How old are bacteria from the Permian age? – reply, Nature 411:155, 2001. Înapoi la text.
  11. Travis, J., Prehistoric bacteria revived from buried salt, Science News 155:373, 1999. Înapoi la text.