Explore
Also Available in:

Vnitřní jádro Země by nemělo existovat!

Napsal
Přeložil Pavel Akrman (Kreacionismus.cz)

Publikováno v časopise Creation 42(1):21, Leden 2020
Naeblys / Alamy Stock Photoinner-core2
Obrázek 1.

Pozorování seismických vln generovaných zemětřesením od 30. let minulého století ukazovala, že Země má vnější jádro tekuté a vnitřní jádro pevné.

Nyní tým vědců z univerzity Case Western Reserve dospěl k závěru, že „vnitřní jádro naší planety by vůbec nemělo existovat“.1 V článku nazvaném „Earth’s inner core nucleation paradox“ (Paradox tvorby vnitřního jádra Země)2 vysvětlují, že dříve nezohledněná „energetická bariéra nukleace“ (viz níže) staví patrně nepřekonatelnou překážku naturalistickému vysvětlení vzniku vnitřního jádra.

Podle evolučního příběhu byla Země na počátku velmi horkou roztavenou koulí. Také se předpokládá, že zemské vnitřní jádro z niklu a železa ztuhlo („zkamenělo“), když se roztavená zemská koule ochladila (viz obr. 2). Všimněte si, že zemský povrch čelí mnohem menšímu tlaku než zemské jádro. Takže teplota tuhnutí železa v jádru je mnohem vyšší než teplota tuhnutí na povrchu (1 538 °C).

Aby se kapalina změnila na pevnou látku bez umělého vyvolání nukleace (např. cizími částicemi), musí její teplota klesnout pod standardní bod mrazu. Tento další požadovaný pokles teploty je známý jako „Nucleation energy barrier“ (NEB – Energetická bariéra nukleace) a její účinek lze pozorovat např. v oblacích – aby se kapky vody změnily na led, aniž by jejich jádro tvořily částice prachu, musí teplota klesnout pod -35°C (-31°F).

Ačkoli za posledních 100 let byla teorie nukleace (NEB) diskutována i testována, na formování vnitřního jádra Země nebyla dosud vztažena. Jakmile však byla NEB uplatněna, tým Case Western University vypočítal, že zemské tekuté kovové jádro by ke své krystalizaci potřebovalo ochlazení o 1 000°C na standardní bod mrazu – což by trvalo příliš dlouho na to, aby se udržela funkčnost evolučních modelů tvorby jádra. Čas potřebný k vytvoření vnitřního jádra rázem „vystřelí“ z očekávané 1 miliardy let na nejméně 10 miliard let, což je dokonce déle než celé domnělé stáří Země 4,5 miliardy let.

inner-core3

Tvorba a růst vnitřního jádra (viz obr. 2 – jak se Země ochlazuje, stále větší část z vnějšího jádra tuhne na vnitřní jádro) jsou také nezbytné faktory pro naturalistické vysvětlení magnetického pole Země. Jedná se o důležitý štít proti škodlivému záření ze Slunce, bez kterého by život na Zemi nebyl možný!

Tím, že je v sázce opravdu hodně, se tým společnosti Case Western pokouší zachránit naturalistické vysvětlení formování vnitřního jádra naznačováním, že do jádra se nějak dostalo (ztuhlé) cizí těleso, čímž by se snížila nukleační bariéra. Jenže tento jaderný zárodek by musel přežít cestu až do středu jádra bez roztavení, takže by musel být vskutku obrovský – o poloměru asi 10 km (6 mil). Tým Case Western dospěl k závěru, že neexistuje žádný známý proveditelný mechanismus, jak toho dosáhnout.

Odtud tedy hlavolam teorie formování Země po dlouhé věky; existence vnitřního jádra je záhadná a nedává smysl.

Začneme-li však na biblických základech původu, totiž že Země se netvořila v průběhu dlouhých věků přirozenými procesy, pak tu žádný paradox není; Bůh ji stvořil (i s jejím jádrem) během Týdne stvoření.

Odkazy a poznámky

  1. Specktor, B., Earth’s inner core shouldn’t technically exist; livescience.com, 9 Feb 2018. Zpět k textu.
  2. Huguet, L., Van Orman, J.A., Hauck, S.A., Willard, M.A., Earth’s inner core nucleation paradox, Earth and Planetary Science Letters, 487(201):9–20, 2018. Zpět k textu.