Explore
Also Available in:

Eclipsele

de
tradus de Cristian Monea (Centrul De Studii Facerea Lumii)

Pe 21 august 2017, milioane de americani au mers cu mașina către o fâșie îngustă de pământ de-a lungul continentului, unde a putut fi văzută o eclipsă totală de soare—un eveniment numit de mulți „Marea eclipsă americană”. Trei angajați ai CMI (SUA) au avut privilegiul de a putea călători în zona eclipsei totale și au fost răsplătiți cu o priveliște glorioasă pe un cer lipsit nori, cu adevărat o experiență unică în viață.


Eclipse
© sdecoret / 123RF Stock Photo

Din Oregon până în Carolina de Sud, oamenii au folosit ochelari speciali pentru a vedea cum luna se mișcă încet în fața soarelui pe parcursul unei ore, culminând cu câteva minute de întuneric „total”. Perioada scurtă în care luna blochează complet soarele, lăsând doar corona vizibilă și rezultând ceea ce pare a fi amurgul pe întregul orizont. În restul țării a fost vizibilă doar ca eclipsă parțială.

În lumea antică și medievală se considera că eclipsele prevesteau evenimente importante, semnificând adesea un dezastru iminent. O parte din această frică se datora faptului că multe culturi antice păgâne venerau soarele și luna ca zeități. Există, de asemenea, multe tipuri diferite de superstiții în jurul eclipselor (fie de lună sau soare), cum ar fi gândirea că este dăunător pentru un copil nenăscut ca mama sa să vadă eclipsa. Astfel de superstiții sunt, desigur, lipsite de temei, deși vizualizarea directă a soarelui în orice moment, chiar și atunci când este acoperit în mare parte de lună, poate afecta vederea permanent—a privitorului, nu a urmașilor lui.

În timp ce eclipsa de soare a fost vizibilă doar din America de Nord de această dată, alte câteva eclipse vor avea loc în diferite părți ale lumii în următorul deceniu. În 2023, din anumite părți din America de Nord și de Sud se va putea vedea o eclipsă inelară (vedeți mai jos), în timp ce anul viitor va fi vizibilă o eclipsă totală din Mexic, Statele Unite și Canada. Australia și Noua Zeelandă vor avea parte de următoarea eclipsă totală în 2028.1

De fapt, există o eclipsă totală vizibilă de undeva de pe pământ aproximativ la fiecare 18 luni.2

Tipuri de eclipse

© eclipse.gsfc.nasa.gov/MrEclipse.com12229-tse2017usa
Calea eclipsei totale de soare din 2017 în SUA.

O eclipsă de soare are loc atunci când luna se află între pământ și soare, blocând parțial sau complet lumina soarelui.3 Dacă o eclipsă de soare are loc atunci când luna se află în punctul cel mai îndepărtat de pământ, luna ne va părea mai mică și nu va bloca complet soarele. Aceasta se numește eclipsă „inelară”, uneori numită eclipsă „inel de foc”, deoarece marginea soarelui este vizibilă în spatele lunii.4 Dacă luna este mai aproape de noi în timpul eclipsei, întregul soare va fi blocat. Numim aceasta o eclipsă „totală”. O eclipsă parțială are loc atunci când soarele și luna nu sunt aliniate perfect, astfel încât luna blochează doar o parte a discului. De exemplu, în timpul ultimelor eclipse, oamenii din afara zonei de totalitate ar putea vedea acest lucru. Dar nu ar observa prea mult întunecarea, chiar dacă ar fi acoperit în proporție de 90%.

O eclipsă de lună are loc atunci când pământul se află între lună și soare. În acest caz, luna trece prin umbra pământului. Interesant este că, deoarece atmosfera pământului absoarbe și refractă lumina soarelui, se produce efectul care face luna să nu pară neagră, ci roșie în timpul unei eclipse de Lună.

Există câteva diferențe între aceste două tipuri de eclipse. În timp ce o eclipsă de soare este vizibilă doar pe o mică parte a pământului, o eclipsă de lună este vizibilă pentru întreaga emisferă în care este noapte. De asemenea, eclipsele de soare se pot întâmpla doar în timpul lunii noi. Eclipsele de lună se pot întâmpla doar în timpul lunii pline.

O priveliște unică

Chiar dacă soarele este de 400 de ori mai mare decât luna, ele par de aceeași dimensiune atunci când sunt privite de pe pământ, deoarece soarele este și de 400 de ori mai departe. Acesta este ceea ce face ca o eclipsă de soare să fie o priveliște uimitoare. Dacă luna sau soarele ar fi doar puțin mai mici sau mai mari, sau doar puțin mai aproape sau mai departe, rapoartele precise care ne permit să vedem soarele complet și perfect blocat de lună—dar arătându-și cromosfera și coroana—nu ar mai exista. Pământul este singura planetă de pe care se poate vedea o eclipsă totală de soare perfectă.5

Acest lucru face să fie destul de puțin probabil ca pământul și luna să fie vechi de miliarde de ani. Luna se îndepărtează încet de pământ cu o rată de aproximativ 4 cm pe an. Acesta în sine este un argument împotriva presupusei vârste de 4,6 miliarde de ani a sistemului pământ-lună;6 dar dacă această îndepărtare ar fi avut loc de miliarde de ani, în cea mai mare parte a istoriei pământului nu ar fi existat eclipse inelare, iar în viitorul îndepărtat, toate eclipsele ar fi doar inelare. Într-un sistem solar vechi de miliarde de ani, epoca noastră ar fi, prin urmare, singura în care luna și soarele au aproximativ aceeași dimensiune pe cer, ceea ce ar fi o coincidență destul de interesantă.

Importanța științifică a eclipselor

© alhovik / 123RF Stock Photo16270-eclipse

Eclipsele au permis câteva descoperiri științifice importante. În 1868, Pierre Jules César Janssen a privit coroana solară cu un spectroscop în timpul unei eclipse și a văzut o linie galbenă strălucitoare care nu aparținea niciunui element cunoscut atunci. Mai târziu, acest element va fi numit heliu, din cuvântul grecesc pentru soare (ἥλιος, hēlios).7 În timpul unei eclipse, este posibil să se vadă și stele presupuse aflate în spatele soarelui. Gravitația soarelui curbează lumina de la acele stele pe măsură ce lumina trece aproape de soare. Acest lucru ne permite să vedem doar puțin „în spatele” soarelui. Aceasta a fost o confirmare majoră a teoriei relativității generale a lui Einstein.

Eclipsele ne-au făcut mai întâi conștienți de „atmosfera” soarelui, inclusiv cromosfera și coroana. Un mister este cum și de ce corona are 1–3 milioane de °C, fiind mult mai fierbinte decât temperatura de suprafață a soarelui de 5500 °C. Soluția pare să implice câmpul magnetic puternic al soarelui.

Eclipsele istorice sunt, de asemenea, importante. Când un document antic menționează o eclipsă într-o anumită zonă, este posibil să cunoaștem ora exactă a evenimentului la care se referă documentul. Acest lucru ne ajută să reconstruim istoria antică cu o acuratețe mai mare. De exemplu, o eclipsă de soare din 585 î.Hr., văzută ca un semn prevestitor, i-a determinat pe lidieni și medii să încheie pacea și să pună capăt războiului dintre ei.8

Cerurile spun slava lui Dumnezeu

O eclipsă totală este o priveliște spectaculoasă care atrage oameni de la sute (sau chiar mii) de kilometri distanță, pentru un fenomen care durează doar câteva minute. David a scris: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria.” (Psalmul 18:1). Chiar și în zilele moderne, când mulți oameni resping adevărul Scripturii, o eclipsă totală este o demonstrație puternică a slavei lui Dumnezeu.

Referințe și note

  1. Solar eclipses worldwide, timeanddate.com. Înapoi la text.
  2. McClure, B., When’s the next U.S. total eclipse? earthsky.org, 22 August 2017. Înapoi la text.
  3. Eclipse: Who? What? Where? When? and How?, eclipse2017/nasa.gov. Înapoi la text.
  4. What is an annular solar eclipse? timeanddate.com. One of my colleagues vividly remembers seeing the annular eclipse of 15 January 1991 through his spectroscopic filters in New Zealand’s capital Wellington. Înapoi la text.
  5. Carter, J., 9 things you should know about solar eclipses, thegospelcoalition.org, 21 August 2017. Înapoi la text.
  6. Henry, J., The moon’s recession and age, J. Creation 20(2):65–70, 2006; creation.com/moonage. Înapoi la text.
  7. Guglielmi, G., Three times scientists learned something from solar eclipses—and three times they were tricked, sciencemag.org, 17 August 2017. Înapoi la text.
  8. Solar eclipses in history, timeanddate.com. Înapoi la text.