Explore
Also Available in:

Raspunzind marilor intrebari ale vietii.

Numai Biblia ne ofera raspunsurile.

De Don Batten

Foto de Vanessa Fitzergerald Credinta, Speranta, Iubire.

Aproape toti oamenii isi pun marile intrebari ale vietii: De unde venim? De ce suntem aici? Incotro mergem? Astazi in povestea evolutiei , ni se spune , efectiv ca viata este o intimplare norocoasa, un accident cosmic. In acest caz existentei noastre ii lipseste scopul, deci viata este o farsa. Privind lucrurile asa, ne punem intrebarea unde vom ajunge ? Ingrasamint ! Pe scurt viata este : Intimplare…. Farsa… Ingrasamint.

Evolutionistul Richard Dawkins a spus ca noi traim intr-un univers ce “nu are design, nu are scop, nu are rau, nu are bine, nimic altceva decit indiferenta nemiloasa”.1 Universul evolutionistilor nu are scop pentru ca e un accident; un accident cosmic. Evolutia fiind predata pe larg in scoli, nu este de mirare ca multor oameni le lipseste orice scop sau inteles al vietii.

Asa cum Susan Blackmore, psiholog si discipol al lui Richard Dawkins a spus: “Daca chiar te gindesti la evolutie si la scopul prezentei noastre aici, trebuie sa ajungi la concluzia ca suntem aici fara absolut nici un motiv.”2

Totusi, Biblia furnizeaza raspunsuri adevarate si satisfacatoare la aceste intrebari. De unde venim? ‘La inceput Dumnezeu a creat cerurile si pamintul’ (Geneza 1:1) . Nu a fost un accident. Si pe noi ne-a facut ‘ …dupa chipul Lui.’ (Geneza 1:27); El ne-a facut speciali, deosebiti, nu suntem numai ‘gunoi rearanjat de pe fundul apelor’ asa cum sa exprimat un evolutionist.

De ce suntem aici? Un scaun sau un autoturism nu este creat fara un scop anume; la fel si universul. Si pentru ca Dumnezeu ne-a creat trebuie sa fi avut un scop pentru noi. Multe parti din Biblie fac aluzie catre acest lucru- scopul nostru principal este simplu glorificarea lui Dumnezeu si bucuria partasiei cu El in vesnicie! Revelatia (Apocalipsa) 4:11 spune: ,’ Vrednic esti, Doamne, sa primesti gloria, cinstea si puterea, pentru ca Tu ai creat toate lucrurile si prin voia Ta ele exista si au fost create.’3 Pentru ca lucrurile au fost create, ele au un scop. Si psalmul 16:11 spune, ‘…inaintea fetei Tale sunt bucurii nespuse, si desfatari vesnice la dreapta Ta.’4 Ateii au dreptate: daca nu exista Creatie- nu exista Creator- viata nu are scop.

Incotro mergem? Ei bine, incotro mergi depinde de locul de unde ai venit. In vederea evolutionista , moartea a fost dintotdeauna parte a lucrurilor, pentru ca moartea celor ne-adaptati este esenta selectiei naturale; motorul evolutiei. Deci din acest punct de vedere este logic sa crezi ca viata este sfirsitul. Pamint din pamint( …sau ingrasamint). Totusi, Dumnezeu nu a creat omul numai ca o fiinta materiala (pamint) dar deasemenea ca o fiinta spirituala, dupa chipul Sau. Deci aici avem un element din noi care transcede materia: Spiritul.

Mai mult decit atit, moartea nu a fost dintotdeauna aici: este un intrus ( ‘ultimul inamic’; (1 Corinteni 15:26) Creatia este deteriorata din cauza rebeliunii lui Adam (Geneza 3) iar Scriptura anticipeaza eliberarea ei din ‘…robia coruptiei’ careia ia cazut prada (Romani 8:18–23).5 Isus Cristos a facut acest lucru posibil prin preluarea asupra asupra Lui a blestemului mortii.

Invierea Sa marturiseste astfel ca El a platit pretul si a invins puterea mortii. Asa ca noi, descendentii lui Adam care suntem “in Cristos” (1 Corinteni 15:21–22), asteptam cu nerabdare cerurile si pamintul nou acolo unde lucrurile vor fi restaurate la perfectiunea esentiala (2 Petru 3:13; Revelatia 21:3–4)

Pentru cei ce nu sunt “in Cristos” nu ramine decit judecata lui Dumnezeu asupra lor: o perspectiva teribila.

Faimosul savant creationist, Blaise Pascal, a dovedit si expus pe larg ilogica alegerii de a nu fi “in Cristos”.

Istoria din Geneza furnizeaza raspunsurile sau fundatia raspunsurilor la cele trei mari intrebari. Iar despre asta scrie si revista “ Creation” : prezentare imaginii de ansamblu a lumii din perspectiva crestina. Sper sa va placa ultimul numar.

Referinte si note

  1. Richard Dawkins Utilitatea functionala a lui Dumnezeu, Scientific American 273(5):62–67, Nov 1995 Enter
  2. Lume dupa… Dr. Susan Blackmore, The Independent, 21 Ian. 2004 www.susanblackmore.co.uk/journalism/World%20indy.htm, accesat 7 Sep.2007. Blackmore sustine legalizarea tuturor drogurilor ilicite, plecind de la parerea personala ca viata nu are sens, pentru ca daca este adevarat, nu mai conteaza daca oameni se distrug pe ei sau pe altii. Enter
  3. Vezi Psalmi 86; Isaia 60:21; Romani 11:36; 1 Corinteni 6:20 Enter
  4. Psalmi 16:5–11; Psalmi 144:15;Isaia 12:2; Luca 2:10; Filipeni 4:4; Revelatia 21:3–4 Enter
  5. Vezi deasemenea Smith, H.B.,Moartea cosmica si universala de la cadera lui Adam: exegeza la Romani 8:19–23a, Jurnalul Creatiei 21(1):75–85, 2007. Enter