Explore
Also Available in:
j_sarfati

Oamenii de știință copiază în cele din urmă super-cauciucul proiectat de Creator

de Jonathan Sarfati
tradus de Emilia Comoniță (Centrul De Studii Facerea Lumii)

Cel mai elastic cauciuc din lume, resilin, provine de la insecte. Este responsabil pentru abilitățile de super-săritori ale puricilor și de sunetele ascuțite ale greierilor și are de asemenea, un rol important în zborul insectelor. De fapt, a fost întâi descoperit în aripile libelulelor acum 40 de ani. Resilinul trebuie să fi de asemenea suficient de solid pentru a rezista întreaga durată de viață a insectelor, deoarece nu se poate produce de către insectele adulte.

O echipă condusă de Chris Elvin, biolog molecular la CSIRO Livestock Industries din Queensland, Australia, a reprodus în cele din urmă acest super-cauciuc. Dar a trebuit să copieze instrucțiunile Producătorului. Gena resilinului a fost găsită în genomul musculiței de oțet în 2001, așa că au copiat gena în bacteriile intestinale comune, Escherichia coli (E coli). Apoi, bacteriile au fost făcute să urmeze instrucțiunile pentru a produce proteina brută.

Dar acest lucru nu este suficien—lanțurile de proteine trebuie să fie legate între ele în moduri foarte specifice pentru a produce super-cauciucul. Deci, insectele necesită nu numai instrucțiunile pentru producerea de proteine, ci și instrucțiunile pentru prelucrarea proteinelor. În schimb, echipa lui Elvin a folosit o lumină strălucitoare cu un catalizator metalic de ruteniu pentru a determina proteinele să se lege corect.

Acest resilin artificial a fost la fel de bun ca și cauciucul natural al insectelor. A fost „aproape perfect elastic”, cu un procent de doar 3% din energia stocată la întindere pierdută sub forma de căldură când resilinul se contracta. Chiar și „super mingile” de polibutadienă își pierd 20% din energia lor cu fiecare săritură. Iar resilinul „se poate întinde până la de trei ori lungimea sa din stare relaxată, fără a se rupe”.

Surse

Nature 437, pp. 999–1002, 13 October 2005.

Science now, <http://sciencenow.sciencemag.org/cgi/content/full/2005/1012/1>.

După cum spune al doilea articol despre acest super-cauciuc, „Lumea vie face de rușine ingineria umană”. Nu este deloc surprinzător, din moment ce căile Inginerului său sunt la fel de sus peste ale noastre pe cât este Raiul deasupra Pământului ( Isaia 55:8–9).