Explore
Also Available in:

Craciunul si Genesa

de

Nativity

Echipa CMI doreste tuturor cititorilor si suporterilor un Craciun binecuvantat si un an nou fericit. Dar ce are a face CMI cu Craciunul? Care este legatura dintre Geneza si o zi de nastere?

Ideea este ca Cel a carui nastere se sarbatoreste la Craciun este nici mai mult nici mai putin decat Cel care a creat tot universul! Creatorul nostru a preluat natura uneia din creaturile Sale, un copil neajutorat. Ganditi-va la producatorii de film Alfred Hitchcock si M. Night Shyamalan: cum ar fi ca in fimele pe care ei le-au creat, tot ei sa isi faca aparitia?

Dr Felix Konotey-Ahulu, world leader in sickle cell anemia research

Dar Craciunul nu este un film: el a avut loc in istorie: Dumnezeu, Creatorul, s-a facut om, s-a incarnat. Liderul mondial in cercetarile asupra celulelor secera din anemie, dr. Felix Konotey-Ahulu (sus), intr-un interviu din revista Creation, a scos in evidenta semnificatia Craciunului:

“Copilul a carei zi de nastere o sarbatorim la Craciun este Creatorul lumii! Vezi Ioan 1.1-5, mai ales vs.3: “Toate lucrurile au fost facute prin El, si nimic nu a fost facut fara El”. Pamantul, vedeti dumneavoastra, nu este un accident cosmic. Acest pamant a fost creat de catre Dumnezeul Trinitar, si prin Domnul Isus Hristos, care s-a nascut in Betleem.”

Chiar la inceputurile bisericii crestine, Melito, Episcopul Sardisului, a rostit o predica exceptionala cu ocazia Pastelui, in jurul anului 170 d.Hr., care exprima aceasta intamplare uimitoare (vezi caseta).


Predica lui Melito rostita cu ocazia Pastelui (vezi textul principal)

Si astfel el a fost ridicat pe un lemn si o iscriptie a fost adaugata pentru a indica cine era cel ucis. Cine era El? Este dureros sa o spun, dar ma tem mai mult sa nu o spun.
Ascultati, in timp ce va cutremurati inaintea Aceluia inaintea caruia se cutremura intregul pamant!
Cel care a atarnat pamantul la locul lui este atarnat pe lemn.
Cel care a tintuit cerurile la locul lor este tintuit in cuie.
Cel care a fixat toate lucrurile este acum fixat pe un lemn.
Suveranul este insultat.
Dumnezeu este omorat.
Regele lui Israel este distrus de mana unui israelit.
El este Acela care a facut cerurile si pamantul,
care a facut omul l-a inceput,
Acela despre care vorbeste Legea si Profetii,
Acela care s-a intrupat intr-o fecioara,
Acela care a fost atarnat pe lemn,
Acela care a fost ingropat in pamant,
Acela care a fost imviat din morti si care s-a inaltat la ceruri,
Acela care sta la dreapta Tatalui,
Acela care are puterea sa judece si sa mantuiasca,
Prin care Tatal a facut toate lucrurile care exista de la inceputul vremii.
El este Alfa si Omega,
El este Inceputul si Sfarsitul,
Inceputul de nedescris si Sfarsitul de neinteles.
El este Hristosul.
El este Regele.
El este Isus.
El este Capetenia.
El este Domnul.
El este Cel care a inviat din morti.
El este Cel care sta la dreapta Tatalui.
El il poarta pe Tatal si este nascut de Tatal.
“Lui sa-I fie data toata slava si puterea in veci. Amin”


Isus: cel vesnic; Cuvantul

Copilasul a carui zi de nastere o sarbatorim de Craciun este Creatorul lumii! Vezi Ioan 1.1-5, in special versetul 3: “Toate lucrurile au fost facute prin El si nimic din ce a fost facut nu a fost facut fara El”.

De Craciun, in biserica se citeste de obicei din primele capitole ale Evangheliilor. Doar Evanghelia lui Ioan care merge cel mai mult inapoi in timp. In timp ce Matei si Luca ne relateaza despre conceperea si nasterea lui Isus, Ioan 1 merge cu mult inapoi, inainte ca El sa fie conceput. De fapt, merge mai inapoi chiar decat Genesa, asa cum s-a aratat mai sus. Genesa 1 este povestea crearii universului spatiu-timp, dar Ioan 1 ne spune ca Isus si Tatal au existat inainte de creatie, inainte de timp, in trecutul vesnic. Intr-adevar, asa cum am aratat mai sus, Genesa 1.1 ne duce direct la Ioan 1.3.

Ioan il numeste pe Isus “Cuvantul”, sau in limba greaca Logosul. De ce? Aceasta denumire vine de la conceptul ebraic de memra. Aceasta invatatura poate fi gasita in Targums, parafrazarea in limba aramaica a Vechiului Testament1. Acolo unde Vechiul Testament spune ca ceva este facut de Dumnezeu, Targums-ul spune de obicei ca a fost facut de memra lui Dumnezeu. Rabinii nu au incercat niciodata sa explice acest paradox, deoarece Vechiul Testament descrie de asemenea cateodata anumite personaje simultan ca fiind DOMNUL (YHWH) care este unic (de exemple Genesa 19.24, Isaia 48.16). Ei au invatat pe altii sase lucruri despre aceasta memra, iar Ioan 1 il identifica pe Isus din Nazaret ca fiind intruparea tuturor aspectelor acestei memra2:

Uneori cu Dumnezeu, alteori acelasi cu Dumnezeu

La inceput era Cuvantul si Cuvantul era cu Dumnezeu (Ioan 1.1).

Agent al creatiei

Toate lucrurile au fost facute prin El si nimic din ce a fost facut nu a fost facut fara El (Ioan 1.3).

Agent al salvarii

Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu (Ioan 1.12)

Agent al revelatiei

Nimeni n-a văzut vreodată pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut. (Ioan 1.18)

Mijlocul prin care Dumnezeu devine vizibil (numit teofanie)

Şi Cuvântul S-a făcut trup, şi a locuit printre noi (Ioan 1.14)

Mijlocul prin care El si-a realizat legamintele

Căci Legea a fost dată prin Moise, dar harul şi adevărul au venit prin Isus Hristos. (Ioan 1.17)

S-a nascut Isus in ziua de Craciun?

CMI nu pretinde ca Isus s-a nascut pe 25 decembrie. Adevarul este ca noi nu stim ziua in care El a venit pe lume. Unul din argumentele clasice impotriva zilei de 25 decembrie este ca pastorii nu aveau cum sa pazeasca turma de oi intr-o noapte de decembrie deoarece era foarte frig in acea perioada a anului. Dar cei care aduc acest argument cu siguranta ca nu au fost niciodata in Betleem. Doar pentru ca pastorii din Europa si din America de Nord stau in casa in luna decembrie, nu inseamna ca pastorii din Betleem stau de asemenea in casa. Intr-adevar ei isi pazesc turmele de oi si in luna decembrie 2.

Ilustratie de pe www.istockphoto.com

Proto-Evanghelia din Genesa 3.15: Dumnezeu va veni din samanta unei femei

Dupa ce Adam si Eva au pacatuit, Dumnezeu a rostit judecata asupra lor. Dar impreuna cu judecata Dumnezeu a pregatit si izbavirea. El a facut aceasta promisiune uimitoare Evei in Genesa 3.15 (facand referire la sarpe):

“Vrăjmăşie voi pune între tine şi femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei. Aceasta îţi va zdrobi capul, şi tu îi vei zdrobi călcâiul.”

Multi au interpretat samanta la care se face referire in acest verset ca fiind Mesia, inclusiv Targumsul evreiesc, de aici expresia talmudica: “calcaiele lui Mesia” 3. Acest verset face referire la fecioara care ramane insarcinata despre care se profeteste in Isaia 7:14, Mesia fiind numit samanta femeii, contrar praccticii obisnuite a Bibliei de a face referire la tata mai degraba decat la mama copilului (conform Genesa cap. 5 si 11, 1 Cronici cap. 1-9). Biserica primara a numit acest verset proto-Evanghelia, prima mentionare a Evangheliei in Biblie.

Dar exista o continuare foarte interesanta. Atunci cand Eva l-a nascut pe Cain, ea a spus ceva iesit din comun, ceva care cei mai multi traducatori ai Bibliei nu cred ca l-a spus. Varianta in ebraica spune: “Am capatat un om: DOMNUL (YHWH)” sau “Am capatat un om, respectiv Iehova”, in varianta lui Martin Luther 4. Invatatul crestin evreu dr. Arnold Fructhenbaum crede ca afirmatia reala a Evei ne arata ca ea a inteles ca samanta va fi si dumnezeiasca si umana, dar de asemenea ea a gresit cumplit crezand ca fiul ei Cain era samanta despre care i s-a vorbit 5,6. In schimb, samanta femeii avea sa se nasca 4000 de ani mai tarziu, din fecioara Maria din Betleem, ceea ce inseamna ca teologia Evei era corecta; doar aplicarea ei era gresita. Vezi caseta pentru dovezile aduse de dr. Fructhenbaum in sprijinul acestei afirmatii.


Eva si Dumnezeul-om

Fructhenbaum sprijina interpretarea la care s-a facut referire in textul principal (conform careia Eva credea ca ea a dat nastere la samanta promisa de Dumnezeu) prin sublinierea faptului ca formula YHWH este precedata de articolul in acuzativ care ramane netradus את (et), care marcheaza obiectul verbului, care in acest caz este “capatat” 7. In Genesa 4.1 citim: “Adam s-a împreunat cu nevasta sa Eva; ea a rămas însărcinată, şi a născut pe Cain. Şi a zis: "Am căpătat un om: DOMNUL (YHWH/ Yahweh/ Iehova)”. Comparati ultimele cateva cuvinte din acest verset, si varianta in ebraica, cu relatarea despre nasterea lui Abel din versetul urmator:

“si a zis: am capatat un om: YHWH”

וַתּאמֶר קָנִיתִי אִישׁ אֶת־יהוה׃

“A mai nascut si pe fratele sau: Abel”.

וַתּסֶף לָלֶדֶת אֶת־אָחִיו אֶת־הָבֶל

Nu exista nici o indoiala ca fratele lui Cain este una si aceeasi persoana cu Abel. Ceea ce inseamna ca aceeasi constructie ebraica implica faptul ca omul si DOMNUL erau una si aceeasi persoana.

Midras Rabbah il citeaza de asemenea pe Rabbi Akiba admitand faptul ca forma ebraica se pare ca implica faptula ca Eva a crezut ca ea il va procrea pe YHWH, fapt care creaza dificultati de interpretare, astfel incat a fost nevoie de traducerea “cu ajutorul Domnului” 8 – dupa cum este redat si in traducerea NASB (New American Standard Bible, n.tr.)

In Jerusalem Targum (traducerea in aramaica a bibliei ebraice, n.tr.) citim: “Am primit un om: ingerul lui Dumnezeu”, in timp ce in Targum Pseudo-Jonathan (traducere vestica a Torei, Pentateuhului) citim: “Am primit pentru un om ingerul lui Dumnezeu” 9. In aceste traduceri inlocuirea cuvantului “Dumnezeu” cu “Ingerul lui Dumnezeu” sau “Cuvantul lui Dumnezeu” este destul de frecventa.


De ce a fost nevoie sa se nasca Isus? Conexiunea cu Genesa

In capitolul 3 al Evangheliei, Luca urmareste genealogia umana a lui Isus de la Maria pana la Adam. In aceasta genealogie nu exista nici cea mai mica delimitare care sa sugereze diferenta dintre sfarsitul personajelor istorice si inceputul personajelor mitologice – toate personajele amintite sunt tratate la fel de istoric; nici unul nu este personaj mitologic. Aici este inclus si Adam care a fost creat direct de Dumnezeu si nu avand stramosi asemanatori cu maimutele sau dintr-un iaz mudar (Luca 3.38).

Dar de ce este asa de important faptul ca Isus, “ultimul Adam”, este descendent al primului om real, Adam (conform 1 Corinteni 15:45)? Această descendenţă comună dintr-un Adam real este, de asemenea, vitala pentru ispăşirea realizatade Isus. Profetul Isaia a vorbit despre Mesia care avea sa vina ca fiind literalmente “ruda care Rascumpara”, adica unul care are legaturi de sange cu cel pe care-l rascumpara (Isaia 59.20, unde este folosit acelasi cuvant ebraic גואל (gôēl) ca si cel folosit pentru a-l descrie pe Boaz in relatie cu Rut). Cartea Evrei explica de asemenea cum Isus a luat asupra Lui natura umana pentru a salva omenirea, dar nu si ingerii (Evrei 2.11-18). Asadar doar descendentii lui Adam pot fi salvati, deoarece numai asa poate exista intre ei si ultimul Adam legatura de sange.

Asadar, daca cineva crede ca istoria din Genesa nu e importanta, atunci se ridica intrebarea cum se poate predica aborigenilor australieni. Daca ei au existat pe pamant inca de acum 40.000 de ani (conform cu datarea carbon-14 pe care cei care sustin teoria pamantului vechi o accepta), atunci cum ar fi putut ei descinde din Adam si cum ar fi putut fi ei rude cu Isus Hristos, astfel incat ei sa poata fi salvati? Intr-adevar, un cleric compromis din zilele lui Darwin, Charles Kingsley, a sustinut ca aborigenii nu au evoluat indeajuns pentru a li se predica Evanghelia!

Referinte si note

  1. Parafrazarea aramaica a Vechiului Testament isi are originea in ultimele secole i.Hr. si a fost incredintate spre scriere in jurul anului 500 d.Hr. Vezi F.F. Bruce, Cartile si Pegamentele, p.133, Fleming h. Revell Co., Westwood, Editura Revelation 1963. Înapoi.
  2. Fruchtenbaum, A., Viata lui Hristos din perspective ebraica, (audio) Ariel Ministries, 22 iulie 2003. Înapoi.
  3. Fruchtenbaum, A.G., Apologia 2(3):54–58, 1993. Înapoi.
  4. Luther, citat in: Hamilton, V.P., Cartea Genesei: Capitolele 1-17, in: Harrison, R.K., Genesis Ed., Noul comentariu international asupra Vechiului Testament, p. 221, Eerdmans, Grand Rapids, MI, p. 221, 1990. Înapoi.
  5. Vezi Sarfati, J., Conceperea lui hristos de catre o fecioara, Apologia 3(2):4–11, 1994; . Înapoi.
  6. Vezi si Kaiser, Walter, Jr., O teologie a Vechiului Testament, p. 37, Zondervan, Grand Rapids, MI, 1978. Înapoi.
  7. Fruchtenbaum, A.G., Hristologia Mesianica, pp. 15–16, Ariel Ministries, Tustin, CA, USA, 1998. Înapoi.
  8. Citat in Fruchtenbaum, Ref. , p. 16. Înapoi.
  9. Cited in Fruchtenbaum, Ref. , p. 15. Înapoi.

Helpful Resources

Christianity for Skeptics
by Drs Steve Kumar, Jonathan D Sarfati
US $17.00
Soft cover