Explore
Also Available in:

Corpul uman – Capodopera lui Dumnezeu

de
tradus de Claudiu Balan (Centrul De Studii Facerea Lumii)

‘Te laud că sunt o făptură aşa de minunată.Minunate sunt lucrările Tale,şi ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!’ (Psalmi 139,14).

O nouă descoperire despre vasele de sânge

204blood_vessels_small

Vasele de sânge nu sunt tuburi drepte, asemenea țevilor de apă, așa cum ne gândeam până acum. Oamenii de știință de la Colegiul Imperial din Londra, au descoperit că vasele de sânge au o mică răsucire, sunt elicoidale.

Colin Caro și Spencer Sherwin au arătat că această ușoară răsucire ajută ca sângele să circule egal în comparație cu tuburile drepte. Au descoperit că datorită acestei forme elicoidale, problemele cauzate de presiunea prea mare a sângelui sunt mai rare, mai ales la intersecțiile în T. Curgerea lină a sângelui încurajează deasemenea și producerea substanțelor protective dătătoare de sănătate.

Această descoperire poate fi de mare folos în chirurgia bypass-urilor unde venele de la picioarele unui pacient sunt folosite pentru a înlocui arterele blocate din jurul inimii. Dacă medicii chirurgi ar monta bypass-urile puțin răsucite (elicoidal), ar putea mări perioada de timp în care vasele de sânge să se blocheze din nou.

New Scientist 158 (2134):19, May 16, 1998.

Atenția la detalii a Creatorului nostru este excepțională.

Trăim într-o lume minunată. Cel mai măreț lucru din toată creația este chiar omul însuși, acea mașină extraordinară, eficientă și precisă. Corpul uman are un cadru dinamic de oase și cartilagii numit schelet. Scheletul uman este flexibil, cu „balamale” și articulații care au fost create să se miște. Dar pentru a elimina fricțiunile dureroase, aceste părți mobile trebuie lubrefiate.

Mașinile realizate de oameni sunt lubrefiate din surse exterioare. Dar corpul uman se lubrefiază singur fabricându-și de la sine o substanță gelatinoasă în cantități necesare pentru fiecare locație unde este nevoie. Da, corpul este o mașină-minune, în ciuda mutațiilor (erorilor și defectelor) genetice care s-au acumulat de la căderea omului în păcat și de la pedepsele pe care le-a primit de la Dumnezeu după această cădere (Geneza 3).

Corpul are o uzină chimică mult mai complicată decât orice uzină construită vreodată pe acest pământ. Această fabrică transformă mâncarea pe care o ingerăm în țesuturi vii. Datorită ei crește carnea, crește cantitatea de sânge, cresc dinții și oasele. Această uzină chimică repară corpul atunci când anumite părți sunt afectate accidental sau prin boală. Mâncarea pe care o ingerăm ne dă putere pentru joacă și pentru lucru.

Chiar și în condiții de temperaturi scăzute corpurile noastre uneori se supraîncălzesc. Sistemul propriu de răcire a corpului nostru preia apoi această problemă. Picături de transpirație ies din milioanele de glande sudoripare din piele. Aceasta este una din modalitățile cele mai importante prin care sistemul nostru de răcire menține o temperatură scăzută. Corpul uman are un termostat automat care se ocupă atât de sistemul de răcire cât și de cel de încălzire, menținând temperatura corpului la 37 de grade Celsius.

Creierul este centrul unui sistem computerizat complex mai minunat decât cel mai avansat computer realizat de oameni vreodată. Sistemul computerizat al corpului nostru calculează și trimite în corp miliarde de biți de informație, informații care controlează fiecare acțiune, până la clipirea pleoapelor unui ochi. În majoritatea sistemelor computerizate informația este transmisă prin fire și componente electronice. În corpul uman, nervii sunt firele care poartă informația înainte și înapoi de la sistemul nervos central. Doar într-un creier uman există mai multe fire, mai multe circuite electrice, decât în toate sistemele computerizate ale lumii la un loc.1 Da, este un lucru minunat – acesta este creierul nostru.

De fapt, în timp ce privim în acest moment, vedem de fapt cu creierul nostru. Deși, bineînțeles, mesajul este trimis de o altă minunată structură, ochiul uman. Camerele moderne funcționează pe același principiu ca ochii noștrii. În ochiul nostru focalizarea și cantitatea de lumină care intră sunt ajustate automat.

Sunetul pe care-l auzim este „cântat” de un mic și perfect instrument în interiorul urechii noastre. Undele de sunet merg pe canalul auditoriu și sunt purtate de oasele din urechea mijlocie către cohlee, care este înfășurată ca o mică scoică. Urechea externă acționează în aer. Dar cohleea este plină de lichid, și transferarea undelor sunetului din aer în lichid este una dintre cele mai compleze probleme ale științei. Micile oase numite ciocan, nicovală și scăriță sunt cele mai potrivite pentru a ne permite nouă să auzim corespunzător. Foarte interesant este că mărimea acestor oase nu se schimbă de la naștere.

Inima este o pompă musculară care trimite sângele prin mii de kilometri de vase sanguine. Sângele transportă mâncare și oxigen către fiecare parte a corpului uman. Inima pompează în medie 6 litri de sânge pe minut, iar într-o zi pompează sânge destul să umple 40 de butoaie de 200 de litri.

Așa este, corpul uman este o mașină extraordinară. Simplu fapt că aceste dispozitive (organe) există este o demonstrație completă că sunt opera unui designer inteligent și talentat, Dumnezeu Însuși. „Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie” (Geneza 1,27).

Materia primă și substanțele chimice de bază din corpul nostru, pot fi găsite în „ţărâna din pământ” Totuși acele substanțe chimice nu se pot aranja de la sine în țesuturi de celule, în organe sau în sisteme. Acest lucru se poate întâmpla doar cu un aport de inteligență.

Cartea Facerii ne învață că Dumnezeu a luat „ţărâna din pământ”, o grămadă de substanțe chimice, a modelat un om și a suflat în nările lui suflare de viață. Omul a devenit astfel un suflet viu. Ființele umane sunt diferite de animale, pentru că Dumnezeu l-a creat pe om „după chipul Său”(Geneza 1,27). Corpurile noastre au fost concepute cu capacitatea de a transmite generației următoare informațiile programate necesare pentru a forma o altă persoană din substanțe chimice simple.

Brain
Centrul de control al corpului uman este creierul uman. Este de departe cel mai complex sistem de gestionare a informațiilor din univers.

Noi oamenii, suntem mai mult decât o adunătură de chimicale, care ne formează corpul. Suntem o creatură specială a lui Dumnezeu. Omul este opera de artă a lui Dumnezeu – lucrarea lui de căpătâi, coroana creației.


Cel mai bun din univers …

„Fără dubii, cel mai complex sistem de procesare a informației existent este corpul uman. Dacă luam toată procesele de informații umane la un loc, cele conștiente (limbaj, controlul informațiilor, mișcările voluntare libere) și cele inconștiente (funcții de informații controlate ale organismelor, sistemul hormonal) asta ar însemna procesarea a 1024­ biți pe zi. Această cifră astronimică este de 1.000.000 de ori mai mare decât total cunoștințelor umane de 1018­ biți stocați în toate librăriile lumii.”

(Dr Werner Gitt, în Information: The Third Fundamental Quantity, (republicare din) Siemens Review, 56(6), Noiembrie/Decembrie 1989.)


Note

  1. Conform discuției tehnice cu care autorul a avut Dr Ratnakant Sanjay, M.D., din Bangalore, India. Înapoi la text.

Helpful Resources