Explore
Also Available in:

Diamantele — Sunt într-adevăr atât de vechi?

de Jonathan O’Brien
tradus de Cristian Monea (Centrul De Studii Facerea Lumii)

wikipedia.orgdiamond

Bijutierii spun uneori clienților uimiți că diamantele stau nederanjate în pământ de sute de milioane de ani, dinaintea vremii dinozaurilor1, așteptând doar să dea strălucire inelelor, colierelor și broșelor. Asociația Britanică a Bijutierilor spune că toate diamantele naturale au existat de cel puțin 900 de milioane de ani, cele mai vechi exemplare fiind de 3,2 miliarde de ani!2

Sunt pretenții extraordinare, dar faptele științifice indică o realitate diferită. Ar fi interesant să se ia în considerare dovezile convingătoare care arată că toate diamantele naturale sunt de fapt mult mai tinere.

Lemn proaspăt, nepietrificat, găsit îngropat în piatră cu diamante

Recent a fost decoperit în Canada un buștean, adânc în interiorul unei „zone / conducte de kimberlit”.3 Kimberlitul este o rocă vulcanică, fiind una dintre principalele surse de diamante formânduse adesea sub forma unei „conducte” verticale mai largi în partea de sus, ca un morcov (a se vedea diagrama). Aceste conducte pot avea sute de metri deschidere și pot proveni de la mai mult de 150 de kilometri adâncime, din mantaua pământului.

Se crede, în mod convențional, că diamantele în sine provin din manta.4 Pe măsură ce erupe către suprafață ele sunt preluate de magma de kimberlit, formând conducta (diagrama). Astfel, diamantele sunt mai vechi decât kimberlitul.

În mod curios, lemnul găsit este proaspăt, nefosilizat (nepietrificat) și a fost găsit la mai mult de 300 m adâncime în interiorul pietrei cu diamante.5 Probabil că lemnul a ajuns acolo prin forțe locale catastrofice, deoarece conductele de kimberlit se formează rapid și violent.6

Aproape sigur lemnul era îngropat în kimberlit în momentul în care conducta a erupt prin suprafața pământului. Lemnul nu este singura bucată lemnoasă proaspătă găsită—au fost și alte cazuri de lemn proaspăt găsit în roci care conțin diamante.

Oamenii de știință au raportat o conservare „imaculată” și „excepțională” a lemnului „nepermineralizat”, adânc în interiorul kimberlitului. Acesta este complet lemnos, cu „celuloză autentică” prezentă. Aceasta înseamnă că lemnul „antic” extras direct din rocă, va arde la fel de ușor ca orice lemn obișnuit. Nici măcar nu a început să se transforme în cărbune, ci este la fel ca orice bucată de lemn pe care o găsiți într-o pădure astăzi.7 Prezența unui astfel de lemn proaspăt, nefosilizat este o dovadă puternică că kimberlitul nu are milioane de ani vechime.

Carbon-14 în diamant o problemă surprinzătoare

Cercetătorii seculari cred că kimberlitul în care a fost găsit lemnul are 53 de milioane de ani,3 și că diamantele în sine au fost formate cu sute de milioane de ani înainte de a fi transportate pe suprafața pământului în conductă. Este o idee interesantă, dar este contrazisă de unele dovezi uimitoare: A fost găsit Carbon-14 în diamante,8 ceea ce face imposibilă o vârstă de sute de milioane de ani. Acest lucru se datorează faptului că timpul de înjumătățire al carbonului-14 (5 730±40 ani) arată că acesta va fi scăzut sub nivelul de detectare în decurs de 100 de mii de ani. Chiar și o vârstă de 53 de milioane de ani este o cifră mult prea ridicată pentru vârsta diamantelor.

Cealaltă problemă evidentă este că dacă kimberlitul are 53 de milioane de ani, atunci lemnul însuși trebuie să fie cel puțin la fel de vechi. Dar se știe că celuloza se descompune extrem de rapid. Ar fi într-adevăr neobișnuit dacă lemnul ar avea mai mult de câteva mii de ani.

Diamantele se formează rapid

diamonds-form-quickly

În prezent, diamantele pot fi create în mod artificial, și sunt la fel ca diamantele naturale. Sunt realizate prin exact aceleași procese de temperatură și presiune, din același material, carbonul. Cu mașinile potrivite, o sursă de energie și un ingredient extrem de comun, carbonul, oamenii pot face diamante în timpul necesar spălării unui automobil.9

Deci, rezultă că diamantele naturale nu au nevoie de miliarde de ani pentru a se forma. De fapt, nu există niciun motiv ca formarea diamantelor naturale să dureze mai mult decât a celor create de oameni.

Singurul motiv pentru care se presupune că diamantele sunt de miliarde de ani se datorează unui angajament filosofic față de milioanele și miliardele de ani. Cercetătorii seculari cred în astfel de vârste lungi, deoarece cadrele de timp lungi sunt o condiție pentru credința în evoluție.10

Diamantele nu sunt atât de vechi

Vorba că „diamantele sunt pentru totdeauna” este un slogan inteligent de marketing folosit de compania de minerit De Beer din anii 1940. Vorba a devenit populară și, în mod firesc, a contribuit la ideea că diamantele au fost neînchipuit de vechi—dar dovezile pentru această idee nu se susțin în lumina noilor descoperiri.

Dovezile despre lemnul proaspăt din piatra cu diamante și despre carbonul-14 găsit în diamante sunt în concordanță cu vârsta diamantelor naturale ca fiind mult mai tinere decât ce pretind evoluționiștii. Dovezile sunt în concordanță cu epoca biblică a pământului.

Referințe și note

  1. Anumite diamante erau probabil existente „dinaintea dinozaurilor”, pentru că Dumnezeu a creat pământul înainte de a crea animalele. Diamante au fost formate, de asemenea, în timpul schimbărilor intense ale pământului în timpul Potopului globale. Înapoi la text.
  2. Buying Diamonds & Gemstones,bja.org.uk, accesat 22 Martie 2013. Înapoi la text.
  3. Wolfe, A., Csank, A., Reyes, A., McKellar, R., Tappert, R., and Muehlenbachs, K., Pristine Early Eocene Wood Buried Deeply in Kimberlite from Northern Canada, PLoS ONE 7(9):e45537. doi:10.1371/journal.pone.0045537, 19 Septembrie 2012;www.plosone.org. Înapoi la text.
  4. Deși există dovezi care arată că diamantele mici pot fi capabile să se formeze mult mai aproape de suprafață, în roci crustale. Vedeți Snelling, A., Microscopic diamonds confound geologistsJ. Creation 10(1):1–2, 1996; creation.com/diamonds-microscopic. Înapoi la text.
  5. Lemnul, desigur, nu este încă „verde”—este proaspăt, în sensul că este același ca și lemnul nou (uscat) pe care îl puteți cumpăra de la magazinele de bricolaj sau de la furnizorii de materiale de construcții. Nu se transformă în piatră, cărbune sau orice altceva.Înapoi la text.
  6. Snelling, A., Diamonds—evidence of explosive geological processesCreation 16(1):42–45, 1993; creation.com/diamonds-explosive. Înapoi la text.
  7. Lemnul provine dintr-un copac „Dawn Redwood” din genul Metasequoia (Cupressaceae). O „fosilă vie”, s-a crezut odată că a dispărut. Cu toate acestea, în anii 1940 acest copac a fost găsit în continuare în creștere, viu și bine, și neschimbat după (pretins) mai mult de 65 de milioane de ani. Vedeți Werner, C., Evolution: The Grand Experiment Vol.2 – Living Fossils, New Leaf Press, Green Forest, pp. 187–189, 2008. Înapoi la text.
  8. Vedeți, de exemplu, Sarfati, J., Diamonds: a creationist’s best friendCreation 28(4): 26–27, 2006; creation.com/diamonds. Înapoi la text.
  9. Grafitul a fost transformat în diamant ultra-dur în doar câteva minute. Vedeți creation.com/diamonds-minutes. Înapoi la text.
  10. Acest lucru este în ciuda faptului că creaționiștii au arătat că miliarde de ani nu vor face nicio diferență în ceea ce privește incapacitatea selecției naturale și a mutațiilor pentru a conduce evoluția „goo to you”. Timpul suplimentar este imaterial, deoarece selecția naturală și mutația nu pot oferi informații biologice noi. Înapoi la text.