Explore
Also Available in:

Éden visszhangjai

Ahelyett, hogy eszik a baba antilopok, ez oroszlán szeretni akar, és megvédje őket.

Írta: David Catchpoole

A felnőtt nőstény oroszlán (az ábrán látható) szakembereket ejtett zavarba korábban ebben az évben, amikor örökbefogadott egy kéthetes nyársas antilopot, egy antilop fajtát, amely rendszerint az oroszlánok kedvenc zsákmánya.1

Az antilop kölyök, amikor a nőstény oroszlán először ráakadt (Kenya Samburu Nemzeti Parkjában), árnyékban lapult várva az anyjára hogy visszatérjen a közeli legelőről. Ő egyhamar örökbe fogadta a kölyköt, ragaszkodva hozzá és kitartóan védelmezve őt a leopárdoktól és más ragadozóktól mintha a saját kölyke lenne.2 Hihetetlenül, ő alkalomadtán még oda is engedte az anya antilopot, hogy etesse a kölykét mielőtt elriasztotta volna. Ami a kölyköt illeti, ő boldognak látszott a nőstény oroszlánt követve és, pihenés idején, a hasánál kényelembe helyezkedve.

Aztán, két héttel később, amikor a nőstény oroszlán szendergett, az antilop kölyköt elkapta és megölte egy hím oroszlán.3,4 Egy szemtanú mondta, ‘A nőstény oroszlán ordított. Nagyon dühös volt. Az oroszlánt körülbelül tízszer járta körbe ordítva…’

Az első kölyök elveszítése után, megfigyelték, hogy a nőstény oroszlán antilop csordákat követett.5 ‘Ő soha nem öli meg őket’, mondta Simon Leirana felügyelő. ‘Helyette, amikor éhes ő impalák5 és varacskos disznók után kutat.’6

Aztán, egy pár héttel később, a nemzetközi hírmédia közölte, hogy a nőstény oroszlán ismét bámulatba ejtette a szakembereket egy másik újszülött nyársas antilop örökbefogadásával. A vadászfelügyelők ragaszkodni látták őt az új kölyökhöz, védelmet nyújtva a könnyű préda reményében körülportyázó ragadozóktól. Mint az első kölyökkel, a nőstény oroszlánt ismét látták odaengedni az igazi anyát, hogy etesse a kölykét, mielőtt azt ismét elkergette.6

Azonban a vadaskert őrei aggódtak, hogy az újszülött kölyök nem volt megfelelően táplálva, 24-órás megfigyelés szerint.7 Három nap múlva ők sikeresen kiragadták az antilopot egy akácfa alól, amikor a nőstény oroszlán ideiglenesen otthagyta őt, hogy elmenjen vadászni.8

Jelentések szerint a nőstény oroszlánt ismét antilop csordát követve látták, arra az elméleti vizsgálódásra jutva, hogy ő ‘egy harmadik antilop kölyöknek az anya szerepére’ számít.9

Mi a magyarázata, hogy a nőstény oroszlán kétszer felülmúlta a dzsungel törvényét? Kenya többségi keresztyén vidékében egy9 antiloppal egymás oldalán sétáló oroszlán látványa sokaknak felidézte a bibliai próféciát Ézsaiás 11:6 szerint, amely a ‘borjú és oroszlánkölyök’ békés együttéléséről szól valamikor a jövőben.10

Az egész Bibliát átszövi, és megalapozza az evangéliumot egy tökéletes, bűn által megromlott világ témája, hogy legyen helyreállítva, amikor fennáll a Genezis-i átok. Nagykorú hiedelmek céloznak ennek a teljes alkotmánynak a középpontjába, ragaszkodva ahhoz, hogy az állatok közti halál és küzdelem ‘természetes’.

Mégis, mikor mi ennek a nőstény oroszlánnak váratlan esetéhez hasonlót tapasztalunk, még egy bűnnel átkozott, fájdalommal és halállal bérelt világban is (Római 8:19-22), melyik eshetőség látszik helyesebbnek: hogy a nőstény oroszlán szét kellene szaggassa az antilopot és éhesen felfalja, vagy hogy a kettő képes kéne legyen a békés együttélésre? A hihetetlen világméretű érdekeltség ebben a történetben (és nem csak keresztyének körében) jelzi, hogy a monda a kölyökről és a nőstény oroszlánról világosan megszólaltat egy hangot a legtöbb emberben-a ‘természetes’ válaszukat a darwini elképzelés ellen, amely szerint ‘a halál az életnek egy “természetes” része’. Talán az emberek megértik, bizonyos mértékben, hogy ez az, ahogyan a dolgoknak lenniük kéne. Mennyivel inkább szebb lesz mikor végül ‘nem lesz többé sem halál, sem gyász, sem jajgatás, és fájdalom sem lesz többé, mert az elsők elmúltak’ (Jelenések 21:4).

Hivatkozások és jegyzetek

  1. Ananova, Friendship between lioness and antelope amazes experts, www.ananova.com/news/story/sm_489326.html, 20 February 2002. Vissza a szöveghez.
  2. The Newcastle Herald, Flowering love, to dandy lion food, 9 January 2002, p. 25. Vissza a szöveghez.
  3. IOL, Lioness loses adopted calf to hungry lion, www.iol.co.za/index.php?click_id=31&art_id=qw1010403181471B254&set_id=1, 20 February 2002. Vissza a szöveghez.
  4. The oryx calf was first observed in the company of the lioness on 21 December 2001, and was killed by the male lion on 6 January 2002. A strange fable, The Economist, p. 66, 19 January 2002. Vissza a szöveghez.
  5. Ananova, Lioness trails oryx herds after adopted calf’s death, www.ananova.com/news/story/sm_505215.html, 20 February 2002. Vissza a szöveghez.
  6. IOL, Lioness adopts another newborn antelope, www.iol.co.za/index.php?click_id=31&art_id=qw1013848021530B254&set_id=1, 20 February 2002. Vissza a szöveghez.
  7. Ananova, Lioness adopts second oryx after first calf’s death, www.ananova.com/news/story/sm_522642.html, 20 February 2002. Vissza a szöveghez.
  8. Planet Ark, Wardens take baby oryx from lion ‘mum,’ www.planetark.org/avantgo/dailynewsstory.cfm?newsid=14613, 20 February 2002. Vissza a szöveghez.
  9. The Seattle Times, The odd couples: Lioness adopts oryxes, seattletimes.nwsource.com/html/nationworld/134407197_lioness19.html, 20 February 2002. Vissza a szöveghez.
  10. In the originally ‘very good’ world, such a sight would not have been at all unusual, as lions were vegetarian (Genesis 1:30). Vissza a szöveghez.