Explore
Also Available in:

Epoca Glaciară a fost cauzată de Potopul lui Noe

de Emil Silvestru
tradus de Cristian Monea (Centrul De Studii Facerea Lumii)

4271niag01tn
4271niag02tn
Topirea calotei glaciare Laurentide din Canada a generat un lac imens – Lacul glaciar Agassiz (Louis Agassiz a fost un geolog elvețian care a studiat geologia Americii și a fost un oponent ferm al teoriei evoluției lui Darwin). La un moment dat, în timpul episodului Younger Dryas din Holocen, lacul a străpuns barajul natural reprezentând granița estică și s-a drenat catastrofal spre est, completând Marile Lacuri. Aceasta a format defileul și cascada Niagara, precum și râul St. Lawrence, într-un episod gigantic de eroziune.

În Winnipeg, Manitoba, Canada, aproximativ 120 de oameni de știință au discutat despre problema de lungă durată a încălzirii globale.1 Nesurprinzător, poluarea și arderea combustibililor fosili au fost considerate principalele cauze ale acestei încălziri.

Nu există nicio îndoială că o anumită încălzire este datorată acestor cauze, dar astăzi nu pare a fi “la modă” menționarea altor aspecte ale „imaginii de ansamblu” globale.

În primul rând, chiar și colegii mei seculari ar susține că timp de aproximativ 85% din timpul în care a existat pământul, temperatura globală medie a fost substanțial mai ridicată decât astăzi.2

În al doilea rând, erupțiile vulcanice masive din trecut au aruncat în atmosferă cantități uriașe de gaze cu efect de seră (cum ar fi CO2) și care distrug ozonul (precum aerosolii HCl)3, cu mult mai mult decât pe parcursul întregii epoci a civilizației industriale.

În al treilea rând, în ultimii 100-150 de ani soarele a devenit mai luminos și mai cald.4

Despre toate acestea se vorbește foarte rar, în timp ce poluarea umană a ocupat un rol central referitor la acest subiect.

De asemenea, topirea marilor calote glaciare și a ghețarilor a început la sfârșitul Epocii Glaciare și nu s-a oprit niciodată. Astăzi se dă multă atenție la modul cum se topesc ghețarii, gheața arctică și antarctică. Cu toate acestea, rar se menționează în mass-media despre episodul Younas Dryas din trecutul recent, când, în mijlocul unei perioade de încălzire globală, o perioadă extrem de rece a lovit planeta, în special în emisfera nordică. De menționat este faptul cum căutarea unei explicații a acestui episod misterios (care implică sistemul de circulație termohalină ce determină clima pe glob) a dus la descoperirea unei inundații majore, regionale, care a afectat America de Nord.

Cantitatea uriașă de apă dulce pe care acest „Potop Niagara” a aruncat-o în Oceanul Atlantic a perturbat sistemul de circulație termohalină și a afectat dramatic climatul.5

Această inundație (denumită în mod obișnuit „Potopul Lacului Agassiz”) și alte catastrofe masive similare au fost, totuși, mici stropi în comparație cu judecata globală a lui Dumnezeu sub forma Potopului Facerii – care, de fapt, a cauzat Epoca Glaciară și urmările acesteia.

Astfel, vedem că „imaginea de ansamblu” ne spune o poveste diferită despre climă și capriciile sale. Să fim înțelepți și să petrecem timp înțelegând-o în loc să sărim la concluzii. În același timp, să ne amintim că Dumnezeu se așteaptă ca noi să fim buni stăpâni ai creației Sale.

Referințe și note 

  1. Canadian Artic Shelf Exchange Study, 2005–2006 General Meeting; CBC News, Arctic could be ice-free in summer in 15 years. Înapoi la text.
  2. Frakes, L.A., Climates Throughout Geologic Time, Elsevier Scientific Publishing Company, Amsterdam-Oxford-New York, 1979, p. 261. Înapoi la text.
  3. Officer, C.B., Hallam, A., Drake, C.L., Devine, J.D., Late Cretaceous and paroxysmal Cretaceous/Tertiary extinctions. Nature 326(6109):143–149, 12 Martie 1987. Înapoi la text.
  4. SwissInfo, Sunspot activity hits 1,000-year high, 12 Iulie 2004. Înapoi la text.
  5. Broecker, W.S., Unpleasant surprises in the greenhouse? Nature 328(6126):123–126, 9 Iulie 1987. Înapoi la text.