Explore
Also Available in:

 Glupost perja dinosaura

napisao 
preveo Mladen Čirjak

Sinosauropteryx, malen dinosaur, osvanuo je na naslovnicama 1996. Zašto? Jer je objavljeno da su njegovi fosilni ostaci sadržavali sloj vlaknastih struktura,1 nazvanih 'dinofuzz perje'. Mnogi su to držali konačnim dokazom evolucije dinosaura u ptice.

Sinosauropteryx prima
Sinosauropteryx prima

No, novija istraživanja koje su proveli glasoviti ornitolog Alan Feduccia i njegovi kolege pokazuje da te i druge vlaknaste strukture nisu perje ili 'protoperje';.2 Umjesto toga, to su vjerojatno ostaci 'mreže' kolagenih vlakana koja je ojačavala kožu. U svjetlu ove i drugih studija, dr. Feduccia kaže da kontroverze koje i dalje traju oko 'pernatih dinosaura' nemaju smisla.3

Feduccia je evolucionist, ne kreacionist. 'Svi se slažemo da ptice i dinosauri imaju nekog zajedničkog reptilskog pretka,' kaže on, 'no, tvrditi da su dinosauri preci modernih ptica, koje danas vidimo kako lete uokolo, iz razloga što bi voljeli da oni to jesu, je velika pogreška;3

Feduccia je također svjestan toga da kreacionisti uživaju u rušenju dino-ptica ideje. 'Teorija da su ptice ekvivalent živih dinosaura, te da su dinosauri imali perje je puna rupa u tolikoj mjeri da su je kreacionisti jedva dočekali, koristeći evolucijske besmislice ''znanosti o dinosaurima'' kao dokaz usmjeren protiv teorije evolucije.' ustvrdio je.3

Jedna od 'rupa' je ta što evolucijska lenta vremena proturječi samoj sebi, budući da 'pticolike dinosaure' (navodne pretke ptica) smješta u vrijeme milijunima godina nakon poznatog fosila Archeopteryx-a, koji je bio potpuno razvijena ptica letač, te čak i nakon kljunate ptice zvane Confuciusornis.4

Kako se otkrivaju kasniji fosili, stvari samo postaju čudnije. Nedavno otkriće 'iznimno očuvanog' fosila Juravenator-a u Njemačkoj5 bilo je 'veliko iznenađenje';.6 Iz kojeg razloga? Imao je ljuske, a ipak potječe iz roda dinosaura za kojeg evolucionisti pretpostavljaju da je imao perje. Ponuđeni su razni zamišljeni scenariji kako bi se objasnio nedostatak perja,7 no, evolucionisti nisu bili skloni preispitivanju svojih pretpostavki – tj. da je trebao biti pernat.

Feduccia žali zbog toga što publiciranje i promocija pernatih dinosaura od strane tiska, te prestižnih žurnala i časopisa, uključujući Science, Nature i National Geographic, znači da se suprotnim argumentima ne pruža stvarna prilika da budu saslušani.

‘'Dolaskom ''pernatih dinosaura'' uistinu smo svjedoci raspada paleontologije,' tvrdi on. 'Kao što je otkriće srca s četiri komore u dinosaura, opisanog 2000. godine u članku časopisa Science ispalo greška,8 i pernati su dinosauri postali dijelom fantazije ove discipline. Ovo je uvelike dio deluzionalne zablude svijeta dinosaura, želje i nade da je napokon moguće proučavati dinosaure na hranilici za ptice u dvorištu iz kuće.’3

Što se tiče njegova omiljenog evolucijskog scenarija, Feduccia je oprezan. 'Sada je jasno da je porijeklo ptica mnogo kompliciranije pitanje no što se smatralo ranije.’3

Kakva šteta što dr. Feduccia još uvijek ne može prihvatiti da ptice ne potječu iz neke evolucijske linije, već da su stvorene da se razmnožavaju 'prema svojim vrstama', upravo onako kako vidimo da čine danas.

Preporučene bilješke 

  1. Gibbons, A., New feathered fossil brings dinosaurs and birds closer, Science 274(5288):720–721, 1996. Natrag na tekst.
  2. Feduccia, A., Lingham-Soliar, T. and Hinchliffe, J.R., Do feathered dinosaurs exist? Testing the hypothesis on neontological and paleontological evidence, Journal of Morphology 266(2):125–166, 2005. Natrag na tekst.
  3. Williamson, D., Latest study: scientists say no evidence exists that therapod dinosaurs evolved into birds, University of North Carolina at Chapel Hill News Release, 8 March 2006. Natrag na tekst.
  4. See: Sarfati, J., New four-winged feathered dinosaur?, <creation.com/4wings>. Natrag na tekst.
  5. Göhlich, U., and Chiappe, L., A new carnivorous dinosaur from the Late Jurassic Solnhofen archipelago, Nature 440(7082):329–332, 2006. Natrag na tekst.
  6. Xu, X., Scales, feathers and dinosaurs, Nature 440(7082):287–288, 2006. Natrag na tekst.
  7. German dino find clouds picture of feather evolution, CBC News, <www.cbc.ca/story/science/national/2006/03/15/dino-featherless060315.html?ref=rss>, 28 March 2006. Natrag na tekst.
  8. See: Catchpoole, D., Dinosaur heart update: just a lump of mud?, <creation.com/dinoheart>. Natrag na tekst.