Explore
Also Available in:

Είμαστε Μόνοι, ή Υπάρχει Ζωή Αλλού στο Σύμπαν;

Του Werner Gitt

Επί δεκαετίες, η υπόθεση σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινης ζωής έχει ενισχυθεί από ιστορίες εμφάνισης ιπτάμενων δίσκων και επαφών με εξωγήινους. Η υπόθεση αυτή τώρα ακόμα πιο πολύ τροφοδοτείται από μια πιο σοβαρή πηγή. Τον Αύγουστο του 1996, οι ερευνητές της ΝΑΣΑ ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν ενδείξεις για απλή μορφή ζωής σε ένα μετεωρίτη που υποθετικά προερχόταν από τον Άρη.

Από τότε μέχρι σήμερα, αυτή η “απόδειξη” ζωής στην “πέτρα του Άρη” έχει χάσει πολύ από τον αρχικό ενθουσιασμό ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα 1. Παρόλα αυτά, η πέτρα των δύο κιλών που βρέθηκε στην Ανταρκτική έχει ανάψει ένα νέο “πυρετό του Άρη”.

Στα επόμενα 20 χρόνια, Αμερικανοί, Ευρωπαίοι, Γιαπωνέζοι και Ρώσοι σχεδιάζουν περίπου 20 αποστολές ανίχνευσης του γειτονικού μας πλανήτη, που όταν έρχεται στο πλησιέστερο προς εμάς σημείο της τροχιάς του απέχει περί τα 78 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Στο μεταξύ, η πίστη σε εξωγήινα ευφυή όντα συνεχίζει να αυξάνει με ένα σχεδόν θρησκευτικό ζήλο.

Το κύμα UFO

Ο καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ John E. Mack πρόσφατα προσέλκυσε παγκόσμιο ενδιαφέρον με τη συλλογή του περιπτώσεων ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα απαγωγής από “εξωγήινους”.

Υπήρξε επίσης και προβολή ενός φιλμ που ισχυριζόταν ότι έδειχνε τη νεκροψία του πτώματος ενός εξωγήινου που βρέθηκε σε μία υποτιθέμενη συντριβή UFO στο Ρόσγουελλ του Νέου Μεξικού. Η θαμπή ταινία, την οποία οι περισσότεροι απέρριψαν ως μια προφανή και χοντροκομμένη πλαστογραφία, ήταν παρόλα αυτά η κύρια ατραξιόν στο Διεθνές Συνέδριο για UFO του 1995, που έγινε στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας.

Μετά, φυσικά, υπήρξε και η ταινία εισβολής εξωγήινων “Μέρα Ανεξαρτησίας”, η οποία έκανε τόσες εισπράξεις την πρώτη εβδομάδα προβολής της όσες δεν είχε καμία άλλη στην ιστορία του κινηματογράφου.

Μία πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γερμανία αποκάλυψε ότι το 17% του πληθυσμού πιστεύει ότι έχουν γίνει επισκέψεις από εξωγήινα διαστημόπλοια, ενώ το 31% πιστεύει ότι υπάρχει ευφυής ζωή σε άλλους γαλαξίες.

Ποια είναι η άποψη που οι Χριστιανοί θα πρέπει να έχουν για τις περιγραφές UFO;

 1. Η Επιστήμη

  1. Ποτέ δεν υπήρξε ούτε μία επαφή με “εξωγήινο”.

   Το 1900, η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών πρόσφερε ένα έπαθλο 100.000 φράγκων στον πρώτο που θα είχε κάνει επαφή με εξωγήινο πολιτισμό “αρκεί αυτός να μην ήταν από τον Άρη”, επειδή η Ακαδημία είχε πειστεί ότι η ύπαρξη πολιτισμού στον Άρη ήταν δεδομένο γεγονός!

   Από τότε, ούτε ένα ίχνος από “πράσινα ανθρωπάκια”, ή από οποιοδήποτε είδος ζωής, δεν έχει βρεθεί σε κανέναν από τους πλανήτες τους οποίους οι έρευνές μας μπόρεσαν να εξερευνήσουν.

   Παρά το γεγονός αυτό, ένας μεγάλος αριθμός αστρονόμων πιστεύουν ότι, αφού η ζωή προήλθε από κάποια εξέλιξη εδώ στη γη, παρόμοια θα έγινε και σε κάποιον άλλο από τα άστρα που υπάρχουν εκεί έξω. Στην Αμερική ερευνητές του SETI (Έρευνα για Εξωγήινη Ευφυή Ζωή) έχουν σαρώσει τους ουρανούς, ψάχνοντας μάταια για ραδιο-σήματα σταλμένα από ευφυή όντα.

  2. Οι συνθήκες δημιουργίας ζωής πρέπει να είναι “απόλυτα ακριβείς”.

   Η ζωή πάνω σε οποιονδήποτε πλανήτη μπορεί να επιβιώσει στην παρουσία ενός πολύ μεγάλου αριθμού αυστηρών προϋποθέσεων. Για παράδειγμα, ένας πλανήτης στον οποίο θα μπορεί να αναπτυχθεί ζωή θα πρέπει να βρίσκεται σε μια απόλυτα σωστή απόσταση από τον ήλιο του, έτσι ώστε να μην είναι ούτε πολύ ζεστός ούτε πολύ κρύος.

   Αν και κάποιος δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα στο μέλλον να βρεθούν πλανήτες που να πληρούν αυτήν την προϋπόθεση, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανείς τέτοιος. Ακόμα και τότε όμως, είναι άκρως απίθανο ότι θα εκπλήρωνε τις πολυάριθμες άλλες προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία ζωής. Ακόμα και η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή είναι τελείως ανεπαρκής, παρά τον ενθουσιασμό που επικρατεί όταν κάτι τέτοιο θεωρείται πιθανό για την επιφάνεια της Ευρώπης, του φεγγαριού του Δία.

  3. Η ζωή δεν μπορεί να σχηματιστεί από μόνη της.

   Χωρίς κάποια δημιουργική ώθηση από μία ευφυή πηγή, τα άψυχα χημικά στοιχεία δεν μπορούν από μόνα τους να ενωθούν σε μορφές ζωής2. Χωρίς την αβάσιμη υπόθεση της Εξέλιξης, η Ουφολογία δεν θα μπορούσε να συναρπάζει τη φαντασία του σημερινού ανθρώπου, ο οποίος διαποτισμένος από τη σκέψη της δημιουργίας ζωής στη γη μέσω μίας τυχαίας διαδικασίας εξέλιξης, μπορεί εύκολα να δεχτεί ότι το ίδιο συνέβη και σε άλλους πλανήτες.

  4. Τεράστιες αποστάσεις.

   Ακόμα κι’ αν κάποιος υπέθετε την ύπαρξη ζωής κάπου αλλού στο σύμπαν, μία επίσκεψη εξωγήινων στη γη, τέτοια όπως ισχυρίζονται οι αναφορές θέασης UFO, φαίνεται τελείως αδύνατη να πραγματοποιηθεί πρακτικά. Οι αποστάσεις (και κατά συνέπεια ο χρόνος ταξιδιού) είναι ασύλληπτα τεράστιες.

   Το πλησιέστερο άστρο στη γη (έξω από το πλανητικό μας σύστημα), είναι από τον αστερισμό του Κενταύρου και απέχει 40.700 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Οι πτήσεις του διαστημοπλοίου Απόλλωνα χρειάστηκαν τρεις μέρες για να φτάσουν στη Σελήνη. Με την ίδια ταχύτητα κάποιος θα χρειαζόταν 870.000 χρόνια για φτάσει σ’ αυτό το πλησιέστερο άστρο. Φυσικά, κάποιος θα επιτάχυνε (ειδικά τα μη επανδρωμένα διαστημόπλοια) με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Στην ασύλληπτη ταχύτητα του ενός δεκάτου της ταχύτητας του φωτός, το ταξίδι θα έπαιρνε 43 χρόνια. Ωστόσο, θα χρειάζονταν τεράστια ποσά ενέργειας για μία τέτοια επιτάχυνση, ενέργειας περίπου ισοδύναμης με την κατανάλωση ηλεκτρικού που κάνει όλος ο πληθυσμός της γης για ένα μήνα.

   Επιπρόσθετα, σε κάθε κυβικό χιλιόμετρο του διαστήματος, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 100.000 σωματίδια σκόνης (αποτελούμενα από πυριτικά υλικά και πάγο) τα οποία ζυγίζουν μόνο ένα δέκατο του γραμμαρίου. Με την πολύ υψηλή ταχύτητα που θα κινείτο ένα διαστημόπλοιο, η σύγκρουση ακόμα και με ένα σωματίδιο από αυτά θα μπορούσε να το καταστρέψει. Μπορεί να υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να χτυπήσει ένα τέτοιο σωματίδιο ταξιδεύοντας γραμμικά μέσα σ’ ένα χιλιόμετρο, αλλά στις τεράστιες αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν η πιθανότητα γίνεται βεβαιότητα.

 2. Επιστημονικά αναπόδεικτοι ισχυρισμοί

  Από το 1947, που αναφέρθηκε η πρώτη εμφάνιση ιπτάμενων δίσκων, και μετά χιλιάδες ιστορίες εμφάνισης διαστημόπλοιων, εξωγήινων, συνομιλίας μαζί τους ακόμα και ιστορίες ανθρώπων που απήχθησαν από εξωγήινους και ταξίδεψαν σε άλλους πλανήτες, έχουν κυκλοφορήσει. Υπάρχει όμως έστω ένα επιστημονικά παραδεκτό τεκμήριο για όλες αυτές τις αναφορές; Δυστυχώς, για τους πιστούς λάτρεις των UFO, όχι! Ούτε ένα αντικείμενο, ούτε ένα δείγμα υλικού από άλλο πλανήτη δεν έχουν αφήσει οι υποτιθέμενοι εξωγήινοι. Δεν υπάρχει ούτε ένα υλικό τεκμήριο που να έχει απομείνει από αυτές τις πολυάριθμες επισκέψεις εξωγήινων, ένα τεκμήριο που να μπορεί να μελετηθεί στο επιστημονικό εργαστήριο και να αποδειχτεί ότι όντως προέρχεται από κάποιον άλλο μη-γήινο πολιτισμό. Όλες οι επαφές με εξωγήινους, η εμφάνιση διαστημόπλοιων κλπ από αυστηρά επιστημονική άποψη δεν μπορούν να ταξινομηθούν παρά σαν “παραψυχικές εμπειρίες”, παρόμοιες με τις μεταφυσικές εμπειρίες (οράματα, εκστάσεις) θρησκευτικού τύπου, στην καλύτερη τους περίπτωση (στην χειρότερη περίπτωση πρόκειται για καλοστημένες απάτες με σκοπό την προβολή και το χρήμα).

  Για να αντιπαρέλθουν αυτό τον τεράστιο σκόπελο της έλλειψης υλικών τεκμηρίων, οι οπαδοί των UFO έχουν εφεύρει διάφορους μύθους, το ίδιο αναπόδεικτους όσο και οι εμφανίσεις που ισχυρίζονται ότι έχουν. Μιλούν για μυστικές βάσεις UFO μέσα στη θάλασσα ή στα έγκατα της γης (!)... για κυβερνητικές συνομωσίες απόκρυψης στοιχείων των εξωγήινων ... για δήθεν μυστικά πειράματα πάνω σε εξωγήινους που διεξάγει η Αμερικανική Κυβέρνηση. Αλλά ας σκεφτούμε το πρόσφατο φιάσκο των μέσων ενημέρωσης που πρόβαλλαν ξέφρενα την ιδέα της “ζωής στον Άρη” όταν βρέθηκε ο μετεωρίτης. Το να υποθέσουμε ότι κάποια ανακάλυψη πολύ πιο σημαντική, όπως ενός εξωγήινου, θα μπορούσε να κρατηθεί μυστική επί δεκαετίες φαίνεται τελείως απίθανο.

  Ωστόσο, κάτω από την καθοδήγηση αθεϊστών όπως ο αστρονόμος Καρλ Σαγκάν, η Κυβέρνηση των Η.Π.Α. ξοδεύει εκατομμύρια δολλάρια προσπαθώντας να ακούσει “εκεί έξω” σήματα ευφυών εξωγήινων όντων. Πολλοί άλλοι σαν τον Σαγκάν, ουμανιστές που πιστεύουν στην Εξέλιξη, υποστηρίζουν με πάθος ότι ευφυής ζωή έχει εξελιχθεί “εκεί έξω” επιπλέον της Γης, και προσπαθούν να βρουν την παραμικρότερη ένδειξη γι’ αυτό, αλλά μάταια τόσα χρόνια.

 3. Τί λέει η Βίβλος;

  1. Η Αγία Γραφή δεν αναφέρει επισκέψεις ή ύπαρξη εξωγήινων

   Η Αγία Γραφή, ο γραπτός Λόγος του Θεού που έχει αποκαλυφθεί στον άνθρωπο, διδάσκει κατ’ αρχήν ότι η η ζωή δημιουργήθηκε μέσω μίας διαδικασίας που άρχισε και κατεύθυνε ο Θεός. Ακόμα κι’ αν υπήρχαν και άλλοι γαλαξίες με πλανήτες παρόμοιους με τη Γη, δεν θα μπορούσε να υπάρχει ζωή αν ο Δημιουργός των πάντων δεν την δημιουργούσε. Αν όμως ο Θεός είχε κάνει κάτι τέτοιο, κι’ αν αυτά τα εξωγήινα όντα επρόκειτο να μας επισκεφθούν μία μέρα, τότε σίγουρα αυτό δεν θα ήταν κάτι για το οποίο δεν θα μας πληροφορούσε.

   Ο Θεός έχει δώσει ειδικές λεπτομέρειες για το μέλλον, π.χ. η επιστροφή του Ιησού στη γη για να βασιλέψει, καθώς και το τέλος του παρόντος συστήματος και η ανακαίνιση της Γης για την αιωνιότητα. Το σύμπαν θα ανακαινιστεί κάποια μελλοντική στιγμή (Ησαΐας 34:4, Αποκάλυψη 6:14), οι καινούργιοι ουρανοί θα προέλθουν από αναδίπλωση των τωρινών. Αν υπήρχαν άνθρωποι κάπου αλλού, αυτοί αυτόματα θα καταστρέφονταν. Η καινούργια Γη όμως που θα προέλθει από την τωρινή θα μείνει για πάντα ως το κέντρο, η έδρα της διακυβέρνησης του σύμπαντος (Αποκάλυψη κεφ. 21, 22). Η πτώση του πρώτου ανθρώπου, του Αδάμ, προκάλεσε σ’ όλη τη γη αναστάτωση και γι’ αυτό χρειάστηκε αποκατάσταση που άρχισε με τη θυσία και την ανάσταση του Ιησού Χριστού, του τελικού Αδάμ. Όλο αυτό το σχέδιο της σωτηρίας, ή αλλιώς αποκατάστασης του Ανθρώπου και της Γης από την πτώση (Ρωμαίους 8:18–23), φαίνεται τελείως παράξενο αν υπάρχουν αλλού άνθρωποι. Επιπλέον, ο Ιησούς, ο Υιός του Θεού, έγινε άνθρωπος πάνω στη γη και πέθανε για να σώσει τον γήινο άνθρωπο. Ο όλος σκοπός της Δημιουργίας όπως αναφέρεται στη Γένεση είναι επικεντρωμένος στο ανθρώπινο γένος. Τους ανθρώπους της Γης όλα τα πνεύματα του Θεού, οι άγγελοι του φωτός, υπηρετούν και βοηθούν αποκλειστικά, και όχι κάποιους άλλους εξωγήινους ανθρώπους. Απ’ την άλλη, τα πνεύματα του σκότους και οι σατανικές δυνάμεις προσπαθούν να παραπλανήσουν και να καταστρέψουν τους ανθρώπους της Γης. Η Γη είναι το πολεμικό πεδίο σύγκρουσης των πνευματικών όντων και όχι κάποιοι άλλοι πλανήτες.

  2. Ο σκοπός των άστρων

   Οι λόγοι που δημιουργήθηκαν τα άστρα μας δίνονται σε ορισμένα σημεία της Βίβλου, όχι μόνο στον πολύ γνωστό Ψαλμό 19 (:1 “Οι ουρανοί διηγούνται τη δόξα του Θεού και το στερέωμα αναγγέλλει το έργο των χειρών Του”), αλλά ιδιαίτερα στην διήγηση της Γένεσης. Στο Γεν. 1:14 διαβάζουμε: “Και είπε ο Θεός, Ας γίνουν φώτα στο στερέωμα του ουρανού για να διαχωρίζουν την ημέρα από τη νύχτα, και ας είναι για εποχές και ημέρες και έτη.”

   Απ’ αυτό καταλαβαίνουμε ότι τα άστρα έγιναν για τη βοήθεια του ανθρώπου που θα δημιουργείτο πάνω στη Γη. Ο καθορισμός του χρόνου, των ημερολογίων, καθώς και ο γεωγραφικός προσανατολισμός γίνεται με τη βοήθεια του ήλιου, της σελήνης, των άστρων, και των αστερισμών.

   Ακόμα και από τη χρονική διαδοχή της δημιουργίας (την πρώτη ημέρα η Γη, την τέταρτη ημέρα τα άστρα) δείχνει την αξία και τη σημασία της Γης στο σχέδιο του Θεού.

   Όσο για τα πολυάριθμα άστρα που δεν τα βλέπουμε, και άρα δεν φαίνεται να μας χρησιμεύουν σε κάτι, σίγουρα θα υπάρχει κάποιος σκοπός. Όπως φαίνεται σε ορισμένα σημεία της Βίβλου τα άστρα συνδέονται με αγγέλους, γι’ αυτό μπορούμε να πούμε, όπως άλλωστε έχουν υποστηρίξει και μεγάλοι σχολιαστές της Γραφής αρχαίοι και σύγχρονοι (βλ. Εριχ Σάουερ “Η Χαραυγή της Απολύτρωσης του Κόσμου”), ότι τα άστρα έγιναν για τους αγγέλους.

 4. Τί συμβαίνει λοιπόν με τα UFO;

  Πως, λοιπόν, κάποιος μπορεί να εξηγήσει τα φαινόμενα UFO και όλο το σχετικό θόρυβο; Στο Γερμανικό περιοδικό “Focus”, πρόσφατα δηλώθηκε ότι το 90% των εμφανίσεων UFO αποδεικνύονται απάτες, αλλά υπάρχει και ένα 10% που δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί” 3. Το άρθρο ανάφερε τη δήλωση του κοινωνιολόγου Gerald Eberlein: “η έρευνα έχει δείξει ότι άνθρωποι που δεν συνδέονται με κάποια εκκλησία, αλλά οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι θρησκευόμενοι, πρακτικά είναι επιρρεπείς στην πίστη ότι υπάρχουν εξωγήινοι. Γι’ αυτούς, η Ουφολογία είναι ένα υποκατάστατο της θρησκείας”.4

  Πολλοί ερευνητές των φαινομένων αυτών, υποστηρίζουν ότι έχουν υπερφυσική προέλευση. Ο δημοσιογράφος William Alnor, ειδικός στον αποκρυφισμό, βραβευμένος για τις έρευνές του, ο οποίος έχει μελετήσει επί πολλά χρόνια το φαινόμενο των UFO, στο βιβλίο του “UFOs in the New Age” (Baker Book House) περιέχει ντοκουμέντα των ερευνών του που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα φαινόμενα των UFO έχουν αποκρυφιστική προέλευση.

  O Iησούς Χριστός προειδοποίησε για αυτές τις τελευταίες μέρες που ζούμε και ένα από τα χαρακτηριστικά που έδωσε ήταν ότι θα υπάρχουν φόβητρα (πράγματα που προκαλούν φόβο) και σημάδια μεγάλα από τον ουρανό”. Δεν είναι άραγε αυτά τα σχετιζόμενα με UFO οράματα και σημάδια στον ουρανό;

  Η Αγία Γραφή πάει κάπως βαθύτερα σ’ αυτό το θέμα, αναδεικνύοντας μία συμπληρωματική αιτία και αποτέλεσμα (Β΄ Θεσσαλ. 2:9–11): “Αυτού του άνομου (Αντιχρίστου) η έλευση θα είναι σύμφωνα με την ενέργεια του Σατανά με κάθε δύναμη και με σημεία και τέρατα ψεύδους, και με κάθε απάτη αδικίας σ’ αυτούς που χάνονται, επειδή δεν δέχτηκαν την αγάπη προς την αλήθεια για να σωθούν. Και γι’ αυτό στέλνει σ’ αυτούς ο Θεός ενέργεια πλάνης, για να πιστέψουν στο ψέμα”.

  Η Βίβλος δίνει μία περιγραφή της πραγματικότητας όσον αφορά όλα τα ζωντανά όντα. Ο Θεός της Ζωής αποκαλύπτει τον Εαυτό Του. Στον Ουρανό, την περιοχή της κατοικίας Του, υπάρχουν άγγελοι, πνεύματα που υπηρετούν και το ανθρώπινο γένος πάνω στη Γη.

  Υπάρχει όμως και μία άλλη πραγματικότητα, εκείνη του Διαβόλου και των δαιμόνων. Το Εφεσ. 2:2 μιλάει για “αυτόν που εξουσιάζει τον αέρα”, και του οποίου η βασιλεία είναι πάνω στη Γη.

  Ο Σατανάς έχει το δικό του ρεπερτόριο εξαπάτησης των ανθρώπων, με τη μορφή των διάφορων αποκρυφιστικών πρακτικών και θρησκευτικών τελετουργικών. Θα μπορούσε, πίσω από αυτές τις ανεξήγητες αναφορές, να κρύβεται “αυτός που πλανάει όλη την οικουμένη”; Οι αναφορές για εμφανίσεις UFO, εξ’ ορισμού είναι νεφελώδεις και επιστημονικά αναπόδεικτες. Οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τον αληθινό Θεό και τον Χριστό συχνά συναρπάζονται από κάθε είδους υπερφυσικό ή ανεξήγητο φαινόμενο. Οι Χριστιανοί πάντα έχουν υπόψη τους την προειδοποίηση του Ιησού (Ματθ. 24:4) : “Προσέξτε να μης σας πλανήσει κανείς”. Το καλύτερο αντίδοτο για την παραπλάνηση; Ο Παύλος μας προτρέπει (Β΄ Τιμοθ. 2:15) να μελετάμε τις Γραφές, έτσι ώστε να “τέμνουμε σωστά τον λόγο της αλήθειας”.

(Περιοδικό CREATION, Sept-Nov 1997)

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 1. J. D. Sarfati, “Life on Mars?”, Creation magazine 19(1):18–20, December 1996 – February 1997; “Life from Mars?”, Journal of Creation 10(3):293–296, 1996; Bob Holmes, “Death knell from Martian life”, New Scientist 152(2061/2): 4, 21–28 December, 1996. Επιστροφή στο κείμενο
 2. Μερικές πρόσφατες κριτικές των θεωριών της εξελικτικής προέλευσης της ζωής είναι οι ακόλυθες: S. E. Aw, “The Origin of Life: A Critique of Current Scientific Models”, Journal of Creation 10(3):300–314, 1996; J. D. Sarfati, “Self-Replicating Enzymes”, Journal of Creation 11(1): 4–6, 1997. Μία πολύ αναλυτική εξέταση υπάρχει στο βιβλίο των C.B. Thaxton, W.L.Bradley and R.L. Olsen, “The Mystery of Life’s Origin”, Philosophical Library Inc., New York, 1984. Επιστροφή στο κείμενο
 3. Hallo Erdling, “Ufologie”, Focus 45:254, November 6, 1995. Επιστροφή στο κείμενο
 4. Ref. 5, p. 252. Επιστροφή στο κείμενο