Explore
Also Available in:

Originea recentă a speciilor

de Don Batten
tradus de Cristian Monea (Centrul De Studii Facerea Lumii)

recent-origin-of-species

Un studiu major de 5 milioane de ‘coduri de bare’ ADN din mitocondrii a dat câteva rezultate controversate care se potrivesc bine cu istoria biblică din Facere.

Toate organismele complexe1 au mitocondrii, care sunt fabricile generatoare de energie din interiorul celulelor. În plus față de ADN-ul obișnuit care alcătuiește cromozomii din nucleul celulei, fiecare mitocondrie are o buclă proprie de ADN. ‘Codul de bare’ este secvența unei gene particulare din cadrul acestui ADN mitocondrial. Codurile de bare au fost comparate pe întreg spectrul vieții.

Este o lucrare interesantă de cercetare, iar autorii sunt conștienți în mod clar de natura controversată a constatărilor lor pentru imaginea de ansamblu a evoluției; ei discută amplu asupra implicațiilor.2

Cercetătorii au ajuns la concluzia că, indiferent de organism, uman sau animal, aproape toate populațiile actuale s-au „…extins de la uniformitatea mitocondrială în ultimii 200.000 de ani”.

Cu alte cuvinte, fiecare organism a început cu o singură formă a genei de tip cod de bare și toată diversitatea s-a dezvoltat în cadrul acelei perioade. Ei scriu ca evoluționiști și fac presupuneri evolutive pentru a obține acest interval de timp extins, care, totuși, este încă departe de evoluția în ‘milioane de ani’? De ce toate organismele ar converge în același interval de timp? Nu se potrivește cu povestea evoluției. Ei încearcă să sugereze că ultima epocă glaciară ar putea explica acest model omniprezent, dar aceasta nu ar afecta toate creaturile. În primul rând, părți mari ale lumii, inclusiv pădurile tropicale și recifurile oceanice de corali care au înflorit în acest timp, au rămCu unele ipoteze puțin diferite despre ratele de mutație, datele s-ar potrivi perfect cu crearea tuturor organismelor în urmă cu aproximativ 6000 de ani.as fără gheață.

Cu unele ipoteze puțin diferite despre ratele de mutație, datele s-ar potrivi perfect cu crearea tuturor organismelor în urmă cu aproximativ 6000 de ani.3

Autorii recunosc, de asemenea, că în ceea ce privește oamenii moderni:

Au fost propuse mai multe metode de abordare a apariției și expulzării Homo sapiens sapiens (adică a oamenilor moderni) decât orice altă specie, incluzând analiza secvenței genomului complet a mii de indivizi și zeci de mii de mitocondrii, paleontologie, antropologie, istorie și lingvistică.

Congruența acestor domenii susține ideea că mitocondriile umane moderne și cromozomul Y au provenit din condiții care au impus o singură secvență asupra acestor elemente genetice între 100.000 și 200.000 de ani în urmă. Datele de secvență contemporană nu pot spune dacă clonalitatea mitocondrială și a cromozomilor Y au avut loc în același timp, adică în concordanță cu strangularea extremă a unei perechi fondatoare sau prin sortarea în cadrul unei populații fondatoare de mii, care a fost stabilă de zeci de mii de ani. Așa cum [filozoful științific Thomas] Kuhn arată, argumentele nerezolvabile tind până la urmă spre retorică.4

Cu atât mai mult pentru cei care susțin că genetica modernă nu susține existența lui Adam și a Evei—datele sunt „în concordanță cu gâtuirea extremă a unei perechi fondatoare”.

Referințe și note

  1. De exemplu, practice toate care au un nucleu celular (numite eucariote)—spre deosebire de bacterii (procariote) care nu au. Înapoi la text.
  2. Stoeckle M.Y. and Thaler, D.S., Why should mitochondria define species? Human Evolution 33(1–2):1–30, 2018; DOI: 10.14673/HE2018121037. Înapoi la text.
  3. Wieland, C., Mitochondrial Eve and biblical Eve are looking good: criticism of young age is premature, J. Creation 19(1):57–59, 2005; creation.com/eve3. Înapoi la text.
  4. Stoeckle and Thaler, ref. 2, p.22. Înapoi la text.