Explore
Also Available in:

Durerile facerii: rezultatul Caderii sau al fricii?

Photo sxc.hu Pregnant woman

Feedback-ul de saptamana aceasta vine de la o cititoare devotata a revistei Creation, RL, o moasa crestina din Canada. Ea ridica o problema asupra sectiunii pentru copii din revista Creation din nr. 30 (2), in care se spune ca durerea la nasterea de copii este o consecinta a blestemului pe care Dumnezeu l-a rostit asupra Evei (Geneza 3:16) dupa Cadere. Scrisoarea trimisa de ea este publicata in totalitate, fiind publicata mai apoi punct cu punct urmata de raspunsuri specifice.

Apreciez foarte mult revista Creation! Vă mulţumim pentru că ne ajutaţi să avem răspunsuri veridice, care poate fi administrat cu dragoste şi blândeţe. Ca si moasa crestina, mi-ar placea sa subliniez o greseala grava in V.30, nr.2 (Creation pentru copii), unde se spune ca Eva “va avea dureri mari la nasterea de copii.”

Atunci cand Dumnezeu le-a vorbit lui Adam si Evei despre consecintele pe care trebuiau sa le suporte dupa Cadere, El a folosit acelasi cuvant in ebraica si pentru Adam si pentru Eva (etsev). Daca Dumnezeu i-a dat Evei durerea de la nastere, atunci i-a dat si lui Adam durere cand cultiva pamantul.

Daca i-a dat lui Adam o munca grea si truda, atunci i-a dat si Evei munca grea si truda. Diferenta de interpretare vine din influenta culturala a traducatorului. Acesta este un lucru grav deoarece invatatura transmisa femeilor conform careia ele trebuie sa aiba dureri la nastere provoaca frica, iar frica da nastere la tensiune, care la randul ei cauzeaza durerea. In realitate multe femei dau nastere la copii fara frica si fara durere. Crestinii ar trebui sa fie primii care sa se increada in planul lui Dumnezeu.

Truda lui Adam este simtita si de oameni de stiinta si de chirurgi care nu au lucrat niciodata nici macar o gradina; si ei se confrunta zi de zi cu consecintele unei lumi cazute. Truda Evei este simtita si de catre femeile care dau nastere la copii fara durere; prin aceasta li se aminteste in fiecare zi ca dau nastere copiilor intr-o lume cazuta.

Pentru un studiu mai aprofundat va recomand Nasterea naturala si familia,de Helen

Multumesc inca o data pentru resurse asa de minunate!

RL

Canada

Apreciez foarte mult revista Creation! Vă mulţumim pentru că ne ajutaţi să avem răspunsuri veridice, care poate fi administrate cu dragoste şi blândeţe.

Va multumim pentru comentariul dumneavoastra. Ne bucuram ca revista noastra va este de folos.

Ca si moasa crestina, mi-ar placea sa subliniez o greseala grava in V.30, nr.2 (Creation for Kids), unde se spune ca Eva “va avea dureri mari la nasterea de copii.”Atunci cand Dumnezeu le-a vorbit lui Adam si Evei despre consecintele pe care trebuiau sa le suporte dupa Cadere, El a folosit acelasi cuvant in ebraica si la Adam si la Eva (etsev). Daca Dumnezeu i-a dat Evei durerea de la nastere, atunci i-a dat si lui Adam durere cand cultiva pamantul. Daca i-a dat lui Adam o munca grea si truda, atunci i-a dat si Evei munca grea si truda.

Ebraica dumneavoastra este destul de exacta. Genesa 3:16 spune:

"Voi mări foarte mult suferinţa şi însărcinarea ta; cu durere vei naşte copii."

In acest pasaj cand este folosit a doua oara cuvantul “durere” acesta este עצב etsev,dar prima utilizare foloseste un cuvant inrudit: עצבון itstsevôn. ‘ Itstsevôn este cuvantul care este folosit si in cazul lui Adam. Munca grea in cultivarea pamantului poate aduce durere, in special cuiva care nu este obisnuit cu muncirea pamantului. Dar in cazul Evei sunt folosite ambelecuvinte inrudite, ca si procedeu emfaticcare este des intalnit in scrierile biblice ebraice, pentru a intari o idee.

Diferenta de interpretare vine din influenta culturala a traducatorului.

Un comentator vrednic de incredere, H.C. Leupold, spune in lucrarea sa Expunerea Genesei:

16. Femeii i-a zis: "Voi mări foarte mult suferinţa şi însărcinarea ta; cu durere vei naşte copii, şi dorinţele tale se vor ţine după bărbatul tău, iar el va stăpâni peste tine."
Photo sxc.hu Baby, soon after birth

Intelepciunea si dreptatea divina a dictat aceasta propozitie. Dreptatea reiese din faptul ca in cele trei elemente cuprinse in aceasta propozitie, fiecare are legatura directa cu faradelegea femeii, fiind o pedeapsa proportionala cu greseala. In acest fel se arata dreptatea divina; o asemenea pedeapsa este data cu intentia de a pastra vie in omenire o amintire a greselii fatale a primei mame. Prima parte a pedepsei se gaseste in cuvintele: “Voi mari foarte mult suferinta si insarcinarea ta”. Acest lucru nu inseamna ca durerea ar fi fost un lucru normal pentru omenire. Nici nu inseamna ca aceasta suferinta este conectata in principal cu nasterea de copii; desi si aceasta este inclusa. Ceea ce vrea sa insemne acest lucru este faptul ca femeia de atunci incolo avea sa sufere diferite forme de durere. Infirmitatile fizice care presupun durere sunt intr-o mare masura partea ei. Pe langa aceasta, din cauza sensibilitatii cu care a fost construita, multe lucruri ii provoaca durere mentala si spirituala. Ironia sta in faptul ca tocmai ea care a cautat dulceata placerii in fructul oprit, a gasit nu placere ci durere – nu bucurie ci necaz. Cuvantul ebraic “itstsebhon” include atat cuvantul “durere” cat si cuvantul “truda, necaz”, de fapt tot ceea ce este greu de indurat. Conjunctia dinaintea cuvantului “insarcinarea” trebuie inteleasa ca “si in special”, un inteles pe care il gasim de exemplu in Psalmul 18.1 (ebraica); Isaia 2.1. In nici o alta parte “durerea” nu este mai evidenta ca in acest pasaj. Intalnim aici mai mult de o hendiada (“durerea insarcinarii tale”), deoarece “insarcinarea” se va multiplica. Atunci cand caracterul ei dureros devine evident, femeia va cauta sa aiba cat mai putin din aceasta durere, dar destinul ei, conform acestui cuvant, este ca durerea sa se repete cu regularitate, asa cum ne arata, cu mici exceptii, istoria rasei umane. Pentru a nu se interpreta gresit cuvantul in acest punct, deoarece conceptii care apar frecvent pot parea inofensive la prima vedere, tocmai prin faptul ca apar frecvent, propozitia explicativa este adaugata fara un element de conexiune (K. S. p. 338): “Cu durere vei naste copii”. Prin aceasta se declara ca fiecare insarcinare va culmina cu durerile nasterii. Acesta forma a cuvantului pentru “durere” este mai scurta decat a celei anterioare, dar din moment ce amandoua cuvintele au radacina comuna, noi folosim un singur cuvant pentru amandoua. Cuvantul “truda” (Besckwerde) are acelasi inteles…

17. Omului i-a zis: "Fiindcă ai ascultat de glasul nevestei tale, şi ai mâncat din pomul despre care îţi poruncisem: “Să nu mănânci deloc din el”, blestemat este acum pământul din pricina ta. Cu multă trudă să-ţi scoţi hrana din el în toate zilele vieţii tale;

Pamantul va da roade, dar castigul va fi obtinut intotdeauna prin itstsebhôn,“suferinta”,“truda”, “durere”. Lucrarea pamantului cu usurinta trebuie sa fi apartinut trecutului. In nici un loc de pe suprafata pamantului nu se poate evita truda in muncirea pamantului. In unele locuri s-ar putea sa fie mai greu, in altele mai usor, dar “truda” este destinul omului. Cauza imediata a acestui lucru este faptul ca “blestemat este pamantul”. Un cuvant divin a stricat rodnicia pamantului. Dar acest cuvant a venit cu un motiv si ca o necesitate. Nu se mai putea ca un om imperfect sa locuiasca intr-un loc perfect. Pedagogia divina face ca circumstantele exterioare sa corespunda cu starea interna, astfel incat omul sa simta si mai acut nemernicia lui.

Este greu, asadar, sa dam vina pe “influentele culturale”, din moment ce acest rationament se bazeaza pe invataturile biblice, asa cum va fi aratat si in continuare.

Invatatura biblica privitoare la durerile de la nastere

Traducerea din Septuaginta a Genesei 3.16 (250 i.Hr.) foloseste cuvantul grecesc λύπη lupē =durere, pentru a traduce ambele cuvinte, ‘itstsevôn si etsev.Acesta este acelasi cuvant folosit in Ioan 16.21, unde Isus insusi spune:

“Femeia, când este în durerile naşterii (lupē), se întristează, pentru că i-a sosit ceasul; dar după ce a născut pruncul, nu-şi mai aduce aminte de suferinţă, de bucurie că s-a născut un om pe lume.”

Observati ca Isus afirma ca o femeie care da nastere unui copil sufera durere si chin, si nu o acuza de frica. Si mai important este faptul ca El spune ca durerea apare in procesul nasterii dar se termina curand.Acest lucru exclude ideea ca “durerea” la care se face referire este o suferinta continua din cauza lumii cazute in care isi aduce pe lume copilul.

Mai sunt si alte invataturi biblice care sustin de asemenea ca nasterea este dureroasa, si nu doar pentru femeile fricoase.

Apocalipsa 12.2:

“Ea era însărcinată, ţipa în durerile naşterii, şi avea un mare chin ca să nască.”

Inca o data, durerea care o facea sa tipe se datora nasteriisi nu fricii. Aici, cuvantul pentru “chin” este βασανίζω basaniz,care este folosit de asemenea pentru a descrie chinurile din Iad.

Durerea din timpul nasterii este folosita de asemenea pentru a face comparatie cu agonia.

Mica 4.10:

“Suferă, fiica Sionului, şi gemi ca o femeie la naştere!”

Nu vad in acest verset nici o aluzie care sa ne duca cu gandul ca profetul lui Dumnezeu considera ca agonia din timpul nasterii este doar in mintea femeii care naste.

Isus vorbeste despre aceasta durere in mod metaforicfacand referire la necazurile viitoare:

Matei 24.8:

“Dar toate aceste lucruri nu vor fi decât începutul durerilor.”

Figurile de stil, cum sunt comparatia si metafora, sunt importante deoarece in spatele unei figuri de stil sta o realitate.De exemplu expresia “puternic ca un bou” este figura de stil, dar in spatele acestei figuri de stil sta realitateaconform careia un bou este puternic. La fel, daca folosim expresia “chinurile facerii” in sens figurat pentru a descrie alte dureri si necazuri, aceasta ne spune ca exista o durere reala la nasterea de copii.

Acesta este un lucru grav deoarece invatatura transmisa femeilor conform careia ele trebuie sa aiba dureri la nastere provoaca frica, iar frica da nastere la tensiune, care la randul ei cauzeaza durerea.

Dar asa cum am spus si mai sus, Biblia ne invata in mai multe randuri ca trebuie sa ne asteptamla durerea de la nastere, iar aceasta este folosita in sens figurat pentru a rezuma durerea.

Experiente practice

Experientele trebuie intotdeauna interpretate in lumina Scripturii si niciodata invers. De exemplu, compatrioata dumneavoastra, canadianca Mary Kassian, care are calificari atat in medicina de reabilitare cat si in teologie sistematica, si care este profesor la Seminarul Teologic Baptist din Sud (SUA), scrie in cartea sa excelenta Femeia, Creatia si Caderea:

Nasterea este dureroasa. Am citit despre ea si am crezut in ea inainte de nasterea primului copil, si cu toate acestea nimic nu m-a putut pregati pentru agonia intensa din timpul travaliului. Durerile din timpul travaliului pur si simplu nu pot fi explicate cuiva care nu le-a experimentat niciodata. Dr. Ronald Melzack, un expert in domeniul durerii, a terminat de curand o cercetare asupra intensitatii durerii la nastere. El a gasit ca, in medie, durerea la nastere se afla printre cele mai severe dureri. Conform studiului sau, durerea de la nastere este intrecuta doar de suferinta cauzata de un cancer in faza terminala, dar de obicei este mai mare decat durerea la amputarea unui deget fara anestezie.1 Este greu de imaginat o nastere fara durere; totusi, asta a avut in minte Creatorul inainte de Cadere. De aceea, prima parte a judecatii rostite asupra femeii cuprinde durere fizica si mentala, precum si durere emotionala si tulburare in nasterea de copii.2

Fara indoiala ca frica poate mari durerea, si ca unele femei mai norocoase pot experimenta ocazional nastere fara dureri.3 Dar este greu de crezut ca durerea experimentata in general la nastere este doar in mintea mamei, adica nu este legata sa stimuli fizici externi. Un prieten de-al meu doctor spune ca la majoritatea nasterilor perineul este atat de tare intins incat nu in putine cazuri se rupe. De aceea se apeleaza la taierea lui cu scop profilactic .4 Profesoara Kassian mentionata mai sus spune foarte clar ca nu s-a asteptatla asa o mare intensitateadurerilor la nasterea primului copil, deci aceasta durere nu putea fi cauzata de frica. O alta experienta este cea a sotiei mele care spune:

Daca unei femei in travaliu i se administreaza medicamente contra durerii pentru a micsora durerile nasterii, nu se poate ca ea sa experimenteze doar dureri induse de frica atunci cand acestea isi pierd efectul. Daca aceste dureri ar fi induse de frica, atunci durerea s-ar instala doar dupa ce femeia isi redescopera fricadupa ce se trezeseste. Avand in vedere ca am fost terminata dupa travaliul prelungit care a durat 24 ore la nasterea fiului nostru, te asigur ca dureream-a trezit de fiecare data cand medicamentele isi pierdeau efectul. Nu aveam nici un motiv sa ma trezesc din cauza fricii (somn indus de medicamente=nici o durere).
Photo sxc.hu Baby

De asemenea, durerea intensa poate fi un indicator al unei probleme fundamentale. Daca o femeia ajunge sa creada ca durerea este doar in capul ei, ea ar putea in mod incorect sa ignore semnalele date de Dumnezeu, mai ales ca pragul de toleranta al durerii este relativ. Daca as fi crezut ca toata durerea din timpul travaliului era indusa doar de frica, atunci fiul meu nu ar fi astazi aici, si nici eu poate nu as mai fi, deoarece durerea severa i-a facut pe doctori sa aibe o reactie imediata ca raspuns la durerea mea.

Multe femei dau nastere la copii fara frica si fara durere.

Acest lucru este o binecuvantare fie ca este vorba de anestezie, fie ca e vorba de cazurile exceptionale la care am facut referire si mai sus. Dar asa cum am aratat, eu as respinge inevitabila legatura frica-durere.

Alinarea blestemului

Crestinii ar trebui sa fie primii care sa se increada in planul lui Dumnezeu.

Asa este. Dar crestinii ar trebui sa fie de asemenea primii care sa realizeze limitarile pe care le-a impus Caderea. Altfel, daca neglijam acest aspect al invataturii biblice, am putea gandi ca noi nu trebuie sa folosim niciodata vaccinuri sau antibiotice, deoarece noi ar trebui sa ne incredem in “felul in care a facut Dumnezeu sistemul imunitar”. De asemenea, ar trebui sa credem ca un apendice isi va reveni dupa o apendicita fara a fi inlaturat?

Cum ramane cu femeile care au nevoiede cezariana? Mama lui Iulius Caesar s-a temut mai tare decat alte mame si din aceasta cauza bebelusul nu vroia sa iasa afara? Uneori operatiile de cezariana sunt necesare pentru a salva atatviata mamei cat si a copilului.

De asemenea, exista un principiu biblic care este o binecuvantare pentru a alina aspectele Blestemului. De aceea Isus a vindecat bolnavii si pe cei cu dizabilitati, a inviat mortii si l-a laudat pe bunul samaritean pentru ca a avut grija de calatorul jefuit si batut. In mod asemanator, mila pentru cei intristati ca urmare a Blestemului a dus la fondarea de orfelinate si spitale si la abolirea sclaviei.

Acest principiu a fost acela care l-a motivat pe James Simpson sa descopere anestezia contra durerilor de la nastere, pentru a alina acest aspect al Blestemului. El a spus de asemenea ca anestezia nu poate fi rea din moment ce Dumnezeu a folosit-o pentru a o crea pe Eva din coasta lui Adam. Cea mai celebra pacienta a sa a fost Regina Vivctoria insasi, care a fost asa de multumitoare pentru ceea ce ea numea “cloroformul binecuvantat”.

Truda lui Adam este simtita si de oameni de stiinta si de chirurgi care nu au lucrat niciodata nici macar o gradina; si ei se confrunta zi de zi cu consecintele unei lumi cazute. Truda Evei este simtita si de catre femeile care dau nastere la copii fara durere; prin aceasta li se aminteste in fiecare zi ca dau nastere la copii intr-o lume cazuta.

Aceasta este in mare parte adevarat.

Pentru un studiu mai aprofundat, va recomand Nasterea naturala si familia,de Helen Wessel.

Bineinteles, CMI nu poate lua parte la asemenea probleme in afara mandatului, care se traduce prin apararea autoritatii biblice, mai ales a creatiei realizate de catre un Dumnezeu Trinitar. Noi nici nu acceptam, nici nu ne opunem diferitelor abordari in ce priveste nasterea de copii.

Am citit despre o perspectiva diferita a unei mame care nu credea ca ea trebuie sa treaca prin “minunata experienta a nasterii naturale a unui copil” care, chipurile, e necesara pentru a fi o femeie implinita. In schimb, ea spunea ca obiectivul ei era sa aibe un copilsanatos; nasterea era un mijlocpentru a atinge acest obiectiv, indiferent de modul in care se realiza.

Va multumesc inca o data pentru resurse asa de minunate!

RL
Canada

Cu mare placere

Jonathan Sarfati

CMI–Australia

Referinte si note

  1. James Carlisle, Durerile din timpul travaliului inca sunt severe – cercetare, Edmonton Journal,sectiunea D, 14 octombrie 1985. Înapoi.
  2. Mary Kassian, Femeile, Creatia si Caderea,p. 25, Crossway, Westchester, Illinois, 1990. Înapoi.
  3. Stimulii fizici externi pot fi impiedicati uneori sa cauzeze o senzatie dureroasa constienta printr-un proces asemanator cu auto-hipnoza, dupa cum atesta un raport recent despre lipsa durerii intr-o operatie importanta in timp ce pacientul era treaz. Dar acest lucru este diferit de sugestia ca durerea din timpul unei operatii, de exemplu, este invariabil datorata anxietatii si nu cutitului chirurgului. Înapoi.
  4. Desi studii recente sugereaza ca epiziotomia nu este neaparat cel mai intelept mod de a actiona. Înapoi.

Helpful Resources

Life Before Birth
by Gary E Parker
US $13.00
Hard cover