Explore
Also Available in:

Scelidosaurus—Dovezi ale îngropării rapide în Jurasicul timpuriu

de
tradus de Cristian Monea (Centrul De Studii Facerea Lumii)

fig-1-moulded-sculpture-of-scelidosaurus
Figura 1. Sculptură turnată a lui Scelidosaurus, expusă în Muzeul Lyme Regis, Anglia (fotografiată de autor)

De-a lungul anilor, o serie de exemplare ale dinozaurului Scelidosaurus care a trăit pe uscat au fost găsite de-a lungul coastei jurasice, între Charmouth și Lyme Regis, în stâncile Black Ven din formațiunea de argilit Charmouth. Acestea sunt asociate perioadei Lias timpurie, sau Jurasicul timpuriu, și datate conform intervalului de timp uniformitar standard la aproximativ 190 Ma. Coasta Jurasică este în mod normal remarcată pentru fosilele marine, dar straturile conțin fosile de plante și animale care trăiesc pe uscat, cum ar fi lemnul și muștele, amestecate cu amoniți marini în aceleași straturi. Scelidosaurus era un dinozaur erbivor patruped, cu membrele anterioare puțin mai scurte decât cele posterioare. Era un dinozaur din ordinul Ornithischia, adică având „șold de pasăre”. Este de remarcat faptul că paleontologii nu cred că păsările au evoluat din dinozauri cu șolduri de păsări, ci din dinozauri teropode din ordinul Saurischia; adică dinozauri „cu șold de șopârlă”. Protecții osoase, sau osteoderme, au fost găsite pe lateral și pe spate în rânduri, care au format o armură pentru animalul în viață, în mod similar cu osteodermele de pe crocodili (spre deosebire de Scelidosaurus, crocodilii sunt carnivori și din ordinul Saurischia). Animalul avea de obicei aproximativ 3-4 m lungime (figura 1).

Descoperea lui Scelidosaurus

James Harrison a găsit primul exemplar în 1858, care includea un craniu și câteva oase (figura 2). A fost descoperit ca urmare a activității de extracție de la Black Ven și a fost trimis lui Richard Owen, care l-a numit Scelidosaurus harrisonii în 1859. Scheletul mai complet a fost recuperat în lunile următoare, prezentând osteoderme împrăștiate, dar lipsind aparent membrele anterioare. Aceste descoperiri au fost descrise cu atenție în câteva lucrări: despre craniul și câteva oase în 1861, urmate de descrierea specimenului mai complet în 1863.1,2 Owen a sugerat că animalul a trăit pe uscat sau pe marginea unui râu. Mai mult, el a speculat că, carcasa a fost apoi adusă de apă în aval, în ocean, unde corpul a experimentat o descompunere limitată înainte de îngroparea în noroi.2 Ulterior, rămășițele au fost supuse comprimării geologice în straturi. Descoperirea a fost atribuită stratului Woodstone, parte din Black Ven Marls, care este datat în perioada zăcămintelor marine din Sinemurianul târziu (între 199,3±2 Ma și 190,8±1,5 Ma).3

fig-2-lithograph-of-the-skull-of-celidosaurus-harrisonii
Figura 2. Litografia craniului lui Scelidosaurus harrisonii, din Monografia lui Owen 1861.2

Alte exemplare au fost găsite ulterior în zona din jurul Lyme Regis și Charmouth (și în nordul Arizonei). O altă descoperire a fost descrisă în 1959, în vecinătatea imediată a formațiunii Charmouth; găsit de James Jackson în zona Stonebarrow Marl sau Belemnite Marls (Pliensbachian timpuriu), care se află imediat deasupra descoperirilor descrise de Owen.4 Alte exemplare de Scelidosaurus au fost găsite de-a lungul anilor, inclusiv cu rămășițele de amprente de piele, de exemplu în 1985.5,6 Se consideră că au fost găsite cel puțin două exemplare de Scelidosaurus în aceste straturi pliensbachiene timpurii: datate între 190,8±1,5 Ma și 182,7±1,5 Ma.3,5

Detectivi de dinozauri

Ceea ce are o relevanță suplimentară pentru oamenii de știință creaționiști este că au fost găsite exemplare de Scelidosaurus având conținutul stomacal prezent și amprente de piele.7 Dovezile privind conservarea țesuturilor moi în fosile susțin și mai mult necesitatea îngropării rapide în sedimentul marin, ceea ce este în concordanță cu un potop global. În Marea Britanie, un program de televiziune de pe Channel 4, Dinosaur Detectives (n.t., Detectivi de dinozauri) a fost difuzat la 30 decembrie 2004 și a descris cu atenție implicațiile acestor descoperiri în ceea ce privește cerința de îngropare impusă de dovezi.8

Programul a raportat găsirea unei fosile de Scelidosaurus de 3,5 m lungime în straturile de rocă din Jurasicul inferior, lângă Lyme Regis din Dorset, de către un vânător de fosile local, David Sole, în noiembrie 2000 și a comentat alte descoperiri recente.3 În program, amprentele de piele ale descoperirii din 1985 au fost comparate cu cele ale unui crocodil din cauza modelului și osteodermelor. Rămășițele găsite în 2000 nu păreau să aibă dovezi de piele, dar specimenul a arătat un schelet aproape complet cu oase articulate și chiar și materie vegetală fosilizată în stomacul său. Folosind scanere cu raze X, ei au reușit să arate că vertebrele cozii erau insuficiente pentru ca animalul să fi fost un înotător puternic, ceea ce a confirmat ideea că Scelidosaurus era un dinozaur terestru. Programul a discutat în continuare prezența lemnului fosilizat pe plajă, ceea ce indică tipul de plante pe care animalul le-ar fi consumat.

Principala activitate de detectiv a programului C4 a fost să ia în considerare modul în care un dinozaur terestru ar fi putut fi îngropat rapid în sedimentul marin. Au fost prezentate mai multe idei, dar ipoteza considerată cea mai fezabilă s-a asemănat propunerii lui Owen. S-a propus ca o familie a acestor dinozauri să fi ajuns în mare în urma unei inundații musonice uriașe și apoi a fost îngropată rapid în sediment, conservând unele dintre detaliile incredibile găsite, cum ar fi conținutul stomacului și amprentele de piele. Dar, în mod inconsecvent, oamenii de știință continuă să dateze straturile în care fosilele au fost îngropate conform principiilor uniformitare.

Rezumat

Cercetătorii științifici au făcut progrese bune în activitatea lor de detectivi recunoscând faptul că acești dinozauri tereștri au fost prinși de o inundație – comentariul lor este că trebuie să fi ajuns în mare în urma unui mega-muson și apoi au fost îngropați rapid în sedimentul marin gros ca să aibă loc conservarea bună. Aceasta este similar concluziei lui Owen. Cu toate acestea, paleontologii continuă să dateze specimenul conform principiilor uniformitare, care se bazează efectiv pe presupunerea depunerii treptate.9

S-ar părea că există o logică greșită în această abordare: dacă este necesar să se folosească neo-catastrofismul pentru a explica dovezile, atunci nu mai sunt aplicabile ipotezele uniformitare utilizate pentru datarea straturilor în care se găsesc fosilele. A afirma că specimenele fosile trebuie să fi fost îngropate rapid din cauza dovezilor și apoi a data straturile în care sunt îngropate pe baza presupunerii unei depuneri treptate, este pur și simplu inconsecvent. În plus, este greu de crezut că exemplarele găsite în aceeași vecinătate geografică pot fi atribuite la două perioade diferite (pliensbachianul timpuriu și sinemurianul târziu), despre care se crede că sunt separate de mii sau chiar sute de mii de ani. Dovezile fosilelor indică din ce în ce mai mult îngroparea rapidă prin mai multe straturi, ceea ce ar trebui să forțeze o reevaluare a metodelor și tehnicilor de datare aplicate.

O concluzie mai logică la care se poate ajunge este că straturile de coastă din Jurasic (și credem că, de asemenea, majoritatea celorlalte straturi) au fost depuse într-o perioadă relativ scurtă de timp și că o astfel de catastrofă majoră este în concordanță cu Potopul lui Noe înregistrat istoric.

Referințe și note

  1. Newman, B.H., The Jurassic dinosaur Scelidosaurus harrisoni, Owen, Palaeontology 11(1):40–43, 1968. Înapoi la text.
  2. Owen, R., A Monograph of the Fossil Reptilia of the Liassic Formations, Part 1, Scelidosaurus harrisonii, Palaeontographical Society, London, pp. 1–14, 1861; and Owen, R., A Monograph of the Fossil Reptilia of the Liassic Formations, Part 2, Scelidosaurus harrisonii, Societatea Paleontografică, Londra, p. 1–26, 1863. p. 26: “structura și proporțiile piciorului din spate, pentru viața terestră mai degrabă decât cea acvatică, sau cel puțin pentru obiceiurile amfibii de pe marginea unui râu, mai degrabă decât pentru căutarea hranei în marea deschisă, indică faptul că, carcasa animalului mort a fost a plutit pe un râu, ajungând în Oceanul Liasic, pe fundul noroios al căruia avea să se așeze când pielea ar fi fost atât de descompusă încât să permită scăparea gazelor generate în urma putrefacției. În această situație, carcasa ar atrage pești mari și reptile mari carnivore, iar porțiuni de piele, cu părți proeminente care nu au fost atașate prea puternic de trunchi, ar fi probabil rupte înainte ca greutatea oaselor să fi îngropat complet carcasa în noroi.” Înapoi la text.
  3. Barrett, P.M. și Maidment, S.C.R., Dinosaurs of Dorset: part III—the ornithischian dinosaurs (Dinosauria, Ornithischia) with additional comments on the sauropods, Proceedings of the Dorset Natural History and Archaeological Society 132:145–163, 2011. Înapoi la text.
  4. Delair, J.B., The Mesozoic reptiles of Dorset: part 2, Proceedings of the Dorset Natural History and Archaeological Society (pentru 1958) 80:52–90, 1959. Înapoi la text.
  5. Ensom, P.C., Scelidosaur remains from the Lower Lias of Dorset, Proceedings of the Dorset Natural History and Archaeological Society 108:203–205, 1987; Ensom, P.C., New scelidosaur remains from the Lower Lias of Dorset, Proceedings of the Dorset Natural History and Archaeological Society 110:165–167, 1989. Înapoi la text.
  6. Martill, D., Organically preserved dinosaur skin: Taphonomic and biological implications, Modern Geology 16(1–2):61–68, 1991. Înapoi la text.
  7. Martill, D.M., Batten, D.J., și Loydell, D.K., A New Specimen of the Thyreophoran Dinosaur CF Scelidosaurus with Soft Tissue Preservation, Palaeontology 43(3):549–559, 2000. Înapoi la text.
  8. Acest program, produs de RDF Media Ltd., a fost difuzat anterior pe 9 iunie 2002. Înapoi la text.
  9. Geologii susțin în general actualismul, nu uniformitarismul strict, care permite existența evenimentelor de inundații de un ordin de mărime cunoscut din istoria seculară înregistrată, dar această distincție nu pare să fi schimbat ipotezele de datare. Înapoi la text.