Explore
Also Available in:

Sejtmotorok

Creation Gyerekeknek

and
Fordította: Örömhír Alapítvány

15028-ferrari
©123rf.com/jvdwolf

Jó, ha tudod

Motor:olyan gép, amely az energiát mozgássá alakítja

Fehérje:olyan szerves molekula, amely aminosavakból felépülve, meghatározott formát öltve, meghatározott funkciót tölt be az élő szervezetben

Eukarióta sejt: olyan sejt, aminek van sejtmagja. A növények és az állatok eukarióta sejtekből állnak. A baktériumok prokarióták: az ő sejtjeik nem tartalmaznak sejtmagot

Fordulatszám:a percenként megtett teljes fordulatok száma

Hatékonyság:mozgási energia / befektetett energia

Sok evolucionista szerint az evolúció tervezetlen:

15028-dawkins

“Lehet, hogy a kerék esetében egyértelműen felfedezhető a mérnöki munka, de az evolúcióval kapcsolatban még nem találtak erre utaló jelet.”

Richard Dawkins, híres evolucionista és ateista

A technika életünk minden területére hatással van, és néhány közülük igazán elképesztő. Vegyük például a 2018-as Ferrari 812-t! Áramvonalas, menő, meg minden. De a motorja a legszuperebb: ennek köszönhetően végsebessége 340 km/h. A Racer X drón négy propellerrel rendelkezik, amelyek 46000 fordulatot tesznek meg percenként, és a drón végsebessége 283 km/h. Ezek hihetetlenül összetett gépek. Tervezésüket és tesztelésüket több mérnöki csapat végezte, hogy minden motor és mozgó alkatrész összhangban működjön.

Az autómotorok egyik problémája az, hogy rengeteg energia kárba vész hő formájában ahelyett, hogy hasznosulna a kerekek forgatásában. Ezért az autóknak hűtőrendszerre van szükségük, különben a motor túlmelegedne. A hatékonyabb motorok esetében kevesebb energia vész kárba, és több hasznosul mozgási energiaként. A legjobb benzines motorok mindössze 30%-os hatékonysággal dolgoznak (vagyis a befektetett energiának kevesebb, mint egyharmada alakul át mozgási energiává). A legjobb hibrid autómotorok hatékonysága nagyjából 45%-os.

15028-droneDavid Stock / Alamy

A technológiai fejlesztés egyik irányultsága az, hogy kisebb méretű motorok gyártására törekszünk. Ez viszont azért nehéz, mert egy motornak sok különböző, egymással tökéletesen összehangoltan működő alkatrészre van szüksége a működéshez, így egy bizonyos méretnél kisebbet már igen nehéz előállítani. Ha a technológia már annyira apró, hogy mikroszkóp nélkül nem is látjuk, nanotechnológiának nevezzük.

Parányi motorok a sejtjeinkben

Tudtad, hogy mindannyiunkban többmilliárd olyan motor van, ami annyira bonyolult, hogy senki sem tudna olyat építeni? Mégpedig a sejtjeinkben. A világ legkisebb motorja az ATP-szintetáz (lent), amiből több milliárd van a testedben. 100.000 darab is elférne belőlük egymás mellett egyetlen milliméteren belül.

15028-atp

Nagyon fontos, hogy jól működjenek, mert ezek készítik az üzemanyagot a sejtjeink működéséhez. Egy ATP nevű anyagot állítanak elő – nagyjából a testtömegeddel azonos mennyiségű ATP-t minden nap! A cián azért olyan halálos méreg, mert meggátolja az ATP előállítását.

Ezt a motort a sejt egy másik részéből nyert elektromos energia hajtja meg, ami lényegében egy apró elemhez hasonlóan működik. Percenként 10.000 fordulatot tesz meg, és minden fordulat három ATP molekulát hoz létre. Az ATP motor csaknem 100%-os hatékonyságú: szinte az összes elektromos energiát ATP molekulává alakítja.

Az ATP-szintetáz nem alakulhatott ki evolúció révén, mivel az evolúcióhoz szükség van egy olyan élőlényre, amely képes önmagát megtöbbszörözni, és az ismert élőlények minden egyede rendelkezik ATP-szintetázzal – erre szükség van az élethez.

Ha a szüleid megengedik, látogass el a creation.com/atp weboldalra, ahol megnézhetsz egy angol videót az ATP-szintetázról működés közben!

Egy másik lenyűgöző példa az „isteni technológiára” az úgynevezett kinezin motor. A tested rengeteg különböző fehérjét állít elő, amelyek szükségesek a sejtek megfelelő működéséhez – de aztán ezeknek el is kell jutniuk a megfelelő helyre. Ehhez kell a kinezin motor. A kinezin egy „sétáló molekula”, amely parányi utakon eljuttatja a fehérjéket a sejten belül a megfelelő helyre – méghozzá címkék segítségével! Egy millimétert 125.000 „lépésből” tesz meg, és másodpercenként 100 lépést halad.

Menj fel a creation.com/incredible-kinesin weboldalra, hogy láthass kinezin motorokat működés közben!

Evolution’s Achilles’ Heels, Zac Bavas
15028-kinesin

Ki alkotta ezeket a motorokat?

Az ATP a sejtek általános üzemanyaga, tehát minden élőlény rendelkezik ATP-szintetázzal (kivéve néhány parazita baktériumot, amelyek valószínűleg olyan baktériumokból fejlődtek vissza, amelyek erdetileg rendelkeztek ezzel). És minden eukarióta sejt rendelkezik kinezinnel. Ez azt jelenti, hogy ha az evolúció igaz lenne, akkor ezeknek a bonyolult motoroknak már az élet kezdete óta jelen kellene lennie jelenlegi formájukban. De hogy épülhettek meg ezek a bonyolult motorok egy intelligens alkotó mérnök nélkül?

A fent említett gépek megtervezéséhez több mérnöki csapatra volt szükség, hogy megfelelően működjenek. Ezek a motorok viszont még bonyolultabbak, mint egy autó vagy egy drón motorja! Ezeket az elképesztően összetett motorokat a sejtben csak Isten alkothatta.

A Biblia azt mondja a Zsoltárok 139:13-ban: „Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében.” Ez azt jelenti, hogy Isten alkotott minket, a belső szerveinket, és a sejtjeinkben lévő csodálatos motorokat is.

A gépi motorokat mérnökök tervezték, ezt senki sem vitatja. Senki sem gondolja, hogy egy luxusautó motorját egy tornádó hordta volna össze egy roncstelepen. Érthetetlen, hogy vajon miért gondolják akkor még ma is sokan, hogy a sokkal lenyűgözőbb sejtmotorok csak úgy véletlenül „fejlődtek ki”.

©123rf.com/Viacheslav Iakobchuk
15028-lego

Légy hatással a világra!

Fantasztikus sejtmotorokról olvastál. De miért fontos, hogy tudj ezekről? Mert már ilyen fiatalon is építed a jövőt! Lehetnek olyan kedves családtagjaid és barátaid, akik nem hallottak még hiteles beszámolót a Bibliáról és a teremtésről. Ha elmagyarázod nekik, amit megértettél a sejtmotorokról, segíthetsz nekik, hogy az eredeti megvilágításban is megláthassák a Teremtőt, Jézus Krisztust, a Bibliát – és végülis az egész világot.

Gondolkodj el!

– Milyen dolgokat használsz nap mint nap, amelyek motorral működnek?

– Honnan tudhatod, hogy azokat a motorokat valaki megtervezte?