Explore
Also Available in:

Bent maradt a tojás a stresszes tojóban

Fordította: Hárs Anikó (firemedia.hu)

fosszilis tyúk tojatlan tojással© Nature Communications

Kínában találtak egy részlegesen fennmaradt megkövesedett madarat toll-lenyomattal, 110 millió évesre becsült üledékben. Lenyűgöző, hogy ennek az Enantiornithes (egy kihalt fajcsoport, „fordított madár” névvel is utalnak rájuk) csoportba tartozó madárnak még tojás­ma­rad­vá­nyo­kat is találtak a testüregében! Ez az első ilyen ismert példa a fosszilis leletek között. A madarat Avimaia schweitzerae („Schweitzer anyamadara”) névre keresztelték dr. Mary Schweitzer kutató tiszteletére, aki úttörő munkát végzett a kövületekben található lágyrész-leletek kutatásában.

„Deformáltsága ellenére a tojás kiváló állapotú. Még a tojáshéj olyan részei is jó állapotban maradtak, amiket ritkán lát­ha­tunk a kövületekben: például a tojás mem­bránja és a kutikula, amelyek több­nyire fehérjékből és más szerves anyagokból állnak.”

A kétdimenziósan konzerválódott tojásrétegek száma négy és hat között volt a keresztmetszet alapján, ami rendellenes kettős rétegre utal. A kutatást vezető dr. Alida Bailleul kifejtette:

„Ennek a tojónak a reproduktív rendszere rendellenesen mű­kö­dött. Az egészséges madártojások esetében található egy­ré­te­gű héj helyett ez a tojáshéj két rétegből áll, ami azt jelzi, hogy a tojás túl hosszú ideig volt a hasüregben. Ez az állapot gyakran előfordul a madaraknál, mégpedig stressz okozza. A le nem rakott tojást ilyenkor egy második tojáshéj vonja be—vagy néha még több is.”

A traumatikus élményt okozhatta a mintegy 4500 évvel ezelőtti Noé-korabeli özönvíz—valószínűleg ez a magyarázata a második tojáshéj kialakulásának. Az ásványi anyagokban gazdag üledékben történő gyors bete­me­tő­déshez szükséges körülményeket is az özönvíz eredményezhette, amelyek hozzájárultak mind a tojás, mind a tojó kövületként való meg­ma­ra­dá­sá­hoz.

  • Bailleul, A. and 7 others, An Early Cretaceous enantiornithine (Aves) preserving an unlaid egg and probable medullary bone, Nature Communications 10:1275, 2019.
  • Bell, V., Ancient bird that died 110-million-years-ago is found perfectly preserved with an egg inside its body, dailymail.co.uk, 20 Mar 2019.

További irodalom