Explore
Also Available in:

Τι υπάρχει μέσα στο αυγό;

Μια γελοιογραφία της pterosaur κάθεται στα αυγά σε μια φωλιά

Λύνοντας τα μυστήρια

από τον David Catchpoole
μεταφρασμένο από Vera Kavasilas

Φανταστείτε ένα δοχείο γεμάτο με άμορφα κομμάτια μετάλλου, πλαστικού και μερικά στιπάκια υπολογιστών. Θα μπορούσατε να τα φανταστείτε να μετατρέπονται σε ηλεκτρονικό αυτοκίνητο μοντελισμού; Τότε καθώς μεγαλώνει, να απορροφάει περισσότερα υλικά καθώς και ενέργεια από το περιβάλλον του; Τι είδους ανεπτυγμένη μηχανική υπολογιστών θα ήταν απαραίτητη; Όσον αφορά σκέψεις ‘γάμου’ με κάποιο άλλο σαν κι αυτό ώστε να επαναληφθεί ολόκληρος ο κύκλος δημιουργώντας ένα άλλο δοχείο με μέταλλα, πλαστικό και ηλεκτρονικά … τέτοιες ιδέες θα μπορούσαν δικαίως να απορριφθούν ως γελοία παρατραβηγμένα ακόμα και στην τεχνολογικά ανεπτυγμένη εποχή μας. Ωστόσο στον κόσμο γύρω μας, παρόμοια πράγματα συμβαίνουν συνέχεια σε αυτά τα θαύματα καλυμμένα με κέλυφος ονομαζόμενα αυγά.

Από το αυγό στη κότα

Τα αυγά κότας γεννιούνται μόνο 25 ώρες μετά από την ωορρηξία (δηλαδή την απελευθέρωση του ωαρίου από τις ωοθήκες της κότας). Σπάζοντας το κέλυφος ενός φρέσκο-γεννημένου γονιμοποιημένου αυγού αποκαλύπτεται μια μικροσκοπική (2 mm σε διάμετρο) λευκή μάζα κυττάρων—ο βλαστόδισκος—πάνω από το κρόκο.1 Εάν ένα ολόκληρο αυγό κρατηθεί ζεστό κάτω από μια κότα ή μέσα σε έναν επωαστικό κλίβανο, τότε το κοτοπουλάκι θα αναπτυχθεί από τα κύτταρα του βλαστόδισκου με τις σωματικές πτυχώσεις του εμβρύου να αρχίσουν να διαχωρίζονται από τον κρόκο.

John P. Giesy, Michigan State University Ένας κορμοράνος με μια στριμμένη ακατάλληλο ράμφος
Τα πτηνά που γεννιούνται από υπερβολικά εύθραυστα κελύφη αυγών έδωσαν για πρώτη φορά παγκόσμια το σήμα κινδύνου για βιομηχανικούς ρύπους. Τα τεχνητά χημικά είναι επίσης υπεύθυνα για μεταλλαξογόνες ανωμαλίες στους κορμοράνους.

Σημαντικό στη ανάπτυξη του εμβρύου είναι η δημιουργία διαφόρων μεμβρανών (partitions) περιλαμβανομένου και του σάκου του κρόκου, το άμνιο και τις αλλαντοϊνες. Το άμνιο περιβάλει το έμβρυο μέσα σε μια κοιλότητα γεμάτη υγρό το οποίο όχι μόνο προστατεύει το έμβρυο από εξωτερικές ακραίες θερμοκρασίες, αλλά και από κραδασμούς όταν το αυγό χτυπηθεί. Με το έμβρυο προστατευμένο από το εξωτερικό κόσμο με το κέλυφος,2 τίθεται το πρόβλημα για το πώς να ξεφορτωθεί τα απόβλητα. Εδώ γίνονται οι αλλαντοϊνες τόσο σημαντικές, καθώς χρησιμεύουν ως σάκοι σκουπιδιών του εμβρύου. (Όταν γεννηθεί το κοτοπουλάκι, τα συσσωρευμένα απόβλητα βρίσκονται κολλημένα στο εσωτερικό του κελύφους.)

Καθώς αυτέ οι μεμβράνες σχηματίζονται, το έμβρυο συνεχίζει και αναπτύσσεται διαφοροποιώντας τα συστήματα των οργάνων του. Τέσσερις μέρες μετά τη γονιμοποίηση του αυγού, η καρδιά είναι εμφανής και μεγάλα αιμοφόρα αγγεία φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί έξω από το έμβρυο και μέσα στο κρόκο. Μέσα σε οχτώ ημέρες τα μάτια με μαύρο χρώμα είναι ευδιάκριτα. Την 11η ημέρα ο εγκέφαλος είναι εμφανής μέσα από το διάφανο κρανίο, τα άκρα αναπτύσσονται και τα φτερά γίνονται εμφανή μέχρι την 14η ημέρα. Μέχρι την 21η ημέρα (δηλαδή λίγο πριν την γέννηση), το ‘δόντι αυγού’ είναι ορατό—το μικρό εξόγκωμα στην άκρη του ράμφους που χρησιμεύει για να σπάσει το κέλυφος.

Συναρπαστικές αυγοπαραδόσεις

 • Τα αυγά από την αρχαιότητα χρωματίζονταν και ανταλλάσσονταν ως μέρος της ‘τελετής της άνοιξης’.1 Εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε πως το αυγό μπορούσε να θεωρηθεί ως σύμβολο της αναγέννησης της ζωής μετά από έναν κρύο χειμώνα. Σε πολλούς πολιτισμούς, το αυγό αναπαριστά τη γονιμότητα και ήταν το ιερό σύμβολο των Βαβυλωνίων.
 • Καθώς ο Χριστιανισμός απλωνόταν, το αυγό υιοθετήθηκε από πολλούς ως το σύμβολο της Ανάστασης του Χριστού. Οι λαοί της Κεντρικής Ευρώπης έχουν μια μακρά παράδοση στη δημιουργία περίτεχνων διακοσμητικών Πασχαλινών αυγών. Η βασιλική οικογένεια της Ρωσίας κράτησε αυτή την παράδοση, όπως φαίνεται και από τα διακοσμημένα με πετράδια αυγά, φτιαγμένα από τον χρυσοχόο Carl Fabergé από το 1880s έως το 1917.

Βιβλιογραφία

 1. The Extraordinary Egg, fairfield.osu.edu/fcs/openhearthapr23.html, 25 February 2002.

Ένα, δυο, τρία ανάπτυξη!

Τα φρέσκο-γεννημένα κοτοπουλάκια ζυγίζουν περίπου 40 g και είναι τώρα έτοιμα να βρουν τροφή από μόνα τους. Σε ευνοϊκές συνθήκες μπορούν να μεγαλώσουν πολύ γρήγορα, κερδίζοντας βάρος 2.6 kg μέσα σε περίπου έξι εβδομάδες.3

Όλες οι πληροφορίες για τη δημιουργία ενός κοτόπουλου τέτοιου μεγέθους υπήρχαν στο πρωταρχικό μικροσκοπικό βλαστοδίσκο μέσα στο αυγό. Το αυγό, με τη τόσο περίπλοκη εσωτερική δομή, καλυμμένο μέσα σε ένα ενιαίο προστατευτικό κέλυφος και προγραμματισμένο να αναπτυχθεί, θα μπορούσε να προέλθει από την εξελικτική ‘τύχη και αναγκαιότητα’; Η πιθανότητα ενός αυγού, έξω από την έννοια ενός Θεού Δημιουργού απλούστατα αψηφά την λογική. (Ρωμαίους 1:20).


Τι ήρθε πρώτα; Η κότα ή το αυγό;

Οι εξελικτικοί θα έδιναν την εξής εξήγηση. Μια κότα προέρχεται από ένα αυγό κότας. Αλλά στο παρελθόν, λένε, θα πρέπει να υπήρχε κάτι σχεδόν σαν κότα (αλλά όχι ακριβώς) το οποίο δημιούργησε την πρώτη κότα, διαμέσου των μεταλλάξεων (τυχαίων γενετικών λαθών κατά την αντιγραφή). Δεδομένου του Νόμου της Κληρονομικότητας του Μέντελ, η μετάβαση από μη-κότα σε κότα μπορεί μόνο να γίνει μέσα στο αυγό. Οπότε, λένε το αυγό ήρθε πρώτο.1,2

Ας αγνοήσουμε εδώ, ότι όλο το σχέδιο τους βασίζεται στην πεποίθηση ότι πρέπει να προστεθούν τεράστιες ποσότητες νέων πληροφοριών για να μετατραπεί ένα πρωτόγονο ψάρι σε κότα (δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ καμία μετάλλαξη που να προσθέτει πληροφορίες στο DNA—ακριβώς το αντίθετο).3 Τι λέει η Βίβλος για αρχαίο ερώτημα της κότας και του αυγού;

Σύμφωνα με τη Γένεση α, ο Θεός δημιούργησε όλα τα ζώα και τα πτηνά καθένα ‘σύμφωνα με το είδος του’, και μετά έδωσε την οδηγία να πολλαπλασιαστούν και να πληθύνουν ώστε να αυξηθούν στη Γη.

Οπότε, ο Θεός σχεδίασε και δημιούργησε το ‘είδος κότα’ (αρσενικό και θηλυκό) και αργότερα γεννήθηκε το πρώτο ‘αυγό κότας’. Για να μπορέσει ο πρώτος πληθυσμός κότας να δημιουργήσει μια μεγάλη ποικιλία αυτού του είδους, θα πρέπει να ήταν γενετικά πιο πλούσιος οπότε και διέφερε από τους σύγχρονους πληθυσμούς. Αλλά το συμπέρασμα είναι ότι η κότα ήρθε πρώτη , πριν από το αυγό.

Βιβλιογραφία

 1. The egg came before the chicken, nyu.edu/gsas/dept/philo/faculty/sorensen/papers/egg.html, 18 February 2002.
 2. Which came first, the chicken or the egg?, howstuffworks.com/question85.htm, 18 February 2002.
 3. Spetner, L., Not by chance!, The Judaica Press Inc., New York, pp. 138, 159–160, 1997.

Ένα μεγάλο μεγάλο αυγό δεινόσαυρος ορυκτών

Τί είναι ένα ‘αυγό’;

Στη βιολογία, ο όρος ‘ωά’ (αυγά) συχνά αναφέρεται στα θηλυκά γενετικά κύτταρα ή γαμέτες, για διάφορα είδη από τα κουνέλια μέχρι τις σεκόγιες, από τις καμήλες μέχρι και τα καλαμπόκια.

Ωστόσο, ‘ωά’ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει ολόκληρη την εξειδικευμένη κατασκευή ή το αυγό όπου περιέχεται το ωάριο, οι διάφορες μεμβράνες και τα θρεπτικά συστατικά. Οπότε, για τους περισσότερους ανθρώπους ένα αυγό είναι ένα αναπαραγωγικό σώμα με σκληρό περίβλημα (που κανονικά θεωρείται φαγώσιμο) το οποίο παράγεται από ένα πτηνό ή ένα ερπετό.

Αλλά δεν είναι μόνο τα αυγά των πτηνών ή της χελώνας που θεωρούνται ως τροφή. Τα αυγά των ψαριών καταναλώνονται με ενθουσιασμό από πολλούς παγκοσμίως. Στη Ρωσία, το χαβιάρι –αλατισμένα αυγά οξύρυγχου-είναι μια ακριβή λιχουδιά.1

Όλα τα πτηνά και μερικά ερπετά και ψάρια είναι ωοτόκα—τα αυγά τους συνεχίζουν να αναπτύσσονται εφόσον έχουν γεννηθεί και εκκολάπτονται αργότερα. Μερικά ερπετά (π.χ. θαμνόφιδα) και ψάρια (π.χ χρωματιστοί κυπρίνοι) είναι ωοζωοτόκα—δηλαδή έχουν αυγά με κελύφη τα οποία εκκολάπτονται την ώρα που γεννιούνται δίνοντας την εντύπωση ‘ζωντανής γέννας’. Ωστόσο, (αντίθετα με την περίπτωση στους ζωοτόκους οργανισμούς οι οποίοι γεννούν μικρά—π.χ. πρόβατα), μετά την σύλληψη το σώμα της μητέρας δεν τροφοδοτεί θρεπτικά συστατικά—μόνο οξυγόνο—στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, το οποίο αναπτύσσεται με την ενέργεια του κρόκου.

Βιβλιογραφία

 1. Encyclopedia Britannica, 15th Ed., 2:976, 4:386, 1992.

Θαυμαστά αυγά

Ένας ελέφαντας-πουλί αυγό
 • Εάν βράσουμε φρέσκα αυγά (ακόμα ζεστά) το κέλυφος είναι κολλημένο στο ασπράδι κάνοντας τα δύσκολα στο ξεφλούδισμα. Αλλά καθώς η μάζα του αυγού συρρικνώνεται εξαιτίας της απώλειας νερού μετά από μερικές μέρες σε ξηρή ατμόσφαιρα ή στην κατάψυξη, η μεμβράνη αποδεσμεύεται από το σκληρό κέλυφος βοηθώντας στο εύκολο το ξεφλούδισμα.
  τα αυγά σκληραίνουν όταν τα βράζουμε λόγω της θερμότητας που σπάζει (ξεδιπλώνει) τις πρωτεΐνες η οποία μετά τις επιτρέπει να σχηματίσουν νέους πιο ισχυρούς δεσμούς με άλλες πρωτεΐνες. Καθώς σχηματίζονται αυτοί οι πιο ισχυροί δεσμοί οι πεπτιδικές αλυσίδες δεν μπορούν να γλιστρήσουν η μία από την άλλη, κάνοντας το αυγό σκληρό. Το χτύπημα των ασπραδιών των αυγών επίσης σπάει τους πρωτεϊνικούς δεσμούς δημιουργώντας νέους πιο ισχυρούς δεσμούς ώστε το υλικό δεν μπορεί να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση.
 • Σημεία αίματος στο αυγό είναι το αποτέλεσμα ρήξης ενός ή περισσότερων μικρών αιμοφόρων αγγείων στον κρόκο κατά την ωορρηξία.
 • Οι διπλοί/τριπλοί κρόκοι δημιουργούνται όταν δύο/τρία ωάρια απελευθερώνονται από την ωοθήκη ταυτόχρονα ή όταν η πρόοδος του ωαρίου της προηγούμενης μέρας στη σάλπιγγα είναι αργή και φτάνει το επόμενο ωάριο.
 • Οι διαφορές στο χρώμα του εσωτερικού του αυγού οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Εάν είναι πολύ φρέσκα το ασπράδι του αυγού (αλβουμίνη) θα είναι θολό, ενώ ένα διάφανο ασπράδι αυγού είναι ένδειξη γήρανσης. Το ροζ ή το ιριδίζον χρώμα στο ασπράδι του αυγού είναι ένδειξη βακτηριακής αλλοίωσης. Το χρώμα του κρόκου διαφέρει ανάλογα με τη διατροφή της κότας—πιο ανοιχτόχρωμο για μια άχρωμη διατροφή (π.χ. καλαμποκάλευρο) και σκούρο κίτρινο εάν η κότα τρώει αρκετές κίτρινες-πορτοκαλί φυτικές χρωστικές που ονομάζονται καροτενοειδή (π.χ. πέταλα του κατιφέ και κίτρινο καλαμπόκι). Η πράσινη επιφάνεια στον κρόκο δημιουργείται από ενώσεις θείου μέσα στο ασπράδι που αντιδρούν με ενώσεις σιδήρου στον κρόκο και είναι το αποτέλεσμα υπερβολικού ψησίματος. Το χρώμα του κελύφους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στο είδος της κότας. Οι κότες με λευκά φτερά όπως Λιβόρνο γεννούν λευκά αυγά. Οι κότες με σκουρόχρωμα φτερά (κόκκινα-μαύραα) γεννούν καφέ αυγά. Οι κότες Araucuna της Νοτίου Αμερικής γεννούν αυγά με κελύφη χρώματος από γαλανό μέχρι και ανοιχτόχρωμο πράσινο..1
 • Το αυγό γεννιέται με την στρογγυλεμένη του άκρη πρώτα.
 • Τα αυγά ορτυκιών έχουν εκκολαφθεί με επιτυχία στο διάστημα (στο Ρωσικό διαστημόπλοιο Mir το 1990 και 1992).2
 • Το εξαφανισμένο γιγαντιαίο πουλί ελέφαντας (Aepyornis maximus) της Μαδαγασκάρης γεννούσε αυγά μήκους 39 cm με όγκο 12 λίτρα. Από τα ζωντανά πτηνά, το αυγό της στρουθοκάμηλου είναι το μεγαλύτερο με μήκος μέχρι και to 20 cm κα βάρους μέχρι και 1.76 kg—ίσο σε όγκο με 24 αυγά κότας. Το μικρότερο γνωστό αυγό ανήκει στο κολιμπρί (Mellisuga minima) μήκους λιγότερο από 9.9 mm και βάρους 0.365 g.3,4
  Το μεγαλύτερο αυγό δεινοσαύρου (Κίνα) έχει μήκος 46 cm.5,6

Βιβλιογραφία και σημειώσεις

 1. The Extraordinary Egg, fairfield.osu.edu/fcs/openhearthapr23.html, 25 February 2002.
 2. Incubator-Integrated Quail Experiments on Mir, spaceflight.nasa.gov/history/shuttle-mir/science/fb/sc-fb-quail.htm, 26 February 2002.
 3. Bird facts, www.obelus.com/birds/facts.html, 26 February 2002.
 4. The Amazing World of Birds, earthlife.net/birds/intro.html, 27 February 2002.
 5. Dinosaur eggs, nationalgeographic.com/dinorama/eggs.html, 27 February 2002.
 6. The animal pairs that God brought to Noah to put aboard the Ark would most likely have been juveniles (perhaps timed to reach maturity at the end of the Flood—ready to repopulate the Earth).
  The relatively small size of dinosaur eggs shows that juveniles of even the largest dinosaur species were small enough to be easily accommodated in the Ark’s huge volume. See Grigg, R., Thunder lizards, Creation 22(4):14–17, 2000.

Βιβλιογραφία και Σημειώσεις

 1. Information in this section is drawn from Curtis, H., Biology, 4th Ed., Worth Publishers, New York, pp. 859–864, 1983.
 2. The shell stops the egg drying out but is porous enough to allow oxygen to filter in to the developing chick. It also protects the egg from most bacteria. A crack in the eggshell a few days after laying is usually fatal, as it allows bacteria to penetrate. A crack will also cause excessive moisture loss.
 3. Agri Facts: Poultry and Egg Industry, nfpc-cnpa.gc.ca/english/factpoultryeggstructure.html, 26 February 2002.

Helpful Resources

Discovery of Design
by Donald DeYoung & Derrik Hobbs
US $15.00
Soft cover