Explore
Also Available in:

Енох: людина, яка ходила з Богом

Автор: Літа Сандерс (Lita Sanders)
Переклад: Олександр Бурцев, газета «В’язень» (prisoner.news)

«В’язень» 2(9):15, квітень 2024 р.
Enoch

Генеалогія в Буття 5 сумно повторює той самий рефрен Та й помер він. Хоча із записів ясно, що тривалість життя була набагато більшою, ніж у будь-якої людини сьогодні, основний акцент робиться на смерті. Ніхто в цьому списку не доживає і до тисячі років, перед тим як потрапити під прокляття смерті, за одним разючим винятком.

Енох, прадід Ноя, народився в сьомому поколінні від Адама (Буття 5:21–24). Мовиться, що, як і Ной, Енох ходив із Богом (Буття 6:9). Септуагінта уточнює: мається на увазі, що він догодив Богу. Написано, що патріархи Ізраїлю ходили перед Господом (Буття 48:15), і Давид також (1 Царів 3:6).

Ходіння з Господом має на увазі праведне життя та віру в Бога. Навіть незважаючи на те, що Мойсеєвий Закон ще не був даний, була якась система жертвоприношень (див. Буття 4:2–5) і якесь базове зведення моральних правил. Писання має на увазі, що Енох жив відповідно до того одкровення, яке в нього було. Ми також знаємо, що він мав віру, тому що догодити ж без віри не можна. І той, хто до Бога приходить, мусить вірувати, що Він є, а тим, хто шукає Його, Він дає нагороду (Євреїв 11:6)

Згадка Еноха в генеалогії не закінчується його смертю; радше Писання говорить: І його не знайшли, бо Бог переніс його. У той час як небіблійні писання спекулюють про те, що зробив Енох, щоб стати гідним цього, і як саме Бог прийняв його, Писання не задовольняє нашої цікавості.

Однак ми можемо сказати, що Енох не був особливим, він був занепалим сином Адама та Єви, як і всі інші люди, які колись жили та померли. Він згрішив і потребував спасіння, яке мало прийти через обіцяного Нащадка жінки (Буття 3:15; Матвія 1:18–23). Він став достатньо святим самостійно, щоб ходити з Богом. Жодна людина не здатна цього зробити. Радше Богові було завгодно зробити щось дуже незвичайне в житті Еноха з причин, які не зовсім зрозумілі із цієї розповіді.

Однак якщо ми подивимося на ширший контекст Писання, то, можливо, Бог узяв Еноха, щоб передбачити майбутню поразку смерті, щоб показати, що Та й помер він не матиме останнього слова в долі народу Божого. Бог залишається верховним над смертю, і ми бачимо проблиск майбутніх подій в Еносі.

Ми бачимо, що Енох тричі згадується в Новому Завіті. Він включений у генеалогію Ісуса в Євангелії від Луки 3, що підтверджує його історичність. Автор Послання до євреїв каже: Вірою Енох був перенесений на небо, щоб не бачити смерти; і його не знайшли, бо Бог переніс його. Перед тим як він був узятий, його хвалили за те, що він догодив Богові.

І Юда каже: Про них же звіщав був Енох, сьомий від Адама, і казав: «Ось іде Господь зо Своїми десятками тисяч святих, щоб суд учинити над усіма, і винуватити всіх безбожних за всі вчинки безбожности їхньої, що безбожно накоїли, та за всі жорстокі слова, що їх говорили на Нього безбожні грішники» (Юди 14–15). Це одне з небагатьох місць, де Біблія цитує інформацію з небіблійних джерел.

Чого ми можемо навчитися в Еноха?

Енох вчить нас тому, що спасіння за своєю суттю відбувалося однаково у всіх, навіть до заповіту з Мойсеєм. Довіра Богові та віра в Його одкровення про Себе завжди були центральними. Енох також вказує на те, що смерть — це не природний стан речей і що одного разу Бог покладе цьому край. Тим, хто в Христі, обіцяно воскресіння.

Чи стає джерелом Писання джерело, з якого цитує Писання?

Деякі порушують питання, чи підтверджує цитата Юди з Книги Еноха її право вважатися Святим Письмом. Однак це не єдиний випадок, коли Святе Письмо цитує небіблійного автора. Павло цитує двох грецьких філософів у своєму зверненні до Ареопагу в Діях 17, і він, звичайно, не має на увазі, що їх потрібно канонізувати у Святому Письмі. Крім того, іноді, коли новозавітний автор цитує Святе Письмо, він безпосередньо покликається на Септуагінту, яка відрізняється від масоретського тексту. У цих випадках цитата стає частиною Святого Письма, тому що тепер вона є частиною книги Біблії, але джерело, з якого вона взята, залишається небіблійним.

Подальше читання