Explore
Also Available in:

Єва, ребро й сучасна генетика

Автор: Джонатан Сарфати ()
Переклад: Горячкіна. Г., Редактор: Недоступ А. (creacenter.org)

Eve-rib-modern-genetics

Еволюціоністи стверджують, що популяція людиноподібних істот розвинулася з популяції мавпоподібних істот. Проте, справжня розповідь Очевидця дуже відрізняється. Бог безпосередньо створив першу людину, Адама з пороху земного (Буття 2:7).

Оскільки жодна із тварин не була створена за образом Божим, Бог тепер приступає до створення відповідного помічника для Адама, також створеного за образом Божим:

«І навів Господь Бог на людину міцний сон; і, коли він заснув, узяв одне з ребер його, і закрив те місце плоттю. І створив Господь Бог з ребра, узятого в людини, дружину, і привів її до людини. І сказав чоловік: ось це кістка від кісток моїх і плоть від плоті моєї; вона чоловіковою буде зватися, бо взята з чоловіка». (Буття 2:21-23)

Але в той час, як Бог створив Адама з пороху земного, цей новий супутник буде мати тісний зв'язок з Адамом. У якомусь сенсі цей помічник був би його фізичним нащадком.

Перша в світі анестезія

Тому Бог занурив Адама в дуже глибокий сон, щоб провести першу в світі операцію. Леупольд уточнює:

«Тардема — це дійсно “глибокий сон”… Подібний сон, спричинений анестезією, охоплює почуття й свідомість людини».1
Sir-James-Young-Simpson
Сер Джеймс Янг Сімпсон

Дійсно, ця розповідь надихнула шотландського лікаря сера Джеймса Янга Сімпсона, 1-й баронет (1811-1870), піонер анестезії. Він виявив, що хлороформ присипляє людей і знімає больові відчуття. І він застосував його до породілль — у нього явно лежало серце до матерів. Раніше він наполегливо боровся за те, щоб лікарі ретельно очищали свої руки, допомагаючи жінкам, щоб запобігти смертельної хвороби післяпологової лихоманки, яка вбивала багатьох жінок після пологів. Угорський єврейський лікар Ігнац Земмельвейс (1818-1865) найбільш відомий цим нововведенням.2

Але була деяка хибна псевдо-біблійна опозиція роботі Сімпсона анестезії. Вони стверджували, що Бог призначив жінкам жахливо страждати при пологах. Але чудеса зцілення Ісуса показали принцип, згідно з яким пом'якшення наслідків гріхопадіння вважалося благословенням і правильним вчинком — хоча воно могло бути тільки локальним і тимчасовим. Крім того, з «розумом» опозиції, ми ніколи не повинні рятувати життя, лікувати хвороби або полегшувати будь-який біль, оскільки все це в рівній мірі є результатом гріхопадіння. А Сімпсон, благочестивий прихильник Вільної церкви Шотландії, заперечував далі, вказуючи, що Сам Бог використовував анестезію, щоб створити першу з усіх жінок.3

Ребро

Із сплячого Адама Бог тепер отримує ребро. Єврейське слово тут tsela’ (צֵלָע), що може означати “ребро або бік”. Але більшість перекладів роблять його «ребром», і це правильно, згідно Кейлу й Делитцу:

«צֵלָע означає «бік», і, як частина людського тіла, «ребро». Правильність цього значення, яке дається усіма стародавніми версіями, очевидна із слів «Бог взяв один з його צְלָע֖וֹת [множинна форма tsəlā‘hôt]», які показують, що в людини було кілька з них».4

З цього ребра Бог створює жінку. Унікальність її творіння відображена в різних використовуваних дієсловах: banah (בָּנָה). Воно означає «будувати, творити» і навіть «мода», як і личить останньому творчому акту Бога на тижні творіння. Леупольд пояснює:

«“Побудувати”відноситься до створення структури деякої важливості; це включає в себе конструктивні зусилля. Обидва ці фактори є очевидними в разі створення жінки».5

Божий метод створення жінки підкріплює коротка згадка в Буття 1:27, що й чоловік, і жінка були створені по образу Божому. 2-й розділ Буття показує тісний зв'язок чоловіків і жінок одного з одним, і що вони рівні за своєю природою. Крім того, це початок біблійного вчення про те, що Адам є головою всього людського роду: кожен інший чоловік, який коли-небудь жив, є нащадком Адама. Це означає, що засіб створення Єви в певному сенсі робить її нащадком Адама.

Походження Єви від Адама

ribs

Розповідь у книзі Буття все ще применшує велич творчого акту Бога. Ми можемо припустити, що Бог створив би багато нової матерії, щоб створити дорослу жінку з ребра. Але, як вище сказано, Єва також була нащадком Адама. Оскільки нащадки успадковують свою генетичну інформацію від своїх батьків, цілком ймовірно, що Бог використовував генетичну інформацію Адама, щоб створити Єву. Якщо б гени Єви повністю відрізнялися від генів Адама, то йому було б набагато важче вважати її своїм нащадком.

Тому я думаю, що пропозиція, яку я почув від триразового доктора наук професора Артура Е. Уайлдер-Сміта (1915-1995), вірно: «Бог клонував ДНК Адама, щоб створити Єву». Але є одна очевидна різниця у їхній генетики через їхні різні статі — різні статеві хромосоми. Жінки мають дві Х-хромосоми, в той час як чоловіки мають Х і Y-хромосоми. Таким чином, Y-хромосома визначає чоловіче начало. Тому Уайлдер-Сміт запропонував, щоб Бог знищив Y Адама і подвоїв його “X”, щоб створити жіночу конфігурацію XX.

Тепер не тільки статеві хромосоми, але й всі інші спарені, складаючи всього 23 пари. Таким чином, для будь-якого положення («локусу») в кожній із хромосом людина може володіти тільки двома різними типами (або «алелями») гена. Тобто це буде «біалельний», що має тільки дві можливих алелі для цього локусу. Якщо алелі різні, це називається гетерозіготними, а якщо однакові, то гомозіготними. Якщо б якийсь нащадок Адама і Єви мав алелі, відмінні від цих двох в даному локусі, різні алелі обов’язково6 були б результатом мутацій.

Генетик д-р Роберт Картер показав, що генетичні дані сучасних людей погодяться з тим, що вони походять від Адама і Єви за цим сценарієм «клонування»:

«… більшість варіацій біалельні й можуть бути знайдені в більшості популяцій. Таким чином, у Вавилоні повинно було бути більше мільйона гетерозіготних біалельних локусів. Вони також повинні були бути присутніми при потопі й при створенні світу всього за десять поколінь до цього».7

У чоловіків на одне ребро менше, ніж у жінок?

Деякі скептики звинуватили Біблію у помилці в цьому місці, тому що чоловіки й жінки насправді мають однакову кількість ребер. Але Біблія ніколи не стверджує зворотне. Насправді, це дуже ризикована помилка, тому що такі скептики не явно приймають повністю дискредитований еволюційний погляд, званий ламаркізмом. Це був хибний погляд до-дарвінського французького еволюціоніста Жана-Батіста Ламарка (1744-1829) на «успадкування набутих ознак».

Це помилково: у чоловіків, які втратили палець, немає синів (або дочок, якщо на те пішло) тільки з дев'ятьма пальцями, тому що втрата не впливає на інструкцію ДНК для кількості пальців. У людей з ампутованими кінцівками адже не народжуються діти з подібною ампутацією, і дівчатка не народжуються з дірками в мочках вух.

Насправді, Біблія вчить правильній науці. Пізніше в книзі Буття Бог уклав заповіт із Авраамом. Важливою частиною була певна операція ампутації для Авраама і його чоловічого потомства після нього «у всіх поколіннях їхніх» (17:9-14). Ясно, що ця ампутована частина буде знову з'являтися кожне покоління, спростовуючи ламаркізм. Науки іноді вдається наздогнати Біблію.

Ребра можуть відростати!

Інший випадок, коли наука наздоганяє Біблію, пов'язаний з самим ребром. Тільки останнім часом хірурги виявили, що ребро — це єдина кістка в людському тілі, яка легко відростає!8 Тобто за умови, мембрана, що покриває, звана окістям (з грецького означає «навколо кістки»), залишається неушкодженою (окістя часто застряє в зубах при поїданні запасних ребер). Цьому сприяє багате кровопостачання прикріплених міжреберних («між ребрами») м'язів. Доктор Девід Пеннінгтон, перший пластичний хірург в світі, який успішно пришив людське вухо,9 зазначив: «Реберне окістя має чудову здатність регенерувати кістку, можливо, більше, ніж будь-яка інша кістка».10

Цитування Нового Заповіту

Коли Павло вчить Тимофія про складові чоловіків і жінок, він цитує: «Бо спочатку був створений Адам, а потім Єва» (1 Тимофія 2:13). Важко уявити, наскільки ясніше міг бути Павло, якщо він брав 2 розділ Буття як фактичну історію. А в іншому місці Павло стверджує буквальний порядок творіння:

«Бо не чоловік був створений з жінки, а жінка з чоловіка. І не чоловік був створений для жінки, а жінка для чоловіка. … Проте, в Господі жінка не незалежна ні від чоловіка, ні від жінки; бо як жінка була створена з чоловіка, так і чоловік тепер народжений від жінки. І все це від Бога »(1 Коринтян 11:8-12).

Цей уривок також ілюструє те, як Адам назвав Єву в Буття 3:20, «тому що вона була матір'ю всього живого». Тобто, хоча перша жінка сталася від першого чоловіка, всі чоловіки згодом народжуються від жінок. І те й інше від Бога — за Його образом і подобою (Буття 1:26-28).

Посилання та примітки

  1. Леупольд, Х. С., Експозиція книги Буття, 1:81, 1942. Повернутися до тексту.
  2. Грігг, Р., Ігнац Земмельвейс: медичний піонер, переслідуваний за те, що він говорить правду, Creation 38(2):52–55, 2016. Повернутися до тексту.
  3. Медичні відкриття, Хлороформ, discoveriesinmedicine.com, дата звернення 24 квітня 2013 року. Повернутися до тексту.
  4. Keйл, К. Ф. і Делич Ф., Біблійний коментар до Старого Заповіту 1:89, 1857. Повернутися до тексту.
  5. Див. Посилання. 1, стор. 135. Повернутися до тексту.
  6. За винятком деякого спеціального створення додаткових алелей, про яких немає ані згадки, ані будь-яких підстав припускати це, що внесло б елемент обманливості в припущення про походження, відмінному від того, що мало місце. Повернутися до тексту.
  7. Картер, Р. В., Чи не міфічні Адам і Єва! Спростовуючи помилки Френсіса Коллінза і БіоЛогоса, creation.com/biologos-adam, 20 серпня 2011р. Повернутися до тексту.
  8. Редактор-засновник доктор Карл Віланд мав багатий особистий досвід цього, як він пояснює в «Регенерація ребер: Адам і це “відсутнє”ребро», Creation 21(4):46–47; 1999; creation.com/rib. Повернутися до тексту.
  9. Віланд К., Зміна форми людей: інтерв'ю з пластичним хірургом д-ром Девідом Пеннінгтон, Creation 22(3):17–19, 2000; creation.com/reshaping-people. Повернутися до тексту.
  10. Особисте спілкування Девіда Пеннінгтона з Карлом Віландом, 7 травня 1999 року. Повернутися до тексту.